Autor Wątek: Fotografie  (Przeczytany 90645 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Fotografie
« Odpowiedź #270 dnia: Grudzień 25, 2012, 21:52:46 »
Wow Kiki - coś pięknego :) U mnie niestety po śniegu nie zostało śladu :(

Ja się dziś bawiłam przysłoną i różnym czasem naświetlania ;)
Efekty:
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #271 dnia: Grudzień 25, 2012, 21:57:14 »
U mnie po śniegu już też nic nie pozostało... Sama nie wiem czy się cieszę, czy nie. :D

Maleńka, salonik masz naprawdę genialny, a do tego wspaniale przystrojony. Bajka! Też tak chcę. <serduszko>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #272 dnia: Grudzień 26, 2012, 11:45:13 »
Kiki, boooskie! ? Genialna głębia ostrości, kolorystyka ciekawa i świetnie wykorzystane światło (co najlepiej widać na przedostatnim). Cykaj, cykaj... ja chętnie pooglądam! :D

Maleńka, ale masz piękny salon! :)

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #273 dnia: Grudzień 26, 2012, 12:27:06 »
Kiki, boooskie! ? Genialna głębia ostrości, kolorystyka ciekawa i świetnie wykorzystane światło (co najlepiej widać na przedostatnim)
Już nic nie napiszę, bo nie będę powtarzać za Amaranth  ;) Zima w Twoim obiektywie ma same dobre strony  :)

Również dołączam się nad zachwytem salonem Maleńkiej. Cudo  <usmiech>

Hey, little rich girl!

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #274 dnia: Grudzień 26, 2012, 13:35:00 »
eM - zdjęcie z kubkiem i światełkami bardzo klimatyczne :D Lubię takie foty.
Szkoda tylko, że śnieg stopniał i po moim świątecznym nastroju ani śladu :(
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #275 dnia: Grudzień 28, 2012, 20:20:01 »
Widzieliście może Najlepsze zdjęcia roku 2012? Klik

Jestem ciekawa co sądzicie. Czy to Waszym zdaniem jest sztuka?
Bo dla mnie to trochę żałosne, że za najlepsze zdjęcia uznaje się tak perfidne fotoszopki. :/
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #276 dnia: Grudzień 28, 2012, 20:46:28 »
Ja tam na fotografii się nie znam, ale jeśli te zdjęcia naprawdę są rekomendowane przez National Geographic, to albo są prawdziwe, albo jakieś tam warunki spełniają, aby być najlepszymi. O ile wiem, to ta "firma" byle czym się nie zajmuje. A żeby zdjęcie czyjegoś fotografa trafiło do jej wydawnictw, to musi on się wykazać nie lada kunsztem, czasem wydającym się "nie z tej ziemi".
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #277 dnia: Grudzień 28, 2012, 20:51:30 »
Dam sobie rękę uciąć, że nie ma tam zdjęcia nietkniętego Photoshopem. Ale o ile czasem to jest zrozumiałe i ulepsza zdjęcie, o tyle czasem to aż śmieszne. Spójrz na zdjęcia 13, 14, 19, 20, 25 i przede wszystkim - 29. Wielki kunszt, owszem. W posługiwaniu się programami graficznymi.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #278 dnia: Grudzień 28, 2012, 22:29:14 »
Owszem zdjęcia są niezwykłe, nawet "nieziemskie", które to określenie podsuwa myśl, że faktycznie mogą nie być naturalne. Jednak... nie wiem, czy NG nabrałoby się na takie sztuczki, skoro, nawet Ty (bez obrazy Caliente, nie chcę Cię urazić, ale sama przyznasz, że oni zatrudniają specjalistów w tej dziedzinie) zauważasz jakieś przeróbki.
No chyba że zasady konkursu umożliwiały tego rodzaju obróbki zdjęć.
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #279 dnia: Grudzień 29, 2012, 15:49:24 »
Spokojnie, El, nie uważam się za lepszego znawcę niż Ci z NG. Ani nie chodzi mi o to, żeby zdyskredytować ich. Nie o tym był mój post ;]
Pytałam co sądzicie o przerobionych w fotoszopie zdjęciach. Czy nadal to dla Was sztuka? Czy należy za nie chwalić fotografa, czy może grafika?

