Beata Bednarz i Patrycja Gola... one zawsze kojarzą mi się w takim tandemie.

Pewnie dlatego, że swego czasu miały trochę ciałka, bo ostatnio pochudły i wspaniałe, potężne głosy.
Uważam je za jedne z lepszych polskich wokalistek.
Zresztą podobnie Natalia Niemen, której barwa głosu trochę w ojca się wrodziła... I to tak fajnie widać, że niektóre rzeczy po prostu się dziedziczy
Musisz komuś służyć Natalia i Mate.O (zresztą małżeństwem są bodajże)
Wspomniany przez Caliente chór TGD, to jeden z moich ulubionych zespołów. Fantastyczni są.
WaterwalkerWiara czyni cuda]http://www.youtube.com/watch?v=fxBzqsUUiIE]Wiara czyni cudaJest też cudna Antonina Krzysztoń, która ma piękne pieśni wielkopostne, ale nie tylko:
Perłowa Łódź Wołanie]http://www.youtube.com/watch?v=X2h6fVJ4w-M]WołanieBardzo lubię też Violę Brzezińską, która nota bene wydała niedawno nową płytę "A2"
Jednak ja najbardziej lubię ją z zespołem New Day:
Jak drzewo bez liściOprócz spokojniejszej muzyki religijnej (chrześcijańskiej) chociaż to tak naprawdę normalna muzyka i szkoda ją tak szufladkować

Artyści bywają dużo bardziej zdolni niż Ci kreowani przez Popkulturę

Z ostrzejszych lubię 2TM2,3 czyli Psalmy w trochę innej odsłonie
Marana ThaPsalm 51 spokojniejsza, refleksyjna "Zmiłuj się Boże nade mną"
List do Kościoła- Fragment Apokalipsy św. Jana
Dzięki Ci Panie- coś z nutką reggae

Dobra mogłabym jeszcze długo, bo lubię 2TM2,3

Z 2TM2,3 wywodzi się Arka Noego, do której też mam spory sentyment. I może faktycznie dzieciaki się drą, ale... jakoś je lubię.

To może jeszcze na prawie koniec zespół Anastasis. Nie mogę znaleźć mojego ulubionego utworu, więc musi być ten. Ostrzegam jest głośno
Chcę tak jak OnTwoja KrewJest. Znalazłam na wrzucie
Znów zabijam swe marzenia. Znów oddalam się o krok.
Nie wiem ile jeszcze zdołam Zrobić przez następny rok.
Nic nie moge teraz robić, bo coś trzyma, gniecie mnie, więc juz wstaje, zrywam pęta I zaczynam wierzyć że...
Ref. Twoja krew obmywa mnie, obmywa (Twoja krew) Twoja krew obmywa mnie, obmywa To Twój krzyż prowadzi mnie...
Dobra chyba więcej was katować nie będę.

Z tych mocno grających jest jeszcze zespół OX ale oni to już baaardzo dają po garach

Lubię tez Armię, z dźwięków reggae Maleo Reggae Rockers (uważam, że to jeden z najlepszych polskich zespołów grających ten styl), Magdę Anioł, Dzieci z Brodą i trochę tego jeszcze by się znalazło:)
Lubię czasem posłuchać tego typu muzyki, bo daje mi kopa, podnosi na duchu, poprawia humor.

Dla mnie muzyka kościelna a muzyka chrześcijańska to dwie różne rzeczy

Niemniej dużo jest też pięknych pieśni kościelnych jak choćby "Kiedy ranne wstają zorze", wspomniany hymn Te Deum (Ciebie Boga wysławiamy), kolędy w dobrych aranżacjach, pieśni postne (Rozpięty na ramionach, Ogrodzie Oliwny) czy adwentowe (Oto Pan Bóg Przyjdzie, Marana Tha dziecięca "Od drzwi do drzwi stuka puka i schronienia u nas szuka czy wiesz kto przyszedł tu? Otwórz otwórz otwórz mu)
Kurcze chyba się za bardzo rozpisałam.

Przepraszam Was bardzo,.., ale może ktoś na coś do posłuchania się skusi.