Autor Wątek: Nowości muzyczne  (Przeczytany 33096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Nowości muzyczne
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 30, 2012, 15:08:58 »
Alicia Keys i jej nowy album "Girl on Fire".
Nie jest to artystka, która zachwyca mnie bezgranicznie, ale słucha się jej dobrze. "Girl on Fire" jest jedną z tych płyt, które wpadły mi w ucho i pewnie przez dłuższy czas w tym uchu pozostaną.
Piosenka "Brand new me" urzekła mnie tekstem.
"I thought that you'd be happy
I found the one thing I need, why you mad
It's just the brand new kind of me
Never bad, I found a brand new kind of free

Oh, it took a long long road to get here
It took a brave, brave girl to try
It took one too many excuses, one too many lies
Don't be surprised, don't be surprised"

Melodią też. Podobnie jak polubiłam "Tears always win", czy tytułowe "Girl on fire". Dobra płyta i tyle ;)

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 02, 2012, 14:55:25 »
Celine Dion- album San Attendre. Narazie się wsłuchuję. Szkoda tylko, że nie ma piosenek po angielsku. Niestety 'nie czytata' jestem po francusku, ale piosenka the best to zdecydowanie według mnie Si je n'ai rien de toi. Polecam dla fanów spokojniejszej muzyki i jako odskocznia dla fanów tej mocniejszej(jak dla mnie :) )
Posłużę się tłumaczeniem z internetu. Według mnie bardzo ładny tekst, szczególnie kawałek:

Jeśli nie mam Ciebie
 Jeśli nie słyszę długo twego głosu
 Staję się znów dzieckiem
 Porzuconym, przebitym
 W swoim pokoju na rogu korytarza

Jeśli nie mam Ciebie
 Jeśli nie czuję długo twoich ramion
 Staję się znów wieśniakiem
 Kloszardem i zabłąkanym psem
 Serce w łachmanach na chodniku

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 02, 2012, 17:30:34 »
Celine Dion- album San Attendre. Narazie się wsłuchuję. Szkoda tylko, że nie ma piosenek po angielsku.
A tak, zdecydowanie polecam.
Też jestem 'nieczytata' w tym języku, ale płyta mnie bardzo pozytywnie zaskoczyła i na swój sposób uzależniła... Myślę, że piosenki po francusku maja niesamowity klimat, ciepło... na pewno to zasługa języka jako takiego. Jasne, pojawia się problem przy zrozumieniu, czy troszkę utrudnione jest pośpiewanie, ale zdecydowanie nie żałuję, że sięgnęłam po ten krążek. Celine tu jest jak zawsze świetna.

Piosenka przytoczona przez Ciebie jest bardzo, bardzo dobra, przyjemna dla ucha. Mnie urzekło kilka, podrzucę jedną, którą zaśpiewała do spółki z Jean-Pierre Ferland. Pan ma niezwykle pościelowy głos, który wywołuje fajne drżenia w brzuchu. Naprawdę pokochałam tę piosenkę dzięki niemu. Z polskim tłumaczeniem tekstu się zapoznałam i zdecydowanie mi pasuje do wykonawców, do klimatu piosenki.
Une Chance Qu'on S'a

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 02, 2012, 23:12:10 »
Mnie również przypadła do gustu nowa płyta Celine Dion. Zaskoczyło mnie to, gdyż nie przepadam za francuskimi piosenkami. Jestem w stanie słuchać jedynie Brela, Piaf i Aznavour'a.  Jednakże twórcom płyty Sans Attendre udało się stworzyć coś przyjemnego dla ucha i ducha. Dodatkowo wyjątkowy  głos Celine sprawia, że ta płyta jest magiczna i po prostu dobra. Rzadko mi się zdarza, że nie muszę rozumieć tekstu, że mnie to nie kole. Po prostu dźwięki i głos Celine kreślą barwne melodie i pobudzają wyobraźnię, która tworzy własne obrazy.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 08, 2012, 20:20:01 »
Posłuchałam sobie tej nowej Celine Dion i ...nadal uważam, że najpiękniejszą piosenką przez nią zaśpiewaną w języku francuskim jest "Je sais pas". Pójdę dalej, to jest najpiękniejsza piosenka jaką kiedykolwiek zaśpiewała Celine Dion. Istnieje też w wersji anglojęzycznej o tytule "I don't know". Ciary.
Fajnie, że nadal działa i się nie zepsuła <tak>

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 09, 2012, 16:06:07 »
A ja posłuchałam sobie płyty "Jezus Maria Peszek" i uważam, że jest to jedna z lepszych płyt, które wpadły w moje ręce kiedykolwiek. Totalnie uzależnia. Świetna muzycznie, świetna tekstowo... No i jest spójna. Nie wiem, która piosenka zrobiła największe wrażenie na mnie, ale nie mam totalnie żadnej piosenki z tej płyty, którą celowo pomijałabym przy słuchaniu. Odważnie. I fajnie.

