Autor Wątek: Gry  (Przeczytany 12957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Gry
« dnia: Wrzesień 19, 2012, 19:40:27 »
... komputerowe, planszowe, karciane i jakie tylko jeszcze są. :D

Gry komputerowe pewnie kojarzą się niektórym ze strzelankami ociekającymi krwią, albo wyścigami.
Ja w wolnych chwilach często sobie odpalę jakąś gierkę. ;D Ostatnio najczęściej klikam w ikonkę FIFA Euro 2012 ;D Lubię piłkę i fajnie jest wybrać sobie swoją ulubioną drużynę bądź klub i pokonywać rywali. <haha>
Dzisiaj po wielu miesiącach nie używaniach włączyłam sobie The Sims 3 Zwierzaki. Fajnie jest sobie czasem manipulować innymi bez żadnych konsekwencji. ;D Jednak szybko mi się to nudzi. :P
Kiedyś też grałam w GTA. To już takie mniej dziewczęce, ale mi to nie przeszkadza. :P

Jeśli chodzi o gry planszowe to jako mała dziewczynka uwielbiałam Eurobiznes. ;D Nie wiele z tego pamiętam, ale gra gdzieś leży na moim strychu. ;)

Z karcianych uwielbiam tysiąca, pana czy makao. Jak jeszcze mieszkałam w bursie to mieliśmy taki okres, że całe dnie graliśmy w karty, nawet na lekcjach. Aż nam katachetka zabrała karty. Bu!  :zla:

A Wy macie swoje ulubione gry? Co o nich myślicie? Waszym zdaniem są tylko dla dzieci, czy dorosły też czasem może się zapomnieć?
Dyskutujmy. ;D

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Gry
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 19, 2012, 20:34:28 »
The sims - oj uwielbiam - uwielbiam budować domki, urządzać je i żyć moim ludzikiem. Choć powiem szczerze, że najlepiej wspominam pierwszą, prostą, prymitywną wersję ;)

W GTA też grywałam i też lubiłam, aczkolwiek nie wykonywałam misji, tylko kradłam samochody i jeździłam sobie po mieście.

Z samochodowych gierek też bardzo lubię Need for speed - pamiętam, że doszłam kiedyś do bardzo wysokiego poziomu :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2012, 07:18:00 »
Gry to moje hobby. No.. jedno z moich hobby :) Jestem zaprzeczeniem powszechnego przekonania, że gry są tylko dla dzieciaków i gimnazjalistów.
Graczem jestem od.... powiedzmy, ze od połowy lat 90-tych, gdy to dostałem swój pierwszy komputer - Atari 65XE (a właściwie odkupiłem używany od kolegi). Gry takie jak River Raid, Robbo, Boulder Dash zawojowały moje dzieciństwo. Ile joysticków połamałem.... :)
Komputerów miałem sporo na przestrzeni dziejów, zresztą...
Jakie gry lubię - w zasadzie oprócz sportowych wszystkie. No, wszystkie dobre. Przede wszystkim RPG. Seria The Elder Scrolls, Gothic, Fallout..... Potem "skradanki" - czyli gry, w których liczy się spryt, ukrywanie się - ogółem wykonywanie swoich zadań bez niepotrzebnego zabijania czy wzniecania alarmów. Tutaj takie gry jak seria Thief, Splinter Cell, Assassin's Creed (kocham!), Hitman itp. Symulatory - ogólnie symulatory wszystkiego z nastawieniem jednak na kolejowe - Train Simulator, Trainz czy wreszcie polska darmowa superprodukcja EU07 Maszyna (www.eu07.pl) - ale także morskie, Ship Simulator, Virtual Sailor - czy kosmiczne jak Orbiter.
Potem gry akcji - preferuję te z tzw "otwartym światem" jak seria GTA, Saboteur, Gun.... czyli takie gdzie mamy dostępny jakiś spory teren i to my decydujemy co zrobić i kiedy. Tutaj także zalicza się Minecraft, przy którym spędziłem mnóstwo godzin. Minecraft to z kolei gatunek gier "sandboxowych", "kreatywnych" - a tu z kolei idealne jest darmowe aczkolwiek hiper-mega-skomplikowane Dwarf Fortress.
Strategie - głównie te "drugowojenne" - Commandos, Steel Panthers, Combat Mission, Theatre of War czy Close Combat. W ogóle lubię gry osadzone w rzeczywistości II wojny światowej.
Dalej - gry nietypowe, ciekawostki - The Last Express (nowatorska gra, której akcja dzieje się w pociągu Orient Express), Machinarium (przygody małego robota w świecie robotów żywcem wyjętym z twórczości S. Lema), The Path (gra artystyczna, inne spojrzenie na bajkę o Czerwonym Kapturku) itd.
No i klasyki, które nigdy mi się nie znudzą - Pirates!, Doom, Lemmings, Alien Breed, Dungeon Keeper, C&C.....

