Autor Wątek: Przeboje opolskich i sopockich festiwali  (Przeczytany 46124 razy)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Przeboje opolskich festiwali
« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:35:17 »
Natomiast Edyta...Bartosiewicz. To dopiero była wokalistka, szkoda, że słuch zaginał, przynajmniej w moim odczuciu. Ją chciałabym bardzo zobaczyć na tej scenie.
Zapraszam na Śląsk :) 21.06 gra koncert maksymalnie 5 kilometrów ode mnie.

"Samba przed rozstaniem" to jedna z najpiękniejszych piosenek Hani i cieszę się, że mam okazję jej posłuchać. Ania Dąbrowska podołała i też się cieszę, bo na jej występ bardzo czekałam. To jedna z tych współczesnych wokalistek, których ścieżkę kariery śledzę, podziwiam i generalnie, która do mnie trafia.

W archiwum pojawił się też Gawliński - co prawda w repertuarze gorszym, ale te wczesne Wilki + Robert solowo... o rety! To dopiero była moja młodzieńcza miłość.

Gdzie ta Magda Umer!

Jejku, "Samba przed rozstaniem"  <serce> <serce> <serce> Rozpływam się. Kofta jest dla mnie  kimś...niesamowitym. 

Tak!! Dla mnie też. Kofta... cudowny człowiek i stworzył wielkie dzieła :)

Za to nie przemawia do mnie Mela Koteluk. Jakoś... nie mam do niej serca. Płyty nie dałam rady posłuchać do końca, odrzuciła mnie po 4 piosence.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:39:01 »
Tak, Ania Dąbrowska to akurat artystka przez większe "a", ale śpiewała Ciechowskiego (czyli wzór niedościgniony) i obawiam się, że to czy czy owak zostanie szeroko skomentowane. Całkiem możliwe, że na niekorzyść. 
Błagam, kim jest ta blondyna z zielonymi paznokciami?
Nie mówcie, że to jakaś potomkini Młynarskiego?
Gawliński nadal jest moim idolem  <rumieniec>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:42:53 »
A jaką piosenkę Ciechowskiego Ania zaśpiewała? Znów Sexy Doll?

W archiwum pojawił się też Gawliński - co prawda w repertuarze gorszym, ale te wczesne Wilki + Robert solowo... o rety! To dopiero była moja młodzieńcza miłość.
Aborygen, Aborygen niech tańczy na niebie Aborygen Aborygen wolny jak ptak <3  <krzykacz>
Moja ulubiona piosenka  <smiech>
A serio jest jeszcze kilka Wilkowych dobrych piosenek, ale tych starych... Chociaż Urke też w miarę lubię.

Bartosiewicz podobno wraca z nową płytą (miała poważne problemy z głosem), o której mówi, że to najpiękniejsza płyta jaką nagrała. Ano zobaczymy, a raczej usłyszymy.
U Edytki, którą wielbię całym sercem oprócz problemów z głosem jeszcze doszły problemy natury depresyjnej i to też dlatego na tyle czasu zniknęła.
Ciekawa jestem jaka będzie jej nowa płyta. Już nie mogę się doczekać.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:46:33 »
A jaką piosenkę Ciechowskiego Ania zaśpiewała? Znów Sexy Doll

Nie pytaj o Polskę :)
Ech, myślałam, że Krysia Prońko  zarzuci "Psalmem" czy choćby poleczy chwilę. :(

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:47:47 »
Tak, Ania Dąbrowska to akurat artystka przez większe "a", ale śpiewała Ciechowskiego (czyli wzór niedościgniony) i obawiam się, że to czy czy owak zostanie szeroko skomentowane. Całkiem możliwe, że na niekorzyść. 
A Tobie się podobało? Akurat, że zostanie skrytykowane, to wiem, ale mnie np. się podobało. Inna sprawa, że ja się na muzyce nie znam za bardzo... raczej ją odbieram duszą, sercem i innymi takimi moimi... a strona techniczna, czy tam czy się powinno, czy nie, czy dobrze, czy nie, w to nie wnikam... Inna sprawa, że dobrze, że akurat Ciechowskiego ktoś przypomniał, bo jego nie mogło zabraknąć... i w sumie lepiej, że Ania, a nie np. Feel, czy Brzozowski. :)

Była i moja Magda. Jest i Krystyna Prońko... Jest super! :) Co prawda liczyłam po cichutku na "Ach panie, panowie, czemu ciepła nie ma w nas...", ale to najwyżej sobie puszczę do snu.

