Autor Wątek: Czas honoru  (Przeczytany 84746 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Czas honoru
« Odpowiedź #150 dnia: Wrzesień 01, 2013, 22:06:36 »
Pierwszy odcinek 6 serii. Sama nie wiem co myśleć.
Oczywiście mega dużo czasu poświęconego "emigrantom londyńskim". Bronek wzdychający przy workach z mąką, bohaterowanie się skończyło. Wojna również a wraz z nią możliwość wykonywania wyroków na zdrajcach (tego akurat można żałować). Nie dziwota, że się nie mogą w tym odnaleźć. Za to charakterystyka Anglików - sojuszników na plus.
Najśmieszniejsze jest to, że to właśnie Wanda chce wracać do Polski, zwłaszcza po liście od Leny .. . czyli zupełnie inaczej niż w streszczeniach  ;D
Ruda i Władek - szkoda, że to jednak był sen... :(

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #151 dnia: Wrzesień 01, 2013, 23:01:51 »
Ja się na początku przestraszyłam. Jak Ruda (w śnie) powiedziała, że zaraz przyjdzie Janek, ojciec Władka i Ruda zaśmiała się, ten się obudził to pomyślałam - co? Ruda nie żyje? Skoro mówi o zmarłych i jest to dla niej oczywiste, że przyjdą, znaczy, że jest z nimi?
Na szczęście błędna interpretacja.

I jak mi tego brakowało! Tych niedzielnych odcinków, w których nie będę wiedziała co się wydarzy.
Fajnie było widzieć te wszystkie osoby... No może nie wszystkie - oprócz Wandzi i jej mamusi. Te dwie osoby niezmiennie działają mi na nerwy.
Lenka dobrze sobie radzi. Jakoś stanęła na nogi, choć nie do końca. Podczas sceny na cmentarzu się wzruszyłam.
Miło było zobaczyć Panią Marię w dobrej formie.
O Celinie i Michale nie wiem co myśleć.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #152 dnia: Wrzesień 02, 2013, 07:28:11 »
Janka to jednak bardzo brakuje. Największy choleryk z nich wszystkich, wszędzie go było pełno...może dlatego.
Trudno żeby się Lena pozbierała. Jest ciężko zawsze, a tutaj minęło dopiero kilka miesięcy. Natomiast jakiś kolega w pracy się nią interesuje i tutaj też węszę kłopoty  <mysli>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #153 dnia: Wrzesień 04, 2013, 19:38:32 »
O Celinie i Michale nie wiem co myśleć.
Ja niemalże od początku nie wiedziałam co o nich myśleć, więc to dla mnie żadna nowość. Ta para pasowała mi do siebie jedynie na samym początku, gdy właściwie parą nie byli, lecz udawali małżeństwo przed - jeśli mnie pamięć nie myli - Halbe. Generalnie ja zawsze widziałam, że mają zbyt różniące się od siebie poglądy na życie, na wojnę, aby móc się wspólnie w tym wszystkim odnaleźć. Michał od zawsze chciał walczyć, chciał działać, wydaje mi się, że najbardziej ze wszystkich, bo wydaje mi się, że ze słynnej czwórki jest najmłodszy <mysli> i posiada ten kompleks "Guzika", młodszego brata. A Celina? Nie ma się co dziwić, każdemu ciężko jest się odnaleźć w powojennej rzeczywistości, a ona jako młoda kobieta chciałby pewnie zaznać w końcu trochę spokoju, założyć rodzinę, urodzić dziecko - bez strachu, że ktoś wkrótce pozbawi życia jej najbliższych, a wie, że Michał w obecnej sytuacji nadal jest zagrożony,w  końcu nadal jest "tym skoczkiem z Anglii".

Janka brakuje, wiadomo :) Szkoda, że tak wyszło, bo Antek przecież dlatego chciał uśmiercenia jego bohatera, bo myśleli wszyscy, że to ostatni sezon. A tu bach, już się siódmy pisze, ale tam pewnie jeszcze się pojawi, skoro mają to być wspomnienia z Powstania.
A za Lenką dalej nie przepadam. Poza tym dalej mam w pamięci to jak ryzykowała życie swojego nienarodzonego dziecka - zawsze będzie już dla mnie taką nieodpowiedzialną dziewczyną. Chociaż słyszałam, że w tym sezonie ma znaleźć ojca dla swojego Jasia, a patrząc na to jakie wcześniej miała "szczęście" do mężczyzn to wróżę wieeelkie kłopoty.

