Autor Wątek: Nowości muzyczne  (Przeczytany 34543 razy)

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Nowości muzyczne
« Odpowiedź #60 dnia: Wrzesień 11, 2013, 15:48:48 »
AM - najnowsza płyta brytyjskiego zespołu, grającego indie rock - Arctic Monkeys.
Singlem z płyty był kawałek R U Mine?, który już jakiś czas temu mnie opętał. Od pierwszego odsłuchania chodziłam po domu i mruczałam pod nosem:
Are you mine?
Are you mine?
Are you mine?

Arctic Monkeys - R U Mine?

Później był szał na I Don't Wanna Know?. I już wiedziałam, że najnowsza płyta będzie gościć w moich głośnikach.
Arctic Monkeys - Do I Wanna Know? (Official Video)

No, i dziś, po 2 dniach od premiery natknęłam się na album na Spotify. Po pierwszym przesłuchaniu stwierdzam, że warto poświęcić mu więcej uwagi. Brzmienia Arctic Monkeys niesamowicie przypadły mi do gustu i ta płyta tylko to potwierdza. Moją uwagę szczególnie zwrócił utwór o tytule Why'd You Only Call Me When You're High?
Why'd You Only Call Me When You're High? (Official Video)
Przyjemne dla ucha brzmienia, idealne do słuchania w jesienne dni.

Swoją drogą dziwne, że z 12 piosenek znajdujących się na płycie, moją szczególną uwagę przykuły akurat te 3, których tytuły zawierają pytania. <haha>

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #61 dnia: Wrzesień 11, 2013, 20:02:14 »
Why'd you only call me when you're high? kocham od jakiegoś miesiąca  <serduszka>
Nergal wstawił na fejsa, odsłuchałam, bo zaintrygował mnie tytuł i się zakochałam.
Może dlatego, że to piosenka jest mi bliska w pewnym sensie ;>

Skoro słuchałam tego, to oczywiście musiałam Do I wanna know?, które leci na początku Why'd...
Głos wokalisty obłędny, będę musiała przesłuchać płytę  :)

Hey, little rich girl!

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #62 dnia: Wrzesień 15, 2013, 12:38:08 »
Już jutro w sprzedaży pojawi się ciekawa płyta. Mianowicie "Panny Wyklęte".
Jest to projekt muzyczny Dariusza Malejonka i artystek polskiej sceny muzycznej, zainspirowany historią Żołnierzy Wyklętych. Patronką płyty jest postać Danuty Siedzikówny ps. "Inki".
W nagraniach piosenek udział wzięły: muzyka grupa Maleo Reggae Rockers
śpiew: Ania Brachaczek, Jadwiga Basińska, Gorix, Halina Mlynkova, Ifi Ude, Kasia Kowalska, Kasia Malejonek, Lilu, Marcelina, Marika, Mona, Paresłów, Ania Przybysz, Natalia Przybysz, Paulina Przybysz.

W piątek premierę miał teledysk do piosenki "Jedna chwila", opowiadającej o "Ince".
https://www.youtube.com/watch?v=QvqLy88OPJ4

A tu fragmenty poszczególnych piosenek:
"Panny Wyklęte" - promo mix

i wywiad z Malejonkiem dotyczący projektu:
Dariusz Malejonek o projekcie Panny Wyklęte

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #63 dnia: Wrzesień 15, 2013, 13:20:43 »
Słyszałam o tym projekcie jakiś czas temu i byłam ciekawa co z tego wyjdzie. Lubię Maleo, lubię takie klimaty, lubię muzykę o czymś, dlatego na pewno sięgnę po tę płytę, zwłaszcza, że Jedna chwila już się do mnie przykleiła.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #64 dnia: Wrzesień 15, 2013, 15:07:09 »
Ja sięgnę przede wszystkim ze względu na tematykę. Muzyka to dla mnie kwestia drugorzędna, chociaż  tutaj oczywiście różnorodność muzyczna tylko plusuje, przemawia na korzyść tej płyty. Najważniejsze jest przesłanie.
Teksty są bardzo poruszające - "Noc" chyba najbardziej przypadnie mi do gustu. Refren już wyciska mi łzy.
W niektóre są wplecione prawdziwe słowa bohaterów, jak Inki: "Powiedzcie, że zachowałam się jak trzeba".
Wywiad z panem Malejonkiem na temat "Panien wyklętych" również jest bardzo interesujący. Nie wiedziałam, że to taki rzeczowy człowiek jest.  Fragment o bohaterach, o potrzebie bohaterów i z drugiej strony negowaniu bohaterstwa jest kwintesencją jeśli chodzi o zamysł tego projektu.