Ale ten Gawliński od Urke i Baśki też? Ja go uwielbiam i może już nie wzdycham sobie tak, jak kiedyś, ale muzycznie wracam. Tylko no... wolę starszy repertuar ;)

Ta blondi to właśnie Mela, która mnie nie przekonuje :D

Post Merge: [time]Czerwiec 16, 2013, 23:49:43[/time]
Ech, myślałam, że Krysia Prońko  zarzuci "Psalmem" czy choćby poleczy chwilę. :(
Zrobiła miks.. i poleczyła przez chwilę :) Ale generalnie wolę jak wyjdzie np. taka Magda i zaśpiewa Okularników, niż takie wszystko... i nic.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwiec 17, 2013, 00:53:36 »
A Tobie się podobało? Akurat, że zostanie skrytykowane, to wiem, ale mnie np. się podobało. Inna sprawa, że ja się na muzyce nie znam za bardzo... raczej ją odbieram duszą, sercem i innymi takimi moimi... a strona techniczna, czy tam czy się powinno, czy nie, czy dobrze, czy nie... Inna sprawa, że dobrze, że akurat Ciechowskiego ktoś przypomniał, bo jego nie mogło zabraknąć... i w sumie lepiej, że Ania, a nie np. Feel, czy Brzozowski. :)

Mnie się podobało bardzo (ale są jeszcze fani przez duże "F") i też wolałam, że Dąbrowska zaśpiewała, ale nawet Feela bym przecierpiała, gdyby trzeba było, bo Ciechowski już na pewno tego nie zrobi :)

Też nie lubię mixów, Frąckowiak też mnie poniekąd zawiodła .

najpierw przemowa Szabłowskiej a teraz "Zegarmistrz" a ja nie mam chusteczek. ..

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #51 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:02:53 »
A Tobie się podobało? Akurat, że zostanie skrytykowane, to wiem, ale mnie np. się podobało. Inna sprawa, że ja się na muzyce nie znam za bardzo..

A czemu miałoby być skrytykowane? I nie ma fanów Republiki przez małe "f" i przez duże "F". :/ Słucha każdy kto lubi i każdy po swojemu sobie rozumie. Nie ma jednego wytyczonego sposobu myślenia.
Problem nie jest chyba w krytyce utworu, tego, że jest źle zaśpiewany, tylko w tym że niektórzy nie lubią coverów. Ale nie dlatego, że wykonanie coveru było złe. Po prostu np. ja wolę wykonania oryginalne, ale to nie znaczy, że te pozostałe uważam za złe. Czasem tylko droczę się z innymi :D Taka wredna ze mnie kreatura.
Akurat do strony technicznej w przypadku tej wokalistki nie można się przyczepić. :D I myślę, mam nadzieję, że Ania zaśpiewała super. Tylko no niektórzy, muszą przesłuchać coś więcej razy by się przekonać a jeszcze inni po prostu wolą oryginały nie negując przy tym tego, że ktoś odświeża czyjeś piosenki, że czerpie z tego radość, że dzięki temu nowe pokolenia mogą odkryć daną muzykę.
Ania jest artystką przez duże "A". Jest dobra w tym co robi. Owszem ma tendencję do śpiewania piosenek wolnym tempem i bardzo melancholijnie, ale wszystko robi bardzo dobrze. :D Klasa i tyle :)

