Autor Wątek: Nowości muzyczne  (Przeczytany 33076 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Nowości muzyczne
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 18, 2012, 13:32:16 »
Tak, zgadzam się z Jean co do niesamowitego głosu Adele. Nie da się przejść obok jej piosenek obojętnie. Akurat tę piosenkę słyszałam zaledwie kilka razy, ale przyznaję, że jest bardzo dobra, szczególnie refren jest taki, że przechodzą mnie dreszcze. Mimo, iż nie jest to muzyka jakiej zwykle słucham to Adele zdecydowanie mnie przekonuje.

Offline inrainbows

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 18, 2012, 17:05:54 »
Co prawda ostatnio trochę jestem w tyle z różnymi nowościami, ale jednak z częścią zdążyłam się zapoznać, także tak.

Nawa płyta Grizzly Bear Shields - nie jest to na pewno płyta lepsza od poprzedniej, czyli Veckatimest. Nie pojawiło się nic nowego, jednak Misie nadal trzymają poziom. Polecam posłuchać utworu Yet Again, chyba najlepszy z płyty. :)

Bat for Lashes The Haunted Man - świetna płyta, podoba mi się bardziej niż dwie poprzednie. Jedynie zawiodłam się trochę na utworze Oh Yeah - na żywo brzmiał o wiele lepiej niż na płycie. Do posłuchania podrzucam jeden z singli, Marilyn.

Purity Ring Shrines- czyli bardzo udany debiut! Polubiłam ich od pierwszego przesłuchania, polecam utwór Fineshrine.

Alt-J An Awesome Wave - modna w ostatnim czasie mieszanka indie, folku i elektroniki. Płyta ma swoje mocniejsze i słabsze momenty, jednak całościowo jest całkiem dobra. Fitzpleasure - jedna z moich ulubionych.

Tame Impala Lonerism - do pierwej ich płyty nie mogłam się przekonać, jednak ta jest bardzo dobra. Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control - najlepsze!

hmm, może jeszcze coś polskiego.
Na pewno bardzo dobra jest nowa płyta Much chcecicospowiedziec, zespół bardzo się rozwinął i nagrali świetny album, który równie dobrze brzmi na koncertach, także Nie przeszkadzaj mi, bo tańczę;D

UL/KR UL/KR - płyta wyszła co prawda już kilka miesięcy temu, ale myślę, że warto o nich wspomnieć oraz posłuchać. Bardzo ciekawa muzyka i dobre teksty. Polecam. Tuż nad głowami

tr?s.b 40 winks of courage - cudowna płyta, muzyka zdecydowanie bardziej rozbudowana niż na poprzednim albumie. Uwielbiam. The Goose Hangs High?

Strasznie denerwują mnie teksty, że w polskiej (i nie tylko) muzyce nic się nie dzieje i tylko same gwiazdki jednej piosenki... dzieje się i to bardzo dużo dobrego. Wystarczy poświęcić chwilę i poszukać. Jest jeszcze Kari Amirian, Mela Koteluk, Sorry Boys, Julia Marcell, Muzykoterapia, Paula i Karol (też wydali ostatnio piękną płytę Whole Again), Twilite, Babu Król (czyli Budyń i Bajzel), którzy nagrali płytę z tekstami Stachury. Biała lokomotywa! Jest bardzo dużo dobrej muzyki...
owiń bibułą, weź do płuc.
last.fm

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 18, 2012, 17:59:45 »
Jasne, jasne, Ty jesteś w tyle z nowościami muzycznymi, tak mi mów, a ja i tak nie wierzę :D Ja zatem w porównaniu z Tobą jestem w mega dalekich tyłach, choć akurat ja mam po prostu to do siebie, że bardzo wolno przyswajam nowe płyty, zespoły, wykonawców. Potrzebuję sporo czasu na każdego i ostatnio np. non stop gości u mnie (znowu) Mela Koteluk, na zmianę z HEY.

