Autor Wątek: Filmy, które warto/nie warto polecić  (Przeczytany 85144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy, które warto/nie warto polecić
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 01, 2012, 16:30:41 »
Tak myślę sobie, że specyficzne kino też trzeba lubić
Zdecydowanie się zgadzam. Dla mnie "Róża" jest właśnie takim...specyficznym filmem. Oglądałam razem z Caliente (tzn. wirtualnie, w tym samym czasie) i ja akurat dotrwałam do końca, ale myślę, że moja psychika po obejrzeniu filmu była poważnie naruszona. Nie wyobrażam sobie seansu w kinie z tym filmem, bo ma on bardzo dziwny klimat, ja nie jestem przystosowana do oglądania tego typu produkcji w jakimkolwiek innym towarzystwie niż moje własne. Autentycznie czułam ból fizyczny podczas pewnych scen- takie dziwne uczucie miażdżenia serca i klatki piersiowej. Kiedyś miałam coś podobnego, gdy oglądałam "Nieruchomego poruszyciela" (którego to z perspektywy czasu też wspominam cudnie!), też bardzo mocny film, ale tutaj uczucia te sięgnęły szczytu.
I tak naprawdę dopiero po minięciu tych kilku(nastu) tygodni od obejrzenia "Róży" mogę powiedzieć, że film bardzo mi się spodobał. Wcześniej byłam tak wstrząśnięta, że trudno było mówić o jakichkolwiek pozytywnych uczuciach, teraz jednak z czystym sercem mogę polecić, ALE tylko tym, którzy zdają sobie sprawę z tego, że będzie to kino złe, brudne, brutalne i kompletnie nie mające nic wspólnego z jakimś relaksem podczas oglądania. Ludziom, którzy chcą "coś se pooglądać wieczorem" odradzam, to nie jest tego typu produkcja ;)

Offline sysunia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: Październik 01, 2012, 22:19:11 »
(...) Zaś co do wersji szwedzkiej "Dziewczyny..." - a znajdę takową? Online, na przykład?

Myślę, że powinnaś... Tym bardziej, że Noomi jest na fali wzrostowej i to właśnie po tych filmach ;) Jak coś, to fb lub pw, będzie się kombinować ;]
Zgadzam się z Jean - dobrze jest też najpierw sięgnąć po książki. Jak przebrniesz przez pierwsze 200 stron każdej, to dalej się je wręcz pochłania ;)

I "Domu Złego" i "Róży" jestem ciekawa. Jak nadarzy się okazja w tv, na pewno zobaczę :)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #62 dnia: Październik 01, 2012, 22:28:04 »
A ja nie polecam "Funny Games" w reżyserii Mika Hankego. Film jest w zasadzie dość nudny i bezsensowny - ukazuje wyższość zła nad dobrem - dwójka chłopaków pożycza jajka, co jest grą wstępną, następnie torturuje rodzinę, która przyjechała na wczasy do domku letniskowego. Nóż i telefon jako przedmioty potencjalnie mogące pomóc okazują się bezużyteczne. Przez cały film oglądamy właśnie potężną dawkę przemocy, która o wiele bardziej budzi wstręt od najkrwawszych horrorów. Następuje finał tej gry: najpierw ginie mąż, a potem jego żona, która zostaje utopiona. Nie zgodzę się z opinią,że on pokazuje przemoc jako niemożliwą do strawienia, raczej jako narzędzie do uzyskiwania korzyści. W wielu filmach mimo długiego występowania przemocy następuje zwycięstwo dobra nad złem; tu jednak jest zupełnie odwrotnie. Nie polecam go nikomu, zwłaszcza ludziom o słabszych nerwach.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #63 dnia: Październik 01, 2012, 23:46:20 »
Cóż, wydaje mi się, że nie zawsze dobro zwycięża nad złem (chociaż powinno), podobnie jak nie każdy film kończy się happy endem. W tym kontekście można powiedzieć, że film jest ponury, pesymistyczny, brutalny...ale raczej nie bezsensowny, bo jednak zło potrafi być górą. No chyba, że jest bezsensowny, bo się fabuła nie klei czy zakończenie jest nielogiczne...Nie wiem, nie widziałam, odnoszę się tylko do posta.

