Autor Wątek: Gra o tron (od 6 do 12 lipca)  (Przeczytany 50862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Gra o tron (od 6 do 12 lipca)
« Odpowiedź #150 dnia: Maj 29, 2014, 10:52:26 »
Teraz chciałabym zobaczyć jaki będzie stosunek Cersei do młodszego syna, czy jego też będzie tak "wspierała" w rządzeniu i czy dojdzie do planowanych małżeństw.

Otóż to  <tak> Joffrey był takim jakim ukształtowała go mamusia, chociaż sama (miałam takie wrażenie) się go czasami bała.
Wrócę znowu do nieszczęsnego  skrócenia Neda  o głowę. Joffrey zrobił to dla kaprysu władcy. Nie nikt inny jak własnie matka wiele razy mu powtarzała, że jak będzie królem to będzie mógł robić co będzie chciał. Jest taka scena na początku I serii, po powrocie z Winterfell.
I Joffrey w tamtym momencie zapragnął skorzystać z prawa do "chcenia co robienia" i wydał rozkaz katu. I nie zmienił zdania, nawet gdy matka krzyczała, że to szaleństwo i żeby tego nie robił. Ale synuś zaryzykował nawet wojnę z Północą, by spełnić swój kaprys - zresztą to chojrak, z każdym sobie poradzi a Północy odgrażał się na długo przez tym jak został królem.
A jaki jest na "polu bitwy" to już się okazało później.
Taktyk z niego żaden...a socjopatyczne skłonności to własnie robota Cersei.
Ze zdumieniem patrzyłam na te młodsze dzieci podczas wizyty w Winterfell kiedy martwiły się o zdrowie Branna. Ciche, skromne. nie do uwierzenia, że mają tę samą matkę.
Cersei stanowi dla mnie  nielada zagadkę. 

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #151 dnia: Maj 29, 2014, 11:22:06 »
Joffrey był narzędziem w rękach Cersei, przez lata z wielką radością pielęgnowała ona negatywne cechy syna, uparcie powtarzając mu, iż jako król będzie mógł decydować o tym jaka będzie prawda. Pamiętam jak mną to zdanie wstrząsnęło  <olaboga> bo ona dokładnie tak powiedziała, z wielką czułością zresztą. Wtedy zobaczyliśmy czarno na białym jakie wartości mu wpaja i nie było wątpliwości co z tego może wyniknąć.
Zresztą...żeby ona tylko pielęgnowała te cechy - to przecież ona miała największy wpływ na życie i rozwój młodego króla, to jej uczucia doprowadziły do wykreowania się w nim tych możliwie najgorszych rzeczy (wybuchowość, bezwzględność, egocentryzm, brak pokory i szacunku - nawet matki nie szanował!), które doprowadziły do jego zguby.
A pisząc prezentację dowiedziałam się tylu interesujących rzeczy z przeszłości Cersei, że już przebieram nóżkami z niecierpliwości kiedy zagłębię się w to bardziej szczegółowo, no i kiedy (oraz w jaki sposób) ten wątek pojawi się w serialu :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #152 dnia: Maj 29, 2014, 11:43:03 »
Błagam, powiedz, że to nie będzie coś takiego co będzie kazało zacząć nam Cersei bardzo współczuć  <zniecierpliwiony> Już teraz człowiek miewa takie momenty...bo żyła bez matki, bo ojciec kazał się jej żenić z Robertem jako przecież młodej dziewczynie i dlatego ona tak rozpacza za swoją Myrcellą itd. itd.  :)  <placze> Nie chcę żeby  z niej zrobiono męczennicę jakąś :)

Nie powiem - z jednej strony ucieszyła mnie śmierć Joffreya, ale z drugiej zasmuciła bo kogo będę nienawidzić teraz?

Mnie będzie brakowało tego aktora - był niesamowity. Na śmierć jego postaci w jego wydaniu patrzyłam z zachwytem. Kunszt. Do tego tak przekonująco że we mnie wzrósł zachwyt z patrzenia, z poczuciem, że oto rachunki zostały wyrównane. Ten odcinek był dla mnie szczególny.
Littlefinger to bardzo dobry typ na którym można skupić cała swą nienawiść.  <tak> Zresztą, szuji ci u nas dostatek. I nie wiadomo co się w ludziach tak do końca kryje. Może przybyć nowych.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #153 dnia: Maj 29, 2014, 11:51:58 »
Hmmm, nie wydaje mi się, aby ktokolwiek współczuł Cersei. To po prostu pokaże w co wierzyła od dzieciństwa i dlaczego darzy niechęcią Tyriona (oprócz faktu, że jej zdaniem stoi za śmiercią matki). Rozjaśni się nam nieco kwestia morderstwa bękartów króla Roberta oraz niechęć jaką Cersei darzy Margaery Tyrell. Nie widzę w tym nic, co miałoby nieco wybielić nam tę postać, po prostu są to interesujące, nieznane nam dotychczas fakty z życia Królowej :)

