Cyś, a gdzie byś chciała iść na tę grafikę? Szczerze mówiąc ja też o tym myślę, tyle tylko, że ja po liceum, no ale... Zachęciła mnie oferta w Częstochowie - AJD 
W Bielsku - Białej można zrobić takowy certyfikat.
Generalnie na razie chyba nie chcę pchać się w studia, a wołabym zrobić jakiś papierek strictę w grafiki.
Ponadto jeśli chciałabym iść na studia, to są dwie opcje.
Pierwsza grafika związana z informatyką, za którą na wstępie szczerze dziękuję. Nie mam zamiaru zmagać się kolejnych lat z programowaniem etc.
Druga opcja to grafika na ASP, gdzie jest rzeźba, malarstwo i rysunek. Portfolio nie posiadam, malować nie potrafię, egzaminów nie przejdę. W życiu.
I zaczynają się schody. Dobre, że chociaż (mam nadzieję!) zdam tego technika informatyka z moją graficzną specjalizacją.
Dlatego myślę, że jakiś papierek związany wyłącznie z grafiką przydało by się mieć w ręku.

A miałabym iść na studia, po których nie mam nic, a idę żeby tylko iść, to po co?
Muszę jeszcze to przemyśleć i przespać, bo chciałabym iść jeśli już to dzieś blisko mnie na Uczelnie, a tutaj nic mnie nie kręci.

Cieszę się, że przeszłam też przez jakieś tam podstawy Corela, Gimp'a i grafiki 3D w Blenderze.

C++ - Chyba trochę ogarniam. Trochę! 
Pewnie miałaś jakieś podstawy?

Programowanie jest fuuuuj!

Ja miałam 1,5 roku Pascala, później pół roku język Delphi (programowanie obiektowe) i ostatni rok c++.