Za to w moich dwóch ulubionych wątkach szykuje się dosyć smutno, ale o tym po niedzieli, bo ja nie wytrzymałam i obejrzałam przedpremierowo kolejny odcinek <rumieniec> no ale po takiej zapowiedzi! I kolejny też będę musiała, bo zapowiedź też dotyczy Marii i Otta.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #154 dnia: Wrzesień 04, 2013, 20:28:16 »
Celina  w tej chwili ma jakiś wybór. jest w Monachium, za chwilę może być w USA...a i tak ptaszki ćwierkają, że wyląduje w Polsce, choć się przed tym broniła zaciekle. Nie  z Michałem a z kimś innym się tam znajdzie... ;D
Dużo gorzej ma Ruda a pewnie też ma swoje marzenia. A zresztą, na sto procent je ma. Było to zagubienie jej widać, kiedy skończyła się wojna a oddział Władka nie złożył broni. Bo to i trochę bezsens rabować posterunki. Chciała nawet z Ernestem wyjechać do Szwecji. Dorwała nawet jakąś manicurzystkę, pytając czy z jej paznokciami da się jeszcze coś zrobić.
Wyjechać z wszystkimi nie mogła, bo była ledwo żywa po postrzale i feriach u Zwonariewa.
I dobrze długo nie będzie. Nie dość, że to działaczka podziemia, likwidatorka to jeszcze załatwiła Ubeka i drugiemu, jak też całej tej instytucji, zalazła za skórę. Do tego "ten skoczek z Anglii" - żołnierz wyklęty już teraz. Nie dziwota, że ślub to im się tylko śni.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #155 dnia: Wrzesień 08, 2013, 22:55:47 »
Zapowiedzi to są naprawdę ciekawie konstruowane. Ja też byłam przekonana, nie tylko sam Otto, że będzie on zatrzymany przez UB.
Wierzę, że seria się cały czas rozkręca.  Trochę śmiesznie brzmi w nowej rzeczywistości: "odbijmy go". Po pierwsze brak zaplecza "podziemnego", po drugie, UB to Gestapo pomnożone razy sto. Przy tej organizacji każdy inny wywiad leży.
Nadal nie znalazł się nikt, kto mógłby zdemaskować Woźniaka jako kapusia Gestapo. Mało tego Woźniak zdążył sobie kupić krzesłami lojalność Heleny, pomimo, że ona i tak nie zamierzała na niego donosić. A niemiecki lekarz nie może pracować w polskim szpitalu.  Teraz tylko czekam aż się Rainer pojawi w Warszawie i zacznie łazić do swoich konfidentów - Woźniak powinien być chyba na liście:)
Oczywiście znaleźli Rudą i aresztowali , oczywiście ją też będą odbijać, Kmicic z Szarkiem i może Czarny jeszcze zdąży  <mysli>  Dziewczyna już sporo przeszła a końca problemów nie widać. 

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #156 dnia: Wrzesień 09, 2013, 07:28:42 »
Biedna Ruda! Dopiero co walczyła ze śmiercią i znowu ją będą torturować.
Nie mogliby poczekać i jak Wandzia wróci do Polski to ją pojmać :P A co tam, wiem że nie wykonywała egzekucji, ale w końcu żona spadochroniarza więc... ;)

Odcinek mnie wczoraj zbytnio nie zaciekawił. Cały czas odczuwam brak Janka i tak jakoś średnio mi się ogląda. Mam jednak nadzieję (podobnie jak Jean ;) ), że się ta VI edycja jeszcze rozkręci.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #157 dnia: Wrzesień 09, 2013, 11:40:55 »
Nie wiadomo czy Ubecja wie, że Ruda był likwidatorką  <mysli> Chodzi ogólnie o kontakty z podziemiem, obecnie antykomunistycznym, do którego chcą dotrzeć  a że Ruda chciała zastrzelić Ubeka to na zawsze będzie na tej specjalnej liście wrogów ustroju :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #158 dnia: Wrzesień 09, 2013, 19:09:09 »
Moim zdaniem serial dlatego tak jakoś dziwnie się ciągnie, bo coraz mniej jest akcji, strzelania, zabijania, a coraz więcej spiskowania, podstępów. Dla mnie pozostałe sezony miały tę przewagę, że niemieccy oficerowie byli bardziej charakterni, było widać, że są okrutni, budzili lęk w widzu. Poza tym mnie podobało się, gdy akcja przenosiła się do getta, do obozów, na Pawiak - szczególnie w czasie, gdy na Pawiaku przebywała Wanda lub ukazanie Marii i Otta w obozie.

Zapowiedzi to są naprawdę ciekawie konstruowane. Ja też byłam przekonana, nie tylko sam Otto, że będzie on zatrzymany przez UB.
No właśnie, dlatego ja - zaraz po obejrzeniu zapowiedzi - musiałam koniecznie obejrzeć następny odcinek :D a tu proszę, jednak nie taki diabeł straszny i tylko Marysia niepotrzebnie go przestraszyła.
Chociaż nad tym wątkiem wiszą ogromne czarne chmury, znów obejrzałam odcinek przedpremierowo i nie jest ciekawie <boi_sie> Znaczy na swój sposób jest i cieszę się, że scenarzyści dalej ukazują losy tej pary, ale jestem pełna obaw co to tego jak w polskiej rzeczywistości odnajdzie się niemiecki lekarz, bo zapowiada się, że niezbyt dobrze.

Nie mogliby poczekać i jak Wandzia wróci do Polski to ją pojmać :P
Dokładnie o tym samym pomyślałam! Szczególnie po następnym odcinku. Tak mnie ta para już denerwuje, że nie wiem co mam robić, omijać ich sceny, czy jak? Tylko ciężko to robić, bo nadal zajmują dosyć ważne miejsce w serialu...czego nie rozumiem :P Są sztuczni i pomimo wszechobecnych problemów bardzo słodcy. Marzy mi się więc, aby Wanda znów miała jakiś tragiczny wątek, by dać odpoczynek od tego ich wiecznego "kocham Cię, Wanda", "Bronek, tak bardzo Cię kocham"  ::)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #159 dnia: Wrzesień 09, 2013, 21:10:31 »
Mnie Sowieci bardziej przerażają, chociaż nie musi być widać,  tak jak w serialu, że są okrutni  <boi_sie> (Osobiście uważam Stalina za większego zbrodniarza od Hitlera) W ogóle nie są  charakterni a zazwyczaj zachlani (przykładem idealnym  w Czasie honoru jest Sorokin w wydaniu Mirka Baki  <tak>), jednak okrucieństwa im nie brakuje. Nie muszą bić, wystarczy że zastraszą...
Ja też uważam, że poprzednie serie ukazujące walkę z niemieckim okupantem były bardziej interesujące - zwłaszcza ta z Tadeuszem - głownie dlatego, jak napisała Justek, że chodziło o walkę zbrojną, akcje bojowo - dywersyjne, zamachy na konfidentów itp.

Otto niestety  nie będzie miał wesoło, szkoda. Nie mogę przeboleć, że on nie może znaleźć pracy i jeszcze ciągle żyje w strachu, że go siła wysiedlą a Woźniaka jeszcze żadna dobra dusza nie podkablowała.   <histeryk>

Wandy i Bronka i tak było mało w poprzednim odcinku. Zwykle poświęcana jest im większość czasu, co mnie też drażni, bo czuję niedosyt, i zawsze czułam, innych par. A jak sie jeszcze Wandzia z Bronkiem zaczną całować to już końca nie widać ::) Inni to się mogą co najwyżej cmoknąć...w policzek  :o  Jakaś promocja tych aktorów czy jak? <mysli>
Dodatkowo Różczka w "Czasie honoru" prezentuje się niezbyt korzystnie   <jezyk>

Justek...to TY już wiesz, co to za tajemnica wyjdzie w trakcie przesłuchiwania Rudej, że aż się biedny Woźniak wystraszy?  <szczerzy_sie>
Nie zdradzaj. Powiedz tylko czy opis odcinka jest bardzo precyzyjny, średnio precyzyjny, bardzo nieprecyjny <boi_sie>

PS.  Pawlicki nie zniknął z czołówki  <szczerzy_sie>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #160 dnia: Wrzesień 09, 2013, 21:27:36 »
Wiem, że nie zniknął, ale jednak mam świadomość, że ta postać już nie żyje i nawet jak będą jakieś retrospekcje i będzie Janek to i tak to już nie będzie to samo :(

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #161 dnia: Wrzesień 09, 2013, 21:37:48 »
Uważaj, żeby się jakiś sobowtór Janka  nie pojawił  <mysli>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #162 dnia: Wrzesień 09, 2013, 21:39:57 »
Albo jakieś zmartwychwstanie :D

Ale nie, to nie tego typu serial ;)

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #163 dnia: Wrzesień 09, 2013, 22:17:14 »
Mnie też bardziej podobały się początkowe serie, gdzie walczono z niemieckim okupantem, ale teraz też nie jest źle. I szczerze mówiąc w moim odczuciu ta seria zaczyna się chyba ciekawiej niż poprzednia. Szkoda tylko, że nie ma Janka... Mogli jakoś wcześniej się ogarnąć, że będzie kolejna seria, a nie jak on już poszedł "pod nóż :(

Offline 007

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #164 dnia: Wrzesień 10, 2013, 09:05:33 »
Otto niestety  nie będzie miał wesoło, szkoda. Nie mogę przeboleć, że on nie może znaleźć pracy i jeszcze ciągle żyje w strachu, że go siła wysiedlą a Woźniaka jeszcze żadna dobra dusza nie podkablowała.   <histeryk>

Ciebie dziwi postawa wobec niemieckiego żołnierza w powojennej Polsce, nawet jeśli to dobry lekarz, a sama Maria kilkanaście odcinków wcześniej powiedziała do niego wprost...Ja tu jestem lekarzem a ty jesteś tylko Niemcem ;) Inna sytuacja, inny kontekst, inne relacje a wydźwięk ten sam.