Autor Wątek: Czas honoru  (Przeczytany 84761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Czas honoru
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 07, 2012, 07:50:20 »
Jeśli chodzi o kontynuację to martwię się jeszcze, żeby nie powstał drugi "Dom", był wyjątkowy w opowiadaniu o losach powojennych mieszkańców Złotej 25, podobnie jak "Czas honoru" był świetny w osadzeniu bohaterów w konieczności walki zbrojnej. Ale co będzie to będzie.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 07, 2012, 14:55:22 »
Cieszy mnie retrospekcja bo będę mogła dalej cieszyć oczy Antonim Pawlickim :) Ale jak to będzie wyglądało - zobaczymy ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 07, 2012, 15:30:29 »
Zawsze można tłuc do upadłego odcinki, które już nakręcono aby nacieszyć się widokiem ulubionego aktora. Ja tak robię :D Nie wiem czy by mi się fajnie oglądało i ok cieszyło, gdybym już wiedziała, jaki będzie finał historii. Ale każdy robi tak jak lubi :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 07, 2012, 20:11:24 »
Wiesz Jean... Mając w perspektywie odcinki już na pewno bez Janka, informacja o retrospekcji cieszy bardzo - bo jednak go jeszcze zobaczę ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Amour

• HaPi
« Odpowiedź #139 dnia: Marzec 12, 2013, 15:50:50 »
Wątek leży odłogiem, ale może kogoś to zainteresuje - "Czas honoru" dostał statuetkę Telekamery 2013 w kategorii: Serial tygodniowy. :) Brawo.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #140 dnia: Marzec 12, 2013, 17:36:03 »
Śledziłam wczoraj Telekamery i powiem szczerze, bardzo się cieszę, że właśnie "Czas honoru" wygrał w tej kategorii, bo towarzystwo miał nie byle jakie. Gratulacje  <brawo>

Swoją drogą, czytałam ostatnio, że trwają prace nad scenariuszem kolejnej serii. Jedno jest pewne, że akcja będzie się toczyć w 1946 roku i na zakończenie serii, żaden z głównych bohaterów nie zostanie uśmiercony. Zobaczymy co z tego wyniknie.  <slucha>

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #141 dnia: Kwiecień 17, 2013, 14:45:25 »
Maleńka, może nie będzie tak źle <tak>

Agnieszka Więdłocha o nowej serii "Czasu honoru":

http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/czerwony-dywan/czerwony-dywan-agnieszka-wiedlocha/10772179

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #142 dnia: Kwiecień 18, 2013, 08:15:58 »
Całego wywiadu nie widziałam - jednak myśl, że zobaczę choć przez chwilę Janka - zrobiła mi dzień :D
Dziękuję :*

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #143 dnia: Maj 14, 2013, 20:48:51 »
Jak wszyscy wiemy zdjęcia do VI serii niedawno się rozpoczęły. Dziś znalazłam zdjęcia z planu, na które czekałam od 9 maja (pierwszy dzień zdjęciowy p. Katarzyny Gniewkowskiej). Jakże fantastycznie było znów zobaczyć Marię  <serduszko> Otto oczywiście też. Zastanawiam się, czy są to zdjęcia z czasów roku 46' czy zdjęcia do retrospekcji? Doktor Maria znów w szpitalu, znów jest złotowłosa... Kto wie, może to retrospekcja. Zobaczymy we wrześniu. Mam nadzieję, że teraz już systematycznie zaczną pojawiać się zdjęcia z planu zdjęciowego. Byle do września!  <tancze>

klik klik klik klik  <serduszko>

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #144 dnia: Maj 26, 2013, 22:57:18 »
Informacji na temat losów bohaterów serialu pojawia się wiele. Na temat najbardziej przeze mnie wyczekiwany niestety nie ma wielu informacji. Ze sprawdzonego źródła jednak wiem, że w VI serii Maria i Otto będą mieli swój dom! Powiedziałabym: nareszcie!  <zauroczony>

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #145 dnia: Lipiec 21, 2013, 21:27:21 »
w VI serii Maria i Otto będą mieli swój dom!
I dlatego właśnie...

