Autor Wątek: Hotel 52  (Przeczytany 16080 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Hotel 52
« dnia: Maj 24, 2012, 23:17:18 »
Hotel 52 ? polski serial obyczajowy emitowany w telewizji Polsat i Polsat HD od 25 lutego 2010. Reżyserem pierwszego odcinka jest Michał Kwieciński, a pozostałych Grzegorz Kuczeriszka.

Główna bohaterka, Natalia Lipska, studentka malarstwa, w nieoczekiwanych okolicznościach zostaje właścicielką tytułowego hotelu. Menedżerką placówki jest Iwona Szwed, była kochanka zmarłego ojca Natalii. Duży wpływ na ich relacje mają przeszłe stosunki między Iwoną a Mariuszem Lipskim, założycielem hotelu.

Jednym z pracowników personelu jest Artur Górski, który po konflikcie z rodziną musiał zrezygnować ze studiowania prawa i zacząć samodzielne życie. Poznał Natalię jeszcze przed ich spotkaniem w hotelu, jednak dopiero w nowym otoczeniu ich relacje ulegają rozwinięciu. Stanowisko konsjerża zajmuje Michał Horwat, w przeszłości związany z Iwoną, obecnie mający własną rodzinę. Ich przeszły związek wciąż ma wpływ na ich obecne relacje. Pozostałymi pracownikami hotelu są m.in.: Paweł Sadyba, młody szef kuchni, Kuba Gwiazda, boy hotelowy z dobrymi kontaktami wśród gości, kelnerka Marta, która zamierza kontynuować swoją edukację, Paula, recepcjonistka, oddzielająca swoje życie prywatne od hotelowego, Robert, barman, a także pokojówki, w tym szefowa Lucyna Karolak, która lubi zbierać pieniądze i rządzić podwładnymi, oraz Jola. Wpływ na członków personelu mają także goście i poszczególne ich historie.

Jeden z moich ulubionych seriali. Co prawda nie zawsze śledzę odcinki po kolei, aczkolwiek orientuje się o co chodzi. ;)
Wątki gości z reguły są ciekawe, aczkolwiek bywają wyjątki, co jest normalne w każdym serialu. Postacią która mnie najczęściej irytuje jest Artur - wiecznie nudny i niezdecydowany. ;)

Zapraszam do dyskusji! ;)

Offline EdySziA

• Art's Souls
Odp: Hotel 52
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 24, 2012, 23:19:13 »
To też jest jeden z moich ulubionych seriali. W każdym odcinku przedstawiane są jakieś ciekawe historie. Podoba mi się też obsada, dzięki temu serialowi bardziej polubiłam Laurę Samojłowicz. Zdarzą się oczywiście wyjątki, jak np. Marcin, który w tym sezonie dołączył do obsady.. jest strasznie irytujący i myśli że jest najważniejszy w hotelu :/

Szkoda, że dziś już ostatni odcinek, miejmy nadzieję, TEGO SEZONU, ale z tego co wiem to będzie dziś ciekawie....;)

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 24, 2012, 23:19:35 »
Ajć, zapomniałam o Marcinie. Nie ma bardziej denerwującej postaci od niego, prawdę mówiąc Artur przy nim do dość fajna postać. Jak już Edi stwierdziła - jest irytujący i myśli, że jest najważniejszy. Bo co? Bo jest przyjacielem Natalii? Bez komentarza pozostawię jego zachowanie, bo na to słów brakuje...

Offline Gaba93

• Laurkowi
  • Laurkowi krejzole ?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 25, 2012, 08:02:18 »
Marcin! Jest okropny - wydaje mu się, że jest najważniejszy, może wszystko i wszyscy powinni go słuchać, bo przyjechał z Paryża i jest przyjacielem Natalii. A wczoraj to już w ogóle przegiął - niby kocha Natalię, albo tak się mu wydaje ;D ale strasznie zdenerwował mnie, że od razu we wszystko się wcina. Krytykuje Artura w ogóle nie znając, bo najchętniej by się go pozbył w ogóle. A z tym Paryżem... Natalia mu jedynie wspomniała, a on od razu by jej mieszkanie i wynajmować i najlepiej pojechał razem z nią. Pff.

