Autor Wątek: Warto posłuchać  (Przeczytany 70638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Warto posłuchać
« Odpowiedź #105 dnia: Styczeń 10, 2013, 17:42:07 »
Mówicie o Nosowskiej sensu stricte, czy o całym Hey?
No właśnie, bo warto zauważyć, że wyróżniona została piosenka z solowego albumu artystki, zatytułowanego "8". Natomiast piosenka z najnowszej płyty HEY "Do rycerzy, do szlachty, doo mieszczan" jest na znacznie niższej pozycji. Czy słusznie? Ja obydwa albumy lubię, choć większe wrażenie z pewnością mógł wywrzeć utwór "Kto?" Nosowskiej, który jest naprawdę magiczny, niż singiel HEY.
No i nie mam takiego przekonania, że nie powinno się tu mówić źle o Nosowskiej, o ile w ogóle za "mówienie źle" można uznać stwierdzenie, że się komuś coś nie podoba. Jedni lubią groszek, a inni marchewkę. Jedni uważają, że Hey nie powinien jako zespół poszerzać swojej działalności o inne gatunki muzyczne, powinien pozostać przy gitarowych dźwiękach, a innych te zmiany cieszą. W ogóle nie uważam, że każdy musi słuchać tej samej muzyki, bo któraś jest lepsza, a któraś gorsza.

Ja uważam np. że godnym polecenia zespołem jest zespół o bardzo prostej nazwie- Paula i Karol (oczywiście od imion dwójki głównych jego członków). To stosunkowo młodziutki i mało znany zespół z Warszawy, grający utwory z pogranicza indie, folku. O ich istnieniu dowiedziałam się dawno, jednak sporo czasu musiało upłynąć, zanim sięgnęłam po jeden z ich krążków. I...zakochałam się <serduszko> Stosunkowo prości z formie przekazu, ale fantastyczni pod względem wokalu (dawno nie słyszałam, aby damski i męski wokal tak fajnie ze sobą współbrzmiał!), muzyki i w warstwie tekstowej również. Moim faworytem jest uroczy utwór zatytułowany "July", a dla porównania utwór tytułowy z najnowszego albumu- "Whole again".

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 12, 2013, 18:16:50 »
Propozycję wartą wysłuchania wstawiam tutaj, a nie w "muzyce klasycznej", bo uważam, że to będzie świetna promocja tego gatunku (tam mało kto zagląda <szczerzy_sie>).
Zazwyczaj określenie "dwa w jednym" nie wróży nic dobrego dla produktu. W przypadku The Piano Guys zasada ta nie ma racji bytu <szczerzy_sie> Tu mamy rewelacyjne połączenie klasyki z nowoczesnym brzmieniem.
Raz jest to klasyka w kontekście użytych instrumentów (choć tak wyglądająca wiolonczela to raczej do klasycznych nie należy <haha>), zaś nowoczesność, to wzięta na tapetę (do aranżacji) muzyka popularna. Innym razem mamy bardzo udany mariaż utworów klasycznych z utworami popowymi, czy rockowymi. Mariaż tak udany, że zacierają się w tych aranżacjach granice między tymi gatunkami.

Poza tym, jak widać w pierwszym proponowanym klipie, The Piano Guys nie tylko grają, ale też potrafią przy tym świetnie bawić się konwencją filmową. Ich "Mission Impossible" nie jest jedynym takim przykładem (patrz parodia "Star wars")

<muza>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 13, 2013, 14:26:24 »
Ja co prawda nie przepadam za muzyką klasyczną, ale bardzo lubię taki twór jak Apocalyptica. Nie ma to wiele wspólnego z typowo klasycznymi utworami, ale instrumenty smyczkowe są. :D Fajnie się tego słucha, połączenie klasyki i ostrego gitarowego grania, super!
Uwielbiam I Don't Care. I wersja mniej rockowa Klik.
Choć ja zdecydowanie wolę tą pierwszą ;)
Warto wspomnieć też o Not Strong Enought. Wersja rockowa, ale na YT są też, że tak powiem, delikatniejsze.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 13, 2013, 16:57:50 »
Nie ma to wiele wspólnego z typowo klasycznymi utworami, ale instrumenty smyczkowe są.  Fajnie się tego słucha, połączenie klasyki i ostrego gitarowego grania, super!

Jak nie lubię "ostrego grania", tak połączenie tego gatunku z symfonicznym tłem wcale fajnie się słucha.