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #280 dnia: Grudzień 29, 2012, 17:55:02 »
Ja jestem tak łatwowierna, że skłonna byłabym uwierzyć, że większość z tych zdjęć to nie photoshop, tylko zasługa DOBREGO fotografa  ;D
Ale wiadomo - teraz używa się programów graficznych prawie przy każdym zdjęciu. Chociażby, żeby kontrast ustawić, bo jak trafi się mega okazja to można nie zdążyć ustawić w aparacie.
Generalnie dla mnie używanie photoshopa jest w pewnym sensie sztuką, nie każdy to umie. Wystarcz spojrzeć na grafiki dziewczyn z forum, ja na przykład bym tak nie potrafiła  ;)
Jeżeli ktoś poprawi w programie graficznym (PS PSem, nie zapominajmy też o genialnym GIMPie  ;D) poziomy, kontrast czy ostrość - okej, wygląda to naturalnie. Grafiką zaczyna być zdjęcie, które ma w sobie sporo... bajerów  <tak> Jak na przykład moje tornado dodane do zwykłego zdjęcia, czy inne dziwne rzeczy, które podpowiada wyobraźnia  <szczerzy_sie>
Czy należy za nie chwalić fotografa, czy może grafika?
Myślę, że teraz fotograf i grafik to ta sama osoba, fotografowie sami swoje zdjęcia poprawiają  ;)
Chyba nawet na studiach czy szkoleniach fotograficznych jest nauka obsługi programów graficznych.

Hey, little rich girl!

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #281 dnia: Grudzień 29, 2012, 19:17:59 »
Jak dla mnie te zdjęcia, które pokazała nam tu Cal wcale nie należą do najlepszych, są poprawnie wykonane, po prostu są estetyczne i fajnie się je ogląda, jednak do najlepszych bym ich nie zaliczyła. Dla mnie są takie... sztuczne. Dobre zdjęcie to takie, które wywołuje w nas emocje, i to nie dzięki Ps, ale za sprawą uchwyconej chwili.

Najlepsze zdjęcia Routers'a - tutaj są zdjęcia, które wstrząsają. Wielki ukłon w stronę fotografów za wyczucie chwili, choć na niektórych zdjęciach wygląda jakby fotograf miał parcie na sławę i nie zwracając uwagi na krzywdę innych zrobił zdjęcia, na którym sporo zarobi, ale może to tylko moje odczucie. Mój Mistrz powtarza 'Pamiętajcie, że najpierw jesteście ludźmi, dopiero potem fotografami.' Ale na te zdjęcia na prawdę warto zwrócić uwagę.

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #282 dnia: Grudzień 29, 2012, 20:19:51 »
 :o Niezła dawka emocji.
Ale myślę, że to zupełnie inne typy zdjęć niż te z National Geographic. Tu (nie znam się) przeważa reportaż, a tam natura. Wiadomo, że więcej emocji wywoła u nas zdjęcie płaczącego dziecka (po prostu człowiek) niż huraganu  ;) Zdjęcia z National Geographic pokazują jak piękna jest natura, a te różne oblicze życia ludzkiego.
Niektóre z tych zdjęć naprawdę są przerażające. Ja chyba zamiast robić zdjęcie - uciekłabym albo się popłakała ze wzruszenia/niemocy, bo tak jak napisała Amaranth - najpierw jesteśmy ludźmi, dopiero potem fotografami.
Dzięki dziewczyny za te linki, przynajmniej miałam nad czym pomyśleć  ;)

Hey, little rich girl!

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #283 dnia: Grudzień 29, 2012, 20:49:14 »
Dla mnie są takie... sztuczne.

Ooo, dokładnie, brakowało mi tego zwrotu.
Zdjęcie z kurczakiem jest dla mnie tak skrajnie nienaturalne... ono mnie najbardziej uderzyło chyba.

I zgadzam się, że te drugie zdjęcia, wrzucone przez Am, to są NAJLEPSZE zdjęcia. Nie prześliczne, przekolorowane... tylko PRAWDZIWE.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #284 dnia: Grudzień 29, 2012, 23:03:25 »
Ale myślę, że to zupełnie inne typy zdjęć niż te z National Geographic. Tu (nie znam się) przeważa reportaż, a tam natura. Wiadomo, że więcej emocji wywoła u nas zdjęcie płaczącego dziecka (po prostu człowiek) niż huraganu  ;) Zdjęcia z National Geographic pokazują jak piękna jest natura, a te różne oblicze życia ludzkiego.
eM trafiłaś w samo sedno sprawy. To są dwa różne gatunki zdjęć, dwa różne rankingi. I zarówno w jednym, jak i w drugim te fotografie mają to coś, co przykuwa uwagę. Pierwsze działają na nasze zmysły estetyką, drugie dramaturgią. A wszystkie mają cechę wspólną, tą o której mówi Amaranth - zatrzymują w kadrze chwile niezwykłe w swej wymowie.
Andrzej Sapkowski