Ajć, zapomniałam o Marcinie. Nie ma bardziej denerwującej postaci od niego, prawdę mówiąc Artur przy nim do dość fajna postać.
Sama nie spodziewałam się, że to kiedykolwiek powiem, bo to ja zawsze starałam się bronić i tłumaczyć Artura cokolwiek by nie zrobił, ale wczoraj naprawdę u mnie stracił. Niby zawsze w pewnym stopniu nie wiedział czego chce i motał się we wszystkim, ale teraz przegina. Nowa praca, wyzwanie, okej chce się wykazać, ale dlaczego w tym wszystkim zabrakło miejsca na Tuśkę, którą podobno kochał? W końcu wie, że jest na swoim miejscu, czyli przy Natalii to nie jego miejsce?  :-\

Mam nadzieję, że jednak zrobią jeszcze jedną serią, bo po wczorajszym nie można od tak przecież skończyć.. I zdecydowanie nie zgadzam się, żeby Iwonie coś się stało, o!

Offline EdySziA

• Art's Souls
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 25, 2012, 09:09:53 »
Sama nie spodziewałam się, że to kiedykolwiek powiem, bo to ja zawsze starałam się bronić i tłumaczyć Artura cokolwiek by nie zrobił, ale wczoraj naprawdę u mnie stracił. Niby zawsze w pewnym stopniu nie wiedział czego chce i motał się we wszystkim, ale teraz przegina. Nowa praca, wyzwanie, okej chce się wykazać, ale dlaczego w tym wszystkim zabrakło miejsca na Tuśkę, którą podobno kochał? W końcu wie, że jest na swoim miejscu, czyli przy Natalii to nie jego miejsce?  :-\

Noo i teraz do tego wszystkiego doszła ta Justyna.. i coś mi się wydaje, że będą chcieli trochę namieszać, czyli Natalia+Marcin i Artur+Justyna... i zupełnie mi się to nie podoba..
Zabawna była wczoraj ta sytuacja, gdzie Natalia miała pretensje do Artura że jej nie zatrzymuje, żeby nie jechałam do Paryża.. ok, w pewnym stopniu ją rozumiem (bo jestem kobietą, a my już takie jesteśmy:D ), ale z drugiej strony, jakby Artur faktycznie ją zatrzymywał, to tak naprawdę też byłoby źle, Tuśka na pewno miałaby pretensje, że nie wierzy w nią, że sobie nie poradzi, i że jej miejsce jest tylko w hotelu... ahh, te kobiety :D
Szkoda mi Iwony, dziwie się trochę że żaden strażak nie pofatygował się jej pomóc, przecież tam w korytarzu nie było ognia, był sam dym a oni mieli maski, więc myślę że bez problemu by się im udało.. no ale.. serial :P I skoro tak tę serię zakończyli, to myślę że będzie kolejny sezon, jest wiele wątków które aż proszą się o ciąg dalszy.. :P

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 25, 2012, 13:58:02 »
Noo i teraz do tego wszystkiego doszła ta Justyna.. i coś mi się wydaje, że będą chcieli trochę namieszać, czyli Natalia+Marcin i Artur+Justyna... i zupełnie mi się to nie podoba..
I tak znając genialnych scenarzystów, nawet jak się rozstaną to i tak się zejdą.. Ile razy ten wątek już był przerabiany się w głowie nie mieści.. ;)
Nie wyobrażam sobie żeby nie było nowej serii. Tak samo tego, żeby genialna pani Cielecka miała odejść. Bardzo lubię i ją i Iwonę. :)
I nie przepuszczałam, że Igor będzie w stanie w ogóle porozmawiać z Marzeną, tak na spokojnie, jak się dowie, że to nie jego dziecko. :-)

Offline Gaba93

• Laurkowi
  • Laurkowi krejzole ?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 25, 2012, 19:45:53 »
Wolę nawet nie myśleć co scenarzyści są w stanie wymyślić na nowy sezon... W tym już i tak pobili jakiś rekord, bo N&A kłócili się tylko w 64 i 65 :D

I nie przepuszczałam, że Igor będzie w stanie w ogóle porozmawiać z Marzeną, tak na spokojnie, jak się dowie, że to nie jego dziecko. :-)
W zasadzie to ja chyba też nie.. Igor jest strasznie narwany i już się denerwował jak wyszło, że Marzena nie jest pewna czyje to dziecko, a tutaj jednak wyszło pięknie! <3 Miło mi się na nich patrzyło :) A Michał wyraźnie był niezadowolony z takiego obrotu sytuacji. Bardzo zaangażował się w sprawy Marzeny, ale czyżby zaczął coś do niej czuć?

A właśnie, dzisiaj Polsat podjął decyzję, że będzie kolejna seria :)

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 25, 2012, 19:53:14 »
A Michał wyraźnie był niezadowolony z takiego obrotu sytuacji. Bardzo zaangażował się w sprawy Marzeny, ale czyżby zaczął coś do niej czuć?
Oo, widzę, że nie tylko mi zaczęło się tak wydawać. Już od kilku odcinków wyglądało na to, że Michał coś do Marzeny czuje. Ja jednak uważam, że ona powinna być z Igorem ;)

Będzie kolejna seria?! ;D Cieszy mnie to! :) Mam tylko nadzieję, że Iwona przeżyje...

