Autor Wątek: Moda, zdrowie i uroda  (Przeczytany 96588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Moda, zdrowie i uroda
« Odpowiedź #180 dnia: Lipiec 11, 2012, 14:00:33 »
Zaburzają, moim zdaniem, estetykę buta.

No tego to jeszcze nie słyszałam  :th_girl_haha:
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #181 dnia: Lipiec 11, 2012, 17:43:52 »
A ja tak z innym pytaniem...

Miał ktoś z Was chirurgicznie usuwane ósemki? Jak to wspominacie?

Ja dzisiaj byłam na pierwszej wizycie u ortodonty, pani zobaczyła moje zdjęcia rtg i dowiedziałam się, że przed założeniem aparatów niezbędne jest usunięcie ósemek. Wszystkich czterech. W tym dwie koniecznie, a dwie można po ściągnięciu aparatu, ale po co się tyle bawić.
Od kilku godzin jestem przerażona, chce mi się płakać i odechciało mi się prostych ząbków...  smilie_girl_238 Usuwanie ósemek jest naprawdę tak tragiczne jak mówią?

Offline Gaba93

• Laurkowi
  • Laurkowi krejzole ?
« Odpowiedź #182 dnia: Lipiec 11, 2012, 19:03:48 »
Justek, akurat tak trafiłaś, że jakieś pół godziny temu wróciłam od dentysty, właśnie po usuwaniu ósemki. W końcu się zdecydowałam, ale już raczej nie miałam innego wyjścia. Musiałam się jej w końcu pozbyć, bo była dosyć mocno zepsuta. Przed wszystkim też byłam przerażona jak to będzie. Na szczęście udało się ją normalnie usunąć i obyło się bez chirurgi. Przy wyrywaniu tak naprawdę jedynym bólem było ukłucie przy znieczuleniu. Teraz jeszcze mnie trzyma, zobaczymy co będzie później.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #183 dnia: Lipiec 11, 2012, 19:12:23 »
Ja miałam, wszystkie 4 po aparacie z tym, że: 2 wyszły(górne) i już zostały ciachnięte pod koniec aparatu, pozostałe 2(dolne) po zdjęciu, na szybko. Te dolne to były z tych niełatwych. Jedna była w kości żuchwy, druga cholera miała długie korzenie, więc było z nią więcej roboty. Jak to wspominam? Bardzo dobrze. Te co wyszły(no w połowie wyszły) to usuwane były jakieś 30 sekund :D A te dolne ok 40 minut. Po tym spuchłam i wyglądałam jakbym miała jabłko w buzi. I w ogóle to miałam taką przygodę, że po jednej spuchłam podwójnie, czyli raz po usunięciu, potem zeszło i po ok 2 tygodniach znowu 'wywaliło' mi polik. Ale poza tym to wiadomo 1 lub 2 dni po usunięciu boli. Ale ja miałam siłę się śmiać, tzn. podczas śmiania mnie bolało podwójnie, ale dałam radę. :)

Dla mnie usuwanie ósemek wcale nie było tragiczne, bo trafiłam na dobrą rękę- i do tego nie chirurga, tylko pani, która była w trakcie specjalizacji ;) Niektórych odstraszają też odgłosy rwania. Dziwnie to może zabrzmieć, ale mi się podobało ;)

Justek-jak tylko wytrwają sponsorzy finansowo(pewnie rodzice) to zakładaj i to już :) Ja mam za sobą aparaty.

W razie jakiś jeszcze pytań ósemkowo-aparatowych odpowiem na wszystkie :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #184 dnia: Lipiec 11, 2012, 19:37:42 »
Problem jest tylko taki, że ja od razu dostałam skierowanie do chirurga, ortodontka powiedziała mi, że mało który stomatolog podejmie się usunięcia mi ósemek, bowiem problem jest taki, że są one źle ustawione i "wypychają" mi pozostałe zęby. Poza tym zależało mi na tym, aby odbyło się to na NFZ, bo usunięcie "prywatnie" tych ósemek to suma 1600 zł. Przyznam szczerze, że średnio mi się uśmiecha tyle płacić, zwłaszcza że moje aparaty (same łuki) będą kosztowały łącznie 4400 zł (a jeszcze jakieś dodatki, wizyty, odcisk szczęki), więc i tak już mi głupio, że rodzice jednorazowo tyle kasy będą musieli wyłożyć na moją szczękę...  smilie_girl_308

A widzisz, Skorpionica. Mnie ortodontka powiedziała tak: koniecznie musisz dolne, a górne możesz później, ale lepiej od razu wszystko. A ja się po prostu boję, bo się naczytałam, że ten odgłos właśnie straszny, sporo krwi, czasem w kawałkach wyciągają, szwy muszą zakładać, godzinę po zabiegu znieczulenie mija i jest....aaaauć...