Szwedzkie ekranizacje Larssona można już znaleźć nawet na YT, z lektorem ( z napisami wolą niektórzy, ale nie wiadomo czy by się im brzmienie szwedzkiego spodobało :D)

http://www.youtube.com/watch?v=H2D4TKM2MY0&feature=related

Enjoy...choć, ech znowu się powtórzę, książek nic nie zastąpi:)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #64 dnia: Październik 02, 2012, 10:00:34 »
Hmm...fabuła się jako tako klei, zakończenie - podczas rejsu na pełnym morzu kobieta zostaje utopiona, a dwójka jej oprawców znajduje sobie nową ofiarę...

Offline Caro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: Październik 13, 2012, 15:45:03 »
A ja wam polecę film który przed chwilą obejrzałam  jest to Eksperyment z 2010 roku:)

Opis:

Czy człowiek jest z natury dobry czy zły? Czy bardzo różnimy się od dzikich zwierząt? Czy każdy z nas ma swój punkt krytyczny?
26 mężczyzn będzie miało okazję się tego dowiedzieć... Travis (Adrien Brody) jest łagodnym, pokojowo nastawionym do świata facetem. Odrzuca agresję, w sytuacjach konfliktowych stawia na dyplomację. Razem ze swoją dziewczyną, marzą o podróży do Indii. Żeby zdobyć fundusze na tę romantyczną wyprawę, Travis zgłasza się do udziału w dobrze płatnym eksperymencie. Na miejscu zbiórki poznaje kilku innych uczestników, m.in. cichego, pobożnego Harrisa (Forest Whitaker), pulchnego pisarza Benjy?ego (Ethan Cohn) i aroganckiego Chase?a (Cam Gigandet). Wszyscy trafiają do więzienia i zostają podzieleni na dwie grupy ? ?więźniów? i ?strażników?. Mają pełnić te role przez dwa tygodnie. W tym sztucznie stworzonym środowisku obowiązują pewne zasady, z czego najważniejszą jest absolutny zakaz stosowania przemocy. Wszystko wydaje się proste. Ale z czasem uczestnicy zaczynają coraz bardziej wczuwać się w swoje role. Napięcie rośnie. Eksperyment wymyka się spod kontroli.

Tutaj macie zwiastun http://www.youtube.com/watch?v=Na0wSq5hBxE

Powiem wam, że po obejrzeniu tego filmu człowiek zastanawia się jaki jest i co by w danej chwili zrobił czy jak postąpił. Naprawdę idzie na psychiki. Trochę straszny jeśli się widzi co oni tam robią ale daje naprawdę dużo do myślenia!
« Ostatnia zmiana: Październik 14, 2012, 11:49:40 wysłana przez Caro »

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #66 dnia: Październik 15, 2012, 11:24:13 »
Wczoraj wybrałam się do kina na "Jesteś Bogiem".
Nie należę do fanek Paktofoniki, ba... nie należę do fanek tego akurat gatunku muzycznego. Jasne, parę utworów słyszałam w życiu, ale nie zasłuchiwałam się namiętnie. Na film wybrałam się z ciekawości i powiem szczerze, że nie straciłam czasu.
Mocny, dobry, wciągający, ciekawie opowiedziana historia legendy hip-hopu. Film mnie poruszył, zwłaszcza końcówka, obyło się jednak bez łez w oczach.
Genialna rola głównego bohatera - Marcin Kowalczyk spisał się na medal - ktoś kto słucha HH będzie jeszcze czerpał przyjemność ze słuchania utworów na dużym ekranie...
No i ta przejmująca cisza w kinie na końcu - znak, że film nie tylko na mnie wywarł wrażenie - co zresztą świadczyły tłumy na sali ponad miesiąc po premierze.
Polecam - warto zobaczyć.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #67 dnia: Październik 22, 2012, 10:27:46 »
(...) Zaś co do wersji szwedzkiej "Dziewczyny..." - a znajdę takową? Online, na przykład?