Mam nadzieję, że "Nie pytaj o Polskę" wybrzmiało pięknie.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #52 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:08:49 »
A czemu miałoby być skrytykowane? I nie ma fanów Republiki przez małe "f" i przez duże "F". :/ Słucha każdy kto lubi i każdy po swojemu sobie rozumie. Nie ma jednego wytyczonego sposobu myślenia.
Są... Kiedyś ośmieliłam się napisać, że lubię Ciechowskiego, bo ma proste teksty, prosty przekaz i dowiedziałam się, że się nie znam, widocznie nie rozumiem, bo u niego nic nie jest proste i trzeba dorosnąć i inne takie... Nie mówię, że nie, bo nie słucham maniakalnie i nie znam 100% twórczości, ale te piosenki, które znam i lubię, lub bardzo lubię, trafiają do mnie, rozumiem je (może i po swojemu, więc niegodnie)... i ogólnie cała rozmowa wtedy mnie dość zniesmaczyła. Poza tym fani Republiki się lubią rzucać na innych :D

Grażyna Łobaszewska! Klasa! <3

A "Sztuczny miód" mi dziwnie brzmiał w wykonaniu innym niż moje ukochane... :) Dalej uważam, że jedyne właściwe wykonanie to to Kasi Groniec :P

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #53 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:13:14 »
Jak zwał tak zwał, ale ja już się kilka razy spotkałam z opinią, że ktoś wykonując jakąś piosenkę Ciechowskiego ją zbezcześcił. Coverów też nie bardzo lubię, ale wskrzeszać zmarłych również nie umiem.
Wieczór jest bardzo udany, koncert trwa, ale ja niestety widzę już tylko napis: "brak lub zły sygnał". Tak więc, ani pani Łobaszewskiej nie zdążyłam posłuchać do końca ani niczego już więcej nie obejrzę. To wszystko mam dzięki postępowi technicznemu. Podobnie jak  dzięki postępowi mamy sieczkę  zamiast muzyki.
Dziękuję za wspólne oglądanie - nieplanowane a jakie fajne  <skacze>

ą... Kiedyś ośmieliłam się napisać, że lubię Ciechowskiego, bo ma proste teksty, prosty przekaz i dowiedziałam się, że się nie znam, widocznie nie rozumiem, bo u niego nic nie jest proste i trzeba dorosnąć i inne takie... Nie mówię, że nie, bo nie słucham maniakalnie i nie znam 100% twórczości, ale te piosenki, które znam i lubię, lub bardzo lubię, trafiają do mnie, rozumiem je (może i po swojemu, więc niegodnie)... i ogólnie cała rozmowa wtedy mnie dość zniesmaczyła. Poza tym fani Republiki się lubią rzucać na innych :D

<tak> <tak> <tak>

Opowiadajcie co się tam dalej dzieje, proszę.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #54 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:20:29 »
Dalej Turnau zaśpiewał "Dni, których nie znamy", wszyscy wstali i się pożegnali. A teraz będą jeść tort, a pośpiewa zespół Śląsk, ale ja już idę spać, bo rano do pracy.

Fajny koncert, pierwsza połowa słabsza, druga fantastyczna.

I też dziękuję za wspólne oglądanie, normalnie jak za starych, dobrych czasów!! :)

Dodam jeszcze, że Joanna Moro wyglądała dziś fantastycznie! Piękna z niej kobieta i dziś podkreślała urodę maksymalnie ;) + ona i Piotr Polk, to najlepszy duet prowadzących ze wszystkich dni. Chociaż Marylka z Szycem też nie byli najgorsi. Reszta mnie męczyła.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #55 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:21:20 »
Ojejku bo co dla jednego jest proste dla innego skomplikowane i ma podwójne dno :D

Ja tam też w takim razie fanem Republiki nie mogę się nazwać. Może nikt nie jest godzien tego miana idąc tokiem waszego rozumowania :D
A jeśli chodzi o tych jak to mówicie fanów przez duże F to hmm... No nie zasztyletowali mnie jak im na koncert przyszłam w czerwonych spodniach. Tak więc nie rzucają się aż tak bardzo na innych.  <smiech>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #56 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:34:02 »
Ojejku bo co dla jednego jest proste dla innego skomplikowane i ma podwójne dno