Jeśli zaś chodzi o Grizzly Bear to poznałam głównie tyle z nowej płyty, ile Kasia z Pawłem w audycji ostatnio puścili. Muszę nadrobić. Niemniej jednak dla mnie ten zespól to klasa sama w sobie, tak jak mówisz, trzymają poziom. Już zaczynająca płytę piosenka "Sleeping Ute" ma ten typowy dla GB klimat i zachęca do przesłuchania całości krążka. Dlatego też polecam ;)

A jeśli już tak Cię zobaczyłam to przypomniała mi się płyta duetu David Byrne & St. Vincent, którą mi nie tak dawno poleciłaś, cudowni są! St. Vincent kocham miłością wielką, jej płyta "Strange Mercy" wydana w ubiegłym roku przez długi czas gościła w moich głośnikach. W tej zaś zakochałam się już odkąd usłyszałam "Weekend In The Dust"  <zauroczony>

Strasznie denerwują mnie teksty, że w polskiej (i nie tylko) muzyce nic się nie dzieje i tylko same gwiazdki jednej piosenki...
Jak się słucha RMF FM i ogląda sopockie festiwale to tak jest :P Ale wystarczy się tylko odrobinkę rozejrzeć, a można dostrzec, że w polskiej muzyce dzieje się wiele cudowności. Wymieni przez Ciebie wykonawcy to nieznana szerszej publiczności (choć nie mam pojęcia dlaczego!) "śmietanka", przynajmniej moim zdaniem. Chociażby Sorry Boys, czy Kari- to jest klasa na skalę światową, słuchając ich niemożliwym jest stwierdzić, że to muzycy polscy, bo muzycznie, tekstowo, wokalnie są tak niesamowici, że aż brak słów. Muzyka polska mało komu z czymś takim się kojarzy, a szkoda, bo powinna.
Mam nadzieję, że kiedyś nadejdzie czas, gdy taką właśnie muzykę będzie się chętnie promowało i że kraj nasz zasłynie właśnie z takich talentów.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 18, 2012, 18:51:54 »
hmm, może jeszcze coś polskiego.
Na pewno bardzo dobra jest nowa płyta Much chcecicospowiedziec, zespół bardzo się rozwinął i nagrali świetny album, który równie dobrze brzmi na koncertach, także Nie przeszkadzaj mi, bo tańczę;D
Uwielbiam ten kawałek. :D

Nie obiecuj mi
że zawsze ze mną pod prąd
nic nie obiecuj mi
i nie przeszkadzaj mi bo tańczę.

Kocham Cię, kocham Cię, kocham, więc rozmawiajmy.

<zauroczony>

To ja może wspomnę o Jezus Maria Peszek. Dopiero wczuwam się w tę płytę, a sięgnęłam po nią dopiero po 'Kubie Wojewódzkim', w którym gościem była Maria. Przekonała mnie w takim stopniu, że od razu miałam ochotę przesłuchać płytkę, no i przesłuchałam. Okazała się świetna. Przede wszystkim teksty. Marysia opowiada o tym co ją boli, denerwuje w dzisiejszym świecie i to o czym ona mówi trafia do mnie.
Także polecam!

Sorry Polsko
wybacz mi
wystarczająco
przerażająco
jest żyć..

Offline inrainbows

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2012, 18:53:42 »
Justek, ale taka prawda, no. Niestety cierpię na brak wolnego czasu, ale nadrobię to kiedyś, mam nadzieję. ;p

Amaranth, płyta Marysi Peszek jest genialna! Wymienione przez Ciebie Sorry Polsko - mistrz! Pierwsza jej płyta, która mi się podoba.