Offline Ania

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 08, 2012, 14:22:25 »
"Hotel 52" to też jeden z moich ulubionych seriali :)

Wątek, którego nie lubię to wątek Natalii i Artura. Mam wrażenie, że scenarzystom pomysł na te postaci skończył się już w trzeciej serii :( Od czwartej ich wątek jest nudny, ciągnięty na siłę. Choroba Artura, cudowne uzdrowienie, przyjaźń Natalii z Kają... Szkoda, bo Natalia Lipska miała być główną bohaterką tego serialu, a dla mnie jest niezbyt ciekawym tłem... I denerwuje mnie wygląd Natalii, jej sposób ubierania, fryzury... Lipska jest właścicielką eleganckiego hotelu, a wygląda jak gimnazjalistka :-\

Iwona Szwed. Mój ulubiony wątek :) Od pierwszych odcinków bardzo dobrze prowadzony. W przeciwieństwie do Natalii, Iwona w pracy zawsze wygląda jak w pracy ;) Czyli elegancko i z klasą. Podoba mi się sposób budowania tej postaci - w pracy stanowcza, chłodna, opanowana, w życiu osobistym zagubiona, ciepła, spragniona miłości... Nie jest jednoznaczna, jest dobrą osobą, ale zdarza się jej postąpić źle (romans z Michałem). Nie miała łatwego życia, najpierw kiedy Iwona jako nastoletnia dziewczyna zaszła w ciążę, jej rodzice zdecydowali o jej życiu, o tym co dla niej będzie dobre, musiała rozstać się z chłopakiem i wyrzec się syna i przez ponad 20 lat udawać, że jest jego siostrą a nie matką. Potem związała się z Mariuszem Lipskim, który traktował ją bardziej jak kochankę niż partnerkę, wszyscy uważali, że jest z nim dla kasy. A potem związek z Michałem, który wiadomo jak się skończył.
Lubię jej relacje z Igorem :) Na początku nie była zadowolona, kiedy do niej przyjechał, ale gdy zrozumiała, że to jej dziecko, niezależnie od tego jak potoczyło się jej życie, wytworzyła się między nimi bardzo fajna więź :) Lubię ich wspólne sceny, rozmowy. Widać, że Iwona bardzo kocha syna i żałuje tych straconych lat.
Lubię też Andrzeja, kibicuję Iwonie i Andrzejowi od kiedy tylko pojawił się w serialu ;) Od kiedy Andrzej pojawił się w jej życiu, widać, że stara miłość nie rdzewieje, że dawne uczucia wróciły. Cieszę się, że wzięli ślub i że Iwona jest z nim szczęśliwa.

A Michał wyraźnie był niezadowolony z takiego obrotu sytuacji. Bardzo zaangażował się w sprawy Marzeny, ale czyżby zaczął coś do niej czuć?
Oo, widzę, że nie tylko mi zaczęło się tak wydawać. Już od kilku odcinków wyglądało na to, że Michał coś do Marzeny czuje. Ja jednak uważam, że ona powinna być z Igorem ;)
Ja też mam takie wrażenie, że w szóstym sezonie ich ze sobą połączą. Chyba nie bez przyczyny okazało się, że dziecko Marzeny to dziecko Błażeja a nie Igora (co mnie cieszy, bo od początku chciałam, żeby tak było ;)).

Reszta hotelowej załogi - Marta, Kuba, Lucy, Jola - bardzo ich wszystkich lubię i cieszę się, że Marta ostatecznie wybrała Kubę :) Co prawda, w przeciwieństwie do Natalii czy Iwony, oni zawsze pokazywani są w pracy, gdzieś w hotelowym korytarzu albo szatni, nigdy nie mają scen domowych, ale podoba mi się to, bo są to postaci drugoplanowe, ale najważniejsze relacje między nimi są pokazane ;)
Nie lubię postaci, które pojawiły się w ostatnim sezonie - recepcjonisty Damiana i konsjerża Marcina :( Nie pasują mi do hotelu, do reszty załogi... Mam nadzieję, że w przyszłym sezonie będzie ich jak najmniej.

