Autor Wątek: Warto posłuchać  (Przeczytany 70580 razy)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Warto posłuchać
« Odpowiedź #165 dnia: Wrzesień 13, 2014, 09:00:48 »
Mądre teksty, na których warto się skupić. Do sprzątanie bym tego nie włączyła, prędzej  do filozoficznych rozważań.
A co Tygrysie sądzisz o hip - hopie ks. Jakuba B. ? Taj, wiem, ten gatunek odpada, ale chodzi o warstwę tekstową i o całe przedsięwziecie ;)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #166 dnia: Wrzesień 21, 2014, 19:58:54 »
Jesień tuż, tuż... warto posłuchać klasyków polskiej estrady właśnie w klimacie tej pory roku.
Piękne w swej prostocie (jak utwór pierwszy), poruszające nostalgią (w dwóch kolejnych) <buja_w_oblokach>

Czerwone Gitary i wspominkowo Krzysztof Klenczon...

http://m.youtube.com/watch?v=FFbfm4Wyojs

Czesław Niemen o sile miłości jesienną porą zrodzonej...

http://m.youtube.com/watch?v=gYJix_D1qjM

Skaldowie i Łucja Prus żegnają ostatnie tchnienia lata mając w pamięci kogoś, kto odszedł wraz z nim...

http://m.youtube.com/watch?v=QgsnSFFgPS8
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #167 dnia: Wrzesień 25, 2014, 14:56:34 »
To ja może podrzucę coś na jesienne wieczory.
Artystę odkryłam dzisiaj i od razu zakochałam się w jego delikatnym głosie.
Janek Samołyk wystąpił dziś w DD TVN z nowym kawałkiem, ja natomiast nie byłabym sobą gdybym nie zaczęła szperać w jego dyskografii i tak trafiłam na Wrocław - przepiękna ballada, miła dla ucha, nie mogę się jej nasłuchać, bo jest po prostu przepiękna!  Dzięki takim artystą jak Janek kocham polską muzykę. <serduszko>

Janek Samołyk - Wrocław

Offline Cukierek

• Czy te oczy mogą kłamać?
  • M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #168 dnia: Wrzesień 25, 2014, 21:23:30 »
Siema, nie wiem czy w dobrym temacie, ale mam nadzieję, że ktoś mnie poratuje.
Szukam podkładu muzycznego do wręczania nagród. Usłyszałam super podkład na uwaga...dożynkach wiejskich, ale za żadne skarby nie znam tytułu. Pod glory i victory nic nie ma więc jesteście moją ostatnią deską ratunku :0 może ktoś z Was coś takiego zna i mi zaproponuje

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #169 dnia: Wrzesień 25, 2014, 22:14:58 »
Hm...często podczas wręczania nagród "grają" ten kawałek:
https://www.youtube.com/watch?v=SLuW-GBaJ8k&list=PL1Qkhbr6Wcqb7fPz4NLogJti86SmXm_6W
Z "2001 Odyseja kosmiczna", przeróbkę R.Straussa "Tako rzecze Zaratustra"...
Zapewne nie jest to może oryginalne.... ;)
A może jeszcze i to :
https://www.youtube.com/watch?v=NBuOdvaESM4
Hm...a na koniec to jeszcze dorzucę:
https://www.youtube.com/watch?v=sqxVQU3k9w0
Pozdro cieplutkie!!!

Offline Cukierek

• Czy te oczy mogą kłamać?
  • M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #170 dnia: Wrzesień 25, 2014, 22:59:14 »
dzięki, ale to jeszcze nie to co szukam :) chociaż poczatek tego ostatniego jest podobny

Offline grant1

• M&Ar-forever!
  • Carpe diem
« Odpowiedź #171 dnia: Wrzesień 26, 2014, 00:05:12 »
Hm...jeśli trochę podobne, to może jeszcze to:
https://www.youtube.com/watch?v=9iteRKvRKFA  Z westernu "Siedmiu wspaniałych" <mysli>
Ewentualnie z podobnej tematyki....
http://www.kultura.banzaj.pl/Muzyka-na-Dzikim-Zachodzie-najlepsze-soundtracki-z-westernow-31554.html