Poza tym mnie zależy na tym, aby do końca wakacji mieć założone aparaty, ale dzisiaj moje plany szlag trafił. Wątpię czy się wyrobię.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #185 dnia: Lipiec 11, 2012, 19:57:23 »
4400?? Drogo, bardzo. A co do kosztów, to wszystko to wiem.
Moich się chirurg też nie chciała podjąć. Obie dolne leżały bokiem, też mi wypychały zęby.
Nie czytaj, moja dobra rada ;) Też się oczytałam, nastresowałam przed pierwszą wizytą. Nie było czego. ;)
Rzeczywiście jeśli chcesz usunąć na NFZ to się nie wyrobisz do końca wakacji. Sama to przerabiałam. Moje wszystkie 4 poszły na NFZ i trwało to w sumie(od momentu zapisania na konsultacje do momentu usunięcia 4) aż 7 miesięcy. Mogłoby trwać tak ok 5 miesięcy, ale usunięcie ostatniej odkładałam, bo a to sesja, a to krótki wyjazd. Nie wiem jak u Ciebie w mieście z zapisami, ale ja na konsultacje czekałam 3 tygodnie dzięki temu tylko, że ciocia ma koleżankę w szpitalu, bo normalnie to bym czekała 2 miesiące.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #186 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:10:29 »
4400 za oba łuki oczywiście, czyli 2200 za jeden...to chyba nie tak drogo? Przynajmniej z tego co się orientuję. To mają być jakieś takie, które mniejsze...tarcie mają? Kompletnie nie wiem o co chodzi  smilie_girl_308 Najbardziej nie podoba mi się jednak, że nie będą miały tej...ligatury? Zwanej potocznie "gumkami". Tak się cieszyłam, że sobie różne kolory na ząbkach będę nosiła, nawet zaplanowałam jakie na początek, tu masz! :th_girl_haha: Ale skoro ortodontka mówi, że te są przeznaczone dla mnie, to nie będę marudziła. Ufam jej, polecała mi ją dobra koleżanka, więc jest sprawdzona.
Najwyżej będę wyglądała jak Ula Brzydula i tyle...

7 miesięcy?  smilie_girl_238 Nie no, ja dostałam termin teraz na 24 lipca. Mam nadzieję, że już wtedy mi usuną. A ortodontka mówiła, że mogą mi od razu dwie usunąć nawet (np. prawą górną i prawdą dolną), ale nie wiem kompletnie jak to wygląda. Mój brat też miał aparaty, ale jemu żadnych zębów nie usuwali.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #187 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:20:56 »
Powiem szczerze, każde zęby da się wyprostować tym zwykłym z gumkami ;) To powiedziała ortodontka nie zdzierająca kasy, no ale ja zawsze mogę powiedzieć, ze się nie znam, tylko tak usłyszałam. Dla mnie 2200 to drogo, bo ja płaciłam za jeden 1300.
Można usuwać dwie, pewnie, tylko pomyśl czy chcesz aż tak cierpieć. Ja się nie zdecydowałam na podwójne usunięcie. Jest niewygodne. Z brakiem jednego zęba ciężko na początku funkcjonować-jeść, pić, a co dopiero z brakiem dwóch ;) A brat może po prostu ma szerszą szczękę. Moja kumpela ma małą szczękę i jej w sumie usunęli 8 zębów. Ja gdybym nie miała aparatu to mogłabym sobie zostawić dwie górne, ale zalecenie było usunąć, to usunęłam ;)

Edit: Swoją drogą, ciekawa jestem wyglądu tych bez gumek. Mi się te gumki podobały. Szalałam z kolorami. ;)

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #188 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:26:26 »
Powiem szczerze, każde zęby da się wyprostować tym zwykłym z gumkami ;)
Nie prawda! :P
Byłam u ortodonty w Czechach, bo podobno najlepszy w naszych rejonach.
W życiu bym się nie spodziewała tego, co to usłyszałam. Tak więc - nigdy więcej!
Zaproponował mi operację w Pradze - nie dzięki.  ::)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #189 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:35:01 »
Oczywiście, ortodontka wcale nie powiedziała mi, że się nie da. Da się. Tylko o wiele lepsze efekty (i w krótszym czasie) uzyskamy tym właśnie aparatem. Zresztą znalazłam teraz w Google trochę informacji na ten temat, opisane jest dokładnie wszystko i zobacz: KLIK, że to rzeczywiście ma sens. O ile wcześniej nie byłam do końca przekonana, o tyle teraz rzeczywiście widzę pozytywne aspekty tego aparatu ;)

A ból...cóż, boję się, ale jestem bardzo zdesperowana :D Dla mnie sporym utrudnieniem byłoby, gdybym aparat miała założony już w roku szkolnym. Wiem jak wyglądają pierwsze dni, pierwsze tygodnie z aparatem, a ja zdecydowanie wolałabym nie musieć się tym wtedy zajmować. Tym bardziej, że mam jeszcze we wrześniu fizykoterapię, więc trudno by mi było to pogodzić. Dlatego nawet kosztem sporego bólu i trudności w jedzeniu- chciałabym mieć te ósemki jak najszybciej usunięte.