Myślę, że powinnaś... Tym bardziej, że Noomi jest na fali wzrostowej i to właśnie po tych filmach ;) Jak coś, to fb lub pw, będzie się kombinować ;]
Zgadzam się z Jean - dobrze jest też najpierw sięgnąć po książki. Jak przebrniesz przez pierwsze 200 stron każdej, to dalej się je wręcz pochłania ;)

Dzięki, w takim razie zrobię jak mówisz. :) Zacznę od książek, potem zgłoszę się do Ciebie po linki ;>
A co do tego, co mówiłaś o "Idach marcowych" - nie jestem bardzo biegła w temacie kampanii prezydenckich i polityki USA, ale jestem nim zainteresowana, więc film może okazać się dla mnie. W tym tygodniu pooglądam. :)

Z listy, którą tutaj przedtem wstawiłam, pooglądałam już natomiast Wstyd i Ostatnia miłość na ziemi.
Pierwszy film jest o niczym. Opowiada o życiu człowieka uzależnionego od seksu, ale tak naprawdę o niczym więcej. Parę scen erotycznych, parę kłótni z siostrą (w tej roli Carey Mulligan, co jest akurat wielkim plusem), parę scen w firmie, koniec filmu. Moim zdaniem nie warto.
Za to "Ostatnia..." - wręcz przeciwnie. Ten film to niecodzienne podejście do tematu końca świata. Nie ma katastrofy ekologicznej, wielkiej asteroidy zmierzającej w stronę ziemii... jest za to epidemia, w wyniku której ludzkość pokolei traci wszystkie zmysły. Dwoje ludzi poznaje się w czasie, gdy epidemia dopiero zaczyna się pojawiać, a wraz z jej rozwojem, rozwija się ich uczucie. Bardzo dobre.

Spoza listy oglądałam ostatnio Sponsoring, głównie dla Jandy. Jeśli chodzi o odczucia, to podobnie jak "Wstyd". Niby jest jakaś historia, ale nic z niej nie wynika. Można zobaczyć... ale po co?
No i jeszcze nieszczęsny Ted. Nie przekonuje mnie idea pluszowego miśka, który ożywa; nie do końca bawi mnie ich poczucie humoru, a'la American Pie. Niektóre sceny były zabawne, ale nie na tyle, żebym dokonczyła oglądać ten film.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #68 dnia: Październik 22, 2012, 16:50:04 »
Wczoraj miałam okazję obejrzeć film "Jesteś Bogiem". Zachęcona nie tyle samą historią Paktofoniki, bo fanką hip-hopu nie jestem, więc i legendy tego zespołu nie pojmuję jak ci, co od lat słuchają. Skusiła mnie głównie pozytywną opinią, która krąży o tym filmie oraz jej twórcy, o których zdążyłam sobie wyrobić dobre zdanie na podstawie ich wcześniejszych produkcji. Chociaż sama historia też mnie troszeczkę zainteresowała, bo od pewnego czasu przebywam w kręgu fanów tego typu muzyki, sama parę kawałków przesłuchałam, parę wpadło mi w ucho i byłam ciekawa jak to wygląda od tamtej strony.
Film jest bardzo dobry. Nie umarłam z zachwytu, fanką Paktofoniki i Magika nie zostałam, ale pomysł na film był ciekawy. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistych zdarzeń, bo słyszałam że przekłamań parę było, ale to z wiadomych względów nie zwróciło mojej uwagi. Cieszę się, że choć w minimalnym stopniu ukazany został ten świat hip-hopowców, ich zwyczaje, wartości. Ruszyło mnie to wszystko, łzy na koniec były, bo choć wiedziałam jak skończył Magik, to jednak z kontekście wszystkich zdarzeń i cichej reakcji ludzi, którzy byli obok niego przez cały ten czas...zrobiło wrażenie.
Jedyne co to stale moją uwagę odwracał ten przeklęty mikrofon w kadrze! Czy do jasnej Anielki nikt tego filmu nie oglądał wcześniej, nie zauważył tego? Przecież ten mikrofon pojawiał się normalnie w co drugiej scenie :P Niby taki szczegół tylko, ale uniemożliwiło mi to całkowite skupienie się na filmie.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #69 dnia: Październik 22, 2012, 17:04:02 »
Oglądałam dwie wersje - kinową i tę, która krąży w internecie i przyznam się szczerze - w kinie ani razu nie zobaczyłam mikrofonu ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #70 dnia: Październik 22, 2012, 17:07:44 »
No tak, to pewnie wina tego, że ja oglądałam tę internetową :D bo z natury niespecjalnie lubię kina (przez istnienie tych dużych w stylu Multikina), a jak chodzi o produkcje popularne to już w ogóle. W takim razie moja wina. Ciekawa jestem jednak jaka w takim razie trafi na DVD, mam nadzieję, że ta bez mikrofonów.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #71 dnia: Październik 22, 2012, 17:11:04 »
Ta internetowa to na potrzeby festiwalu była tworzona, potem ją dopracowali i puścili na ekrany kin - więc wydaje mi się, że na DVD puszczą tę kinową wersję ;)

