Autor Wątek: Szkoła, studia, egzaminy  (Przeczytany 32785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Egzaminy, matura itp.
« Odpowiedź #15 dnia: Maj 06, 2014, 16:12:44 »
Dziewczyny, jak przebiega Wasza matura? W tym roku taka cisza...że strach. Justku, żyjesz? ;) Avant, Nareli... :ysz:
Wrażenia, wnioski, złości.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 06, 2014, 16:32:24 »
Po prostu zbyt mało mamy tu maturzystów w tym roku, aby dyskusja jakakolwiek była. Poza tym jak opowiem mamie, tacie, bratu, ciotkom, wujkom, kuzynowi, przyjaciółkom, koleżankom, sąsiadom, znajomym bliższym i dalszym, których spotykam i pytają "jak tam matura?" - to potem nie mam już siły powtarzać  <placze> szczególnie że właściwie nic nie jest wiadomo, a takie próby domniemania jak mi poszło kończą się histerią i ciągłym: "na pewno nie zdam, wszystko jest źle" :P

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 06, 2014, 22:26:32 »
No i ja mam podobnie. Nie umiem powiedzieć ani ocenić tego jak mi poszło, bo nie mam pojęcia co będzie w kluczu, a jak dla mnie matura w tym roku jest taka jak przewidywałam, czyli dość trudna w porównaniu do tych z wcześniejszych lat. Zdać to wydaje mi się, że zdam, tyle, że nie na tyle, żeby mnie to satysfakcjonowało... cóż.. próbne poszły mi lepiej i z wyników byłam raczej zadowolona. Jutro czeka mnie angielski razy dwa, później polski i wos i na ten tydzień w końcu spokój. Strasznie jest to męczące i stresujące, a na mnie stres niestety nie działa mobilizująco i w zasadzie, że tak to określe jestem w czarnej dupie, bo nawet nie wiem na jakie studia chce iśc, o ile w ogóle na coś mnie wezmą  :D

Tylko jak zobaczyłam Potop w wypracowaniu z polskiego to zaczęłam się śmiać, podobnie zresztą jak większość na sali, bo sekundę przed wejściem koleżanka mówiła: "zobaczycie będzie Potop i wtedy wybiorę wszystko inne tylko nie to.." a co wybrała? Potop oczywiście... cóż samo życie  :P

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #18 dnia: Maj 06, 2014, 23:32:33 »
Ja mam ciągle wrażenie, że z roku na rok komisji nie chce sie wymyślać tematów i idą w bzdury... jak jeszcze temat z Wesela sensowny na poziomie LO tak opis stanów emocjonalnych głównie w oparciu o zamieszczony tekst z Potopu to tak gimnazjum zalatuje... no ale cóż pewnie się nie znam.

tak czy siak dziewczyny powodzenia.
na pewno polak wam poszedl dobrze, bo zdolne jesteście.
Życze by kolejne poszły gładko. Połamania piór. :)

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 06, 2014, 23:33:48 »
Wow, ale z matą to polecieli w tym roku! Jestem ciekawa waszych opinii maturzystki na ten temat!
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #20 dnia: Maj 07, 2014, 06:13:37 »
Wow, ale z matą to polecieli w tym roku! Jestem ciekawa waszych opinii maturzystki na ten temat!
W jakim sensie polecieli?

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 07, 2014, 19:49:18 »
Angielski okazał się najłatwiejszy  ;D Tyle, że rozszerzenie jak dla mnie istna masakra. Część pierwsza do ogarnięcia, ale jak na moje możliwości czytanki niekoniecznie dla mnie, ale cóż... chciałam zobaczyć jak wygląda rozszerzony angielski i zobaczyłam haha więcej się nie wybieram  ;D

Jutro polski.. mam nadzieję, że mi wiersza futurystów nie dowalą, bo leżę i kwiczę. Błagam niech będzie proza! Nie mam siły nawet lektur ogarnąć, bo dzisiejszym dniu..

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #22 dnia: Maj 09, 2014, 10:44:11 »
Jeśli o mnie chodzi, to póki co jestem w miarę zadowolona. Jednak wolę nie zapeszać. ;)

Wypracowanie z polskiego pisałam o Weselu, ucieszyła mnie obecność tej lektury, bo lubię ten dramat i nawet miałam go w swojej prezentacji do matury ustnej.

Matma wydawała mi się trochę trudniejsza niż rok temu, ale sprawdzałam odpowiedzi w Internecie i wyszedł mi bardzo przyzwoity wynik, ale na razie się nie cieszę - dopiero jak zobaczę to na własne oczy, sprawdzone przez egzaminatora.