Nie ogarniam, Jezus Maria,
Nie ogarniam, nie
Zamiast głowy wieża ciśnień
Zamiast jednej głowy ? dwie
Nie ogarniam Jezus Maria,
Nie ogarniam, nie
Ściana płaczu, ściana śmiechu
Zamiast jednej ściany ? dwie

Nie ogarniam

I tak... optymistycznie całkiem:
Bez Ciebie znaczę mniej
Niż pocztowy znaczek
Bez Ciebie jest mnie pół
Bez Ciebie jestem jak
Z powyłamywanymi nogami stół

Jesteś rzeczą, która sprawia
Że od razu się naprawiam
A na jedno Twoje tak
Się zaczyna świat
Nie mów mi: ?Bądź realistką?
Ja, kochanie, chcę mieć wszystko
Nie mów mi: ?Bądź realistką?
Ja wszystko chcę mieć

Padam

Najbardziej zaskoczyła mnie za to piosenka-wyznanie...
Wielka szkoda
straszna strata
byłby z Ciebie fajny tata
ale nie

Kocham Cię najbardziej na świecie
ale nie chcę mieć dzieci
nie chcę być matką
i co ty na to
i co ty na to
nie będziesz tatą
nie

Myślę, że ta piosenka przekazuje myśli naprawdę wielu osób, które z jakichś powodów nie chcą mieć dzieci i szukają zrozumienia... zwłaszcza u swojej drugiej połówki. Nie wiem - do mnie trafiło i mnie urzekło.
Nie wiem czy chcę

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Grudzień 17, 2012, 21:15:50 »
11 grudnia pojawiła się dwupłytowa kompilacja utworów rekomendowanych przez Caro Emerald, jako tych, które inspirowały ją podczas tworzenia własnej płyty (mlutiplatynowej zresztą) "Deleted Scenes From The Cutting Room Floor" z przebojowym "A night like this".
Wspomniany album nosi tytuł "Drum Rolls & Heart Breaks" i myślę, że będzie niezłą gratką (prezentem pod choinkę <szczerzy_sie>) dla miłośników swingu, jazzu i rock and rolla lat 50-60. Mamy tu porządny zestaw gwiazd: rewelacyjny perkusista Gene Krupa (Drum Boogie), Dean Martin (Sway), Eartha Kitt (Mambo De Paree), Billie Holiday (Pennies From Heaven), Ella Fitzgerald (You're Gonna Lose Your Gal), Doris Day (Sooner Or Later) i paru jeszcze innych <muza>
Całość kończy się wyśmienitą interpretacją "Dream A Little Dream Of Me" w wykonaniu pomysłodawczyni albumu.

A poniżej zachęta do zakupu/wysłuchania tego wytrawnego koktajlu muzycznego. Piosenka, której dawno już nie słyszałam, a która przypomniała mi właśnie jeden z wieczorów "we dwoje" z okresu tzw "chodzenia ze sobą", ze sobą, czyli z Lubym <jezyk>

http://www.youtube.com/watch?v=RMXQJGMa1w4
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 27, 2013, 02:13:26 »
Przybywam z nową płytą Magdy Umer. Na krążku pod tytułem "Wciąż się na coś czeka" znalazło się 15 utworów.. i jak dla mnie jest to płyta, która ma dużą zawartość Magdy w Magdzie. Wypełniona jej wrażliwością, ciepłem, spokojem... :) Magda jest dość oryginalną postacią, którą się albo kocha, albo wręcz przeciwnie. Dużo osób nie może znieść jej jęczenia i smęcenia (spotykam się z takimi opiniami często), nie mówiąc już o klimacie piosenek, bo nie oszukujmy się większość to smutaski. Ale właśnie taka smucąca Magda jest jednostką niezwykłą i przyciągającą. I właśnie nowa płyta też na swój sposób mnie przyciąga. I wciąga :)

"Tylko miłość (zdarzyło się)" KLIK

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 18, 2013, 21:23:39 »
Od kilku dni chodzi za mną ENEJ - Lili  <zauroczony> Piosenka jak dla mnie jest świetna, może nie ma jakiegoś ambitnego tekstu, ambitnego przekazu, ale ma w sobie to COŚ co jednak mnie do niej przyciąga, słucham jej non stop, rano, w południe, jadąc samochodem, wieczorem, cały czas jest ze mną <haha> no i oczywiście tytuł ma dla mnie takie osobiste znaczenie <rumieniec>

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 18, 2013, 23:50:52 »
A mnie ostatnio nachodzi ta piosenka. Strasznie mi wpadła w ucho. Patty - (Zabiles Te Milosc) Nie Ma Nas http://www.youtube.com/watch?v=hjUtDjcej2s

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 19, 2013, 11:24:25 »
O tak, 'Lili' bardzo szybko wpada w ucho, nie dziwni mnie fakt, że to właśnie 'Lili' jest kolejnym hitem Eneja, ale trzeba przyznać, że cała płyta 'Folkhorod' zasługuje na pochwałę :)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 19, 2013, 12:47:16 »
trzeba przyznać, że cała płyta 'Folkhorod' zasługuje na pochwałę :)
Otóż to! Jakoś mam słabość do wszystkich piosenek Eneja, są skoczne, dobre do tańczenia i spokojnie nadają się do samochodu, lubię takie żywe kawałki.  <rumieniec>

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 19, 2013, 14:24:15 »
Też bardzo lubię tę nową płytę i aż się zastanawiam czy może jej sobie nie kupić.  Zresztą zamierzam iść na koncert, więc od razu bym sobie autografy na niej walnęła... Albo lepiej, kupię na koncercie. Tam pewnie będą sprzedawać (mam nadzieję) i wtedy to już na pewno podpiszą :D Pomyślę nad tym :D

A jak Wam się podoba ten kawałek na płycie, co grają z Afromental? ;)
http://www.youtube.com/watch?v=cRN5C9kjhyc

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 19, 2013, 14:35:00 »
Ten kawałek z Afromentalem był pierwszym kawałkiem z płyty, który mi wpadł w ucho tak na maxa :D Lubię muzykę Eneja, ale Afromentalu jakoś nigdy nie słuchałam, a ten kawałek fajnie łączy ich style muzyczne i ja jestem na tak ;)

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 19, 2013, 14:48:03 »
Moim również, bo jako pierwszy był reklamowany :D

Ale też mi szybko wpadł w ucho. Nie każdemu odpowiada to połączenie stylów, ale ja mam podobne odczucia co Ty, jeśli chodzi o ten kawałek ;)