Nie podoba mi się w serialu to, że bohaterowie znikają bez żadnego wyjaśnienia >:( Najpierw Paula, potem Dorota (na początku mówili, że jest na konkursie, potem że wyjechała, w piątej serii całkiem o niej zapomnieli i przyjęli nowego konsjerża), a w końcu Wiola (ona też wyjechała do syna za granicę, potem ktoś wspomniał, że jeszcze nie wróciła i też o niej w końcu zapomnieli). Szkoda, bo Wiola była dobrym duchem tego hotelu, mimo że dość rzadko się pojawiała, Dorotę też bardzo lubiłam, miałam nadzieję że scenarzyści rozwiną jej wątek z Robertem.

Pewne już jest, że Cielecka odchodzi z serialu :( Ma pojawić się jeszcze w szóstym sezonie, ale jej wątek ma być stopniowo wygaszany, jeszcze nie wiadomo w jaki sposób zniknie Iwona. Natomiast znacznie rozbudowany zostanie wątek Natalii. Szkoda, że aktorka podjęła taką decyzję właśnie teraz, bo to będzie prawdopodobnie ostatni sezon serialu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2012, 19:06:56 wysłana przez Ania »

Offline EdySziA

• Art's Souls
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:21:47 »
Wolę nawet nie myśleć co scenarzyści są w stanie wymyślić na nowy sezon... W tym już i tak pobili jakiś rekord, bo N&A kłócili się tylko w 64 i 65 :D

Ale to pewnie dlatego że rzadko pokazywali ich razem ;D

Pewne już jest, że Cielecka odchodzi z serialu :( Ma pojawić się jeszcze w szóstym sezonie, ale jej wątek ma być stopniowo wygaszany, jeszcze nie wiadomo w jaki sposób zniknie Iwona. Natomiast znacznie rozbudowany zostanie wątek Natalii. Szkoda, że aktorka podjęła taką decyzję właśnie teraz, bo to będzie prawdopodobnie ostatni sezon serialu.

Poważnie?! :o Ja zaś czytałam, że to Samojłowicz odchodzi... :/ Trochę nie rozumiem decyzji aktorek, bo to jest raczej pewne że to będzie ostatni sezon, skoro jego zrealizowanie wisiało na włosku... no ale w każdym razie cieszmy się, że Iwona jednak się pojawi:)

Emi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2012, 15:27:31 »

Poważnie?! :o Ja zaś czytałam, że to Samojłowicz odchodzi... :/ Trochę nie rozumiem decyzji aktorek, bo to jest raczej pewne że to będzie ostatni sezon, skoro jego zrealizowanie wisiało na włosku... no ale w każdym razie cieszmy się, że Iwona jednak się pojawi:)

Niestety :(
Dla mnie warto było oglądać Hotel głównie ze względu na Magdę Cielecką i Marka Bukowskiego.... i chciałam, by ich było jak najwięcej :D
No oczywiście jeszcze dla wątku Igora, czy Kuby ;D
Serial bez Cieleckiej? To równie dobrze mogliby już dla mnie nie kręcić kolejnego sezonu :P Znaczy to niby ma być tak, że pojawiać się będzie z początku normalnie i potem coraz mniej, coraz mniej... że niby jej wątek przestanie być ważny.  ::) i być może zniknie, czy wyjedzie czy coś innego...

Niestety jak mają powiększyć wątek Natalii (czyli Laury) bądź jeszcze gorzej Artura - Ciamcia-ramci, a na to się zanosi no to.... ekhm, ja podziękuje.
Już ten sezon był kiepski w ogóle jeśli chodzi o gości hotelowych - często sobie zwyczajnie przewijałam oglądając, wybierając tylko interesujące mnie wątki :P

Mysza_99

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2012, 16:54:38 »
Dla mnie warto było oglądać Hotel głównie ze względu na Magdę Cielecką i Marka Bukowskiego.... i chciałam, by ich było jak najwięcej :D
No oczywiście jeszcze dla wątku Igora, czy Kuby ;D
Mam dokładnie tak samo. W ogóle nadrabiałam w swoim czasie serial - właśnie dla Magdy Cieleckiej i jej postaci. Bardzo podobała mi się postać Andrzeja - od kiedy tylko się pojawił. :) Igor jest przeuroczy i bardzo dobrze mi się go ogląda na ekranie. Fajna postać i tyle. A Kuba... Kuba jest przynajmniej zabawny i wnosi taki pozytywny aspekt.