Musiałam... :hahaha:

Całość serialu, a raczej wyłącznie sceny związane z bohaterką kreowaną przez panią Kasię Gniewkowską obejrzałam w dwa dni. :D Marię pokochałam całym serduchem, podobnie jak jej wątek z Otto.

Chciałam zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz... Tyle było scen Marii z synami, z Otto, wiele mogło poruszać, a ja i tak za najbardziej wzruszającą i taką, która naprawdę wywołała u mnie łzy w oczach uważam tę, kiedy doktor Konarska była u Gertrudy Fischerowej - "Znakowali nas jak bydło... 32645 - tym byłam przez ostatnie 3 lata"... <placze> Tak niestety było, musimy sobie to uświadomić.
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #146 dnia: Lipiec 22, 2013, 00:32:19 »
w VI serii Maria i Otto będą mieli swój dom!
I dlatego właśnie...

Musiałam... :hahaha:

Wiedziałam, że sobie tego nie podarujesz  <haha>

Wypadało by jeszcze dodać to zdjęcie i już mamy komplet próśb i zachcianek na najbliższy sezon:  <haha>

A tak na poważnie... Przytoczona przez Ciebie scena wywarła, pamiętam, na mnie ogromne wrażenie. Tam Gertruda zrozumiała, że nie tylko Niemcom w tej wojnie jest ciężko, ale że Polacy też nie mają lekko i tak naprawdę wcale nie są tacy źli. No i ta rozmowa chyba później uratowała Marii życie, bo gdyby nie Fischerowa, to pewnie nie udało by się Otto tak łatwo wywieźć jej z domu Gubernatora.

Wątek Marii trzyma mnie jeszcze przy "Czasie honoru". Pozostaje nam czekać do września  <szczerzy_sie>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #147 dnia: Lipiec 25, 2013, 16:08:46 »
Informacji na temat losów bohaterów serialu pojawia się wiele. Na temat najbardziej przeze mnie wyczekiwany niestety nie ma wielu informacji. Ze sprawdzonego źródła jednak wiem, że w VI serii Maria i Otto będą mieli swój dom! Powiedziałabym: nareszcie!  <zauroczony>

Może nie każdy trafia na te "liczne" informacje <jezyk>, więc warto zajrzeć na tę stronę http://www.fanklubcichociemni.pl/index.php/aktualnoci1/658-bohaterowie-seria-vi
gdzie mamy w teleekspresowym, a zarazem przejrzystym i intrygującym skrócie wzmianki o losach naszych bohaterów <szczerzy_sie>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #148 dnia: Sierpień 02, 2013, 22:16:24 »
Może nie każdy trafia na te "liczne" informacje <jezyk>, więc warto zajrzeć na tę stronę http://www.fanklubcichociemni.pl/index.php/aktualnoci1/658-bohaterowie-seria-vi
gdzie mamy w teleekspresowym, a zarazem przejrzystym i intrygującym skrócie wzmianki o losach naszych bohaterów <szczerzy_sie>

Podana przez Ciebie strona podała dzisiaj do informacji, że pierwszy odcinek VI sezonu zostanie wyemitowany 1 września 2013r. o godz. 21.10, oczywiście w TVP2. Został nam zatem niecały miesiąc czekania. Bardzo się cieszę! <tak>

Offline Jullcia

• Aneta&Marek
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #149 dnia: Sierpień 13, 2013, 21:03:06 »
Przychodzę sobie tutaj z nowościami.
Więc gdyby ktoś chciał to zwiastun znajduje się na stronie czashonoru.tvp.pl
I mam dwa streszczenia odcinków :

Odc 66
Spoiler
odc. 66 -  "Powrót"

