Autor Wątek: Quiz filmowy  (Przeczytany 55698 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alden

• HaPi
Odp: Quiz filmowy
« Odpowiedź #45 dnia: Grudzień 15, 2012, 22:32:16 »
Pożegnanie z Afryką, autorstwa Karen Blixen

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #46 dnia: Grudzień 15, 2012, 22:54:17 »
Jasne, zadajesz :)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #47 dnia: Grudzień 16, 2012, 08:30:30 »
Kto do kogo i w jakim filmie oraz okolicznościach wypowiada te słowa:

- Do tej pory dzięki mnie siedziałeś w swoim klubie i oglądałeś na video filmy o murzynach. Ale ja nie będę żył wiecznie. Nie mogę bez przerwy naprawiać twoich błędów i nie będę świecił oczami na mieście.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 16, 2012, 09:47:21 »
Chłopaki nie płaczą :)

Ojciec Bolca do Bolca :P
Po wyjściu spod prysznica czy tam sauny.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 16, 2012, 18:10:38 »
Tak jest zadajesz.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 16, 2012, 22:15:08 »
Podaj nazwę ziemi, na której stał rodzinny dom Scarlett O'Hary ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 16, 2012, 22:19:25 »
Tara?

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 16, 2012, 22:21:12 »
:D oczywiście.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 02, 2013, 00:51:49 »
Ja spróbuję ruszyć  8)

Jak się nazywała ukochana Tańczącego z wilkami?

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 02, 2013, 12:10:49 »
Ja spróbuję ruszyć  8)

Stands with a fist - Stojąca  Z Pięścią (Wzniesiona Pięść - zależnie od tłumaczenia). Biała Amerykanka po śmierci rodziców wychowana przez Indian.

A z 20 lat temu oglądałem "Tańczącego....". Jeszcze chyba na pirackiej kasecie wideo z bazaru ;)
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 02, 2013, 12:50:10 »
Ja spróbuję ruszyć  8)

Stands with a fist - Stojąca  Z Pięścią (Wzniesiona Pięść - zależnie od tłumaczenia). Biała Amerykanka po śmierci rodziców wychowana przez Indian.

Bardzo dobrze Mintku  <brawo>

Najważniejsza w tym indiańskim imieniu była owa pięść, co miało nawiązywać do przeżyć bohaterki, do jej przeszłości, o ile jeszcze to z fabuły dobrze pamiętam ;)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 02, 2013, 12:55:24 »
Ja spróbuję ruszyć  8)

Bardzo dobrze Mintku  <brawo>

Najważniejsza w tym indiańskim imieniu była owa pięść, co miało nawiązywać do przeżyć bohaterki, do jej przeszłości, o ile jeszcze to z fabuły dobrze pamiętam ;)
Tam chyba było tak, że ci źli Indianie zabili jej rodziców a ona uciekła i przygarnęli ją ci dobrzy, co się z Costnerem zakolegowali potem ;)
No ale mniejsza.

Jako, że ostatnio "liznąłem" nieco kina wampirycznego w najlepszym tego słowa znaczeniu (nie jakieś gówniane "Zmierzchy" tylko czysta, krwawa klasyka) zapytuję:

W filmie "Nosferatu - wampir" Wernera Herzoga (1979) trafiamy na dość dziwne acz nieoczekiwane polonicum. Proszę rozwinąć temat.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 06, 2013, 21:29:21 »
Nosferatu oglądałam tak dawno, że pamiętam jedynie wygląd tego wampira (swoją drogą film stary a bohater straszy mnie do dziś, choć pamiętam, że nawet szkoda mi go było), więc będę strzelać. Pierwsze co mi przychodzi na myśl, to to, że pewnie któraś z postaci była Polakiem, albo mogliśmy usłyszeć naszą mowę ojczystą <jezyk>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 07, 2013, 06:43:04 »
Pierwsze co mi przychodzi na myśl, to to, że pewnie któraś z postaci była Polakiem, albo mogliśmy usłyszeć naszą mowę ojczystą <jezyk>
Drugi strzał w dziesiątkę. Tak, w scenie gdy w podróży do zamku Drakuli pan Harker nocuje w wiejskiej gospodzie, żona gospodarza daje mu różaniec oraz książkę o wampirach - mówiąc przy tym płynnie i bez akcentu po polsku właśnie ("Rózaniec dla pana, proszę założyć. Dobra książka , proszę przeczytać" - cyt. z pamięci).
Skąd wzięła się polska gospodyni w cieniu transylwańskich Karpat - szczególnie, że wszyscy naokoło mówią po niemiecku - Bóg raczy wiedzieć - dodam, że film kręcono na Słowacji ;)

Zadajesz.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 16, 2013, 20:38:55 »
W jakim filmie dwójka bohaterów na hasło "Konstantynopol" i "Madagaskar" robi rzeczy, których nigdy nie spodziewaliby się robić?
Podać tytuł filmu, kto jest reżyserem, kto odtwórcami wspomnianych ról oraz o jakie rzeczy chodzi <szczerzy_sie>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski