El, świetne są te nagrania, które wrzuciłaś

Szczególnie to drugie, rewelacyjny mieli pomysł, oryginalnie im to wyszło, ale z jakie fantastyczne współbrzmienie! Też swego czasu zainteresowałam się różnymi wykonaniami tego motywu, bo muszę przyznać, że jest to mój ulubiony motyw i przez długi czas gościł na moim dzwonku w telefonie. Do moich ulubionych wykonań należą przede wszystkim te z udziałem instrumentów smyczkowych

Mają taki niesamowity klimat, zbliżony do tego serialowego.
Game of Thrones Violin CoverNiby wykonanie niecodzienne nie jest, ale chłopak ma niewątpliwy talent

na Youtube można wysłuchać jeszcze kilka ciekawych nagrań z jego udziałem. Chylę czoła przed takimi uzdolnionymi ludźmi.
A za niecodzienne, przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa, uznaję to co robi Lindsey Stirling. Również z wykorzystaniem skrzypiec i elementów głosowych, wykonuję różne motywy nie tylko z filmów i seriali, lecz także z gier. Podobnie jak w nagraniu wrzuconym przez El dochodzi tam motyw przebierania się na bohaterów danej produkcji, lecz najczęściej łączy to wszystko z jakąś fabułą.
Poznałam ją dzięki temu:
Assassin's Creed III - Lindsey StirlingMotyw z gry "Assassin's Creed III", gdzie Lindsey przebiera się za bohatera - tytułowego Asasyna - dobierając przy tym bardzo dokładnie każdy element stroju, broń. W połączeniu z niesamowitym krajobrazem i klimatycznym "zawodzeniem" - coś wspaniałego
Taki sam zabieg zastosowała wykonując wspomniany wcześniej motyw z "Gry o tron" oraz szczególnie przeze mnie lubiany utwór z "Upiora w operze" - w tym przypadku z wykorzystaniem instrumentów nie tylko smyczkowych, lecz również klawiszowych, no i fantastyczna gitara elektryczna
Kto by pomyślał, że tyle można zagrać na skrzypcach! Tyle i tak różnorodnych utworów. Dzięki takim ludziom instrumenty smyczkowe tracą dla mnie swą przesadną patetyczność, wzniosłość i harmonię. W zestawieniu z gitarami, perkusją...można dać na nich niezłego czadu!
Game of Thrones - Lindsey Stirling & Peter Hollens (Cover)Phantom of the Opera - Lindsey Stirling