Podobnie jak w przypadku polskiego projektu (z przed dwóch, czy też trzech lat) Night Rider Symphony, w którym udział wzięli m.in. wokalistka Teatru Roma Małgorzata Augustynów-Ujek, czy też wokalista TSA Marek Piekarczyk. Być może już kiedyś o tym wspominałam (choćby na ifilmie), ale że nie jestem pewna, to tutaj zaproponuję posłuchać na przykład nowej interpretacji "W grocie króla gór" Griega. Nie dość, że nowa aranżacja, to jeszcze z niezłym tekstem (wersja klasyczna jest czysto instrumentalna).
Albo ta muzyczna wariacja na temat "Jeziora Łabędziego" Czajkowskiego. Ostro, ale właśnie te klasyczne wątki (z operową linią głosową pani Małgorzaty włącznie) łagodzą mi odbiór <szczerzy_sie>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 14, 2013, 18:11:49 »
Na pewno kiedyś się głębiej wsłucham w utwory podane przez El, ale teraz w moich głośnikach leci nieustannie Voo Voo & Jafia Namuel - Pozytywne myślenie, czyli hymn WOŚPu. W innym temacie nawiązała się ostra dyskusja na temat Owsiaka i jego akcji to ja polecę posłuchać tej piosenki nie tylko zwolennikom Orkiestry. Utwór połączony z dwóch piosenek, w efekcie wyszedł rewelacyjny kawałek.

Podobno ptaki upadły jak ludzie
A jednak bliżej są nieba
Siedzę na tyłku z rękami w kieszeniach
A duszy nie tego trzeba.
(...)
Prawda czasami jest źle
lecz nie pozwól by problemy mogły zniszczyć Cię
nieeee pozwól by dręczył Cie strach
wysłuchaj tego o czym mowie ja.

Czyż nie mądre słowa?  <ok>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 20, 2013, 22:03:49 »
Zakochałam się! <zakochany>
Na szczęście dla mojego Lubego tylko muzycznie. Choć urody i uroku panu, o którym wspomnę za chwilę nie brakuje, to jednak wolę kogoś... namacalnego <haha>

Matt Dusk - wokalista jazzowo-swingujący, duchowo bliski Frankowi Sinatrze, próbujący jak sam mówi "przenieść odrobinę jazzu do mainstreamu, ale również wyjść poza czysty styl, poza jazz?. Po wysłuchaniu albumu "Back in town", który ostatnio wzbogacił moją płytotekę z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że te próby są jak najbardziej udane. Krążek nie jest najnowszy (po nim był jeszcze "Good news"), ale utwory na nim znajdujące się już wyzwoliły motywację zamówienia kolejnego.
Na wstępie proponuję wysłuchać tytułowej piosenki, która przy pierwszym z nią kontakcie wprawiła mnie w taneczne szaleństwo (na czym przyłapana zostałam przez moją drugą połówkę <jezyk>) Świetne instrumentalne tło, taneczny rytm i cudowny głos wokalisty zrobiły swoje. Podobnie jak ostatnia pozycja z tego albumu, czyli History Repeating
I coś spokojniejszego, ale nadal... gorącego (utwór z płyty "Two Shots"). Tu wokal Duska jest jeszcze bardziej wyrazisty, a połączenie go z takim rytmem to niezwykle podniecająca mieszanka <szczerzy_sie>
Talent wokalny niebanalny, ale to nic dziwnego skoro szlifował go m.in słynny kanadyjski muzyk jazzowy Oscar Peterson.

Myślę, że warto posłuchać i przekonać się na własne uszy <muza>
Andrzej Sapkowski

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #111 dnia: Luty 18, 2013, 21:11:33 »
Słysząc hasło "Jacek Koman" większość fanek serialu "Lekarze" skojarzy to nazwisko z Leonem Jasińskim, jednym z ich ulubionych bohaterów. Ten polski aktor, na stałe mieszkający w Australii, znany jest także w świecie i być może ta sława jest nawet większa niż w jego rodzinnym kraju. Aktor niezwykle uzdolniony aktorsko i wokalnie, czego dowodem może być chociażby rewelacyjna rola narkoleptycznego Argentyńczyka w "Moulin Rouge". W świecie krąży anegdotka, mówiąca o tym, że pokazując komukolwiek fotografię z podobizną Komana, od razu słyszy się "Roooooxaane!" <usmiech> Aktor ma na swym koncie parę innych, bardzo dobrych ról w zagranicznych produkcjach, ale ta z musicalu najbardziej zapada w pamięć. Nie dziwne. Owo "Rooooooxaaane!" jeszcze długo po obejrzeniu filmu świdruje w głowie <szczerzy_sie>

Swoje umiejętności wokalne aktor wykorzystuje w powstałej w Australii grupie muzycznej VulgarGrad, której jest frontmanem. Zespół wykonuje muzykę w undergroundowej stylistyce etnicznej, muzykę będącą niezwykłą mieszanką "starych piosenek rosyjskich złodziei (tzw. "błatnyje piesni"), punkowej klasyki czasów pieriestrojki i sporej dawki współczesnej petersburskiej ska". Najprościej rzecz ujmując słuchając ich, od razu przychodzą na myśl staromodne rosyjskie kryminały. Staromodne w pozytywnym sensie.
I nie tylko utwory dają nam możliwość takiego skojarzenia. Oglądając klipy, bądź uczestnicząc w koncertach VulgarGrad widzimy na scenie osobników prosto z zaułków "zakazanych" ulic albo nawet więziennych cel. Panowie w pasiastych koszulkach, z "bandyckim" zarostem, ponurym uśmieszkiem i głosem, od którego aż ciarki przechodzą <szczerzy_sie>.

