Zauważyłam, że w tymi końcóweczkami również jest problem, a więc łącznie piszemy -bym, -byś, -by, -byśmy, -byście z osobowymi formami czasowników (np. robiłbym, posprzątałabyś, upiekłby)
Reguła pisania partykuły nie:
1. Z przysłówkami utworzonymi od przymiotników:
niedrogo, niejasno, niemile, nietrudno; są to przysłówki utworzone od przymiotników niedrogi, niejasny, niemiły, nietrudny
Bez względu na to, jaką funkcję pełnią te przysłówki w zdaniu, piszemy je łącznie: Niemile mnie zaskoczył (niemile ? okolicznik). Tu jest niedrogo (niedrogo ? orzecznik), ale: nie drożej
2. Z rzeczownikami
niebezpieczeństwo, niechrześcijanin, niecierpliwość, niedopuszczenie, niedyskrecja, niefizyk, niekapitalista, nienaturalność, niepokój, nieszczęście, niezdyscyplinowanie, nieziemskość, niezorganizowanie, nieżyciowość
ALE: ale: nie-Aleksandrostwo, nie-Europejczycy, nie-Nigeryjka, nie-Polak
nie chrześcijanin, lecz muzułmanin
3. Z przymiotnikami:
nieagresywny, niebiedny, niedrogi, niehałaśliwy, niekrakowski, niemiłosierny, nieodmienny, nieprzytulny, niesłony, nietykalny
ALE nie-Szekspirowski (dramat), nie krakowski, lecz warszawski, nie gorszy
Pisownia -ji, -i lub -ii w dopełniaczu, celowniku i miejscowniku rzeczowników żeńskich zakończonych na -ja lub -ia
Rosja ? Rosji
poezja ? poezji
edukacja ? edukacji
W rzeczownikach obcego pochodzenia zakończonych na -ja oraz na -ia formy dopełniacza liczby mnogiej mają taką samą postać jak formy dopełniacza liczby pojedynczej, zarówno w mowie, jak i w pisowni
tej lekcji ? tych lekcji
tej misji ? tych misji
tej procesji ? tych procesji
tej komedii ? tych komedii
Przed literą oznaczającą samogłoskę ? zgodnie z wymową ? piszemy j, np.
jagoda, jaźń, jądro, jąkała, jątrzyć, jedzenie, lejek, lilijka
Przed literą oznaczającą spółgłoskę piszemy i, np.
igła, ikona, impreza, indyk, integrysta
Bez względu na wymowę po samogłosce nie piszemy połączenia ji, lecz samo iporównanie:
nadzieja ? nadziei [nadzieji]
kolej ? kolei [koleji]
mój ? moi [moji]
swój ? swoi [swoji]
boję się ? boisz się [bojisz się]
kroję ? kroisz [krojisz]