Autor Wątek: Muzyka w niecodziennym wykonaniu  (Przeczytany 5171 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ghost

• Nowy użytkownik
  • *
Muzyka w niecodziennym wykonaniu
« dnia: Wrzesień 18, 2013, 09:29:44 »
 :) Nie mogłem nigdzie znaleźć tematu a zauważyłem że niektóre piosenki są wykonywane czasami w niecodzienny, ciekawy albo po prostu inny sposób.
I jeśli znajdziecie coś ciekawego wartego pokazania, zamieszczajcie w temacie.
(jeśli było albo coś, temat zarchiwizować)

Mi udało się znaleźć remix utworu Call Me Maybe z... zresztą sami zobaczcie  <tak>
Star Wars Call Me Maybe

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Muzyka w niecodziennym wykonaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2013, 21:27:48 »
Tak myślałam i myślałam i stwierdziłam, że w ten temat jest stworzony dla kogoś takiego jak CeZik (żeby twórczość jego przytaczać) i takiego jak zefirek (żeby wyszukiwać) :hahaha:
Wracając do CeZika...tutaj się aż prosi o przytoczenie wykonania piosenki Hey w bardzo niecodzienny sposób  ;D

Hey - [sic!] kuchnia cover by CeZik

No ale o tym była już mowa przy okazji "warto posłuchać" , "coverów" i pewnie czegoś jeszcze.  Niestety nie znam innych ciekawych przykładów (albo mi się tylko wydaje  <mysli> ), trzeba by przeszukać internet...szkoda. Coś takiego a'la CeZik posłuchałabym jeszcze  <tak> Same remixy średnio mi do pojęcia "niecodzienne" pasują  <mysli>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 19, 2013, 22:16:10 »
Cezik <3 Jak już mówiłam 1000 razy uwielbiam :D
Mistrzu.

Nietypowym wykonaniem mogą być też piosenki śpiewane przez muppety albo nie mogą....  Nie wiem, ale w końcu to muppety, nie ludzie :D
Zaśpiewały np. Bohemian Rhapsody
https://www.youtube.com/watch?v=tgbNymZ7vqY

albo mhanamana :D
https://www.youtube.com/watch?v=8N_tupPBtWQ

i jeszcze hipcio i piesek w Lion sleep to night :P
https://www.youtube.com/watch?v=8E8xMcXmI9E

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2013, 08:07:20 »
Muppety  <jupi>
Ja myślę, że przykładem niecodziennego wykonania może być to, co robi Audiofeels  <mysli> Wykonanie "Otherside" mam przede wszystkim na myśli. W teledyskach do innych coverów już tak bardzo tego mistrzostwa nie widać... <mysli> Dlatego wolę to:
 AudioFeels - Otherside (HIGH QUALITY)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2013, 23:36:34 »
Jednym z najbardziej coverowanych utworów jest intro "Gry o tron". Pomysłowość ludzi w kwestii sposobu wykonania nie zna przy tym granic ;D
Z racji tego, że jestem zafascynowana serialem "zbieram" wszystkie ciekawostki z nim związane, także te muzyczne. Intro jest tak skomponowane, że można je grać na wszystkich instrumentach jakie tylko są (ostatnio słyszałam i widziałam w tym repertuarze harfy celtyckie ;D). Nawet na dzwonach kościelnych, czy jakichś innych "wieżowych":

University Bell Tower Plays €"Game Of Thrones" Theme Song

Poniżej oryginalne wykonanie, w którym główną rolę odgrywa ludzki głos

GAME OF THRONES Intro Theme The Warp Zone

I na koniec wersja o bardzo ciekawej aranżacji. Wykonawcy dodali sporo od siebie, pozostawiając nietknięty charakter tematu. Mamy metal, mamy gregoriańskie chóry, mamy nawet... takst ;D

Game of Thrones Metal Version With Vocals

Intro grane jest przez różne formacje muzyczne: orkiestrę w filharmonii, kwartety smyczkowe, kapele folklorystyczne różnych narodów, orkiestry wojskowe, itd.

Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2013, 08:10:34 »
I to są właśnie idealne przykłady na muzykę w niecodziennym wykonani, El. <brawo> Ja myślę, że spokojnie możesz zapodać inne wersje tego intro - te kapele folklorystyczne różnych narodów brzmią bardzo interesująco  <tak>

Przykład mniej idealny niż twój czy Tygryska, ale mnie to wykonanie niezmiernie ujęło...pomimo, że to żadna nowość, by orkiestra symfoniczna wykonywała jakiś utwór...no typowo rockowy:

Eye Of The Tiger - The London Symphony Orchestra.wmv

Nie wiem czy ujęło, bo nie potrafię tego wyartykułować  <bezradny>

I jeszcze jazzowe "LIbertango"  ;D

European Jazz Trio - Libertango

I zaiste, nie wiedziałam, że to aż taki spokojny utwór jest  ;D

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2013, 12:41:10 »
Ja myślę, że spokojnie możesz zapodać inne wersje tego intro - te kapele folklorystyczne różnych narodów brzmią bardzo interesująco  <tak>

Jak te kapele znajdę, to zapodam. Nie pamiętam jak to było w tytule sformułowane, ale pokombinuję i wyszperam <usmiech>

Na pocieszenie wersja artystyczna tego intro. To nie jest nietypowe wykonanie, raczej normalne, ale sporo różniące się nastrojem, więc za "inne" można je uznać <szczerzy_sie> Zespół nie tylko pięknie gra, ale tworzy fajne klimatyczne teledyski - tu wcielając się w bohaterów serialu <usmiech>

Game of Thrones - Cosplay Piano - Ep 4

Te dźwięki fortepianu nadają lekkości utworowi.

Przykład mniej idealny niż twój czy Tygryska, ale mnie to wykonanie niezmiernie ujęło...pomimo, że to żadna nowość, by orkiestra symfoniczna wykonywała jakiś utwór...no typowo rockowy:

Wersje symfoniczne rockowych hitów są świetne, dla fanki innych gatunków (takiej jak ja), to idealna alternatywa na słuchanie tychże ;D

A jazzowe Libertango jest boskie <serce>. Nie słyszałam jeszcze tego i teraz się tym wprost delektuję <muza>

A ja mam kolejny przykład nietypowo wykonanego utworu. Tym razem słynne "Skyffal" Adele w wersji fantastycznego w coverowaniu światowych przebojów Chóru Aleksandorwa. Choć tak naprawdę nie jestem pewna, czy to TEN chór, bo krążą słuchy, że to jakiś inny z rosyjskich wojskowych chórów. Tak czy siak wyszło im wspaniale.

Skyfall ? ?????????? ???? ??????? ?????. ???? ?? 5

I coś humorystycznego ;D

Hymny klubów sportowych to też swego rodzaju utwory muzyczne, więc proponuje posłuchać zabawnej wersji znaku rozpoznawczego FC Barcelona (mój ulubiony klub zresztą <jezyk>)

FC Barcelona anthem played with beer bottles.

;D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 21, 2013, 14:36:18 wysłana przez El »
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2013, 16:18:40 »
El, świetne są te nagrania, które wrzuciłaś :) Szczególnie to drugie, rewelacyjny mieli pomysł, oryginalnie im to wyszło, ale z jakie fantastyczne współbrzmienie! Też swego czasu zainteresowałam się różnymi wykonaniami tego motywu, bo muszę przyznać, że jest to mój ulubiony motyw i przez długi czas gościł na moim dzwonku w telefonie. Do moich ulubionych wykonań należą przede wszystkim te z udziałem instrumentów smyczkowych  <rumieniec> Mają taki niesamowity klimat, zbliżony do tego serialowego.

Game of Thrones Violin Cover

Niby wykonanie niecodzienne nie jest, ale chłopak ma niewątpliwy talent :) na Youtube można wysłuchać jeszcze kilka ciekawych nagrań z jego udziałem. Chylę czoła przed takimi uzdolnionymi ludźmi.

A za niecodzienne, przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa, uznaję to co robi Lindsey Stirling. Również z wykorzystaniem skrzypiec i elementów głosowych, wykonuję różne motywy nie tylko z filmów i seriali, lecz także z gier. Podobnie jak w nagraniu wrzuconym przez El dochodzi tam motyw przebierania się na bohaterów danej produkcji, lecz najczęściej łączy to wszystko z jakąś fabułą.

Poznałam ją dzięki temu:
Assassin's Creed III - Lindsey Stirling

Motyw z gry "Assassin's Creed III", gdzie Lindsey przebiera się za bohatera - tytułowego Asasyna - dobierając przy tym bardzo dokładnie każdy element stroju, broń. W połączeniu z niesamowitym krajobrazem i klimatycznym "zawodzeniem" - coś wspaniałego <serduszko>

Taki sam zabieg zastosowała wykonując wspomniany wcześniej motyw z "Gry o tron" oraz szczególnie przeze mnie lubiany utwór z "Upiora w operze" - w tym przypadku z wykorzystaniem instrumentów nie tylko smyczkowych, lecz również klawiszowych, no i fantastyczna gitara elektryczna <zauroczony>
Kto by pomyślał, że tyle można zagrać na skrzypcach! Tyle i tak różnorodnych utworów. Dzięki takim ludziom instrumenty smyczkowe tracą dla mnie swą przesadną patetyczność, wzniosłość i harmonię. W zestawieniu z gitarami, perkusją...można dać na nich niezłego czadu!

Game of Thrones - Lindsey Stirling & Peter Hollens (Cover)

Phantom of the Opera - Lindsey Stirling

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 26, 2013, 20:24:40 »
Muzyczny żart teraz będzie proszę państwa <jezyk>

Hit, który podbił podobno zagranicę, a Chińczycy nawet na jego punkcie dostali bzika, w wersji niecodziennej, bo... po ślonsku  <haha>

Śląski cover Ona tańczy dla mnie

Ja, wyłonczom prąd
Cela to wie
i lezie ku mnie.
Bo, gdy ciemno jest
ona jak zwierz
ciengiem włazi na mnie

<smiech>
Andrzej Sapkowski

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2013, 21:20:25 »
A za niecodzienne, przynajmniej w moim rozumieniu tego słowa, uznaję to co robi Lindsey Stirling. Również z wykorzystaniem skrzypiec i elementów głosowych, wykonuję różne motywy nie tylko z filmów i seriali, lecz także z gier. Podobnie jak w nagraniu wrzuconym przez El dochodzi tam motyw przebierania się na bohaterów danej produkcji, lecz najczęściej łączy to wszystko z jakąś fabułą.

Poznałam ją dzięki temu:
Assassin's Creed III - Lindsey Stirling

(...)

Phantom of the Opera - Lindsey Stirling
Zaprzyjaźniam się dziś z tą panią. Od dłuższego czasu słucham w kółko kilku piosenek i nie mogę wyjść z podziwu. Jest fantastyczna. Trzyma w rękach instrument, który jest moim największym niespełnionym marzeniem z dzieciństwa i wyczynia z nim cuda!
Dodatkowo (oprócz fantastycznego brzmienia) każdy (albo prawie każdy) jej klip, to prawdziwa uczta dla oka. Naprawdę warte bliższego poznania :)
Lord of the Rings Medley - Lindsey Stirling

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 08, 2014, 18:26:26 »
Muzyczne intro "Gry o tron" przerabiane było już na setki sposobów.
Niedawno trafiłam na kolejny niecodzienny cover. Jest świetne! ;D

Game Of Thrones Theme Song On Wine Glasses, Pans and a Water Jug

Trzeba mieć nadzwyczajny słuch, żeby tak napełnić wodą naczynia, aby uzyskać takie czyste dźwięki.
Andrzej Sapkowski

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 09, 2014, 00:22:57 »
Dzisiaj kolega pokazał mi coś takiego. Jestem pełen podziwu za takie czyste dźwięki i ogólnie za pomysł. Polecam.
https://www.youtube.com/watch?v=CMNDdnYOjWw

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 09, 2014, 10:55:44 »
Muzyczne intro "Gry o tron" przerabiane było już na setki sposobów.
Niedawno trafiłam na kolejny niecodzienny cover. Jest świetne! ;D

Game Of Thrones Theme Song On Wine Glasses, Pans and a Water Jug

Trzeba mieć nadzwyczajny słuch, żeby tak napełnić wodą naczynia, aby uzyskać takie czyste dźwięki.

Piękne! :) Słuch, poczucie rytmu, wyobraźnię... zdecydowanie twórca to posiada. :)

Ja oczywiście jako fanka "śpiewających" kóz, bardzo lubię tę wersję.  <jupi>

GAME OF GOATS (Game of Thrones Goat Version) #GOaT

Chóralna interpretacja przebojów lat 90 też bardzo dobra. Co prawda kilka takich grupek już słyszałam, w podobnych pomysłach, niejmniej zawsze mnie urzekają. :) Lubię chóry :D