"Dla wielu ludzi ważne jest to, żeby nie pokazywać bohaterów, bo wygodnie jest żyć, kiedy wszyscy są jakoś tam umoczeni, uświnieni a jak nie są umoczeni, to trzeba powiedzieć, że są umoczeni. Zero etosu i zero polskości"

Cóż, taka prawda. Przykład Pileckiego, przytoczony zresztą, jest tutaj idealny...ale te, jak zwykle, można mnożyć. Dlatego może pogadajmy o Ince, żołnierzach wyklętych zanim ktoś ich uroczyście umoczy ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #65 dnia: Wrzesień 22, 2013, 15:17:22 »
Nowością z ostatnich dni jest utwór "Mózg" Misi Furtak - wokalistki i basistki zespołu tr?s.b. Ów zespół, ku mojemu wielkiemu zmartwieniu, zawiesił kilka dni temu swoją działalność :( na rzecz między innymi rozwoju solowych projektów Misi, które odbiegają od tego co prezentował zespół (który ze względu na swą międzynarodowość prezentował utwory wyłącznie w języku angielskim). Jedynym pocieszeniem w tej sytuacji jest więc to, że "w przyrodzie nic nie ginie", a singiel promujący pierwszą płytę artystki, której premiera ma mieć miejsce 21 października, jest naprawdę ciekawy. Może nie jestem zbytnio obiektywna, bo Misia znajduje się wśród moich najulubieńszych wokalistek, lecz od kilku dni nie mogę przestać zapętlać tego utworu, a tekst - choć na pozór banalny - nie może wyjść mi z głowy. Chodzę po mieszkaniu nucąc sobie: "mój mózg działa, jak on działa, nic nie działa, nabić działa i działami boom boom boom w mózg" :D

"Mózg" nie pojawił się jeszcze na YouTube, ale można przesłuchać sobie na Sondcloud - klik

I chciałabym wspomnień może nie taki najnowszy (bo sprzed 3 tygodni), ale jednak promujący nadchodzącą płytę utwór zespołu Sorry Boys zatytułowany "Phoenix". Jest to już drugi singiel, o pierwszym też tutaj wspominałam, jeśli mnie pamięć nie myli, lecz niestety z żadnym odzewem się to nie spotkało :( Niemniej jednak polecam bardzo zwrócić uwagę na ten zespół, bo naprawdę warto. Głos wokalistki został nawet swego czasu porównany do głosu Kate Bush, co z pewnością jest ogromnym komplementem dla niej samej.

Sorry Boys - Phoenix (official single)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #66 dnia: Wrzesień 23, 2013, 08:30:10 »
Niemniej jednak polecam bardzo zwrócić uwagę na ten zespół, bo naprawdę warto. Głos wokalistki został nawet swego czasu porównany do głosu Kate Bush, co z pewnością jest ogromnym komplementem dla niej samej.

Takie porównanie to dla mnie byłby zaszczyt. Tym bardziej że Kate to taka awangardowa artystka :) W związku z takim porównaniem, przytoczonym przez Ciebie, również i ja sięgnęłam do twórczości Sorry Boys. Wokalistka to jedna sprawa, druga, że te utwory klimatem przypominają piosenki Bush. Takie "The Sun" - podobieństwo zadziwiające ;)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #67 dnia: Wrzesień 23, 2013, 14:51:18 »
Przyznam się szczerze, że było to działanie zamierzone <rumieniec> Specjalnie przytoczyłam tę ciekawostkę dotyczącą porównania z tak znaną i cenioną Artystką, aby zaintrygować i sprowokować do zapoznania się z twórczością Sorry Boys, chociażby w celu rzeczywistego porównania ich z Kate Bush. Cieszę się zatem, Jean, że dałaś się sprowokować ;D i mam nadzieję, że choć trochę Ci się spodobało i że następnym razem widząc gdzieś ten zespół - posłuchasz ich, choćby z ciekawości i...z sentymentu do mnie, haha :D

