Autor Wątek: Muzyka religijna  (Przeczytany 5866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
Muzyka religijna
« dnia: Listopad 02, 2012, 22:57:19 »
Utarło się stwierdzenie, że dziś muzyka religijna jest do granic możliwości przesiąknięta patosem, smętna, sztuczna... To nieprawda. Do dziś nie wiem dlaczego w kościołach katolickich w dziewięćdziesięciu procentach przypadków tak właśnie to wygląda. Przecież ta muzyka ma tak ogromny potencjał!

Na początek... Klasyk - Zakonnica w przebraniu. Z pozoru normalny, chrześcijański chór - przynajmniej na początku... A później zakonnice rozwalają system! :D
SISTER ACT- I WILL FOLLOW HIM
Ostatnio nasz chór wykonał to na przeglądzie piosenki chrześcijańskiej - po obejrzeniu ich występu w Internecie żałuję, że już z nimi nie śpiewam. Piękne czasy to były :D

Warto też posłuchać Ojcze nasz w języku suahili - tak właśnie w moich oczach wygląda modlitwa - jest radosna, chwytająca za serce, czuć w niej Boga.
BABA YETU

Macie też takie perełki? Lubicie muzykę religijną czy raczej nie?
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Muzyka religijna
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2012, 22:59:30 »
Ja uwielbiam Barkę... Piękny utwór...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2012, 23:12:36 »
Perełki, mnóstwo!

Ja z racji tego, że też jestem w chórze/scholi/zespole to trochę się obyłam z tymi utworami. Jasne, jest dużo, smętnych, mało pociągających utworów. Ale są takie, które słucham bardzo często :) Pewnie bym tutaj mogła pisać i pisać, ale teraz podzielę się jednym z moich ulubionych wykonawców, Michaelem W Smithem:
"Awsome God"
http://www.youtube.com/watch?v=38V8jnN1Kpw

"Let it rain"
http://www.youtube.com/watch?v=AG7v8jJKAOk&feature=fvwrel

"Here I am to workship"
http://www.youtube.com/watch?v=CoxopsRSfdU

Są oczywiście i polskie wersje tych piosenek, ale (przyznaję ze smutkiem) anglojęzyczne są nagrane w większości z taką pełnią przekazu, szczególnie te wersje koncertowe. Chociaż np. tę pierwszą pozycję kiedyś wykonywaliśmy na koncercie i moja siostra gra na djembe (tak się to pisze? ;P) i wtedy też miało to swój klimat, nie powiem. :)
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2012, 15:17:30 »
Z muzyką religijną zaczęłam bliżej się zapoznawać w czerwcu na przepięknym X Koncercie Chwały... Gospel Rain, Chór dla Jezusa, Kolah, Natalia Niemen, Andrzej Lampart - to było coś!  <zauroczony> Nie wiedziałam, że w taki sposób, z taką mocą, z takim powerem można śpiewać, tańczyć a wszystko to robić na chwałę Pana! Coś wspaniałego! Do tej pory nigdy czegoś takiego nie przeżyłam, gorąco polecam! W sierpniu na pieszej pielgrzymce do Częstochowy również zagłębiałam się w tą muzykę, non stop śpiewaliśmy, rano przed modlitwą, po modlitwie, przed konferencjami, po konferencjach, ciągle! Byliśmy jedną z najbardziej rozśpiewanych grup, a dzięki temu i ja poznałam wiele wspaniałych i ściskających za serce piosenek, o których nigdy wcześniej nie słyszałam, albo słyszałam ale jakoś nic sobie z tego nie robiłam.
Nie ukrywam, że najbardziej lubię polskie wersje, chociaż te anglojęzyczne również są piękne, niekiedy może nawet ładniejsze niżeli nasze polskie, ale mam tak chyba z sentymentu.  <rumieniec>
Chciałabym się z Wami podzielić niektórymi utworami z X Koncertu Chwały, które dla mnie są magiczne, mają w sobie to coś i mogę ich słuchać non stop. Pozostałe utwory już nie gospelowe postaram się zamieścić ku innej okazji. :)
A tutaj kilka pięknych moim zdaniem utworów:
Gospel Rain - Przybądź z czterech stron Co prawda ten utwór nie był wykonywany na X Koncercie, ale jest jednym z moich ulubionych! Mirę mogłabym słuchać non stop!  <zauroczony>

Gospel Rain - Ten kto przychodzi Utwór również nie pochodzi z X Koncertu, ale jak mogłabym go nie zamieścić, skoro Grześ go wykonuje, świetny wokal, świetnie przesłanie i świetny człowiek z mega charyzmą!  <rumieniec>

