Autor Wątek: Czas honoru  (Przeczytany 84725 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Czekolada

• MAMY JUŻ NASZĄ KRUSZYNKĘ! KUBUŚ :)
  • Aneta&Marek
Odp: Czas honoru
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 25, 2012, 20:40:38 »
http://superseriale.se.pl/seriale/czas-honoru-6-nowy-sezon-wiosna-2013-aktorzy-nie-pojda-na-bruk_284918.html

Tu masz wspomniane, ale ja tej stronie nie wierzyłabym za bardzo. Mnie utwierdził w przekonaniu, że kolejna część powstanie właśnie wywiad z Karoliną Gorczycą.  <mruga>
Odliczam dni do naszego Wielkiego Dnia :*

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 25, 2012, 21:29:57 »
Fakt, w wywiadzie Karolina Gorczyca wspomina o tym, że powstaje scenariusz VI serii. Jak będzie, zobaczymy...  <tak>

Dla ciekawych co będzie dalej, streszczenia kolejnych dwóch odcinków:

Odcinek 64 - KONIEC TEJ MIŁOŚCI

Spoiler
Bronek, Władek i Janek docierają do Woronina, gdzie według Karola przetrzymywani są członkowie podziemia. Helena napastowana przez Wasilewskiego decyduje się ostrzec Kazimierza. Wasilewski dostaje zlecenie obserwacji i ochrony zbliżającej się premiery "Ślubów panieńskich". Rainer przekazuje Władkowi plan pomieszczeń więziennych, liczy na pomoc przy odbiciu. Kolejny raz wspomina o Archiwum AK. Lena próbuje być miła dla Wasilewskiego i uśpić jego czujność. Władek prosi Wandę o pomoc i wstawiennictwo u Karola, gdyż tylko on może wiedzieć, gdzie wywieziono Rudą. Ada niespodziewanie odwiedza Kazimierza. Adzie wyrywa się, że major Zwonariew był obecny przy katyńskich egzekucjach. Kazimierz zdaje sobie sprawę, że za sprawą mordu na polskich oficerach stali Rosjanie. Karol przekazuje Wandzie informację o Rudej. Doktor przekazuje chłopakom instrukcje z Londynu dotyczące Archiwum, które bezwzględnie ma się znaleźć poza zasięgiem NKWD i UB.

Odcinek 65 - JA ZOSTAJĘ

Spoiler
Rainer przekonuje Władka, że Major Zwonariew nie zna prawdziwego miejsca ukrycia archiwum. Bronek, Michał i Władek obserwują miejsce, w którym przetrzymywana jest Ruda. Planują akcję odbicia. Major Zwonariew żąda od Lewińskiej zwolnienia Wasilewskiego z pełnionych obowiązków. Ada odmawia. Otto Kirchner dostaje od dyrekcji pismo z żądaniem, aby w ciągu 24 godzin opuścił Polskę. Doktor przekazuje chłopakom plany przerzutu do Czech. Wszyscy wiedzą, że wyjazd może okazać się ostatecznym pożegnaniem z Ojczyzną. Kazimierz zdecydowany jest opuścić Warszawę, wcześniej żegna się z Heleną przekazując jej zaproszenie na premierę. Bronek terroryzuje kierowcę Wasilewskiego i sam zajmuje jego miejsce. Razem z Jankiem udają się do sierocińca, gdzie według słów kierowcy ma znajdować się Jasio. Bronek, Władek i Michał przygotowują się do akcji w teatrze. W trakcie uroczystego przemówienia dyrektora teatru cichociemni odpalają lonty, karbidowy dym zasnuwa scenę, co umożliwia uprowadzenie zaskoczonego Majora Zwonariewa.