Jak powiesz, że to proste to usłyszysz, że to ma głębię, którą Ty spłycasz.
Jak powiesz, że twórczość Republiki jest za trudna dla Ciebie to usłyszysz, że w tym nie ma niczego trudnego, tylko trzeba czuć sercem.
Jak powiesz, że nie lubisz toś prostak i widocznie lubisz sieczkę medialną współczesną. Jak powiesz, że kochasz, to sie pytają czy wiesz co to znaczy kochać muzykę Republiki? To jest niemożliwe dla zwykłych zjadaczy chleba ;)
Ale z pewnością jest tak jak mówisz Tygrysku  :-*

Dobranoc i dzięki serdeczne raz jeszcze :-* :-* :-*

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #57 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:38:57 »
"Sztuczny miód" w wykonaniu P.Groniec brzmi o wiele lepiej. Może jednak P.Wojnowska raczej powinna zaśpiewać to:
https://www.youtube.com/watch?v=EY-hqNrRAwM

"Zegarmistrz światła" - P.Woźniak zaśpiewał ładnie, ale mnie zawsze bardziej podoba się pierwsze wykonanie tej pieśni z Alibabkami :)
https://www.youtube.com/watch?v=hcKNu47cRtA

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #58 dnia: Czerwiec 17, 2013, 01:44:10 »
Ojejku bo co dla jednego jest proste dla innego skomplikowane i ma podwójne dno

Jak powiesz, że to proste to usłyszysz, że to ma głębię, którą Ty spłycasz.
Jak powiesz, że twórczość Republiki jest za trudna dla Ciebie to usłyszysz, że w tym nie ma niczego trudnego, tylko trzeba czuć sercem.
Jak powiesz, że nie lubisz toś prostak i widocznie lubisz sieczkę medialną współczesną. Jak powiesz, że kochasz, to sie pytają czy wiesz co to znaczy kochać muzykę Republiki? To jest niemożliwe dla zwykłych zjadaczy chleba ;)
Ale z pewnością jest tak jak mówisz Tygrysku  :-*

Dobranoc i dzięki serdeczne raz jeszcze :-* :-* :-*

Olać to, co mówią i myślą inni. Jak się lubi to trzeba słuchać i rozumieć sobie po swojemu. Ja tak robię i mam w nosie wszystkich innych. :P Ważne by muzyka sprawiała radość.
Bo gdyby odpowiedzieć na te pytania to wyszłoby, że słuchać Republiki może tylko ktoś, kto chodził na koncerty za życia Grzegorza i nagrywał na kasety płyty puszczane w Trójce. :P

Dzięki za rozmowę :-* W ogóle przepraszam, że się wtrąciłam, ale nie lubię takiego dzielenia na "ty jesteś fanem a ty nie, ty jesteś większym fanem ty mniejszym". Niech każdy słucha tego co lubi i rozumie wszystko tak jak mu podpowiada serce. :)
Dobranoc Wam. Buziaki.

Ciekawe czy występ Natalii Niemen pojawi się niebawem na YT. Chętnie bym posłuchała

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #59 dnia: Czerwiec 17, 2013, 18:14:33 »
Jak najbardziej pozytywne wrażenia z tego koncertu były. I może to się niektórym wydać dziwne i śmieszne, ale przyznam się, że parę razy łezka w oku mi się zakręciła. Zwłaszcza w tych podniosłych chwilach wręczania kwiatów dla seniorów, fantastycznych owacji na stojąco publiczności w imię uznania dla nich, śpiewania sto lat. No cóż, taka już moja natura, że się łatwo wzruszam <rumieniec>

Najbardziej podobała mi się druga odsłona koncertu, do tego stopnia, że miałam silne postanowienie dotrwania do końca transmiji. Nawet gdyby skończyła się... w początkowych poniedziałkowych godzinach, mimo że do pracy miałam wstać o 5 <jezyk>
Niestety, tak jak ja nie spało również licho i złośliwie prąd mi wyłączyło  <zniecierpliwiony>
Tak więc, ani końcówki koncertu nie obejrzałam, ani z miłym internetowym towarzystwem pożegnać się nie mogłam. Sorry dziewczyny!

A koncert pewnie nie raz jeszcze powtórzą <usmiech>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski