Autor Wątek: Wydarzenia z kraju i świata  (Przeczytany 96331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Wydarzenia z kraju i świata
« Odpowiedź #135 dnia: Luty 11, 2013, 17:41:21 »
...ale jest to niewątpliwie ważna decyzja. Niesie za sobą poważne konsekwencje, których już niedługo będziemy świadkami. Ciekawa jednak jestem jak to wygląda z punktu widzenia osób silnie wierzących i zaangażowanych w tę sprawę...uważacie, że to słuszna decyzja?

Jakie, na przykład?
Jaka to jest osoba silnie wierząca? Wiem, że się stopniuje przymiotniki...ale żeby wiarę, to nie wiedziałam. Dla mnie krótka piłka - albo się wierzy albo nie.
Odpowiem jako osoba identyfikująca się  z kościołem - decyzja zaskakująca, ale widać, że przemyślana. Bardzo wymowna, jeśli chodzi o dzień ogłoszenia, a jeszcze bardziej w kontekście czytanego wczoraj fragmentu Ewangelii. Do rezygnacji miał prawo, każdy je ma, choć nie każdy korzysta. Widocznie uznał, że jest wiele pilnych rzeczy, które nie mogą czekać aż do jego odejścia w formie śmierci naturalnej.

Na Wielkanoc będziemy mieć nowego. W spekulacje się nie bawię, ale po cichu mam nadzieję, że wybór będzie ukłonem w stronę Ameryki Łacińskiej lub Afryki, gdzie mieszka obecnie najwięcej katolików i gdzie codziennie ktoś umiera za wiarę w Chrystusa, w przeciwieństwie go miejsc gdzie się ją depcze.

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #136 dnia: Luty 11, 2013, 18:07:25 »
Dla mnie jest to sprawa dość neutralna. Fakt, sama decyzja jest trochę zaskakująca, ale w sumie oprócz pierwszej reakcji na przeczytanie tej wiadomości nie budzi ona we mnie jakichś większych emocji. Skoro uznał, że nie ma już tyle sił by pełnić tę funkcję to pewnie tak jest. Ja przyjmuję to do wiadomości i tyle.

I też nie widzę tych "poważnych konsekwencji". Po prostu będzie wybrany nowy Papież? Jakie jeszcze mogą być tego konsekwencje, miałaś coś konkretnego na myśli? ;)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #137 dnia: Luty 11, 2013, 18:49:02 »
Fakt trochę śmieszne stwierdzenie "silnie wierzący" bądź nie :)

Decyzja papieża nie wywołuje we mnie szoku za to pomijając aspekt religijny to fantastyczne wydarzenie pod względem historycznym i to mnie zafascynowało, o ile można tak rzec.
Lubię jak historia pisze się na moich oczach. W końcu pierwszy raz od wielu wieków takie zdarzenie ma miejsce.

Benedykt XVI to mądry, wykształcony i pełen wiary człowiek. Nie jest Janem Pawłem II i nikt nie każe Mu pokazywać światu swojej hmm słabości, cierpienia. Nie czuje się na siłach, rezygnuje i przekazuje ster komuś innemu. Widać, że uczciwe i porządnie przemyślane posunięcie.
Przez swoje niemalże 8 lat pontyfikatu pracował bardzo intensywnie, co w Jego wieku jest na pewno męczące i ciężkie.  Mając prawie 86 lat papież i tak bardzo dobrze się trzyma i funkcjonuje.

Też nie bawię się w przepychanki i domniemania kto będzie papieżem czy murzyn i koniec świata :D No ale intryguje trochę. Czekam więc na konklawe.
Jeśli już miło byłoby, aby był to ktoś z Ameryki Łacińskiej, bo to kraje ostatnio najprężniej rozwijające się kulturowo i religijnie.

Nie widzę konsekwencji tej decyzji. Miał do tego prawo i z niego skorzystał. Tak samo jak wcześniej czując się na siłach, mimo podeszłego wieku, zgodził się na bycie papieżem. :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #138 dnia: Luty 11, 2013, 21:02:27 »
Słówko "silnie" nie jest słówkiem najważniejszym w mojej wypowiedzi, więc niespecjalnie rozumiem, czemu tak zaprząta Waszą uwagę :) Być osobą "silnie wierzącą" to tak jak być "głęboko wierzącą" (mój błąd, że użyłam nie tego słowa) w moim rozumowaniu, a to oznacza dla mnie większe zaangażowanie w sprawy religii i Kościoła.

Do poważnych konsekwencji zaliczam sam szum, który się wokół tego tworzy (choć uważam, że niepotrzebnie) i szum, jaki będzie przy wyborze nowego papieża. Taka sytuacja zdarzyła się dotychczas tylko raz w historii Kościoła, więc nie wydaje mi się, że to taka prosta sprawa, "wybierzemy nowego i już". W ogóle sama konieczność wyboru papieża...może się nie znam, ale dla mnie to już jest poważna sprawa, nie zdarza się zbyt często i decyzja o jego wyborze do najłatwiejszych pewnie nie należy. Ktoś kto ma stanąć na czele tak licznej, międzynarodowej grupy, musi być kimś wyjątkowym. Poza tym patrząc na wydźwięk newsów na temat osób, kandydujących o urząd papieski...będzie wrzało: "Na trzecim miejscu jest kardynał Francis Arinze z Nigerii, który - ze względu na afrykańskie pochodzenie oraz znajomość problematyki islamu - już w 2005 roku był wymieniany jako jeden z potencjalnych kandydatów na następnego papieża..."

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #139 dnia: Luty 11, 2013, 21:14:43 »
W dzisiejszych czasach media potrafią zrobić szum nawet z tego, że ktoś się wywrócił.
Tak więc nie dziwi mnie to. Niestety normalka.

Już mamy coś na kształt wyboru miss czyli prezentacje konklawe. I pewnie nie dadzą spokoju do Wielkanocy. :P
Tacy już są dziennikarze... Mają temat, mają pożywkę.

My o wyborze nie decydujemy. Decydują kardynałowie. Trzeba zaufać im, woli Bożej i czekać.
A jak ktoś nie wierzy w Boga i mistycyzm czasu konklawe, to niech po prostu czeka i nie zwraca uwagi na szopkę, którą będą odprawiały kochane media.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #140 dnia: Luty 11, 2013, 21:32:50 »
Bardzo trafny komentarz BlackTiger. Zgadzam się. Poza tym co chwilę mamy do czynienia z jakąś szopką w wykonaniu mediów, a kalendarz Majów to już w ogóle był hit.
I właśnie tak będzie - wybiorą nowego papieża i już. I wszystko będzie się toczyć jak się toczyło. Ja to naprawdę przyjmuję ze spokojem i nie widzę w tej sytuacji aż takiej mega wyjątkowości.  Nie mam żadnego wpływu  na nic w zaistniałej sytuacji. Tylko jedno moge zrobić i nie jest to jaranie się spekulacjami czy to będzie Nigeryjczyk, Czech czy Amerykanin.
Może i papieża nie wybiera się codziennie, ale w XX wieku konklawe zebrało się 8 razy, czyli średnio co 12 lat mniej więcej.
To tak w kwestii formalnej :-)

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #141 dnia: Luty 11, 2013, 22:20:14 »
Jaka to jest osoba silnie wierząca? Wiem, że się stopniuje przymiotniki...ale żeby wiarę, to nie wiedziałam. Dla mnie krótka piłka - albo się wierzy albo nie.

Może chodziło po prostu o to, że są ludzie wierzący, ale jakby to ująć, jedni są bardziej związani z kościołem, a drudzy nie? Nie wiem czy dobrego słowa użyłam, ale może podam przykład. Silnie wierzący to może ci, którzy niedzieli bez pójścia do kościoła sobie nie wyobrażają, modlą się rano i wieczorem,  przeżywają mszę świętą, skupiają się na niej, często są u spowiedzi? A ci mniej wierzący-wierzą, ale nie dla nich takie zachowania jak dla tych, którzy silnie wierzą. Staram się zrozumieć co napisała Justek. Może akurat dobrze interpretuję jej słowa. Poza tym chyba też sama tak myślę patrząc na siebie. Gdyby ktoś zapytał mnie czy jestem silnie wierząca, to podając takie argumenty jak wyżej, powiedziałabym, że absolutnie nie.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #142 dnia: Luty 12, 2013, 06:49:38 »
A może też nie chciał aby z jego choroby i śmierci zrobiono medialny cyrk jak w przypadku Jana Pawła II, który umierał - można by rzec - "w światłach reflektorów i przed kamerami"....
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #143 dnia: Luty 12, 2013, 07:57:43 »
Może też... Ja nie widzę nic złego w tym, że odchodzi...
Naprawdę serce się krajało jak patrzyłam na "naszego" papieża, który ostatkiem sił wygłaszał przemowy, głos mu się łamał...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #144 dnia: Luty 16, 2013, 12:22:23 »
Benedykt XVI nie był, nie jest i nie będzie Janem Pawłem II, choć mimo swojego trwającego blisko 8 lat pontyfikatu dość dużo zrobił...24 pielgrzymki do innych krajów, 33 na terenie Włoch, kanonizował 44 i beatyfikował 289 świeckich i duchownych, ogłoszenie 3 roków (rok św. Pawła, kapłański i wiary), 3 encykliki, 3 adhortacje apostolskie, 4 dekrety i 3 książki to w jego wieku jest naprawdę sporo. Ale jak każdy się starzeje no i z punktu widzenia wiary to następuje jakiś przełom czy historia, która zapisuje się na naszych oczach, kto będzie jego następcą jakoś mało mnie rusza...tzn. nie w sensie tego, że w ogóle mnie to nie obchodzi, ale po prostu uważam, że to konklawe ma wybrać nowego papieża, a gdybać to sobie można...

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #145 dnia: Luty 16, 2013, 17:17:33 »
Mnie sprawy kościoła nie interesują, ale oglądam różne wiadomości i wiele osób mówi, że jak to mogło się stać itp. Oczywiście nie używają słów identycznych, ale między wierszami wyczytać się da, że są oburzeni tym co papież zrobił. I tu zadaję sobie pytanie, czy ci, którzy tak mówią, widzieli jak ten człowiek wygląda? Ja go zobaczyłam kilka dni temu w tv i pierwsze co mi się skojarzyło to to, że wygląda jak osoba chora na raka po wyczerpującej chemioterapii(to tylko moje skojarzenie), czyli w skrócie bardzo źle. Ciekawe czy ci, którzy tak mówią, też byliby tacy mądrzy, jakby byli na jego miejscu....

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #146 dnia: Luty 16, 2013, 17:30:22 »
Dokładnie, Skorpionica! ;)
Dla mnie w ogóle absurdem było wybranie papieża w takim wieku, ale to z innej beczki.
Zobaczymy co będzie... Oby przestali o tym "bębnić", bo już nie da się tego słuchać!
+ Czekam aż znów będą pogłosy, że tym razem papież będzie czarny - czyli co to oznacza? Koniec świata, taka powtóreczka sprzed kilku lat.
Jestem ewangeliczką, ale trudno jest w chociażby w małym stopniu się owym faktem nie interesować, żyjąc w katolickim kraju...
Tak ja napisała koleżanka powyżej - ja również doznałam szoku kiedy zobaczyłam w wiadomościach w jakim stanie jest Benedykt.  <olaboga>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #147 dnia: Luty 16, 2013, 21:14:30 »
Papież jest chory, przeszedł niedawno operację. Nie ma co się dziwić jego wyglądowi.

Zauważcie tylko, że to nie Ci co chodzą do kościoła itp. plują się o to, tylko właśnie strona przeciwna ma najwięcej "ale", której to głos głównie słychać w mediach.
A media mają pożywkę, bo wydarzenie jakie nie było wyjątkowe ze względu na jego rzadkość.
Tak więc to, że o tym się mówi nie jest winą ludzi jak to Justek określiła "silnie wierzących", tylko mediów. Bo Ci "silnie wierzący" szanują decyzję i jedyne co robią to dziękują papieżowi za posługę oraz modlą się za niego. A to chyba raczej dobre, bo modlitwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Zwłaszcza jeśli ktoś wierzy w jej moc. Do mediów się nie rwą. Afery nie robią.
A media jak to media uwielbiają takie tematy, tak jak wczoraj o tej asteroidzie. Cały dzień chrzanienie... jakby innych tematów nie było.

J. Ratzinger 8 lat temu był w dobrej formie. Miałam akurat wtedy z nim do czynienia niemal osobiście, więc wiem co mówię.
Poza tym mógł odmówić, jednak wybór przyjął. Pełnił swą służbę tyle ile mógł. To człowiek wykształcony, inteligentny, wiedział na co się decyduje i wiedział jakie ma prawa. Nie nam oceniać czy jego wybór był absurdalny czy nie, tak samo jak nie nam oceniać jego decyzję.
I myślę, że sam by nie chciał żeby robiono zawody na miss konklawe i tyle o tym gdakano ale takie mamy czasy. Media nie odpuszczą.