Wspomniałyście o Simsach. Podoba mi się sama idea tej gry, trochę grałem w pierwsze Simsy, ale z gatunku "symulacji społecznych" wolę wspomniane wyżej Dungeon Keeper czy Dwarf Fortress. O drugiej grze (a jest to nic innego jak kompleksowa symulacja krasnoludzkiej osady - http://www.bay12games.com/dwarves/) można by pisać całe tomy książek. I faktycznie - każda rozgrywka jest niepowtarzalna, dzieje się setki arcyciekawych zdarzeń. Gra nie posiada grafiki - jedynie "literki" - ale jak wciągniemy się, przestaniemy zwracać na to uwagę. Polecam, choć gra jest trudna.

W co gram obecnie? Na przemian z łojeniem tyłków Szwabom w The Saboteur pływam po morzach, zdobywam miasta i napadam na statki w Age of Pirates - Opowieści z Karaibów - doskonały RPG w klimatach piracko-karaibskich (choć lepsze jest Sea Dogs - Piraci).
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2012, 09:49:18 »
Z gier komputerowych - GTA, zwłaszcza GTA2 darzę dużym sentymentem bo była to pierwsza gra w jaką grałem :) Ponadto seria FIFA to także obok GTA moja ulubiona seria gier :)

Z planszowych to swego czasu warcaby i chińczyk.

Z karcianych: tysiąc, poker, remik :)

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2012, 13:22:33 »
The sims - oj uwielbiam - uwielbiam budować domki, urządzać je i żyć moim ludzikiem. Choć powiem szczerze, że najlepiej wspominam pierwszą, prostą, prymitywną wersję ;)
Ja też pierwszą wersję wspominam najlepiej. ;) W tych nowych jest dużo bajerów, ale do pierwszej mam taki sentyment. ;)

Z serii GTA znam wszystkie wersje i chyba najlepiej mi się grało w San Andreas. Poddałam się na misji z samolotem i już od jakiegoś czasu nie gram. :P

W Need for Speed też grałam, ale dość krótko, bo to był już na win7, i gra mi się nie zapisywała. ;/

Z takich mniej wymagających uwielbiałam swego czasu Icy Tower. Tam się skakało takim ludzikiem w wieży. Niby mało ciekawe, ale jak wciągało! ;D

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 21, 2012, 06:30:31 »
Z serii GTA znam wszystkie wersje i chyba najlepiej mi się grało w San Andreas. Poddałam się na misji z samolotem i już od jakiegoś czasu nie gram. :P
Na której? Tam gdzie jest "szkółka lotnicza" (przelatuje się przez te koła) czy tam gdzie jadąc na motorze trzeba wjechać do startującego samolotu? Obydwie są okropnie trudne.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 21, 2012, 08:45:47 »
Rockstar jest firmą, która lepiej umie pisać gry na konsole i przez to misje z samolotami są tragiczne.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 21, 2012, 09:37:47 »
Rockstar jest firmą, która lepiej umie pisać gry na konsole i przez to misje z samolotami są tragiczne.
Na szczęscie nie jest ich dużo. Choć lata się nawet nie tak źle - kwestia wyczucia sterowania. Tym małym samolocikiem w misji ze "szkołą latania" faktycznie steruje się tragicznie, reaguje na klawisze jak wariat.
Ja w San Andreas lubię sobie ukraść ten pasażerski odrzutowiec i latać między miastami - umiem nawet nim wylądować na pasie.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 21, 2012, 14:55:40 »
Na której? Tam gdzie jest "szkółka lotnicza" (przelatuje się przez te koła) czy tam gdzie jadąc na motorze trzeba wjechać do startującego samolotu? Obydwie są okropnie trudne.
Tam gdzie są te durnowate koła :P Próbowałam chyba 1000 razy i mi się nie udało. Zmieniałam sterowanie, żeby było łatwiej i nic. Zrezygnowałam. :P
W sumie to żadnego GTA nie przeszłam całego. Zawsze mi się trafiła jakaś misja, do której nie miałam cierpliwości. ;)

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 21, 2012, 16:17:24 »
Gry - temat, który aktualnie jest mi dość obcy, bo dawno w nic nie grałam dłużej niż jedną godzinę. Kiedyś owszem. Bywało tak, że potrafiłam cały dzień spędzić grając w gry. Oczywiście jedną z nich było, już wcześniej wymienione, GTA, w które nawet teraz bym z chęcią pograła, ale niestety nie wiem, gdzie ta gra się zapodziała, jednak trzeba przyznać, że jedna z moich ulubionych gier komputerowych.

Drugą taką był Cabal.. brat mnie w to wciągnął. Chęć zdobywania nowych poziomów, do tego wirtualny świat, nawet nowe znajomości - to mnie interesowało i sprawiało, że naparawdę sporo czasu potrafiłam przesiedzieć przed komputerem. Teraz jednak jakoś mnie do tej gry nie ciągnie.

Trzecią Medal of Honor bądź też Call of Duty - gry o podobnej tematyce. Typowa zabijanko-strzelanka  :D Czasem fajnie jest sobie z braćmi w takiego rodzaju gry popykać.