Angielski poszedł raczej gładko, chociaż w niektórych zadaniach ze słuchania miałam wątpliwości.

A wczoraj ustny polski i 90%! :D
Jedna pani z komisji chciała mi zabrać konspekt, bo stwierdziła, że jest bardzo rozbudowany. Na szczęście druga uznała, że skoro jest na jedną stronę A4, to nie ma powodu.

Dzisiaj miałam ustny angielski, po południu wyniki. Miałam straszną dziurę w głowie i nie czuję, żeby poszło mi rewelacyjnie. Próbne zawsze bez problemu zaliczałam na wysokie procenty, ale dziś pani musiała m trochę pomagać, zobaczymy co z tego wyszło. :P
Śmiały się ze mnie, kiedy powiedziałam, że "computer games are stupid". :P Ale ja już naprawdę miałam pustkę w głowie i chciałam powiedzieć cokolwiek.

I na szczęście ten męczący tydzień (codziennie jakaś matura) dobiegnie końca. :)
W przyszłym czeka mnie jednak to, co jest najważniejsze i najbardziej mnie stresuje - biologia i chemia.

Dziewczyny, na pewno będzie dobrze, życzę powodzenia, jeśli jeszcze coś piszecie i trzymam kciuki za dobre wyniki!

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #23 dnia: Maj 09, 2014, 18:59:40 »
Avant, gratulacje, piękny wynik z polskiego! Mam nadzieję, że angielski poszedł Ci równie dobrze i też będziesz zadowolona z wyniku :) Ja mam to jeszcze przed sobą co jest o tyle stresujące, że nie mam jeszcze skończonej prezentacji maturalnej (a co dopiero mam mówić o jakimkolwiek przyswojeniu jej).

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #24 dnia: Maj 12, 2014, 16:55:11 »
w sensie, że co roku dawali schematyczną, a w tym zrobili trochę na myślenie i Ci którzy nauczyli się wręcz na pamięć jak rozwiązywać zadania są trochę.. niepocieszeni. ;P
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 12, 2014, 18:57:24 »
w sensie, że co roku dawali schematyczną, a w tym zrobili trochę na myślenie i Ci którzy nauczyli się wręcz na pamięć jak rozwiązywać zadania są trochę.. niepocieszeni. ;P
Zdecydowanie, w tamtym roku i dwa lata temu matura z matmy była naprawdę łatwa (w tamtym roku to wręcz banalna!), zamknięte zadania to było praktycznie podstawienie do jakiegoś wzoru - a u nas w zamkniętych trzeba było bardzo dużo kombinować, liczyć. Przy wielu zadaniach miałam problem, aby wpaść na pomysł jak to rozwiązać co było bardzo czasochłonne i nie starczało czasu na obliczenie otwartych. Na szczęście zerknęłam do odpowiedzi i zdałam, więc to najważniejsze ;)

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 12, 2014, 19:20:27 »
Justek, dziękuję! Sama byłam zaskoczona, bo komisja oceniała bardziej surowo niż się spodziewałam - nikt nie otrzymał więcej niż 90%, niektórzy mieli 40%...

A angielski ustny poszedł mi tak, że lepiej być nie mogło. ;) Byłam niepewna o wynik, bo pani, która mnie egzaminowała była w bardzo dobrym humorze i sobie żartowała - to akurat było miłe i całkiem zabawne - ale nie wyrobiłam się w czasie. I dodatkowo do opisania miałam obrazek, na którym była powódź. Oczywiście zapomniałam, jak po angielsku jest "powódź", a przypomniałam sobie, jak wyszłam z sali. :P Ale widocznie pani była wyrozumiała. :D

Dzisiaj biologia... Sama nie wiem, co o niej myśleć, boję się, że nie napisałam wystarczająco dobrze. Wszystko się okaże w czerwcu. Niby nie była taka trudna, ale w kilku zadaniach jednak punkty poleciały.

Co do matmy, to dla mnie nie była taka trudna, ale miałam bardzo dobrego nauczyciela, który świetnie nas przygotował. Dodatkowo, matmę zawsze w miarę lubiłam. Zdaję sobie jednak sprawę, że dla osób, które niezbyt lubią ten przedmiot i są uzdolnione w innym kierunku, ta matura mogła stanowić problem.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 16, 2014, 07:39:35 »
Powodzenia  dziewczyny! Justku, Tobie zwłaszcza na dzisiaj  <ok> Wracaj z tarczą. 

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 16, 2014, 17:28:19 »
No, Justku, pochwal się dzisiejszym wynikiem... <haha>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 16, 2014, 18:12:54 »
Kiki, to nie jest śmieszne :D Tak, troochę panikowałam, myślałam że nie zdałam i tak, mam 100%   <haha>