A piosenka aktorska, to w Waszym odczuciu tylko i wyłącznie piosenka śpiewana przez aktora, czy piosenka, która nie jest jedynie odśpiewana, ale też na swój sposób zagrana - głosem, mimiką, gestykulacją i tego typu środkami przekazu - nawet jeśli nie czyni tego aktor?

I czy każda piosenka zaśpiewana przez aktora może zostać określona piosenką aktorską, nawet taka... odśpiewana, kiedy aktorowi brak głosu i talentu? Buntuje się wszystko we mnie, kiedy słyszę, że aktorska, to musi być wykonana przez aktora

Pokłóciłam się nawet o to ostatnio, bo chociaż wiem, że moja Kasia od teatru zaczynała, a i potem się przez musicale przewijała, dochodząc do momentu, w którym nie koncertuje właściwie, a ma 3 spektakle muzyczne... to określanie jej mianem aktorki w ogóle do mnie nie przemawia. Jasne - każdy jej koncert, to swojego rodzaju spektakl, chociaż przeważnie siedzi lub stoi na czerwonej kostce, ale takie "Bigotki", "Otchłań potępienia", czy "Krzyżówka", to przede wszystkim aktorskie perełki, potem dopiero perełki muzyczne. I gdyby ona w tych teatrach nie bywała, to to nie byłaby piosenka aktorska?

To takie wrzucanie do jednego worka Kasi i np. Krystyny Jandy. Tylko akurat Janda kojarzy się przede wszystkim z filmem, teatrem, teatrem TV, potem ze śpiewaniem, a potem jeszcze z pisaniem. A Kasia... jest ktoś, komu kojarzy się przede wszystkim z aktorstwem? No nie sądzę

Zresztą sama w jakimś wywiadzie mówiła, że próbowała się aktorsko i to nie było zupełnie dla niej. A jak w jednej ze swoich piosenek śpiewała "w jej żyłach nie płynie krew, lecz muzyka", więc gdzieś nie umiem się pogodzić z tym przypisywaniem jej aktorstwa jako takiego. Za to piosenki aktorskie ma niewątpliwie i co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
Poezja śpiewana/piosenka aktorska, to generalnie najbardziej moja bajka ze wszystkich moich muzycznych bajek. Gdzieś tak współgra z moją duszą, dogadujemy się całkiem nieźle, chociaż i tutaj mam dość duży problem z określeniem, co dla mnie jest poezją śpiewaną... I czy to, co dla mnie jest poezją, naprawdę nią jest, czy po prostu w swoim świecie mam swoje definicje i tyle. Bo właściwie... kiedy tekst zalicza się do poezji, a kiedy jest po prostu tekstem? Czy Każdy tekst, który napisał Jonasz Kofta, pięknie wyśpiewany będzie zaliczał się do poezji śpiewanej, tylko dlatego, że był on poetą? A co z tekstami, które pisze sobie Ania Dąbrowska? Mają treść, przekaz, delikatną melodię... to poezja, czy niekoniecznie? Albo Myslovitz? Na maturze pisemnej z polskiego napisałam, że dla mnie współczesnym przykładem poezji śpiewanej są właśnie ich piosenki, nawet zacytowałam którąś i po ocenie sądzę, że nikt się nie oburzył za specjalnie. A co z tekstami Osieckiej? "Nie żałuję", "Na zakręcie" i "Sama chciała", to poezja, a "Nie ma jak pompa", "Małgośka" i "Dziś prawdziwych cyganów już nie ma", to nie poezja, czy wszystko, to poezja, a może w ogóle jej teksty się nie kwalifikują... chociaż w zasadzie powinny, bo jakby nie patrzyć poetką była.
Generalnie mnie to ciekawi - jak ludzie postrzegają poezję i na jakiej zasadzie ją do tej kategorii przydzielają, co jest wyznacznikiem tak naprawdę? Magda Czapińska napisała tekst do "Zamiast" i do mojej ukochanej "Pogody ducha". Obie te piosenki można określić poezją śpiewaną? A może tylko "Zamiast", bo bardziej smętne...?

A co do Turnaua... mam do niego wielką słabość. Wielką. Podobnie jak do Grechuty. SDM jest dla mnie absolutną abstrakcją, nie dociera do mnie zupełnie... nie widzę ani piękna w tych utworach, ani głębi, ani niczego. Oni z moją wrażliwością się nie zgrywają. Za to najbardziej zgrywają się - oprócz wspomnianej już Kasi (która nigdy nie wiem, czy oficjalnie śpiewa poezję, czy tylko ja ją zamykam w takiej definicji), Magda Umer i Michał Bajor. Mogę zawsze, wszędzie i w każdej ilości.
Moja piosenka-pocieszajka, którą dołuję ludzi...
https://www.youtube.com/watch?v=NeWYgFQYAF0Fantastyczna piosenka, z genialnym tekstem Osieckiej.
https://www.youtube.com/watch?v=WnNEo9eS_f8I trzecia z moich najulubieńszych piosenek Magdy. Za tekst i za wrażliwość wykonania.
https://www.youtube.com/watch?v=5F1tok1oF_w