Jesli chodzi o gry planszowe to na pierwszym miejscu jest Grzybobranie! Uwielbiam tą gre! Nie wiem dlaczego, ale jest przezabawna. Zawsze jak w nią gram, to taki mam dobry humor, że nie potrafię przestać się śmiać. Wszystko mnie wtedy śmieszy, a najbardziej te koszyki.  <ciacho>

Eurobiznes też jest świetny. Nawet dzisiaj w niego gram. Od czasu do czasu z nudów sięgam po nią. Przypominają mi się czasy dzieciństwa.. jakże cudowne i barwne. Nic tylko cofnąć się w czasie i znów zacząć beztrosko żyć, z dnia na dzień, cieszyć się każdą chwilą, niczym nie martwić....ach..  <buja_w_oblokach>

Karciane gry to makao, ale zapomniałam jak w to się gra, bo u mnie w rodzinie nikt nie umiał prócz mnie, więc i mi z czasem z głowy wyleciało. Po za tym tysiąc i inteligent, w którego zwykle przegrywałam, co dowodziło o braku mózgu ^^

Jeszcze wiele by się tego znalazło, oj wiele... <haha>

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2012, 17:12:35 »
Też lubiłam Grzybobranie! :D Pamiętam jak byłam mała i grałam w to z rodzicami. :) Teraz dzieci wolą gry komputerowe, niż planszowe. A szkoda..

Chyba sobie zaraz skoczę w Simsy ;D

Offline Sylwia

• Aktywny użytkownik
  • #siatkówka
    • Siatkówka najpiękniejszym sportem
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2012, 19:53:09 »
Komputerowe to GTA, simsy te najzwyklejsze, te nowsze przebajerowane. :P
Karciane: makao. ;)
Planszowe: eurobiznes, grzybobranie, chińczyk.

Ale bym sobie pograła w GTA! :D  <jupi> <papa>

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 22, 2012, 13:44:30 »
Ale bym sobie pograła w GTA! :D  <jupi> <papa>

Ja też!!! Chyba wybiorę się do kuzyna  <komputer>

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 16, 2013, 23:02:08 »
Żeby opowiedzieć o wszystkich grach, w które grałam lub chociażby o wszystkich tych, w które na przestrzeni lat lubiłam grać- musiałabym chyba osobny temat założyć :D Od dziecka bowiem, jako posiadaczka starszego brata, grałam w wiele różnych gier. Teraz z powodu braku czasu robię to coraz rzadziej, ale nadal ogromną przyjemność sprawia mi, gdy np. w wakacje bądź ferie mogę trochę czasu poświęcić na odkurzenie ulubionych gier.

A jakie są te ulubione?

Na pewno Wiedźmin. Kocham Sapkowskiego, kocham serię książek o Wiedźminie, a gra utrzymana jest w tym samym klimacie nie tylko fabularnie, ale także poprzez kreację postaci i soczysty język. Lubiłam pierwszą część, myślałam że do części drugiej się nie przekonam (chociażby przez zmianę sposobu walki, na ten bardziej klasyczny), ale się pomyliłam. Teraz chętniej gram w Wiedźmina 2 :) Szkoda tylko, że jest taki krótki, kilka dni i już koniec gry.

Uwielbiam również Tomb Raidera, szczególnie chętnie wracam do "Tomb Raider: Anniversary", może dlatego, że z nią jestem najbardziej "obyta", więc sentymentalnie do tej części wracam.

Na podium postawiłabym też grę Gothic, z tym tylko wyjątkiem, że ulubionej części wskazać nie potrafię, bo w najnowszą nie grałam dłużej niż kilka godzin, zaś wszystkie poprzednie bardzo lubię, grałam w nie ze sporym odstępem czasowym co uniemożliwiło dokładne porównanie ich.

Razem z bratem grałam też w Heroes of Might & Magic i to chyba wspomnienie najmilej spędzonych z bratem chwil, szczególnie np. w święta, po powrocie od babci, wieczorem zasiadaliśmy wspólnie przed komputerem i graliśmy :D Do teraz kiedy chcę z nim w coś zagrać to zawsze wybieramy Heroesa.

Ale grałam też oczywiście w gry takie bardziej dla dziewczyn :D i tu oczywiście królowało The Sims, czyli największy pożeracz czasu ever. Nadal zresztą mam na dysku zainstalowane dwie części, na wypadek gdybym chciała sobie powspominać. Wcale nie zgadzam się ze stwierdzeniem jakie teraz jest modne, że to głupia gra, że nic nie wnosi...dla mnie twórca Simsów był mistrzem, naprawdę cudnie wspominam ten etap mojego dzieciństwa, gdy puszczałam wodzę wyobraźni i tworzyłam jakąś rodzinę, której losami potem kierowałam :)

A teraz dzięki Caliente mam nową pasję: gry na kurniku! <haha> Ostatnio nie ma dnia bez partyjki w chińczyka, a kiedy Caliente ma chwilę wolną- na poprawę nastroju gramy sobie w...kalambury. Także jakby ktoś kiedyś miał ochotę...w coś...na kurniku...to ja chętnie :D

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 16, 2013, 23:16:17 »
The Sims - o tak :D Uwielbiałam tę grę i paradoksalnie - wolałam jej starsze wersje ;) Jakoś tak lepiej mi się w nie grało :D
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>