Napisałam kiedyś w tym temacie piękny, długi post, po czym nie skopiowałam sobie jego zawartości przed wciśnięciem podglądu. Oczywiście w międzyczasie mnie wylogowało... i wszystko przepadło. A tak starannie dobierałam piosenki...
Wbrew pozorom moja lista też jest dosyć długa.
To tak, jak moja. Myślę, że... mogłabym tak wymieniać, wymieniać i wymieniać... spróbuję chociaż kilka. Z Twojej listy pokrywają mi się:
C'est la vie - Paryż z pocztówki Utwór o powrocie na stare śmieci, o tęsknocie i o tym co w życiu najważniejsze
Piękna. Cudowna. Najlepsza. Wracam do niej bardzo często i za każdym razem mam takie same drgania żołądka, kiedy mogę posłuchać.
Cichosza Geniusz, od tego kawałka kocham G. Turnaua
Nie wiem, gdzie zaczęła się moja miłość do Turnaua, ale kawałek jest mistrzowski.
Peace of my heart hit nad hity. Szkoda, że wokalistka rozstała się z tym światem w tak głupi sposób.
Co lepsze, przy tym kawałku akceptuję też covery. Zwyczajnie jeden z lepszych kawałków, które powstały (moim skromnym zdaniem).
A teraz kilka moich (ciężko mi będzie odtworzyć moją listę, ale spróbuję chociaż kilka):
Czesław Niemen - Obok nas Moim zdaniem najpiękniejsza (albo jedna z najpiękniejszych) piosenka o miłości. Proste słowa, piękna melodia, jasny przekaz. I motylki w brzuchu przy każdym słuchaniu. Pozostawiam ją na wyjątkowe okazje i wtedy delektuję się nią tak, jak należy.
Eric Clapton - Wonderful tonight Wywołuje takie same motylki, jak ta powyższa. Został mi sentyment z licealnych lat... przepiękna.
Nightwish - Stargazers Kiedy okazuje się, że nie mam energii... wtedy dostarcza mi jej aż w nadmiarze. Świetny zespół i świetna piosenka.
Magda Umer - Jeszcze w zielone gramy Nagminnie ćwiczę śpiewanie tego utworu, kiedyś się odważę publicznie... w sensie komuś na prezent. Mam kilka pomysłów, kto mógłby dostać takowy prezent ode mnie.. zobaczymy, jak to wyjdzie. Piosenka należy do ścisłej czołówki moich ulubionych (a jest ich z 50

).
A jak już jestem przy Magdzie Umer:
Magda Umer - Luna srebrnooka Bo niektóre piosenki potrafią mnie zaczarować tekstem...
Bardzo proszę zgasić księżyc, wyciąć majeranek,
bo to drażni takich ludzi, którym smutno jest.
Bardzo proszę zgasić księżyc, piszą niekochane,
albo zrobić coś dla ludzi, którym smutno jest.Magda Umer - Ach panie, panowie Kocham to wykonanie... i ten tekst. Mistrzowskie zestawienie Osieckiej i Umer.
A jak już jesteśmy przy Osieckiej:
Krystyna Sienkiewicz - Nikt mnie nie kocha, nikt mnie nie lubi Zawsze wydawało mi się, że ta piosenka jest o mnie

Poza tym urzeka fragment o jedzeniu robaków...
Urszula Sipińska - Weselne dzieci I to z tych samych powodów, co wyżej. Zawsze wydawało mi się, że ta piosenka jest o mnie. Bardzo często brałam ją sobie mocno do serca.
Krystyna Janda - Na zakręcieA ja jestem proszę pana na zakręcie
Moje prawo to jest pańskie lewo
Pan widzi krzesło ławkę stół
A ja rozdarte drzewo
Bo ja jestem proszę pana na zakręcie
Ode mnie widać niebo przekrzywione
Pan dzieli każdą zimę każdy świt na pół
Pan kocha swoja żonęChwilami mam wrażenie, że moje bycie na zakręcie to już tak na zawsze, że tego zakrętu nigdy nie pokonam... Patrzę wstecz i zawsze same wątpliwość, niemoc... nie wiadomo, co dalej... Piosenka aż za bardzo moja.
Koniec gnębienia Osieckiej, bo mogłabym tak... w nieskończoność?
Robert Gawliński - O sobie samym Moja słabość do Roberta się kłania. Nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że mam słabość do niego, jako do niego. Kręcił mnie zawsze, na koncercie piszczałam... (wieku temu

) Podobną skłonność (słabość w zasadzie) mam do Maleńczuka. Tu dochodzi pościelowy głos i w ogóle... ach i och.
Maleńczuk&Waglewski Maleńczuk w duecie. Lubię go w duecie. Lubię go solo. Lubię z zespołem... no po prostu lubię i tyle.
Maleńczuk - Tango libido Wracam.. ale ja to wracam do wszystkich płyt, to po prostu jedna z przykładowych piosenek....
Tak samo jak wracam do innego zespołu:
Lady Pank - Mała wojna Na tę piosenkę byłam podrywana i to podrywanie strasznie miło wspominam. Stąd i powroty częste i na długo.
Lady Pank - Sztuka latania Świetna piosenka. Klimatyczna... i przenosi mnie w fajne czasy mojej młodości.
Dżem - Whisky Dzięki tej piosence przetrwałam kilka sesji. Idealna do nauki

I w ogóle uwielbiam...
Perfect - Niepokonani Lubiłam od zawsze. Potem ktoś skojarzył z pewnym wydarzeniem, które wywróciło moje życie do góry nogami. I tak już pozostało w moim życiu. Na zawsze.
Tori Amos - Winter Tu pokonuje mnie tekst. Rozczula, rozkłada, rozbija... uwielbiam.
Celine Dion - It's All Comming Back To Me Now Skoro już przy zagranicznych i przy takich, co rozsypują na kawałki. Świetny utwór.
Elton John - Candle In The Wind I ten. Też potrafi namieszać w moim nastroju i rozstroić emocje.
A skoro już Elton John:
Elton John - Imagine Ach... <3
I jeszcze piosenka, która przybiła do mnie wraz z jednym filmem... i tak strasznie, strasznie w nią wpadłam.
John Lennon - Love Ech... a gdzie cała reszta? Muszę wrócić do pracy... a przecież dopiero się rozkręcam. Mam zdecydowanie za dużo 'moich' piosenek...