Mam nadzieję, że tytuł odnosi się do sytuacji w jakiej znajdzie się Otto. Nie chciałabym, żeby wyjeżdżał. Poza tym, p. Jacek Mikołajczak w wywiadzie wspominał, że Otto zostanie z Marią w Warszawie...  <boi_sie>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 28, 2012, 22:54:15 »
Może zacznę...
Na wstępie chciałam napisać, że bardzo mi się podoba, iż od 5 sezonów nikt nie wpadł na to, by zmienić czołówkę, muzykę przewodnią i w ogóle - bardzo ją lubię ;)

Miło mi się zrobiło jak zobaczyłam Rainera w celi... No zabijcie, ale ja mam słabość do tej postaci...
Jestem ciekawa, czy pokiereszowali oczy Celiny... Co za człowiek z tego Zworaniewa (czy jak mu tam).
Śmierć Krawca... Mimo, iż wiedziałam, że zginie - zaskoczył mnie ten nagły wybuch.
Dobrze, że Bronek przeżył i dotarł do Władka...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 29, 2012, 08:03:46 »
Biedna Celina.
"Wybawiciel Leny" aż ołówek z nerwów złamał. Tylko nie wiem dlaczego się aż tak zdenerwował? Dlatego, że on by się do tego nie posunął (czyli do cięcia żyletką)? Czy dlatego, że on nie wpadł na pomysł takiej tortury? Czy dlatego, że ten nowy go wkurza i generalnie zamiast doradzać, wykopuje ze stołka?
I jeszcze nagłe olśnienie Wandy, poniewczasie. Ta postać jest jednak bardzo głupia.
Skoro Janek odkrył, że to fotomontaż ( ::)) i Leny nie ma na zdjęciu co się równa, że nie żyje...to obawiam się, że Janek przestanie jej szukać. Lena go znajdzie...o ile wcześniej wybawiciel nie zrobi jej wody z mózgu.

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 29, 2012, 18:54:01 »
W temacie Janka - specjalista od fałszowania dokumentów nie rozpoznał fotomontażu, cichociemny i doświadczony konspirator nie wpadł na to, że wypuścili go z UB, tylko po to, żeby mogli go śledzić, że może za sobą ciągnąć "ogon" i przez to "wkopał" tylu ludzi...
A Władek, zmaltretowany, zmasakrowany, ograbiony prawie ze wszystkiego, wraca do domu i ni z tego, ni z owego wyciąga z kieszeni całkiem pokaźny pęk kluczy, mógłby nimi spokojnie nawet kogoś "zabić"...
Różczka w roli Wandy i sama serialowa Wanda jednak jest tutaj jakimś dysonansem, porażką, nie pasuje w tym serialu.
No i major Zwonariew - najpierw posługuje się w miarę poprawną polszczyzną w kontaktach z AK, a przywdziawszy mundur sowieckiego majora, zaciąga z akcentem rosyjskim...
No, ale i tak CH ogląda się z dużą przyjemnością, chociaż poprzednie seria były lepsze, szczególnie pierwsza.

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 29, 2012, 19:27:06 »
No i major Zwonariew - najpierw posługuje się w miarę poprawną polszczyzną w kontaktach z AK, a przywdziawszy mundur sowieckiego majora, zaciąga z akcentem rosyjskim...
Też na zwróciłam uwagę. Nagle zaczął zaciągać jak nie wiem ;) Nie wiem czy to niedopatrzenie czy mamy przyjąć, że Zwonariew tak dobrze przygotował się do swojej roli, że wyeliminował ze swojej wymowy rosyjski akcent :P

Wydaje mi się, że "wybawiciel Leny" (zawsze zapominam jak on się nazywa) za chwilę powie dość i zdecyduje się wejść w układ z naszymi. Tam (UB) przeprowadzają akcje za jego plecami, dobierają mu "pomocników", na pewno długo tak nie wytrzyma. Niby chce jak na razie się wykazać, ale coś mi się wydaje, że z rozmowy Ryszkowskiego z Michałem wyjdą potem jakieś układy ;) Może ;)

Miło mi się zrobiło jak zobaczyłam Rainera w celi... No zabijcie, ale ja mam słabość do tej postaci...
Ja też...  :D

