Autor Wątek: Wydarzenia z kraju i świata  (Przeczytany 96356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
Odp: Wydarzenia z kraju i świata
« Odpowiedź #255 dnia: Czerwiec 04, 2014, 14:06:36 »
Co zaś do Jaruzela - wiadomo kim był

No własnie w tym rzecz, że nie wiadomo.... ;)
M.in. najlepszym prezydentem RP :) Rządził tak krótko, że ani nic nie zdołał spieprzyć, ani się skompromitować :)
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #256 dnia: Czerwiec 04, 2014, 14:27:00 »
Co zaś do Jaruzela - wiadomo kim był

No własnie w tym rzecz, że nie wiadomo.... ;)
M.in. najlepszym prezydentem RP :) Rządził tak krótko, że ani nic nie zdołał spieprzyć, ani się skompromitować :)
Dla mnie był najgorszym, bo ustawianym. :P

A te gwizdy... Fakt niekulturalne, ale ja się nie dziwię. Chociaż mogli zostać przed cmentarzem. :P
Fajniejszy pomysł na protest mieli narodowcy zanosząc symboliczną trumnę na Cmentarz Sowiecki :)

Dziś w Wawie jeden wielki orgazm, bo Obama na Placu Zamkowym. Akurat pracuję tuż obok, to podpatrywaliśmy z tarasu całe świętowanie... Owszem miło było spojrzeć, że tyle głów państw wszelakich do nas dotarło, ale z drugiej strony bez przesady. Widać, że to święto towarzystwa wzajemnej adoracji i coś mnie odpycha, ale niech się cieszą. :P

Trasnsformacji samej nie pamiętam, bo miałam wtedy ze 2 latka :D Zatem bardziej intrygowało mnie zapewne chodzenie, misie i młodszy brat :P
Niemniej niechęć do komunizmu wyssałam z mlekiem matki i od najmłodszych lat na tyle skutecznie tłuczono mi, że to był kiepski czas, że nic ani nikt mnie nie przekona, że było inaczej.
Niestety potem przyszło gorzkie poznanie prawdy o całym zachłyśnięciu się wolnością. O mądrości, która w tym wszystkim gdzieś się zapodziała. Na dzień dzisiejszy czuję się oszukana i uważam, że zrobiono w tym kraju jeden wielki przekręt.
Dobrze, że pokojowo, ale jednak zapłaciliśmy za to ogromną cenę. Przede wszystkim za brak lustracji na początku lat 90... Potem cała ta nocna zmiana, która tak naprawdę dobiła wszystko dobre co się zaczęło i później już tylko równia pochyła.
Żyjemy obecnie w jakimś dziwnym zlepku ni to socjalizmu, ni kapitalizmu, ni demokracji... Paranoja.