X Koncert Chwały - Wstań i Chodź Jedna z moich ulubionych piosenek wykonanych na koncercie. I sama nie wiem co mnie w niej urzekło, czy tekst, czy znowu genialny wokal Grzesia, czy taki power i taka moc, która panowała zarówno na scenie jak i poza nią. Cały Plac Litewski tańczył, śpiewał. Byłam naprawdę w wielkim szoku widząc tylu ludzi, zarówno tych starszych jak i młodych, którzy przyjechali z różnych zakątków Polski!  <zauroczony>

X Koncert Chwały - Ciebie Boga wysławiamy tutaj również wszystko było piękne, magiczne, tekst, muzyka, wokal, wystawienie! Kolejna piosenka, która wywarła na mnie ogromne wrażenie!  <serce>

X Koncert Chwały - Porwij mnie również piękna! Bardziej spokojna niż te wcześniejsze, ale nadal jest wielka moc moim zdaniem!

X Koncert Chwały - Nikt nie odbierze mi tego co mam w Tobie tutaj wystarczy tylko: genialna Asiaaaaaaa!  <rumieniec>

X Koncert Chwały - Kolah Jak usłyszałam taką wersję, taką aranżację to byłam w szoku. Nie wiedziałam, że w taki sposób również można śpiewać dla Pana, naprawdę! Jakościowo film nie jest najlepszy ale to już nie moja wina. :)

i na koniec piosenka z ubiegłorocznego koncertu, która góruje bardzo wysoko na liście moich ulubionych  <serduszko> IX Koncert Chwały - Żyje we mnie Pan i tutaj znowu rewelacyjna Mira!  <zauroczony>

Mam nadzieję, że mnie nie wygonicie po tylu utworach i to tylko jednego zespołu <haha> wybaczcie, ale jestem w nich nieustannie zakochana od czerwca!  <buja_w_oblokach>
« Ostatnia zmiana: Listopad 03, 2012, 21:08:50 wysłana przez Klaudia »

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 11, 2012, 23:02:05 »
Znam mnóstwo, ale bardziej takich zwyczajnych, popularnych, pielgrzymkowych. I dla mnie to  to już chyba starczy.
Co "Ciebie Boga wysławiamy", to pomimo wielu współczesnych wersji to nadal jest to raczej pieśń niż piosenka, dodatkowo wykonywana na stojąco podczas liturgii tudzież podczas procesji. Nie wiem, ja jakoś zawsze odróżniałam te dwie kategorie :)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2012, 11:14:24 »
Wg mnie wszelkie rzeczy, które się w kościele śpiewa są pieśniami niż piosenkami, zwłaszcza, że odwołują się albo do chwały Bogu (przytoczona przez Jean "Ciebie Boga wysławiamy).

Ja z muzyką/pieśniami religijnymi nie mam miłych wspomnień bo miałem w kościele takich dziwnych organistów, którzy to zawsze albo partaczyli graniem albo głosem...

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 09, 2012, 18:40:21 »
Beata Bednarz i Patrycja Gola... one zawsze kojarzą mi się w takim tandemie. :) Pewnie dlatego, że swego czasu miały trochę ciałka, bo ostatnio pochudły i wspaniałe, potężne głosy.
Uważam je za jedne z lepszych polskich wokalistek.
Zresztą podobnie Natalia Niemen, której barwa głosu trochę w ojca się wrodziła... I to tak fajnie widać, że niektóre rzeczy po prostu się dziedziczy :)
Musisz komuś służyć Natalia i Mate.O (zresztą małżeństwem są bodajże)

Wspomniany przez Caliente chór TGD, to jeden z moich ulubionych zespołów. Fantastyczni są.
Waterwalker
Wiara czyni cuda]http://www.youtube.com/watch?v=fxBzqsUUiIE]Wiara czyni cuda

Jest też cudna Antonina Krzysztoń, która ma piękne pieśni wielkopostne, ale nie tylko:
Perłowa Łódź
Wołanie]http://www.youtube.com/watch?v=X2h6fVJ4w-M]Wołanie

Bardzo lubię też Violę Brzezińską, która nota bene wydała niedawno nową płytę "A2"
Jednak ja najbardziej lubię ją z zespołem New Day:
Jak drzewo bez liści

Oprócz spokojniejszej muzyki religijnej (chrześcijańskiej) chociaż to tak naprawdę normalna muzyka i szkoda ją tak szufladkować :P Artyści bywają dużo bardziej zdolni niż Ci kreowani przez Popkulturę :P
Z ostrzejszych lubię 2TM2,3 czyli Psalmy w trochę innej odsłonie :D
Marana Tha
Psalm 51 spokojniejsza, refleksyjna "Zmiłuj się Boże nade mną"
List do Kościoła- Fragment Apokalipsy św. Jana
Dzięki Ci Panie- coś z nutką reggae :)