A Janek rzeczywiście powinien się domyślić, że ciągnie za sobą ogon.  Wypuścili go przecież bez żadnego powodu jak dobrze pamiętam, powinien się więc domyślić, że chyba coś nie gra.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 29, 2012, 19:53:38 »
Różczka w roli Wandy i sama serialowa Wanda jednak jest tutaj jakimś dysonansem, porażką, nie pasuje w tym serialu.
W końcu! Ktoś kto myśli podobnie.
Mnie i Różczka i Ostaszewska do tej roli nie pasują... Chociaż już Maję mogłam znieść za to spojrzenie niewinne...
Nie wiem co za moda teraz na Różczkę przyszła - w CH gra postać, która jest niby wybitnie piękną, polską aktorką. Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale jakiejś oszałamiającej urody to ja tu nie widzę...

No i jestem po kolejnym odcinku. Miło było zobaczyć Lenę i Janka choć przez chwilę razem, szczęśliwych. Wasilewski to psychol, ta jego chora miłość już go zaślepia... Lena go kocha, ta jasne... Zaczynam się denerwować podczas oglądania serialu - a to dobry znak ;)
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2012, 22:08:00 wysłana przez Maleńka »
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #97 dnia: Listopad 05, 2012, 00:15:56 »
W moim odczuciu to był najlepszy odcinek od początku sezonu ;)

Przypomniały mi się czasy kiedy denerwowałam się podczas oglądania, a to jak mówi Maleńka, dobry znak :)
Zastanawiam się jak Zwonariew dowiedział się, że w celi jest broń.  Bo wydaje mi się, że sam z siebie nie zdecydowałby się przeszukać celi. Chyba, że postanowił tak kontrolować Wasilewskiego z Ryszkowskim. Fajnie, że Władek odnalazł się z matką i Rudą :) Lena i Janek - wszystko byłoby dobrze, gdyby nie Wasilewski. On ją naprawdę kocha, ale to jest chore jak on się zachowuje. Chce Lenę dla siebie, chce ją po prostu zmusić do miłości... Ale najbardziej mnie rozbawił Rainer - gdyby uciekali to prosiłby go uwzględnić (ten sens mniej więcej), udane! ;D

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #98 dnia: Listopad 05, 2012, 12:17:20 »
Pomysł scenarzystów z dostarczeniem pistoletu Michałowi przez ubeka Karola jakiś dziwaczny. Czy on miał sam siebie "odbić" ze strzeżonego więzienia niczym jakiś Bond? Powystrzelać strażników mając w magazynku kilka naboi? Chyba, że Karolowi chodziło o to, żeby Michał palnął sobie w łeb. Skąd dzielni konspiratorzy wiedzieli, gdzie ten cały Karol mieszka? I jeszcze ten gryps, który Ryszkowski mu pokazał. Przecież z mety Michał nieuwierzyłby w jego autentyczność, podejrzewając prowakację...
Lena wraca z Otwocka po wózek, ciekawe, która matka ruszyłaby się bez tego przedmiotu w dalszą podróż poza miasto...Matka Wasilewskiego mówi do Leny:"Przecież macie wyjechać nad morze...". Tak...w maju 1945 r.?
Rzeczywiście wtedy ludzie mieli czas i "ogromne" możliwości udania się na wypoczynek do "działających" nadmorskich kurortów, pułkownik ubecji udający się na urlop, w czasie wprowadzania siłą "nowego ładu i porządku" w kraju. <smiech>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #99 dnia: Listopad 05, 2012, 12:44:41 »
Matka to w ogóle w jakiejś innej rzeczywistości żyje więc może łyknęła bajeczkę o morzu...
A Lena zapomniała wózka przez Wasilewskiego - wpadł z newsem o szkarlatynie, zasiał panikę, młoda matka wpadła w popłoch i nie myślała racjonalnie - a raczej myślała jak najszybciej uciec z synkiem z Warszawy. Dobrze, że zapomniała wózka, tak by się znowu nie odnaleźli z Jankiem ;)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #100 dnia: Listopad 06, 2012, 19:39:55 »
Pomysł scenarzystów z dostarczeniem pistoletu Michałowi przez ubeka Karola jakiś dziwaczny. Czy on miał sam siebie "odbić" ze strzeżonego więzienia niczym jakiś Bond? Powystrzelać strażników mając w magazynku kilka naboi? Chyba, że Karolowi chodziło o to, żeby Michał palnął sobie w łeb.
Nie taki do końca dziwaczny <jezyk>
Pistolet przydałby się Michałowi w trakcie odbijania. Zawsze to jedna broń więcej "po naszej stronie".
Bardziej mnie dziwi głupota Karola pod względem nieprzewidzenia, że w więzieniach ubeckich rewizje były na porządku dziennym i niby gdzie Michał miałby ten pistolet schować przed takimi "atrakcjami".