A oto kilka przykładów:
- oficjalny klip jednej z najsłynniejszych ich piosenek Limonchiki ,
- tu świetna aranżacja znanej w kilku słowiańskich kulturach (m.in. białoruskiej, ukraińskiej i polskiej), więziennej ballady Murka ,
- w tej piosence Koman jest REWELACYJNY! <serce> Ten gest, to "oczko", ten zawadiacki uśmiech, ta poza "pewniaka" I'm your Cowboy <brawo>

VulgarGrad - to przyjemność słuchania, to nostalgia za dawnymi czasami (w sensie fajnej ludycznej kultury), to dobra zabawa.

Andrzej Sapkowski

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #112 dnia: Luty 20, 2013, 22:54:58 »
Znacie zespół LemOn? Strasznie ich nie lubiłam w Must be the music, denerwowali mnie i moim zdaniem niesprawiedliwie wygrali.
Dlatego nie mogę się nadziwić, że trzeci raz słucham ich piosenki. Koleżanka mi wysłała i jakoś bardzo mi przypasowała. Polecam ;)

http://www.youtube.com/watch?v=e0PkzkYY0_U
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #113 dnia: Luty 21, 2013, 15:39:11 »
Mnie chłopaki nie powalają. Ostatnio Lemon był w DDTVN i nie mogłam dotrwać do końca piosenki.

Ja polecam posłuchać Anity Lipnickiej & Johna Portera. Piękny przykład jak można tworzyć wspaniałe piosenki bez szumu w mediach. Nie mam konkretnej ulubionej piosenki. Po prostu jak dla mnie numer jeden jesli chodzi o muzykę z Polski.

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #114 dnia: Luty 21, 2013, 16:07:31 »
Znacie zespół LemOn? Strasznie ich nie lubiłam w Must be the music, denerwowali mnie i moim zdaniem niesprawiedliwie wygrali.
Dlatego nie mogę się nadziwić, że trzeci raz słucham ich piosenki. Koleżanka mi wysłała i jakoś bardzo mi przypasowała. Polecam ;)

http://www.youtube.com/watch?v=e0PkzkYY0_U
Jasne, że znamy! Byli cudowni w MBTM i cieszę się, że wygrali! ;D
A utwór daje do myślenia... Dzięki, Saruś! :D

Offline Kompaktowa

• Art's Souls
    • Artistic Souls
« Odpowiedź #115 dnia: Luty 23, 2013, 22:17:32 »
Wpadło mi wczoraj wieczorem przez przypadek w ucho i nie mogę się od tego utworu uwolnić. <3
Niesamowity klimat, momentami aż przechodzą mnie ciarki... Zresztą, co ja będę...
Eric Crusher "Send" feat. Ira Atari

Offline Aga

• HaPi
« Odpowiedź #116 dnia: Luty 24, 2013, 09:43:23 »
A mnie się ostatnio spodobały dwie piosenki :) Pierwsza to Inna "More Than Friends". Tam jest coś w niej o przyjacielach bo wiem że friends to przyjaciele.

INNA - More Than Friends (Official video)

A druga to Arash z Sean Paul (nie umiem po angielsku odmieniać). Ja i mój tata kochamy tę piosenkę!  <serduszko>

Arash Feat. Sean Paul - She Makes Me Go (Official Video)

A co do Lemona to ich piosenka jest fajna ale, na razie mi w ucho nie wpadła  :P

Zapamiętaj jutra nie będzie...
Ewelina Lisowska!

Offline Vinyl84

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: Luty 24, 2013, 11:14:20 »
A Ja mam dla was dzisiaj coś co sie ode mnie od wczoraj nie może odczepić. Czyli Grupa Oczi Cziorne. Grupa powstała w latach 80-tych. Ale pierwszy (i jedyny jak na razie) album nagrała dopiero w 2001 roku. Moim zdaniem jest to świetna muzyka. Odrobina dobrego jazz popu jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Polecam utwór Mroczny kryminał
Oczi Cziorne - Mroczny kryminał

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #118 dnia: Luty 24, 2013, 12:37:17 »
To i może ja polecę coś co w ostatnim czasie bardzo mi się spodobało, choć nigdy nie przepadałam za taką muzyką :D Cóż mogę o niej powiedzieć? Ktoś kto słucha indie rock na pewno się zachwyci ;)

Foals - My Number
Foals - My Number

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #119 dnia: Luty 25, 2013, 23:23:38 »
Mam szybki zapłon... :D
A propos łączenia tradycji z nowoczesnością...
Raise Your Voice - Violin Playing 3
Wspaniały film, muzyka też, moim zdaniem. Polecam całość, ale jeśli nie chcecie, warto obejrzeć chociażby ten fragment. <usmiech>
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2013, 20:21:44 wysłana przez Kiki »
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.