Dobra mogłabym jeszcze długo, bo lubię 2TM2,3 :D Z 2TM2,3 wywodzi się Arka Noego, do której też mam spory sentyment. I może faktycznie dzieciaki się drą, ale... jakoś je lubię. :D
To może jeszcze na prawie koniec zespół Anastasis. Nie mogę znaleźć mojego ulubionego utworu, więc musi być ten. Ostrzegam jest głośno :D
Chcę tak jak On
Twoja Krew
Jest. Znalazłam na wrzucie :D
Znów zabijam swe marzenia. Znów oddalam się o krok.
Nie wiem ile jeszcze zdołam Zrobić przez następny rok.
Nic nie moge teraz robić, bo coś trzyma, gniecie mnie, więc juz wstaje, zrywam pęta I zaczynam wierzyć że...
Ref. Twoja krew obmywa mnie, obmywa (Twoja krew) Twoja krew obmywa mnie, obmywa To Twój krzyż prowadzi mnie...

Dobra chyba więcej was katować nie będę. :D Z tych mocno grających jest jeszcze zespół OX ale oni to już baaardzo dają po garach :D
Lubię tez Armię, z dźwięków reggae Maleo Reggae Rockers (uważam, że to jeden z najlepszych polskich zespołów grających ten styl), Magdę Anioł, Dzieci z Brodą i trochę tego jeszcze by się znalazło:)

Lubię czasem posłuchać tego typu muzyki, bo daje mi kopa, podnosi na duchu, poprawia humor. :)
Dla mnie muzyka kościelna a muzyka chrześcijańska to dwie różne rzeczy :D Niemniej dużo jest też pięknych pieśni kościelnych jak choćby "Kiedy ranne wstają zorze", wspomniany hymn Te Deum (Ciebie Boga wysławiamy), kolędy w dobrych aranżacjach, pieśni postne (Rozpięty na ramionach, Ogrodzie Oliwny) czy adwentowe (Oto Pan Bóg Przyjdzie, Marana Tha dziecięca "Od drzwi do drzwi stuka puka i schronienia u nas szuka czy wiesz kto przyszedł tu? Otwórz otwórz otwórz mu)

Kurcze chyba się za bardzo rozpisałam. :( Przepraszam Was bardzo,.., ale może ktoś na coś do posłuchania się skusi. :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 09, 2012, 19:39:12 »
To może jeszcze na prawie koniec zespół Anastasis. Nie mogę znaleźć mojego ulubionego utworu, więc musi być ten. Ostrzegam jest głośno :D
Chcę tak jak On
Twoja Krew
Jest. Znalazłam na wrzucie :D
Znów zabijam swe marzenia. Znów oddalam się o krok.
Nie wiem ile jeszcze zdołam Zrobić przez następny rok.
Nic nie moge teraz robić, bo coś trzyma, gniecie mnie, więc juz wstaje, zrywam pęta I zaczynam wierzyć że...
Ref. Twoja krew obmywa mnie, obmywa (Twoja krew) Twoja krew obmywa mnie, obmywa To Twój krzyż prowadzi mnie...

Naprawdę dobre, zwłaszcza jeśli chodzi o muzykę, bo słowa to swoją drogą - są o czymś (o kimś tym bardziej)  i mają sens :) Ale muza - pierwsza klasa.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 09, 2012, 20:13:48 »

Znalazłam jeszcze tego OX, ale to już jest baaaardzo ostre :D
http://sharon616.wrzuta.pl/audio/7pGopOeQ5DY/01-ox_-_wolaj___ev- "Wołaj"
http://sharon616.wrzuta.pl/audio/5LebG7o6NAm/05-ox_-_wolaj___dwunasty- "Dwunasty"
http://xkapselx.wrzuta.pl/audio/6dJRbqEqkNI/ox-jedenasty- A to idealna piosenka na pobudkę "Nie śpijcie nieeeee" <smiech>

Offline ataman

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 04, 2013, 14:10:31 »
Utarło się stwierdzenie, że dziś muzyka religijna jest do granic możliwości przesiąknięta patosem, smętna, sztuczna... To nieprawda. Do dziś nie wiem dlaczego w kościołach katolickich w dziewięćdziesięciu procentach przypadków tak właśnie to wygląda. Przecież ta muzyka ma tak ogromny potencjał!

Cóż, utarło się i to nie bez powodu - w kościele słychać strasznie aranżowane pieśni, które nie porywają obecnie ludzi. W popkulturze nie ma miejsca na taką muzykę - nie ma nagości ani infantylnych treści - zatem odpada. A zespoły, które się wybijają prezentują prosta, zwyczajną melodię i słowa, w postaci jednej linijki tekstu powtarzanej w kółko kilkanaście razy.
Utalentowane grupy, czy kompozytorzy mają ogromne problemy by się przebić i wybić spośród tego co wymieniłem powyżej.