Z drugiej strony cieszę się, że jednak z poprzednim ustrojem częściowo przynajmniej zerwaliśmy. Że teraz mamy szanse na rozwój, na w miarę jakieś tam życie... Tyle, że co z tego, że świat stoi przed nami otworem jak państwo nie zachęca żeby tu zostać i pracować na jego rozwój. Obywatela się nie szanuje, obcy kapitał tak. To jest przykre.
Przykre jest to, że imigrant znaczy więcej niż Polak..., że przekłada się mniejszość nad większość, że mamy do d... rządzących, którzy nie potrafią niczego ogarnąć, że mamy głupie media, które na siłę dzielą społeczeństwo.
Różnice poglądów bowiem były od zawsze i to jest jak najbardziej w porządku. Nie możemy myśleć jednakowo, ale stawianie sobie współsąsiadów w kontrze jest chamstwem i niestety skutecznie się udaje. Brak debaty publicznej, brak rozmowy... Tylko narzucanie głupich wytycznych... bo połowa Polski za PO a pół za PiS..., więc to PiSowskie pół to ciemnogród. To POwskie dobre... Palikot ciekawy, Korwin be...
Szkoda, że mało jest ludzi, którzy potrafią wzbić się ponad poglądy i zacząć ze sobą rozmawiać, szukać wspólnych wytycznych, by coś wreszcie zrobić dla tego kraju i dla ludzi zamieszkujacych go. To jest bardzo potrzebne, ale chyba niestety prędko się nie ziści.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #257 dnia: Czerwiec 04, 2014, 21:07:56 »
Przykre jest to, że imigrant znaczy więcej niż Polak..., że przekłada się mniejszość nad większość, że mamy do d... rządzących, którzy nie potrafią niczego ogarnąć, że mamy głupie media, które na siłę dzielą społeczeństwo.
Różnice poglądów bowiem były od zawsze i to jest jak najbardziej w porządku. Nie możemy myśleć jednakowo, ale stawianie sobie współsąsiadów w kontrze jest chamstwem i niestety skutecznie się udaje. Brak debaty publicznej, brak rozmowy... Tylko narzucanie głupich wytycznych... bo połowa Polski za PO a pół za PiS..., więc to PiSowskie pół to ciemnogród. To POwskie dobre... Palikot ciekawy, Korwin be...
Szkoda, że mało jest ludzi, którzy potrafią wzbić się ponad poglądy i zacząć ze sobą rozmawiać.

Sedno :)

Jakże ponadczasowe wydają się być dzisiaj słowa:

Nie pytaj mnie, wiem tyle co i ty
Poganiam dzień i nie śni mi się nic
Już siebie znam, znam z bliska słowo lęk
Wiem, że ja sam chcę dać oszukać się

Piekący ból rozwierca każdą myśl
Ja będę zdrów z pewnością lecz nie dziś
Skurczony świat , nie większy niż ta pięść
Na piersiach siadł i oddech mi się rwie

Zamykam strach na niewidzialny klucz
I moja twarz jest niewidzialna już
Gdy wchodzę w tłum, pułapka szczerzy kły
I z ust do ust nie frunie żaden krzyk

Śmiertelny mur skutecznie dzieli nas
Ja mam swój mózg, ty też swój rozum masz
Nie pytaj mnie, wiem tyle co i ty
Poganiam dzień i nie śni mi się nic

Zostańmy tak, ja tutaj a ty tam
Tak długo jak to nieme kino trwa
Nie proście nas by wam do tańca grać
Już czas, już czas myć zęby i iść spać

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #258 dnia: Czerwiec 05, 2014, 07:24:39 »
Wybić się ponad poglądy.... Szkoda, że niektórym to tak trudno przychodzi.
Jakiś czas temu jeden z moich dawnych kolegów, jeszcze z podstawówki przejrzał chyba moje "polubienia" na FB i bardzo ostro mnie zaatakował. Dowiedziałem się m.in. że to przeze mnie na świecie są choroby, wojny i nieszczęścia, że mieszkam w Ciemnogrodzie, jestem zacofany, nietolerancyjny itp :) Na nic moje prośby, żeby przestał się wpieprzać w moje poglądy, żebyśmy zaczęli normalnie gadać ale nie, "ból d...." miał tak mocny że w końcu kazałem mu wywalić mnie ze znajomych. Koleś za czasów podstawówki miał swój żeński "fan klub", który to klub jak widać się utrzymał - tych kilka dziewczyn wspierało go namiętnie w "jechaniu" po mnie i też koniec końców sie na mnie "obraziło".
Do dziś się nad tym zastanawiam, po co to było i co on zyskał.
Mam wielu znajomych, każdy ma rózne poglądy ale jakoś umiemy się wznieść ponadto i normalnie gadać bez pieprzenia się z polityka.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #259 dnia: Czerwiec 05, 2014, 07:54:03 »
Mnie co prawda nazywano ciemnogrodem oraz wyrażano nadzieję, że nie będę się za dużo rozmnażać, coby nie było ludzi równie głupich jak ja - ale  żebym była winna wszystkich chorób i nieszczęść na świecie? No, niezły musisz być ;)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #260 dnia: Czerwiec 05, 2014, 08:01:28 »
Wiesz, najfajniejsze jest to, że koleś ten w podstawówce był sympatykiem skinheadów i mocno tępił każde przejawy "niepolskiego pochodzenia" w szkole i dookoła, z kilkoma kolegami w ogóle nie chciał gadać, twierdząc, że to "je....... żydki" :)
Niby tylko krowa nie zmienia poglądów, ale.... smutne to wszystko.

