Bo Wy pewnie oglądacie jakieś Opole z lat najnowszych
Ja sobie takie koncerty zwykle odpuszczam (a może źle robię?
). Czekam na inne powtórki, bardziej starsze...
Wpadajcie się dzielić wrażeniami 
Tak, zeszłoroczne i piosenki ku pamięci Anny Jantar i Jarosława Kukulskiego. Bardzo nierówny koncert. Perełka, a obok coś tak męczącego, że tylko się pochlastać.
Nie podoba mi się np. interpretacja Halinki. Nie odmawiam jej głosu, ale nie... to jedna z moich ulubieńszych piosenek Ani i tego wykonania słuchałam zawiedziona.
Halina Mlynkova - Za Wszystkie Noce (Opole, 3.06.2012)Okropnie wymęczyła mnie Dorota Miśkiewicz, która piosenkę "Moje jedyne marzenie" po prostu wyjęczała. Rodziła w bólach, a ja w bólach słuchałam. Ja ją generalnie lubię, ale tu... no nie kupiłam tego wykonania.
Dorota Miśkiewicz "Moje jedyne marzenie" (live)Już nie mówiąc o Czesiu, po którym widać było tytułowe zmęczenie

Oj nie, swoje niech śpiewa, nawet mogę pośpiewać razem z nim w samochodzie, ale takich rzeczy niech nie coveruje...
Czesław Mozil - Jestem zmęczonyNieobiektywnie całkiem pozachwycałam się "Tylko mnie poproś do tańca" w wykonaniu mojej Kasi...
"Tylko mnie poproś do tańca" - Kasia Groniec - Opole 2012I "Kto wymyślił naszą miłość" w wykonaniu Ani Rusowicz
Ania Rusowicz - Kto wymyślił naszą miłośćAle ogólnie koncert słaby. Może i ciekawe wstawki wspomnieniowe, ale wykonania pozostawiają dużo do życzenia

Natomiast dziś z okazji 77 rocznicy urodzin Agnieszki Osieckiej, a także z okazji urodzin Magdy Umer... spędzę wieczór z najlepszym koncertem, jaki kiedykolwiek oglądałam, czyli z "Zielono mi" z 1997 roku. Cudowny, piękny, wzruszający... zaczynający się "Ja nie chcę spać..." w wykonaniu Kaliny Jędrusik i wędrujący po twórczości Agnieszki, jej życiu, jej słabościach.
Śpiewali tam rozkosznie... np. Anna Maria Jopek i Mariusz Lubomski... Bardzo zmysłowa wersja "Okularników" im wyszła
HQ - Opole 97, "Zielono Mi", Okularnicy, Jopek i LubomskiŚpiewali radośnie i 'z pompą'

Czyli klasyczna Marylka...
Maryla Rodowicz - Nie ma jak pompa (live 97)Śpiewali nastrojowo, przejmująco... A takich wykonań akurat było kilka, bo Magda zebrała na tym koncercie większość moich ulubionych...
Edyta Geppert - Nie żałuję "Zielono Mi" Opole 1997"Nie żałuję" Edyty Geppert, czy "Na zakręcie" Krystyny Jandy, to przecież istne perełki
HQ - Opole 97, "Zielono Mi", Na zakręcie, JandaW końcu śpiewali też... bardzo smutno i bardzo przejmująco dochodząc do ostatnich lat życia Agnieszki, wspominając jej ostatnie chwile, także odejście. Rozklejam się zawsze na "Żegnaj mi Krakowie"... Cóż ten Andre ze mną robi...
André Ochodlo "Żegnaj mi, Krakowie!"Grzegorz Turnau opowiada na końcu historię piosenki - prawdopodobnie ostatniego napisanego tekstu Agnieszki, który odnalazł u siebie już po jej śmierci i dopiero wtedy zrozumiał, co próbowała przekazać.
Daj mi Panie rozpoznanie,
czy szaleństwo jest tuż, tuż,
czy to tyś miał Panie w planie,
żeby nie żałować róż.
To i to, ten i ta, deus ex machina.
To i to, ten i ta, deus ex machina.
Daj mi Panie rozpoznanie,
czy zaryczy ranny łoś,
kiedy przyjdzie już konanie,
czy zapali światło ktoś.
To i to, szyk i bzik, rapete, papete... pstryk. HQ - Opole 97, "Zielono Mi", Deus ex machina, Turnau Na koniec wszyscy śpiewają piosenkę dla Agnieszki. Optymistyczną, o ile taka piosenka może być optymistyczna. Jeszcze nie udało mi się przetrwać jej bez potopu
HQ - Opole 97, "Zielono Mi", Do widzeniaGdy zniknie z gazet szpalt twój ostatni rym,
a twój srebrny alt rozpłynie się jak dym,
tam na obłoku hen, nie zapominaj nas,
niech ci się wieczny sen rozjaśnia raz po raz.
Czasem zanuć sobie o nas od niechcenia,
do widzenia, do widzenia, do widzenia,
my po kilku długich zimach i jesieniach
zasiądziemy obok ciebie, do widzenia.
Charakteru i figury tam nie zmieniaj,
do widzenia, do widzenia.
Zostajemy tu na ziemi jak sieroty,
czasem przefruń tuż nad nami jako motyl.
Gdy zniknie z naszych klap twój ostatni włos,
sforę nowych bab przyniesie hojny los,
tam na obłoku hen surowo nie sądź nas,
niech ci się wieczny sen rozjaśnia się raz po raz...
Czasem zanuć sobie od nas od niechcenia -
do widzenia, do widzenia, do widzenia,
my po siedmiu przedpokojach, siedmiu sieniach
zasiądziemy obok ciebie - do widzenia.
Pozostaniesz w naszych sercach i marzeniach,
do widzenia, do widzenia, do widzenia.
My jesteśmy tu na ziemi na przeciwko,
zamów dla nas tam na górze małe piwkoPiękne pożegnanie urządzili przyjaciele Agnieszce. Naprawdę piękne. I lubię sobie do niego powracać...