U mojej ortodontki najtańszy aparat to koszt 1600 zł za jeden łuk. W okolicy waha się od 1500 zł do 1800.

Powiem szczerze, każde zęby da się wyprostować tym zwykłym z gumkami ;)
Nie prawda! :P
Byłam u ortodonty w Czechach, bo podobno najlepszy w naszych rejonach.
W życiu bym się nie spodziewała tego, co to usłyszałam. Tak więc - nigdy więcej!
Zaproponował mi operację w Pradze - nie dzięki.  ::)
Cysiu, ale Skorpionica mówi o tym, że zęby da się wyprostować zwykłym aparatem z gumkami, a Ty o operacjach... :D Czeski ortodonta widocznie miał jakąś inną wizję leczenia. Każdy inny ortodonta z jakim się spotkałam (nie osobiście, ale moi znajomi, rodzina...) zaproponuje Ci normalny aparat. A potem ewentualnie jakieś "dodatkowe" sposoby leczenia. Mnie np. chcą podpiłowywać delikatnie zęby, aby nadać im kształt.

edit.

Wygląda mniej więcej tak: http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTg8hFtBWQUAdAAMzd6st-uqOZ3AVal20GC4H_96113DE3UmaJHMMMWb2kHbQ
w połączeniu ze mną Brzydula to będzie mało powiedziane :D

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #190 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:39:45 »
Mam krzywe 'jedynki' i chcę je tylko wyprostować. ;)
Ona wyjechała mi z wyprostowaniem tych zębów, a następnie przesunięcie żuchwy do przodu za kilkanaście tysięcy, nanana. ;D
Moja żuchwa jest w porządku, pójdę kiedyś do innego i poproszę o samo wyrównanie. :D Ot co.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #191 dnia: Lipiec 11, 2012, 20:43:23 »
Ciekawa wizja tego aparatu bez gumek. Eee tam od razu Brzydula :) Będzie fajnie, tylko chyba jedyną wadą takiego aparatu może być właśnie ten jednolity kolor. Moja orto, jak chciałam przezroczyste gumki to mnie zagięła i powiedziała, że takich nie zamawia, bo chce ludziom pokolorować buzię, żeby nie mieli puszki na zębach ;) Ale wydaje mi się, że taki bez gumek jest mniejszy niż tradycyjny, a to plus. Mniejsze tarcie też plus i to ogromny. Ile ja się wycierpiłam, tony wosku zużyłam :)

Operacje? O jeny.
Edit: ale skoro żuchwa w porządku, to nie rozumiem decyzji o operacji. Normalny aparat sam 'wysuwa' zęby ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #192 dnia: Lipiec 11, 2012, 21:09:27 »
Dla mnie to właśnie dosyć spora wada. Zalet- choć dostrzegam je czytając to wszystko- jeszcze nie odczuwam, może jak będę to przestanę kręcić nosem :D ale naprawdę bardzo podobają mi się kolorowe aparaty, wydaje mi się, że to umila ten ból, cierpienie związane z noszeniem drutów na szczęce. Mnie by na pewno radość sprawiał widok różnokolorowych gumek, niż takiego druciaka...puszki właśnie, jak to określiła Twoja ortodontka. :P

Zaletą są też rzadsze wizyty. Moja koleżanka dzisiaj miała założony taki właśnie aparat na górę i kolejną wizytę ma dopiero we wrześniu. Potem kolejne wizyty średnio co 6-7 tygodni.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #193 dnia: Lipiec 11, 2012, 21:57:39 »
Moja żuchwa jest w porządku

Nie wiem czemu, ale rozbawiło mnie to zdanie :D Jest urocze.
Dobrze, że mówisz o tym czeskim ortodoncie - wszyscy do niego chodzą, mój brat ma iść w przyszłym tygodniu, ale teraz mogę ciocię uprzedzić, że to nie jest żaden geniusz.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline mała

• Pink Cadillac
« Odpowiedź #194 dnia: Lipiec 11, 2012, 23:21:09 »
No zmienianie gumek było fajne. Pamiętam, że moja ortodontka z asystentką zawsze się angażowały w dobór kolorów i kłóciły się o to  :hahaha: Kiedyś miałam nawet świecące w ciemnościach i straszyłam nimi ludzi na obozie.

Rzadsze wizyty to duży plus tego twojego aparatu Justku, bo dobrze pamiętam, że te jedne z pierwszych wizyt zawsze wiązały się z podciąganiem drutu i bólem zębów przez jakieś dwa dni.  smilie_girl_305

A miejsze tarcie też duuuuuży plus, który docenią tylko osoby noszące kiedyś zwykły aparat z gumkami.  Mam w niektórych miejscach bardzo poharataną wewnętrzną stronę policzków, miałam częste zapalenia błony śluzowej. Wiem, że to pewnie kwestia indywidualnych skłonności, ale dobrze, że może unikniesz problemów z tym związanych.  smilie_girl_299