Na youtubie ten utwór robi furorę
http://www.youtube.com/watch?v=bWFg_2SiszM Łzy Matki, jest naprawdę piękny!
http://gamma.krakow.pl/?c=34&l=1&p=962 - tutaj jest cała ta składanka. Piotr Pałka jest Wam znany? To ten sam kompozytor, który napisał utwór na spotkanie młodzieży z Benedyktem XVI w Krakowie.

PS byłem kiedyś na koncercie Vox Eremi: http://www.drukcyfrowygamma.pl/digi-pack.html u Krakowskich dominikanów -czy ktoś wie gdzie można posłuchać ich muzyki, czy trzeba kupić płytę? Czy ktoś wie co dalej z tą grupą?

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 04, 2013, 14:21:12 »
Dolicz sobie naszą polską kościelną mentalność. Że nawet pieśni radosne, chwalebne - muszą być grane i śpiewane w tonie smętnym, żałobnym wręcz. "Radujmy się" - a brzmi jak marsz pogrzebowy, ponury i "ciągniony" do granic.
Byłem kiedyś na mszy w kościele we Francji - niby też religia rzymskokatolicka, zadni tam protestanci - ale jakże inna atmosfera, żywy, radosny śpiew z klaskaniem w dłonie to tam norma.
Kolega mój był długie lata organistą - i raz zagrał "Liczę na Ciebie Ojcze" w takim nieco żywszym, radośniejszym tonie. Tuż po mszy miał wizytę kilkunastu bardzo agresywnie nastawionych pań w beretach z wiadomego materiału :D , które zrobiły mu karczemną awanturę, że "tak się pieśni kościelnych nie gra, to jest grzech". Przestał eksperymentować.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 05, 2013, 17:15:26 »
Ja byłam kiedyś w Chorwacji na mszy. Kościół był malutki i pewnie to też przyczyniło się do atmosfery, jaka tam panowała, a była naprawdę inna od naszej. Po Chorwatach było po prostu widać, że przyszli, bo chcieli przyjść. Żadnych znudzonych, grobowych twarzy - oni naprawdę byli radośni, kiedy śpiewali: "chwalmy Pana i radujmy się"! Nie było organisty, tylko jeden mężczyzna grał na keyboardzie. Cała reszta śpiewała i to jeszcze długi czas po zakończeniu mszy - ci którzy mieli ochotę, zostawali dodatkowo na wspólne śpiewanie.

Wyszłam wtedy z kościoła z zupełnie innym nastawieniem niż zazwyczaj!

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 05, 2013, 19:19:37 »
Na szczęście w niektórych kościołach... chyba w coraz większej liczbie są schole dziecięce i zespoły młodzieżowe i przynajmniej na 2 mszach w niedzielę jest porządna oprawa muzyczna. :)

Chociaż w sumie na mojego organistę nie mam co narzekać, w porównaniu z innymi dobrze gra i śpiewa. Ludzie wręcz marudzą, że za szybko, ale on i tak po swojemu gra. :D
I to często właśnie ludzie zwalniają..., więc chyba większy problem w wiernych niz w organistach czy księżach. Np. jak kiedyś organisty nie było to ks. Tomek wyszedł z gitarą i sam grał i śpiewał :D No ale część proboszczów woli tradycyjne metody... i by swojemu wikariuszowi nie pozwoliła na takie cuś. :P

PS byłem kiedyś na koncercie Vox Eremi: http://www.drukcyfrowygamma.pl/digi-pack.html u Krakowskich dominikanów -czy ktoś wie gdzie można posłuchać ich muzyki, czy trzeba kupić płytę? Czy ktoś wie co dalej z tą grupą?
Vox Eremi to chyba ma się dobrze. Mają swoją stronę internetową, to możesz poczytać.
Ich piosenki są też na youtube.
http://seminarium.paulini.pl/muzyka,,vox.html

A jak ktoś lubi coś poważniej, a nie tak rockowo jak dałam ostatnio, to ładne utwory ma Wspólnota Miłości Ukrzyżowanej:
Chlebie najcichszy
Nie ma Cię
Paschalny deszcz Tylko to jest jakieś słabsze wykonanie... Znam lepszą wersję wokalu.

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 18, 2013, 23:27:21 »
Ja lubię piosenki religijne a raczej pieśni.
Moja ulubiona to "Chlebie Najcichszy" Można ją odsłuchać tutaj. http://www.youtube.com/watch?v=YCZ2JWsnvww
Pozdrawiam.