Serial bez Cieleckiej? To równie dobrze mogliby już dla mnie nie kręcić kolejnego sezonu :P
Ano niestety... Dla mnie Cielecka jest tu czołową postacią i ona podnosi jakość tego serialu. A bez niej? Szkoda zachodu. Laura nie radzi sobie - raz, że ma pisany tak beznadziejny wątek, że idzie się pociąć, a dwa, że aktorsko - najgorzej ze wszystkiego, w czym ją widziałam. Widzę taką przepaść między "M jak miłość" i "Hotelem" (na niekorzyść!), że to aż smutne. Gorzej od niej tylko panicz Kwiatkowski. Też sobie nie radzi tutaj. I mówi z taką manierą, że fuj.

Już ten sezon był kiepski w ogóle jeśli chodzi o gości hotelowych - często sobie zwyczajnie przewijałam oglądając, wybierając tylko interesujące mnie wątki :P
Bardzo rzadko interesuje mnie wątek gości. Wcześniej faktycznie było lepiej.
Mam do nadrobienia kilka odcinków, więc przy najbliższym większym zmywaniu... będę nadrabiać. :) Cieszę się, że jest wątek, może po kolejnych odcinkach uda mi się coś naskrobać.

Z tych, co widziałam ostatnio... polubiłam tych dwóch nowych chłopców. Nawet nie, że z charakteru mi się podobają, ale przynajmniej coś wnoszą. Zwłaszcza - ten z Paryża :D Mam takie wrażenie, że on może coś pomieszać - a to byłoby na plus, bo pod względem akcji wieje nudą. Poza tym zazdrosny Kuba jest przeuroczy! :D W związku Iwony i Andrzeja jest jakoś dziwnie - niby ok, ale... brakuje mi jakiegoś spokoju. Igor przeżywa swoją nieszczęśliwą miłość i w sumie mu się nie dziwię. Też wściekałabym się, gdyby mi się rodzina mieszała w związek. Ciekawe, co będzie z nimi. Szkoda, że tak zniszczyli wątek Julki, bo akurat ten wątek był naprawdę fajny, a Julka była uroczą dziewczyną. :)

Brakuje mi Doroty. Mimo wszystko bardzo ją lubiłam i szkoda, że już jej nie ma.

Offline Ania

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2012, 19:50:53 »
Poważnie?! :o Ja zaś czytałam, że to Samojłowicz odchodzi... :/
Też tak kiedyś czytałam, ale chyba jednak zmieniła zdanie.

Trochę nie rozumiem decyzji aktorek, bo to jest raczej pewne że to będzie ostatni sezon, skoro jego zrealizowanie wisiało na włosku...
Ja też nie rozumiem :( Cielecka mogłaby wytrwać do końca serialu. Rozumiem, że jest już znudzona tą postacią, że ma inne plany zawodowe, ale jeden sezon to tylko 13 odcinków... Bo to, że będzie to ostatnia seria, jest raczej oczywiste...

no ale w każdym razie cieszmy się, że Iwona jednak się pojawi:)
Pojawi się, ale tylko na początku, pewnie w 3-4 odcinkach :(

Moja przygoda z tym serialem skończy się wraz z odcinkiem, w którym zniknie Iwona. Wątek Natalii i Artura zupełnie mnie nie interesuje i nawet nie zwracam uwagi na sceny z nimi, a wątek gości rzadko jest ciekawy. Kuba, Lucy, Robert - lubię ich, ale są oni tylko dodatkiem do tego serialu, ich losy nie są na tyle interesujące, abym dla nich oglądała serial.

Szkoda, że tak zniszczyli wątek Julki, bo akurat ten wątek był naprawdę fajny, a Julka była uroczą dziewczyną. :)
Pewnie scenarzystom skończyły się pomysły na postać Julki, a Igora chcieli związać z Marzeną, więc najłatwiej było pozbyć się Julki z serialu. Lepsze to niż ciągnąć wątek na siłę.

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 01, 2012, 14:10:50 »
Hm...jeśli to prawda to, co napisali, to będzie żenujące "wydarzenie" i kompromitacja POLSAT-u.
Jeszcze tych "kaszalotów" brakowało w jakimkolwiek serialu. Tak bardzo chciały zaistnieć również w filmie, jak ma się kupę kasy, to można wszystko załatwić. Żenada!!!
http://www.plotek.pl/plotek/1,78649,12045062,Krolowe_salonow_pojawia_sie_na_ekranach__Grycanki.html

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 01, 2012, 19:30:10 »
Czytałam tego newsa już wcześniej i nie rozumiem czym one sobie na rolę, akurat jak na złość w Hotelu 52, który bardzo lubię, zasłużyły.
Skoro to jest serial, to chyba raczej powinni pojawiać się w nim aktorzy, a nie celebrytki, które są znane z tego, że są znane.
Jak już grant1 stwierdził/a, żenada, naprawdę!