Autor Wątek: Filmy, które warto/nie warto polecić  (Przeczytany 85118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy, które warto/nie warto polecić
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 09, 2012, 21:20:42 »
To może - nie polecam wybrania się do kina na Epokę lodowcową 4.
Parę śmiesznych tekstów było, ale nie warto wydawać pieniędzy. Miałam wrażenie, że została nakręcona na siłę...

Już trzecia część moim zdaniem była na siłę, nieśmieszna... więc czwórki nawet nie brałam pod uwagę. Cieszę się, że nic nie straciłam.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 09, 2012, 21:24:54 »
Czwórka miała mniej więcej taki sam scenariusz jak trójka ;)

Jedynie Shrek 4 mnie zaskoczył - też myślałam, że będzie nuda, a jednak mi się podobał ;)

Czekam jeszcze tylko na kolejną część Madagaskaru ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Little Anne

• Art's Souls
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 10, 2012, 12:41:52 »
To chyba jestem jakaś dziwna, po podobała mi się czwarta część Epoki. Ogólnie bardzo lubię wszystkie części, chociaż trójka mnie rozczarowała. Ostatnio zauważyłam, że jak nie nastawiam się, że film będzie świetny, ale wmawiam sobie, że będzie beznadziejny, to wychodzę z kina bardziej zadowolona. I w tym przypadku znów to się sprawdziło.

Jedynie Shrek 4 mnie zaskoczył - też myślałam, że będzie nuda, a jednak mi się podobał ;)
A ja mam właśnie odwrotnie. Staram się do tej części przekonać, ale jakoś nie mogę. Totalnie do mnie nie trafia.

Czekam jeszcze tylko na kolejną część Madagaskaru ;)
O, tak. Już się nie mogę doczekać :)

Offline Just

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 10, 2012, 18:17:13 »
"Nietykalni" smilie_girl_231 po obejrzeniu tego filmu zostało we mnie takie dobre, ciepłe uczucie. Przez parę następnych dni chodziłam uśmiechnięta, optymistyczna. 

Boże, jak to dobrze kiedy ktoś ma tak jak ja smilie_girl_321
Minął ponad tydzień a ja nadal tym filmem żyję.
Mnie coś podpowiadało, że Phillippe zmieni się na korzyść, będzie do strawienia, ale mimo to...kurcze, chłonęłam każdej minuty. Pomijając "Różę" to najlepszy film na jakim ostatnio byłam.

smilie_girl_046 Jean!

ja właśnie się spodziewałam, że Philippe ma się  zmieniać ale on już od początku mi się spodobał z tą swoją... nie wiem jak to nazwać, złośliwością?

Zachwycił mnie ostatnio "Pamiętnik.

"Pamiętnik" to historia pewnej miłości, która rozkwitła na początku lat 40. gdzieś w Karolinie Północnej. Duke (James Garner) odczytuje ją  starej kobiecie cierpiącej na chorobę Alzheimera (w tej roli Gena Rowlands). Dzięki sile uczucia przeżywa na nowo cudowne chwile swojej wielkiej miłości. Przypomina sobie, kiedy po raz pierwszy zobaczył Allie Nelson (Rachel McAdams) - ich spotkania, wspólne wakacje i trudny okres rozstania, gdy zniknęła z jego życia na siedem lat...  "Pamiętnik" jest ekranizacją bestsellerowej powieści Nicholasa Sparksa. Prawa do realizacji filmu na jej podstawie studio New Line Cinema zakupiło już w roku 1995.

Film bardzo dobry, fajna gra aktorska, wspólnie z bohaterami przeżywało się te ich historie miłosne i osobiście chciałam, żeby Allie była ze swoją pierwszą miłością - byli ze sobą tak naprawdę, beztrosko szczęśliwi... Miałam wrażenie, że pokochała tego drugiego chłopaka bo był tak jakby narzeczonym jej rodziców. Bogaty, przystojny, wymarzony partner dla córeczki, nie to co biedny, bez wykształcenia i "cały nie taki" Noah...

a ja będę bronić jej tego idealnego narzeczonego ;) tak był przeciwieństwem Noah, był ulubieńcem rodziców ale... przecież on był idealny! przystojny, z humorem, elegancją. Bardzo podobało mi się też jego zachowanie w stosunku do Allie, gdy wiedział. że jest rozdarta.

sama chętnie bym go przygarnęła ;)
So you can hurt, hurt me bad. But still I'll raise the flag..

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 10, 2012, 19:21:52 »
Może i fakt, ale jak dla mnie nie miał tego czegoś. Był taki... zbyt idealny. Ta miłość była... hm. Nie wiem. W sumie też za idealna.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Inka

• Art's Souls
  • Rizzoli& Isles, NCIS, CSI:NY, Lekarze ?
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 20, 2012, 14:08:17 »
To może - nie polecam wybrania się do kina na Epokę lodowcową 4.
Parę śmiesznych tekstów było, ale nie warto wydawać pieniędzy. Miałam wrażenie, że została nakręcona na siłę...
Odniosłam podobne wrażenie. Taki trochę sztuczny humor. Wybrałam się z młodszą siostrą ostatnio i, szczerze mówiąc, zwiastuny innych mi się bardziej spodobały od tej bajki.  :)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 22, 2012, 19:02:16 »
"Mali agenci 4D"
Dzieci chciały obejrzeć to jako posłuszna siostra zaopatrzyłam się w popcorn, soczek, założyłam odpowiednie okulary i oglądaliśmy :th_girl_haha: Bardzo podobały mi się trzy poprzednie części, więc i tą obejrzałam z przyjemnością. Czasem fajnie jest się oderwać od rzeczywistości i obejrzeć jakąś dobrą bajkę, a ''Małych agentów" mogę zaliczyć do tych dobrych bajek  smilie_girl_356 co prawda byłam lekko zaskoczona zmianą aktorów, chociaż może nie zmianą aktorów, a zmianą fabuły, do tej pory akcja toczyła się wokół Cortezów, a teraz nie podziwialiśmy Juni i Carmen w głównej roli, tylko Marisę i jej przybrane dzieci. Tak czy inaczej można się przy nim odprężyć, zrelaksować i zdecydowanie polecam na jakieś długie smutne letnie wieczory.  smilie_girl_347 iii zapomniałabym Jesica Abla była niesamowita, uwielbiam ją!  smilie_girl_308

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 23, 2012, 11:55:24 »
Co to znaczy "4D"? Nasze oczy nie są przystosowane do oglądania obrazów 4D, więc nie rozumiem po co drukuje się takie ewidentne bzdury na plakatach. Do czego zmierza to kino....?

"Ślicznotka z Memphis" (1990) - stary już film wojenny opowiadający historię ostatniego lotu bojowego bombowca B-17 "Memphis Belle". Bohaterstwo, poświęcenie i przyjaźń - to główne wątki tego filmu, bohaterami jest 10 młodych ludzi stanowiących załogę tego samolotu, którzy lecą na swoją ostatnią bojową misję i nie wiedzą czy wrócą do domu. Przyznam, że już dawno nie siedziałem przed ekranem z szeroko otwartą buzią - nagromadzenie emocji jest chyba większe niż w "Szeregowcu Ryanie". No i nie ma tam aż tak dużo tego słynnego amerykańskiego patosu - co też jest na plus.
Polecam, nie tylko fanom filmów wojennych.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 23, 2012, 17:56:03 »
Jeśli chodzi o tematykę wojenną to polecam(i to bardzo) filmy Angeliny Jolie: "In the land of blood and honey". Opowiada o wojnie jaka wybucha na Bałkanach na początku lat 90. ubiegłego wieku. Danijel i Ajla poznają się tuż przed wojną. Ich pierwszy wspólny taniec przerywa wybuch bomby. Do kolejnego spotkania dochodzi w rok później. On jest teraz żołnierzem walczącym po stronie Serbów, a ona więźniarką w obozie dla Bośniaków. Jest między nimi gorące uczucie, jest namiętność - ale czy w brutalnych, nieludzkich czasach, kiedy priorytetem jest przeżycie, wartości takie jak miłość, lojalność i dobro mają jakiekolwiek szanse? (opis pozwoliłam sobie pożyczyć z filmwebu).

Film oceniam bardzo dobrze. Fajne zdjęcia, aktorzy z krajów ówczesnego konfliktu, a nie amerykańscy. Miłość między bohaterami jest taka dziwna. Facet chce chronić kobietę, ale często zachowuje się tak, jak nie powinien. Wydaje mi się, że chwilami nie może się powstrzymać, żeby nie myśleć o tym, że jego dziewczyna jest 'tej złej' narodowości. Nie będę zdradzać końca, ale szkoda, że kończy się nie tak, jak spodziewałam. Podoba mi się muzyka, szczególnie piosenka finałowa. Oddaje smutek i tragedię całej sytuacji. Jeden mały minus-dialogi angielskie, mogli się pokusić o język oryginalny. Chociaż ratuje ich to, że angielski aktorów nie ma typowego angielskiego akcentu.

Film, którego nie polecam to "The iron lady". Nuda na nudzie nudą powiewa. Film oglądałam przewijając dużo scen. Już sam początek jest słaby. Margaret, która ma zwidy i rozmawia z nieżyjącym mężem. Spodziewałam się lepszego filmu, tym bardziej, że wokół niego było dużo szumu. Jedyne co zasługuje na brawa to kreacja Meryl Streep. Dobrze, że nie oglądałam w kinie, bo wkurzyłabym się bardziej straconymi pieniędzmi.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #39 dnia: Lipiec 23, 2012, 20:44:36 »
Co to znaczy "4D"? Nasze oczy nie są przystosowane do oglądania obrazów 4D, więc nie rozumiem po co drukuje się takie ewidentne bzdury na plakatach. Do czego zmierza to kino....?

4D to nie obraz, obraz może być co najwyżej trójwymiarowy. 4D to trójwymiarowy obraz + dodatkowe atrakcje, np. kapiąca na widzów woda, ruszające się fotele, wiejący w sali wiatr, zapachy itp.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #40 dnia: Lipiec 31, 2012, 12:23:53 »
Pierwszy film, który polecam to Spadkobiercy ze świetnym George'm Clooney'em. Stosunkowo długi i bardzo ciężki film, ale również niezwykle wartościowy. Ci, którzy skreślają go od razu, są albo bardzo, bardzo krytyczni, albo sprani przez podrzędne hollywoodzkie produkcje, które wycisną dwie łzy, wymuszą uśmiech i nie zostawią po sobie absolutnie nic. A filmy takie jak ten trzeba wziąć do serca i przemyśleć. Piękny film, który na długo pozostaje w pamięci. POLECAM! ;)

Natomiast drugi to Odrobinę nieba z Aktorką Kate Hudson. Ten film to coś nowego. Zazwyczaj nie czytam, o czym konkretnie ma być film, jaki zaczynam oglądać i gdy ten się rozpoczął, kompletnie nie spodziewałam się, że będzie o takiej ciężkiej tematyce. Plusem jest to, że naprawdę uśmiałam się na tym filmie (może to moje beznadziejne poczucie humoru, nie wiem) i przez większość czasu, paradoksalnie, miałam uśmiech na twarzy. Śmierć pokazana z innej strony. Nie tak przytłaczająco, jak w innych produkcjach. Obejrzyjcie, naprawdę warto! ;)