A dzisiaj wyszedł nowy album Ani Dąbrowskiej, jak na razie przesłuchałam tylko raz, ale na pewno poświęcę tej płycie więcej czasu. Dorosłość oddać musisz albo niepewność ?
last.fm

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 20, 2012, 11:59:26 »
Po Anię Dąbrowską też chętnie sięgnę, ale dziś od rana wsłuchuję się w mój ukochany Koniec Świata z nową płytą Hotel Polonia. Od 6 płyt Koniec Świata mnie nie zawodzi, z każdą płytą kocham ich coraz bardziej i tym razem jest tak samo.
Liubliu, Między Tobą a mną, Pudełko po cukierkach, Kac i wszystkie inne mają ten niesamowity klimat, który Koniec Świata nadaje swoim piosenką. Ach.. rozpływam się! :D

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 11, 2012, 11:49:11 »
Co prawda ja ostatnio nie mogę oderwać się od najnowszej płyty zespołu HEY i pewnie prędko się to nie zmieni, niemniej jednak ja tu nie o tym, bo Hey swój temat osobny ma. Ale jak sobie podróżuję codziennie komunikacją miejską to słucham czasem radia, które mi kierowcy busów serwują. I tam pewne perełki się trafiają...

Ostatnio moją uwagę zwróciła oczywiście Maria Peszek. W Trójce miałam okazję słyszeć utwór "Padam" i jestem bardzo mile zaskoczona, aż po powrocie do domu sięgnęłam po pozostałe utwory. Wcześniej jakoś nie kupowałam do końca twórczości tej Pani, tylko pojedyncze utwory przypadały mi do gustu, a teraz...jestem jak najbardziej "na TAK" :) Dlatego dołączam jak najbardziej do grona osób, które polecają przesłuchanie płyty Jezus Maria Peszek.

I jeszcze Lao Che, zespół który wraz ze swoją piosenką "Zombi!" okupuje pierwsze miejsce na Liście Przebojów Trójki. Szczerze przyznam, że przed usłyszeniem tego utworu nie znałam ich zbyt dobrze, ale lubiłam przez piosenkę "Hydropiekłowstąpienie", która mnie swego czasu zachwyciła. Ich nowa płyta...nie przesłuchałam jeszcze w całości, choć miała premierę w październiku, ale to co słyszałam: mistrzostwo :) Bardzo polecam.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 11, 2012, 17:35:14 »
Jak już mowa o LP Trójki to ja wspomnę o Zamarzam zespołu Muchy.

Spełnienia, szczęścia, pomyślności,
Pamiętaj o nas, wyślij kartkę
Będziemy tęsknić i tak dalej,
Z niecierpliwości drżą mi palce.
Wszystkiego tego i nawzajem
No daj mi, daj mi satysfakcję
Z niecierpliwości drżą mi palce.
Nikt nie napisał od szesnastej.

Nie słucham tego zespołu nałogowo, ale kilka piosenek znam i lubię. Zamarzam od razu wpadło mi w ucho. Miły, przyjemny utwór. Oryginalny wokal nadaje klimatu.

Na tej samej liście znajduje się Strachy na Lachy - Mokotów. Uwielbiam! ? I teledysk świetny! Szczególnie Grabaż w bujnej czuprynie <haha> ale Strachy też mają swój temat, więc nie będę się tu rozpisywać. ;)

Offline Somebody

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 11, 2012, 17:39:56 »
Maria Peszek i jej ostatnia płyta są rzeczywiście świetne. Dziewczyna podjęła słuszną decyzję: nie aktorstwo, ale śpiewanie jest jej rzeczywistym powołaniem.
Dzięki temu pojawił się obok Kasi Nosowskiej ktoś, kto ma rzeczywiście coś do przekazania zarówno w warstwie tekstowej, jak i muzycznej.

A tak w ogóle to chyba coś dobrego zaczyna się wreszcie dziać na polskim rynku muzycznym , jeśli do głosu dochodzi ktoś taki jak Skubas, wcześniej związany ze Smolikiem.

Nie mogę się wręcz uwolnić od pewnego czasu od dźwięków Linoskoczka <serduszko>, a to najlepszy znak, by kupić debiutancki krążek tej kapeli :"Wilczełyko".

No i pora na Neo Retros. Gdyby nie serial "Lekarze", pewnie dla wielu ta świetna, (debiutująca niespełna dwa lata temu) grupa pozostałaby dalej nieodkryta.

Słyszałam wcześniej w "Trójce" ich kawałki, ale byłam święcie przekonana, że to produkt zagraniczny. A tu taka miła niespodzianka
Świetne akustyczne brzmienie gitar, no i ten magiczny wokal... The High-rise in the Sunshine. <buja_w_oblokach>

Wróżę chłopakom karierę, pod warunkiem, że trafią na sensownego menadżera. Ich płytę "Listen To Your Leader" też kupię, a co! <muza>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 11, 2012, 19:29:55 »
Some! Jak fajnie, że i Ty wspomniałaś o tym zespole :) Mowa oczywiście o Neo Retros. Pisałam o nich w wątku poświęconym muzyce z filmów/seriali, bo właśnie dzięki "Lekarzom" ich poznałam. Są naprawdę niesamowici, cieszę się, że i tu znalazł się ktoś, komu również przypadli do gustu. Nie słyszałam ich jednak nigdy w Trójce...muszę się następnym razem przysłuchać. Coraz bardziej lubię Trójkę ;)

Offline inrainbows

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 11, 2012, 22:57:20 »

A tak w ogóle to chyba coś dobrego zaczyna się wreszcie dziać na polskim rynku muzycznym , jeśli do głosu dochodzi ktoś taki jak Skubas, wcześniej związany ze Smolikiem.

Nie mogę się wręcz uwolnić od pewnego czasu od dźwięków Linoskoczka <serduszko>, a to najlepszy znak, by kupić debiutancki krążek tej kapeli :"Wilczełyko".

aaa Skubas! Cudowna płyta, Rain Down najlepsze ?

Przy okazji jak już tu jestem, to polecam "Nową płytę" Voo Voo. Naprawdę warto posłuchać. Pierwszy raz

last.fm

Offline Donia

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 12, 2012, 00:13:39 »
Ja "zakochalam" sie ostatnio w nowej plycie Pokahontaz, Rekontakt. Cuuuuuuuuuuuuuuuudo! ?
Moim zdaniem jedna z nielicznych plyt, na ktorej kazdy utwor jest swietny, tak samo jak bity. Polecam, naprawde warto sie z ta plyta zapoznac, chociaz nie kazdemu moze do gustu przypasc. ;)

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 12, 2012, 13:07:40 »
Rain Down najlepsze ?
Piękna! :zauroczony: Piękny głos, gitara! Aj..  <serduszko>
Linoskoczek też mnie urzekł.
Na Liście Przebojów Trójki można znaleźć świetne piosenki.

W ucho wpadła mi też Imany - You Will Never Know. Pewnie każdy ją słyszał. ;) Świetna piosenka. Spokojna z oryginalnym wokalem.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 17, 2012, 15:41:14 »
Enej w ostatnim czasie wydał nową płytę Folkohorod. Jestem dopiero w trakcie głębszego wgryzienia się w tę płytę, ciężko mi się wypowiedzieć o całości, bo jedna piosenka zajęła całą moją uwagę. Odkąd ją usłyszałam nie mogę się jej pozbyć z moich uszu ;D
Symetryczno-liryczna
Stary, dobry Enej. Muzyka porywająca, aż chce się skakać ;) Bałam się trochę, że jak teraz jest na nich taki wielki bum! i ich piosenki lecą non stop w radio to sodówa im uderzy, ale nie zmienili stylu grania, co mnie bardzo cieszy ;D

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 26, 2012, 13:44:41 »
Nazywa się Jessie Ware. Nie wiem kim jest, skąd jest, ale na pewno kupię jej płytę. Nagrała zaledwie kilka popowych kawałków - ale, zaiste, jakże się to różni od współczesnej sieczki. Przypomniało mi to  czasy dzieciństwa i znajome dźwięki. I to nawet nie chodzi o lansowane teraz Wildest dream ale o inny utwór z płyty, który w cudowny sposób przeniósł mnie w przeszłość. Chodzi o Sweet talk
Nie będę jej porównywać do nikogo, robić z niej drugiej Sade, drugiej Whitney - jak już to robi Internet - nich robi swoje a ja raczej będę zadowolona.
Naprawdę, mimo, z sieczka popowa jest do siebie podobna niesamowicie to jednak przypomina mi najlepsze czasu tego gatunku (o ile w ogóle można taki wydzielić :P).