Podlinkowałem raz pewien tekst o wymowie antyaborcyjnej. Za chwilę komentarze w stylu "przeginasz koleś", "jak śmiesz takie rzeczy zamieszczać?", "nie masz prawa za mnie decydować!" - to akurat od  "fan klubu" - wtedy się wkurzyłem na dobre - no weź, normalne to nie jest.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #261 dnia: Czerwiec 05, 2014, 08:18:39 »
To coś jak Janusz "zakaz pedałowania" Palikot :)
Ale to ciągle nie wyjaśnia tego, że jesteś winien wszystkich chorób i nieszczęść na świecie? Jakąś musisz mieć siłę sprawczą?

A'propos nieustającego świętowania i amerykańskiego orgazmu:
http://ocdn.eu/images/pulscms/YzM7MDMsMmU0LDAsMSwx/d808bb3bbda09976bf86aec8c54bc36c.jpg
I to jest właśnie świetne podsumowanie tej "głębokiej przyjaźni" :D

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #262 dnia: Czerwiec 05, 2014, 08:20:49 »
Burack Osama - jak dotąd chyba najgorszy prezydent USA, przebija nawet Clintona.

To coś jak Janusz "zakaz pedałowania" Palikot :)
Ale to ciągle nie wyjaśnia tego, że jesteś winien wszystkich chorób i nieszczęść na świecie? Jakąś musisz mieć siłę sprawczą?
No, że niby moja skromna osoba stoi na drodze postępowi, rozwojowi tego świata, ideom wolnościowym itp. To zrozumiałem z tego jego bełkotu. :D

Offline 007

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #263 dnia: Czerwiec 05, 2014, 11:55:53 »
Przede wszystkim za brak lustracji na początku lat 90... Potem cała ta nocna zmiana, która tak naprawdę dobiła wszystko dobre co się zaczęło i później już tylko równia pochyła.
Żyjemy obecnie w jakimś dziwnym zlepku ni to socjalizmu, ni kapitalizmu, ni demokracji... Paranoja.

Aby móc , a przede wszystkim  chcieć,  przeprowadzić lustrację trzeba samemu być czystym albo zrobić to pomimo przykrych konsekwencji. Ta niechęć jest o tyle niezrozumiała, że okres PRL-u naszpikowany był wieloma tragicznymi postaciami, stawianymi przed tragicznymi wyborami. I doprawdy nie trzeba się wstydzić tego, że się nie chciało a musiało :)
Jednak tej rocznicy, podobnie jak rocznicy masakry chińskiej, poświecono w tym całym ferworze (orgazm? - też ładnie) mało miejsca i uwagi.  :)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #264 dnia: Czerwiec 06, 2014, 16:09:50 »
Co do Obamy to tylko nadmienię, że przejął stery po Bushu, którego dwie wojny, ulgi podatkowe i polityka finansowa doprowadziły kraj do rekordowego deficytu, Bill Clinton jak obejmował urząd prezydenta po Bushu seniorze także miał wysoki deficyt, a gdy kończył - nadwyżki. To są fakty.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #265 dnia: Czerwiec 07, 2014, 11:22:20 »
Na fakty też można patrzeć z różnych punktów widzenia. To co dla jednych jest faktem, dla drugich będzie manipulacją, nadinterpretacją itd.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #266 dnia: Czerwiec 18, 2014, 21:29:12 »
4 czerwca - piękne obchody rocznicowe
18- czerwca - nalot na siedzibę "Wprost" .
Nie sądziłam, że to się stanie tak szybko a tu proszę - początek końca wolności własnie nadszedł :)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #267 dnia: Czerwiec 18, 2014, 23:26:28 »
Ta cała afera jest w ogóle dziwna.
Szczerze, to ja tym aferom podsłuchowym jakoś nigdy nie ufam w 100%... Znaczy... to jest po prostu już takie perfidne podłożenie świni i poniżej pasa. Oczywiście politycy z wszystkich afer są winni, ale po co to takie głupie zabawy w podsłuchiwanie... Metody SBckie typowo... Fuj, fuj.

Ale... dziwność tej afery jak dla mnie polega na tym, że opublikował to Wprost, który raczej nigdy nie był antyrządowy. I co? Nagle im się odwidziało? Czy może sam premier nalegał, bo to nagrał? Czy też dostali od kogoś za to kasę?

Dziwne to wszystko.

Niemniej najśmieszniejsze jest zdziwienie dużej ilości ludzi, że jak to możliwe, by ludzie z PO tak nie szanowali obywateli i żeby byli niemoralni i nieuczciwi :D
Mnie to jakoś totalnie nie zdziwiło, nie zaskoczyło. Ba! Nawet jestem zadowolona, że padło to zdanie: "Państwo polskie istnieje teoretycznie, praktycznie nie istnieje, dlatego, że działa poszczególnymi swoimi fragmentami, nie rozumiejąc, że państwo jest całością"
Tylko szkoda, że pewnie nikt nie weźmie go sobie do serca.
I nie wiem czy straszniejsze jest to, że mają tego świadomość i nic nie robią..., czy po prostu są tak głupi, że tylko Sienkiewicza było stać na takie spostrzeżenie a reszty nie. :P

Ale wiadomo i tak PiS jest zły i trzeba się go bać, więc o czym my tu w ogóle mówimy.  <smiech> <smiech>

Sprawa jest totalnie odjechana. :D
Jedno jest pewne na trzeźwo się tego nie pojmie.  <piwo>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #268 dnia: Czerwiec 18, 2014, 23:57:01 »
Ta sprawa jest tak odjechana, że już naprawdę Macierewicz ze śledztwem smoleńskim wysiada  :D
Bez  względu na to kto podsłuchiwał, jak to robił, po co to robił, dlaczego tak po świńsku i jakiej orientacji jest tygodnik, ten nalot nie powinien mieć miejsca. Chociaż to może tylko mnie się takie rzeczy bardzo źle kojarzą... <mysli>
Jedyny plus tego całego zamieszania to odsłona prawdziwej twarzy Tuska, który teraz naprawdę będzie musiał sobie policzyć głosy (może bez pomocy innych panów)  :D
Przed nalotem pewnie wszystko by przygasło jak zwykle i Tusk byłby znowu bożyszczem w krótkim czasie. Teraz to nie wiadomo... ;D
Co tam, ja  tam jestem gotowa na powtórkę z poprzedniego systemu:)

Ale wiadomo i tak PiS jest zły i trzeba się go bać, więc o czym my tu w ogóle mówimy.

To się nie zmieni, choćby nawet cała reszta sprzedała kraj, pozwoliła go rozebrać innym mocarstwom, ocenzurował a internet czy inne rzeczy zrobiła. Nihil novi  :D
w gruncie rzeczy jest to nawet zabawne :)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #269 dnia: Czerwiec 19, 2014, 00:19:17 »
Bez  względu na to kto podsłuchiwał, jak to robił, po co to robił, dlaczego tak po świńsku i jakiej orientacji jest tygodnik, ten nalot nie powinien mieć miejsca. Chociaż to może tylko mnie się takie rzeczy bardzo źle kojarzą...
Ależ oczywiście, że nie powinien mieć miejsca.
Co to w ogóle jest...? No ale to pokazuje całą piękną rzeczywistość w jakiej żyjemy. Tylko czy komukolwiek wreszcie spadną klapki z oczu...