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #41 dnia: Lipiec 31, 2012, 13:13:05 »
A ja polecam film, którego tytuł pewnie wielu coś mówi ;) Skazany na bluesa. Film, jak pewnie wiecie opowiada historię Ryśka Riedla, wokalisty Dżemu. Ja do tej pory, pomimo tego, że wiedziałam, że taki film istnieje, miałam go nawet na jakiejś płytce, ale nigdy nie obejrzałam.. do wczoraj. Zachwycił mnie! Film mną wstrząsnął, pokazał co uzależnienie może zrobić z tak wielkim artystą jakim był Rysiek.
Kot poradził sobie z tak trudną rolą, za to brawa dla niego, jednak denerwowało mnie to jak niby śpiewał.. jakoś tak nie przekonał mnie w scenach koncertowych, ale to nie było łatwe, bo Rysiek to niepowtarzalny artysta.
W filmie menadżera(?) Leszka zagrał Przemysław Bluszcz, który pochodzi z Dobryszyc - dość małej miejscowości, w której mieszkałam ostatnie 4 lata i chodziłam do szkoły. Moi nauczyciele go znają, gdyż podobno często odwiedza swoich rodziców, jednak niestety nie miałam szczęścia go spotkać. Natomiast najlepszego przyjaciela Riedla zagrał Maciek Balcar, świetny muzyk, który teraz śpiewa z Dżemem, również solową płytę ma genialną ;D
Film zaczyna się jak komedia, kończy jak dramat.
Historię Ryśka znałam wcześniej, wiedziałam, że narkotyki go zniszczyły, ale ten film pokazał mi jak na prawdę to wszystko wyglądało..

Jeśli ktoś jeszcze nie oglądał to szczerze polecam!

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Lipiec 31, 2012, 14:27:29 »
Film bardzo dobry. Nie podobało mi się jedynie przeinaczanie niektórych faktów i ten głupi "Indianer" (który za każdym razem doprowadzał mnie do pasji - co to niby miało być?) - ten niby przyjaciel Ryśka - który przecież nigdy nie istniał. Poza tym - fajną rzeczą było to, że członkowie zespołu zagrali siebie samych. Kot jako Rysiek - jak dla mnie broni się całkowicie. Nie wyobrażam sobie w tej roli klasycznych już Szyca-Karolaka :)
Oczywiście jest to wielki skrót z życia Riedla - tym, którzy chcą się dowiedzieć "jak było naprawdę" - gorąco polecam książkę "Rysiek" Jana Skaradzińskiego - gdzie jest niemal wszystko opisane - od dzieciństwa aż niemal do ostatnich chwil Ryszarda Riedla.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 18, 2012, 21:25:08 »
Z całej dobroci serca przestrzegam przed filmem "Dom w głębi lasu".
Recenzje i zwiastuny zapowiadały genialny, przerażający horror. Kojarzyło mi się z "Wyspą Harpera" - jeśli ktoś z Was kojarzy. Niestety, film to naprawdę kiepski gniot. Mogłabym jeszcze zrozumieć, gdyby to była parodia, choć nie przepadam za tym gatunkiem... Ale najgorsze, że autorzy potraktowali film serio.
Ani jedna scena nie jest przerażająca, jedna jest tylko ohydna (grupa ludzi gra w "Prawda czy wyzwanie" i dziewczyna zostaje wyzwana aby całowała się z głową martwego wilka ::) ). Pomysł może i ciekawy, ale realizacja straszna. Do bólu banalnie i przewidywalnie. Stanowczo odradzam.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 01, 2012, 00:46:59 »
Naprawdę nikt nie ogląda filmów, o których mógłby się wypowiedzieć?...

Zobaczyłam właśnie The tall man. Niewiarygodny film! Pogranicze thrillera i dramatu psychologicznego, Jessica Biel w świetnej formie, ciekawy sposób narracji, zaskakujące zakończenie... rewelacja.
I tylko jedną rzecz bym zmieniła.

Spoiler
Dodałabym jeszcze trochę dramaturgii i pokazała scenę egzekucji Julii. Choćby migawki podczas ostatniego monologu:
- Nadal nie wiem, czy była dobrą, czy złą osobą. (...) Ale tak jest lepiej. Czyż nie? Czyż nie?...