Autor Wątek: Filmy które nigdy nam się nie znudzą  (Przeczytany 48439 razy)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy które nigdy nam się nie znudzą
« Odpowiedź #75 dnia: Luty 19, 2013, 08:33:11 »
"Dzień świra" - jak dla mnie nie jest zabawny, wręcz przykry. Owszem - są momenty do pośmiania się, ale film raczej skłania ku refleksji. Główny bohater to bardzo samotny i zagubiony człowiek...
Mnie ten film przeraża... za dużo podobieństw między mną, a tym panem. Hahahaha. Ale serio... Mam takie same natręctwa. Kiedyś nawet pisałam o tym w smakoszach kultury, w jakimś konkursie :D W sensie... o "Dniu świra" i o mnie.

Mnie się nigdy nie znudzi film "Amelia". Moim 'nowym' nabytkiem, który mi się nigdy nie nudzi, jest "For lovers only". Nauczyłam się już na pamięć i wcale nie jest mi z tym źle. Potem "Emma", "Był sobie chłopiec", a nawet durnowaty "Dziennik Bridget Jones". Różne mam powody, dla których filmy są tak bardzo 'moje', ale takich filmów (w tym całym moim nieoglądaniu filmów) mam jednak kilka.

Polskich też... np. "Nigdy w życiu", albo "Kogel-mogel" - obie części. :)

Uwielbiam też "Wielką podróż Bolka i Lolka" :D

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #76 dnia: Luty 19, 2013, 11:08:04 »
"Dzień świra" - jak dla mnie nie jest zabawny, wręcz przykry. Owszem - są momenty do pośmiania się, ale film raczej skłania ku refleksji. Główny bohater to bardzo samotny i zagubiony człowiek...
Mnie ten film przeraża... Gdy go w końcu obejrzałam wcale mi nie było do śmiechu.
Owszem śmieszne są sceny zz synkiem typu (angielski, kapturek czy jaskrawopomarańczowa kurtka levisa), ale tak naprawdę film pokazuje dramat głównego bohatera i jego chorobę. Może to dobry sposób dotrzeć do widza przedstawiając w sposób na pozór śmieszny nerwicę natręctw... Część przejdzie nad tym do porządku dziennego a część zacznie zastanawiać się głębiej i odkryje, że to wcale nie komedia.

Filmem do którego lubię czasem wrócić jest "Dom dusz", ale też "Nigdy w życiu", "Tylko mnie kochaj", "FLO".
"To właśnie miłość" (najpiękniejszy o miłości).
Bardzo cenię "Znachora", którego widziałam już miliard razy i uważam, że to najlepsza rola Stockingera. W ogóle historia przedstawiona w filmie jest piękna, wzruszająca, niezwykła... Jeden z fantastyczniejszych polskich filmów. :)
Kogel- mogel też lubię.
Chętnie wracam też do Szczęk czy Parku Jurajskiego. :P
Z animowanych ulubioną ostatnich lat jest Wall-e. Piękna, mądra historia... <3

Lubię dużo filmów i może nie przepadam za maniakalnym oglądaniem po kilkanaście razy, ale te które mi się podobają a gdzieś lecą w TV np., to zawsze sobie włączę. :)

Ja wszystkich, którzy oglądają Pottera bardzo, bardzo podziwiam. Dałam radę tylko 30 minut pierwszego filmu. Za wiele wypowiedzią swoją nie wniosłam, ale, ech, musiałam się poskarżyć :(
Kilka podejść i wszystkie nieudane :P
No to jesteśmy dwie Jean <szczerzy_sie>

Z tą różnicą, że obejrzałam pierwszą część do końca (HP i kamień filozoficzny?) i do kolejnych jakoś mnie ciągnęło.
Mam tak samo... Z tą różnicą, że po Kamieniu Filozoficznym próbowałam kolejną (myślałam, że może lepsza będzie), no ale po 5 minutach oglądania uciekłam. :D

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #77 dnia: Luty 19, 2013, 11:34:11 »
Mam tak samo... Z tą różnicą, że po Kamieniu Filozoficznym próbowałam kolejną (myślałam, że może lepsza będzie), no ale po 5 minutach oglądania uciekłam. :D
Właśnie próbuję sobie wymyślić, co widziałam i czy do końca, i właściwie nie wiem. Nie uznaję dubbingu, a w tym filmie nie uznaję jeszcze mocniej. A gdzieś nie po drodze jest mi z zakupem DVD, więc tak czekam, aż będę mogła pooglądać ludzką wersję. Tych, co oglądają Pottera z dubbingiem też podziwiam. Serio. A samego Harrego, to ja lubię, nie powiem :P Książki czytam chętnie i wracam czasami..

Może to dobry sposób dotrzeć do widza przedstawiając w sposób na pozór śmieszny nerwicę natręctw... Część przejdzie nad tym do porządku dziennego a część zacznie zastanawiać się głębiej i odkryje, że to wcale nie komedia.
A część się przerazi, samozdiagnozuje i będzie dumać, czy udać się do specjalisty. :D

Ja z polskich filmów cenię "Przemiany". Nie wiem, czy trudne, czy ambitne, czy może zbyt odważne, a wręcz wulgarne... wiem, że role Kasi Herman i Mai Ostaszewskiej miażdżą. A cała historia... jednym się podoba, innych nudzi, na pewno zmusza do zatrzymania się i do pomyślenia ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #78 dnia: Marzec 09, 2013, 21:05:02 »
Ja widziałam "Przemiany" i ja bym to nazwała kinem ambitnym, chociaż były momenty, że zastanawiałam się czy aby z psychiką twórców jest wszystko w porządku. Ten dom rodzinny sióstr to jakiś koszmar - jedna chodząca hipokryzja, zakłamanie, chore sytuacje.