Skąd dzielni konspiratorzy wiedzieli, gdzie ten cały Karol mieszka? I jeszcze ten gryps, który Ryszkowski mu pokazał. Przecież z mety Michał nieuwierzyłby w jego autentyczność, podejrzewając prowakację...
Znalezienie mieszkania Ryszkowskiego to małe piwo. Mogli go śledzić od urzędu do domu. A jeśli chodzi o gryps, to Michał był dość ostrożny, nie od razu uwierzył. Myślę, że pomógł mu wyraz "klucz". W grypsie użyto okreslenia "Guzik", a tak chyba tylko Władek nazywał Michała.

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #101 dnia: Listopad 11, 2012, 22:41:45 »
Biedna Lenka. Trafiła na niezłego psychola. Czy on nie widzi, że ona go nie kocha i nie jest rzeczą, którą jeden zgubił a drugi znalazł? Janek jej nie zgubił, rozdzieliła ich wojna, ale Wasilewski zaślepiony chorym uczuciem nie chce tego przyjąć do wiadomości. I jeszcze dowiedziała się o śmierci Romka...

Ryszkowskiemu współczuję. Nie sądziłam, że to kiedyś napiszę, ale on z każdej strony ma przekichane, cokolwiek by nie zrobił.

Rainer... Ech. Dobra, nie rozumiem człowieka.

Ciekawe stosunki mogliśmy dziś zaobserwować między Lewińską i Zawiszą...

Ale miło było zobaczyć trójkę znów razem.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #102 dnia: Listopad 19, 2012, 21:28:19 »
Oczywiście nie wytrzymałam i musiałam zobaczyć ostatni odcinek... Powiem tylko tyle: nie chcę kolejnej serii, nie chcę...  <slucha>

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #103 dnia: Listopad 19, 2012, 22:32:27 »
A to już teraz będzie ostatni odcinek?!

A co do poprzedniego... Karol był jaki był, niby kręcił się zawsze po tej wrogiej stronie, ale w zasadzie on chyba się po prostu pogubił i próbował przeżyć ten czas wojny na swój własny sposób. W pierwszej serii go nie lubiłam, ale w miarę upływu czasu wychodziło na jaw, że on wcale nie jest taki zły. Nie robił tego w końcu z przekonania tylko najpierw, aby ratować siostrę (coś takiego było o ile dobrze pamiętam), a potem w to już zabrnął...W każdym razie jakoś po prostu szkoda mi się zrobiło jak popełnił to samobójstwo...

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #104 dnia: Listopad 19, 2012, 22:47:23 »
A to już teraz będzie ostatni odcinek?!

Tak, najbliższy odcinek, będzie ostatnim...

Jeżeli chodzi o Karola, to mam dokładnie takie same odczucia.

Nie robił tego w końcu z przekonania tylko najpierw, aby ratować siostrę (coś takiego było o ile dobrze pamiętam), a potem w to już zabrnął...

Tak, początkowo współpracował z Niemcami, bo chciał uratować siostrę, ale niestety nic z tego nie wyszło. Zauważył, że stracił wszystko co miał w życiu. Starał się jakoś ratować, ale zawsze w niewłaściwy sposób. W piątej serii pomógł kilka razy... Szkoda, że w końcu popełnił samobójstwo. Choć chyba dotarło do niego, że nie ma już przyjaciół, tylko samych wrogów. Biedny...