Chyba już tyle żyjemy na tym świecie, że powinniśmy to rozumieć...

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #148 dnia: Luty 16, 2013, 22:32:14 »
Prawda jest taka, że ktokolwiek byłby wybrany na papieża po śmierci Jana Pawła II, miałby trudne zadanie do wykonania - sprostać oczekiwaniom tych wszystkich ludzi, którym jego poprzednik był tak bliski. Wybrany został Joseph Ratzinger. Czy to słuszna decyzja? Pewnie nie powinniśmy tego oceniać, w końcu zdecydowały się na to największe osoby w Kościele, a naszym zadaniem jest wierzyć w to, że zrobili wszystko, by było to jak najlepsze dla nas i szerzenia naszej wiary. Wyobrażacie sobie, gdyby przyszedł jakiś reformator i zacząłby zmieniać to, co tak żarliwie budował Karol Wojtyła, który - bądź co bądź - był silnym konserwatystą? Potrzebny był ktoś, kto będzie pontyfikat Papieża-Polaka kontynuował - i Benedykt XVI był takim właśnie człowiekiem.

Nie neguję jego decyzji. Tak jak ktoś już tutaj powiedział - miał do tego prawo i z niego skorzystał. Jan Paweł II pozostał ze swoimi wiernymi, zapewne chcąc pokazać piękno zaufania Bogu nie tylko, gdy wszystko idzie dobrze, ale przede wszystkim w cierpieniu i chorobie. Wielokrotnie słyszałam wtedy głosy: dlaczego nie zrezygnuje? - jak widać i tak źle, i tak niedobrze.

A skoro już mowa o przepowiedni i rzekomym końcu świata, wszystkim wierzącym w momencie jej przytaczania cytuję fragment Pisma Świętego (a konkretniej - Ewangelii wg Świętego Mateusza):
Dlatego i wy bądźcie gotowi, bo w chwili, której się nie domyślacie, Syn Człowieczy przyjdzie.
To tyle w kwestii mojej "wiary" w te brednie.
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #149 dnia: Luty 21, 2013, 18:11:04 »
Żadne to wielkie światowe czy krajowe wydarzenie, raczej takie tutaj moje lokalne, ale jestem ciekawa Waszego zdania.

Przeglądałam FB i natknęłam się na udostępniony przez kolegę filmik, który przedstawia jazdę rozpędzonej karetki po mieście na sygnale. Zajrzałam z ciekawości i obejrzałam. Potem okazało się, że tą sprawą zainteresował się też TVN i nakręcił materiał, więc również go obejrzałam.

FAKTY TVN24
ORYGINALNY NAKRĘCONY FILMIK

I co myślicie? O jeździe, zachowaniu kierowcy, przedstawieniu sprawy przez media?
Powinien/nie powinien stracić pracy?

Ja przede wszystkim to uważam, że nie powinien on czy jego kolega-ratownik nagrywać takich filmików i ich udostępniać gdziekolwiek, bo to zawsze gdzieś może się obrócić przeciwko, szczególnie, jeśli ma to związek z pracą i kiedy z radością prezentuje się twarz przed kamerą  :P
Ale to dotyczy wszystkich jakichś analogicznych sytuacji.

Co do sprawy, czytałam różne komentarze.
Zgadzacie się z tym, że powinien stracić pracę (już nawet nie ważne czy ta wiadomość jest prawdą czy nie), bo jest burakiem czy chamem, nie traktuje tego poważnie i robi (robią) sobie tylko z tego zabawę? Że nie tak powinien zachowywać się ratownik medyczny, kiedy jedzie na służbę? Czy wszystko Wam jedno, ważne, że szybko i sprawnie jedzie? Czy może w ogóle uważacie, że oprócz wulgaryzmów również źle zachowuje się na drodze, prowadząc karetkę? I tak poza tym czy myślicie, że materiał tvn'owy jest dobrze zrobiony czy szuka sensacji?
To tak mniej więcej ogólne opinie zamieszczone w komentarzach i przekształcone na pytania. Jestem ciekawa Waszego zdania ;)