Jest rok 1946. Polskie podziemie antykomunistyczne jest rozbite i podzielone. W miejscu rozwiązanej Armii Krajowej działa wiele organizacji, które nie mają ze sobą kontaktu. Część prowadzi działania na własną rękę. Gdy do oddziału Władka przybywa kurier z wiadomością o planowanym spotkaniu dowódców antykomunistycznego podziemia, Władek bez wahania rusza do Warszawy. Wanda z Bronkiem mieszkają w Londynie. Obojgu nie jest łatwo, ale Wanda chciałaby budować w Anglii nowe życie. Bronek w jednym z pubów rozpoznaje znajomą twarz dawnego szpicla gestapo, Karkowskiego, błyskawicznie rzuca mu się do gardła >i pakuje w problemy. Marii, zatrudnionej w jednym z działających na terenie Warszawy szpitali, trafia się niecodzienna pacjentka, jest nią Ada Lewińska. Konarska próbuje wykorzystać sytuację i prosi minister bezpieczeństwa o wstawiennictwo w sprawie przyjęcia do pracy w szpitalu Otta. Lena samotnie wychowuje Jasia. Stara się jakoś ułożyć sobie życie po stracie Janka. Studiuje architekturę i pracuje w Biurze Odbudowy Stolicy pod troskliwym okiem profesora Majerskiego. Regularnie odwiedza też grób Janka, nie potrafiąc odciąć się od przeszłości. Celina i Michał mieszkają w Monachium. Celina pracuje jako ceniona tłumaczka przy procesach norymberskich. Michał jako doświadczony działacz podziemia z szeroką siatką kontaktów w kraju zostaje wyznaczony na oficera łącznikowego w ramach misji prezesa Janisza, mającej na celu zjednoczenie wszystkich organizacji niepodległościowych działających na terenie Polski. Po przekroczeniu granicy, przejmuje ich umówiony przewodnik. Zostaje jednak szybko rozszyfrowany przez Michała jako człowiek podstawiony przez UB. Dochodzi do strzelaniny, podczas której Janisz zostaje ranny. Rozkazuje Michałowi uciekać z plecakiem wypełnionym pieniędzmi, które mają zostać rozdzielone między walczące z aparatem państwa oddziały.

Odc 67
Spoiler
odc. 67 - "Misja"

Ranny Janisz trafia do szpitala pod opiekę Marii. Od razu wiadomo, że to nie jest zwykły pacjent. Pułkownik Jabłoński z UB jest zdeterminowany, by uczynić wszystko dla ratowania życia Janisza. Do tajnego ośrodka rządowego na dywanik radzieckiego pułkownika Lebiediewa wzywani są na zmianę Lewińska z Jabłońskim. Jabłoński oświadcza Lewińskiej, że odnalazł jej zaginioną podczas wojny córkę Katię. Ma sprowadzić ją z Lublina, gdzie dziewczynka przebywa pod opieką sióstr zakonnych.Celina otrzymuje od Amerykanów propozycję: dostanie wizę do Stanów Zjednoczonych, jeśli zgodzi się pojechać do Polski z pewną misją. W Warszawie ukrywa się niemiecki fizyk Blachnitzky będący jednym z konstruktorów niemieckich pocisków rakietowych V 1 i V 2. Amerykanom bardzo zależy na przejęciu Blachnitzky'ego. Władek przychodzi na konspiracyjne spotkanie dowódców oddziałów partyzanckich. To tam miał dojechać Janisz. W zaistniałych okolicznościach musiał zastąpić go Michał. Bracia Konarscy zdumieni i szczęśliwi padają sobie w ramiona. Michał prosi matkę o ustalenie, do którego szpitala trafił Janisz. Maria potwierdza, że ostatnio w jej szpitalu pojawił się szczególnie strzeżony pacjent. Do mieszkania Wandy i Bronka przychodzi pułkownik Chodkiewicz. Proponuje Bronkowi udanie się za Karkowskim do kraju i wykonanie na nim wyroku w imieniu niefunkcjonującego już sztabu Naczelnego Dowództwa.

I jakieś parę zdjęć z fc Cichociemnych http://fanklubcichociemni.pl/index.php/galeria-zdj?view=album&album=5911543737671559841&page=1  :D