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #72 dnia: Październik 22, 2012, 19:27:19 »
No i jeszcze nieszczęsny Ted. Nie przekonuje mnie idea pluszowego miśka, który ożywa; nie do końca bawi mnie ich poczucie humoru, a'la American Pie. Niektóre sceny były zabawne, ale nie na tyle, żebym dokonczyła oglądać ten film.
Byłam na tym filmie w kinie z klasą, po seansie nasza wychowawczyni była załamana tym, co wybraliśmy i powiedziała, że następnym razem dokładniej skontroluje. ;) Od początku nie chciałam, żebyśmy poszli właśnie na ten film, bo w kinie można było wtedy obejrzeć "Zakochanych w Rzymie" i to był mój cel - niestety, nie było seansu w odpowiedniej godzinie. Potem tylko utwierdziłam się w przekonaniu, że dobrze myślałam nie chcąc obejrzeć tego filmu - szkoda pieniędzy i czasu. Mało śmieszny (tylko kilka scen), momentami raczej żałosny, taki humor po prostu średnio mnie bawi - zresztą cała klasa nie była zachwycona. Dla mnie to film, który kompletnie nic po sobie nie zostawia - ani dobrego humoru, ani refleksji, ani wzruszenia, ani relaksu... A którąś z tych rzeczy (przynajmniej jedną) powinien posiadać dobry film.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #73 dnia: Październik 23, 2012, 06:44:15 »
"Brain Donors" czyli "Czacha dymi".
Jeden z nielicznych przykładów jak można zrobić szaloną, zwariowaną komedię nie uciekając się do chłamu w stylu "Strasznego filmu" i bez świńskich dowcipów, bez kojarzenia wszystkiego z seksem i bez pierdzącego Adama Sandlera.
Czerpiąca całymi garściami z dorobku Monty Pythona historia sympatycznego ogrodnika, załganego ale miłego adwokata i grubego taksówkarza, którzy zakładają zespół baletowy nie nudzi się i można to oglądać setki razy za każdym razem śmiejąc się z tych samych scen. Gorąco polecam.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #74 dnia: Październik 23, 2012, 19:26:13 »
Popieram!
Wieki nie widziałam tego filmu, ale Roland... Ach no coś wspaniałego ;) Dzięki Mintku za przypomnienie, będzie trzeba obejrzeć ;)