Czy  ktoś tutaj tak często jak ja wraca jeszcze do Jamesa Bonda? <rumieniec>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #79 dnia: Marzec 30, 2013, 17:00:24 »
Ostani Mohikanin - przenigdy mi się nie znudzi. Oglądałam go jakiś miesiąc temu, wczoraj po raz nie pamiętam który na innym kanale.
Obok wątku miłosnego, czyli rodzącego się ponad podziałami uczucia (Cora - Angielka i Nathaniel - "Biały" wychowywany od małego przez Indianina) mamy obraz relacji między osadnikami, którzy co dzień borykają się z niebezpieczeństwem (ataki indiańskich plemion) oraz stają przed faktem okazania lojalności wobec ich rodzinnego kraju (Anglii) a żołnierzami angielskimi walczącymi z kolejnymi uzurpatorami na amerykańskiej ziemi - Francuzami.
Obserwujemy w jaki sposób, zarówno jedna jak i druga strona wykorzystuje rdzennych mieszkańców tych ziem w walkach o własne cele. Indianie wierzą z kolei, że przy okazji załatwią swoje sprawy.

Bardzo dobra obsada (Daniel Day-Lewis, Madaleine Stowe, Wes Studi i inni), wspaniałe zdjęcia, cudowna muzyka - jeden z njalepszych soundtracków jakie słyszałam.
Scena rzezi plemienia Huronów na kapitulujących angielskich żołnierzach i towarzyszących im osadnikach oraz scena pogoni za uprowadzoną Alice, walka Uncasa z Maguą i dramatyczna decyzja Alicii - to obrazy, które za każdym razem wywołują u mnie dreszcze. I do tego tło muzyczne. Coś niesamowitego.

The Last Of The Mohicans (1992) - Official Trailer [SD]

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #80 dnia: Kwiecień 02, 2013, 09:36:56 »
Bardzo dobra obsada (Daniel Day-Lewis, Madaleine Stowe, Wes Studi i inni), wspaniałe zdjęcia, cudowna muzyka - jeden z njalepszych soundtracków jakie słyszałam.

Dokładnie tak! Całe zdanie - dokładnie tak!

Ze swojej strony dodałabym jeszcze do kompletu "Tańczącego z wilkami" i "Księcia przypływów". Wszystkie trzy filmy ostatnio można spotkać w tv bardzo często. I dobrze. Ja sobie nigdy nie odmówię przyjemności odgrzania takiego kotleta jeszcze raz - i tak się nie zdążył zestarzeć ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 04, 2013, 18:59:12 »
Z racji ostatnich dni urlopu sięgnęłam po "Komedię małżeńska". Luby nigdy nie widział więc nadarzyła się okazja.
Kocham takie stare, dobre, polskie komedie.
Dialogi, dobór aktorów, fabuła, no po prostu za każdym razem, gdy oglądam tę komedię - podoba mi się bardzo.
Świetny film :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 04, 2013, 19:36:03 »
Najbardziej uwielbiam chodzący przewód pokarmowy  :D Fantastyczne dziecko, które jest wieczne głodne i do którego pani w szkole już nie ma siły.
Też kocham ten film a polecam jeszcze "Wyjście awaryjne". Filmy, wraz z "Koglem moglem", tworzą podobny klimat :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 04, 2013, 19:47:53 »
A to tak, to się zgodzę. Dodałabym do tych perełek - Nie ma róży bez ognia.
;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 04, 2013, 19:54:54 »
Tak, tak, tak. Jogi babu, biedny miś :D Tylko że ja ten film mam akurat w worku z napisem: Bareja <skacze>
Proponuję forumową: " Komediową jesień" :D Pooglądałabym z kimś stare polskie komedie.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 04, 2013, 21:13:38 »
O! To! To!
Z miłą chęcią się dołączę :)

Ostatnio TVN nas raczyła komediami w niedziele. Trafiłam na "Poszukiwany, poszukiwana" ;)
A skusiłabym się na - "Nie lubię poniedziałku" ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 04, 2013, 21:57:55 »
Właśnie telewizja pokazuje jeden z filmów wszech czasów, które się nigdy nie znudzą - "Kogel mogel"  <skacze>
Może ktoś ma ochotę na seans on line?  ;D
Akurat jestem  przy bardzo ważnej kwestii - co tam Staszek Kolasa ma: "horyzont, volksvagen i motor m-z" :hahaha: Oto co on ma :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 04, 2013, 22:03:43 »
Nieziemski film :D Zawsze oglądam z takim samym zaciekawieniem :)
- Ile gości będzie?
- Kameralnie... Ze 150 :D

:D
Kocham ten film :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 04, 2013, 22:10:49 »
Ty wiesz...ale kiedyś na wsiach to 150 naprawdę było kameralnie. Pół wsi, rodzina to poniżej 300 ciężko było zejść. Dzisiaj jest się z czego pośmiać :D
Coca - cola w studni a panna młoda zwiała. Ojciec Kaśki jest wyjątkowo udany :) Podobnie jak babcia Piotrusia  :hahaha:

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 04, 2013, 22:14:44 »
A Piotruś - Maciek Koterski... To nie jest ten sławny Misiek?