Mnie będzie brakowało tego aktora - był niesamowity. Na śmierć jego postaci w jego wydaniu patrzyłam z zachwytem. Kunszt. Do tego tak przekonująco że we mnie wzrósł zachwyt z patrzenia, z poczuciem, że oto rachunki zostały wyrównane. Ten odcinek był dla mnie szczególny.
To fakt, od początku potrafił zbudować tę postać. Młody chłopak, a sprawił, że książę (a potem król) Joffrey od momentu pojawienia się w serialu wzbudzał w widzu niepokój, potem wręcz strach. I obrzydzenie! O rety, jak on mnie obrzydzał, jego zachowanie względem kobiet. Dlatego aktorsko to rzeczywiście była klasa i będzie mi tego trochę brakowało, choć zdolnych aktorów w serialu akurat mamy pod dostatkiem -  "Arya" (jeszcze młodsza a jaka cudowna) czy "Sansa" też potrafią "zrobić robotę"  <niecierpliwy>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #154 dnia: Maj 29, 2014, 12:26:04 »
Sansa - póki co - to dla mnie jeszcze mimoza, ciepłe kluchy, taka bez życia osóbka. Może i to się zmieni w kolejnych odcinkach - mam nadzieję ;)

Joffreya w ostatnich chwilach jego życia nienawidziłam po stokroć! Tym jak pomiatał swoim wujem. Chamstwo straszne.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #155 dnia: Maj 29, 2014, 13:25:26 »
Widziałyście kto się śmiał a kto nie z tych "żartów" Joffrey'a na weselu? Na przykład wtedy, gdy zorganizował przedstawienie "bitwę pięciu królów". Część gości zachowała jednak kamienną twarz.  :)
Zastanawiam się czy sam Tywin nie miałby chęci sprzątnięcia Joffrey'a.  <mysli> Czy będzie rządził jeden wnuk czy drugi to i tak on trzyma faktyczną władzę w ręku a Joffrey jest/był nieobliczalny, głupi i zarozumiały. 

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #156 dnia: Maj 29, 2014, 13:27:13 »
Śmiała się durna mamusia. Reszta gości była zniesmaczona.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #157 dnia: Maj 29, 2014, 23:05:17 »
E tam, pospólstwo też się dobrze bawiło, choć nie wiadomo czy do końca  ...swobodnie <mysli>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #158 dnia: Maj 30, 2014, 21:23:27 »
Jestem pod ogromnym wrażeniem gry aktora, wcielającego się w postać Tyriona.
Jego przemowa podczas procesu, była rewelacją w każdym calu!

Shae niestety skrzywdziła go gorzej niż on ją. On zrobił to dla jej dobra, ona by się na nim zemścić.

Jestem wielką fanką Tyriona, odkąd tylko go zobaczyłam w serialu. Nie zniosę jego śmierci.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #159 dnia: Maj 30, 2014, 21:29:34 »
Maleńka, oglądaj i pamiętaj, że Tyrion to bardzo inteligentny gość jest <mruga>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #160 dnia: Maj 31, 2014, 00:01:43 »
Bardzo się cieszę, że Czarek Pazura stanie do walki w imieniu Tyriona!

Nie mogę się doczekać kolejnego odcinka  <pompony>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #161 dnia: Czerwiec 01, 2014, 11:36:33 »
Bardzo się cieszę, że Czarek Pazura stanie do walki w imieniu Tyriona!

Czarek Pazura <smiech> Nieźle jak na dornijskiego księcia - mściciela. Chciałabym, żeby mu się udało, ale w starciu z tym osiłkiem- sir Greagor'ym (?) chyba mało kto ma szansę  :(
Natomiast Tyrion nie mógł liczyć na swojego dotychczasowego "przybocznego", którego uważał za przyjaciela, chociaż tamten od zawsze powtarzał, że on będzie służył temu, kto więcej zapłaci.
Zastanawiam się po co stanął do próby walki zamiast Tyriona u Lysy. Zrobił to dla pieniędzy - to jasne, ale przecież wtedy nikt mu nie mógł zagwarantować, że je dostanie  <mysli> No chyba, że wszyscy wiedzą jakie dokładnie panują stosunki w rodzinie Lannisterów itd. 

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #162 dnia: Czerwiec 01, 2014, 11:41:36 »
No chyba, że wszyscy wiedzą jakie dokładnie panują stosunki w rodzinie Lannisterów itd. 
"Lannistowie zawsze płacą swoje długi" - nie działa to przypadkiem w obie strony? <mysli> Przynajmniej mnie się dotychczas wydawało, że ich rodowe hasło sprawiło, że po Tyrionie można się było spodziewać, że odwdzięczy się za uratowanie mu życia.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #163 dnia: Czerwiec 01, 2014, 17:31:27 »
A ten osiłek to nie jest Góra?
Jakoś mi się tak ubzdurało. I że to skłania głównie Oberona do walki w imieniu Tyriona. Chęć pomszczenia siostry i jej dzieci.

Tak czy inaczej - jakoś mi się z naszym Cezarym kojarzy ;)

PS Czy ja już jestem na bieżąco? Czy odcinek, w którym się dowiedzieliśmy, że Czarek będzie walczył za Tyriona był ostatnim, wyemitowanym w TV? ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #164 dnia: Czerwiec 01, 2014, 18:05:56 »
Tak, ten osiłek to Gregor Clegane, czyli Góra.

Jeśli obejrzałaś 7 odcinek to jesteś na bieżąco. Nowy odcinek ma być...dzisiaj? Czy jutro? <mysli> Jakoś lada dzień w każdym razie.