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #172 dnia: Październik 18, 2014, 22:32:32 »
Budka Suflera kończy swoją działalność. Szkoda, ale co panowie mieli do zagrania to zagrali i chyba nie ma czegoś, czego mogliby/powinni  się wstydzić. Historia Budki to historia bardzo długa. Sama się teraz zastanawiam nad ulubionym kawałkiem kapeli i nie wiem czy umiem wybrać z całości czy może lepiej wybrać jedną z okresu każdego z trzech głównych wokalistów? Pewni byłoby łatwiej. Dla jednych Budka to era Cugowskiego, dla innych Andrzejczak...bo "Jolka i autobus Arabów" (chociaż ten pan dla mnie to piękny głos z "zapachu kobiety" - jest taka piosenka :P).
Tak więc po przemyśleniu stwierdzam, że najlepszym dla mnie kawałkiem Budki jest to:
 Budka Suflera - Za ostatni grosz (1982)
A Wasz?
Ma ktoś coś do powiedzenia na ten temat? Słyszał ktoś o takim zespole?
Jutro wieczorem w Polsacie ma być jakieś pożegnalny koncert. Może warto posłuchać, jak nie koncertu to piosenek w necie- kilka warto znać :P

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #173 dnia: Październik 19, 2014, 00:56:11 »
Pytanie czy słyszał ktos o takim zespole jest trochę nie na miejscu... no bo bądz co bądz trudno o nim nie słyszeć hehe.
Dla mnie Budka to Takie Tango... dlaczego? Dlatego że to pierwszy teledysk, ktory świadomie pamietam z dziecinstwa i do dzis jakos lubię te piosenke hehe
Glupawe, no ale...
www.youtube.com/watch?v=_GZB_nP4uWE

jolka co z autobusem arabów zdradziła go, też zawsze napawa nostalgią...
no i jeszcze "a po nocy przychodzi dzień, a po burzy spokoj..." <zakochany>
www.youtube.com/watch?v=wT_ObQMSs3U

Za ostatni grosz to akurat najmniej lubiana przeze mmie piosenka :D

trochę by się jezcze tego znalazlo... wielka fanka nigdy nie bylam, no ale lubiłam czasem cus posluchac

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #174 dnia: Październik 21, 2014, 12:42:46 »
Pytanie czy słyszał ktos o takim zespole jest trochę nie na miejscu... no bo bądz co bądz trudno o nim nie słyszeć hehe.

Zdziwiłabyś się ;) Znam licealistkę, która nie słyszała <olaboga> Dlatego moje pytanie wcale nie było takie bezzasadne. No a koncertu pożegnalnego nie obejrzałam jednak.
Moja mama lubi 'takie tango". Mnie pociąga starsza Budka...a jak z Cugowskim to "cisza jak ta" - jest taka płyta. I tam jest "Cisza" i "Ragtime" i napis, który błyszczy, "nie strzelać do pianisty" 8) Nieodmiennie kojarzy mi się ona z czasami licealnymi ;D

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #175 dnia: Październik 23, 2014, 06:56:22 »
Mnie pociąga starsza Budka...a jak z Cugowskim to "cisza jak ta" - jest taka płyta. I tam jest "Cisza" i "Ragtime" i napis, który błyszczy, "nie strzelać do pianisty" 8) Nieodmiennie kojarzy mi się ona z czasami licealnymi ;D
Strasznie lubię tą płytę, uważam, że nie ma słabych punktów, te piosenki bronią się do dziś. Ja uwielbiam "Czas wielkiej wody", "Kolędę rozterek" i "Młode lwy".
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #176 dnia: Październik 23, 2014, 21:31:28 »
Parzę palce zapałkami, nocą szukam starych zdjęć   <muza> Outsiderowy hymn pokoleniowy ;D Te piosenki się bronią, chociaż w eterze są rzadkością  :)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 09, 2014, 22:51:16 »
Z facebookowej strony Kasi Groniec: "dla wszystkich, którzy chcieliby - retransmisja koncertu z Palladium. Dziesięć piosenek z szesnastu. Zapraszam. 11.11.2014 godz. 18:05 Program Trzeci Polskiego Radia"
Od siebie mogę dodać, że bardzo warto posłuchać, co Kasia ma do powiedzenia w swoim nowym programie. Prawda jest taka, że koło tego koncertu można przejść obojętnie, bo np. nie lubi się ani Kasi, ani tekstów Osieckiej. Można też posłuchać i powiedzieć, że zmasakrowała klasykę. Ale dla mnie włożyła w swój nowy projekt tyle pracy, tyle serca, że warto posłuchać, żeby sprawdzić na co tę moją Kasię stać.
Nie mówię, że wyszłam z koncertu zaczarowana i od dziś wszystkie jej interpretacje będą dla mnie jedynymi właściwymi i najulubieńszymi interpretacjami. Nie wyrzeknę się Marylowej "Wielkiej wody" i Kalinowego "Ja nie chcę spać", chociażby nie wiem, co. Tylko Kasia zrobiła coś niezwykłego, bo nie skopiowała oryginałów, ale też nie  sponiewierała utworów. Oddała należyty szacunek Agnieszce, wykonawcom jej piosenek, a zarazem zrobiła swoje piękne show, pełne nostalgii - tam, gdzie miało być nostalgicznie i pełne werwy i humoru tam, gdzie mogło być z przymrużeniem oka. Kasia włożyła dużo serca w każdą interpretację, cały zespół włożył dużo pracy. Pierwszy raz słyszałam, że chłopcy dali głos! Świetna sprawa.

Warto, bardzo warto posłuchać. Zachęca totalnie nieobiektywna (a w tym wypadku podwójnie, bo ja i Agnieszkowa, i Kasiowa) ja, czyli Mysz.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 21, 2014, 19:46:06 »
Nie wiem, czy młodzież zainteresuje ten rodzaj muzyki, ale myślę, że warto jej posłuchać <muza>.
Proponuję cofnąć się do lat 60-tych ubiegłego wieku i przekonać się, że polskie zespoły nie ustępowały wcale tym zachodnim. A jedni z drugimi kontaktu raczej nie za wiele mieli. U nas wiadomo - PRL i zachodniej zgnilizny raczej się normalnie nie słuchało. Ale dla chcącego nic trudnego...

Na brytyjskiej scenie muzycznej rządzi m.in The Shadows i instrumentalny hit "Apache" - mistrzostwo gitar.

A za żelazną kurtyną można usłyszeć polskich Shadowsów, czyli zespół Tajfuny - równie dobrzy, jak ich angielscy koledzy (o gitarze lidera kapeli krążyły legendy). Poniżej jeden z największych ich przebojów "Zachodni wiatr". Czyżby aluzja do wpływów?

O klasie Tajfunów może świadczyć niżej prezentowany fragment programu telewizyjnego, w którym chłopaki na gitarach zagrali bardzo trudny temat z muzyki klasycznej "Taniec z szablami".

Dam jeszcze "Ej, ta droga", bo bardzo mi się podobł ten utwór. Początek to jakby wstęp do Bonda, później gitary niosą swą żywiołowością i swobodą po polskich drogach, a rewelacyjna perkusja całość uzupełnia. Normalnie, aż się lata chce i z plecakiem w Polskę ruszyć ;D

<tancze>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #179 dnia: Luty 02, 2015, 09:45:19 »
Ostatnio znany niektórym z Kryminalnych, pan Jacek Pliszka, razem ze swoim znajomym realizuje pewien projekt muzyczny.
Tworzą nowe aranżacje znanych utworów i nagrywają do nich autorskie filmy (teledyski).
Wychodzą im całkiem fajne twory. Do tej pory zrobili trzy piosenki.

https://www.youtube.com/watch?v=F_2uH0spDxo&feature=youtu.be
"Lion"
Piękne ujęcia kotów...

https://www.youtube.com/watch?v=lqyP0fjWBJ4
"STAND BY ME"

https://www.youtube.com/watch?v=0EZkyI1wTvE
"WE DON'T EAT"