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #68 dnia: Wrzesień 23, 2013, 18:02:56 »
Gdziekolwiek będziesz pracować, powinien Cię zatrudnić dział promocji  <tak> Pomimo że przeszło mi przez myśl, że to z premedytacją użyte porównanie to jednak poszłam jak ćma do ognia ;D
Sentyment będę miała do Ciebie już zawsze a posłucham, bo się podoba. Na razie tłukę jeden i ten sam kawałek, strasznie się przykleił  :D

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #69 dnia: Wrzesień 23, 2013, 18:21:56 »
Z premedytacją, ale oczywiście takie słowa w rzeczywistości padły z niejednych ust i spod niejednych palców wyszły, żeby nie było, że aż tak Cię "wkręciłam" :D i jak sama zauważyłaś są one słusznym porównaniem. A który tłuczesz? "The sun"? Moim zdaniem obydwa single są bardzo mocne, mam nadzieję, że reszta materiału dorówna ich poziomowi - tak jak to było w przypadku poprzedniej płyty, która również jest ciekawą propozycją muzyczną. Poza tym liczę na to, że na żywo "The sun" też będzie miało taką siłę i dawało tyle energii <serduszko>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #70 dnia: Wrzesień 23, 2013, 23:32:21 »
Wybierasz się na koncert? <skacze>
Niebawem postaram się sięgnąć do poprzedniej płyty, tymczasem "The Sun" nie odpuszcza. Naprawdę świetny kawałek. Na tekst nie zwróciłam uwagi zbytniej, za to muzyka (jak ktoś napisał "zajawkowa nuta"...to nie jest pejoratywne określenie mam nadzieję? ) no i głos wokalistki - coś genialnego <buja_w_oblokach>
Od dzisiaj nie przejdę obojętnie obok Twoich propozycji ;D

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #71 dnia: Wrzesień 24, 2013, 17:55:54 »
Wybierasz się na koncert?
Oczywiście :) To drugi z tych moich "naj" zespołów, a że mniej znani to i mniej o nim gdziekolwiek piszę, ale jak tylko się gdzieś pojawiają to staram się nagłośnić sprawę, aby dowiedziało się o nich więcej osób. W związku z promocją płyty wyruszają jesienią w trasę koncertową i szczerze ubolewam, że w związku z próbną maturą i z tym, że owa trasa zbiegnie się z trasą koncertową Kasi Nosowskiej - będę prawdopodobnie tylko na jednym koncercie, 7 listopada. Niemniej jednak postaram się wtedy wyciągnąć od nich jakieś informacje odnośnie tego czy planują jakąś kolejną trasę, może w bardziej dogodnym dla mnie terminie.

A Misia Furtak jak Ci się w takim razie podoba? :) Coś czuję, że pewnie mniej, ale to też bardzo utalentowana dziewczyna. Zdziwiłam się, bo dopiero niedawno odkryłam, że to jej głos słyszymy w reklamach "Hortexa" - nie wiem jak mogłam nie skojarzyć :) A teraz wyda swoją pierwszą solową płytę i jest to moja druga najbardziej wyczekiwana płyta tej jesieni.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #72 dnia: Wrzesień 25, 2013, 15:55:18 »
Tak, pani twórczość pani Furtak mniej mi pprzypadła do gustu, ale to też dlatego, że nie mam gdzie zapoznać się szerzej z repertuarem. "Mózg" jest kawałkiem fajnym i nieco awangardowym. Jeszcze nie rozłożyłam tekstu na czynniki pierwsze  ;) Podoba mi się, że śpiewa po polsku. O jej zespole też nie słyszałam. ja nawet radia ostatnio jakoś mniej słuchałam - może dlatego  <mysli>
No ale Sorry Boys  <serduszko> Teraz już tłukę "Chance" - żeby ktoś nie myślał: "A wzięła jednej posłuchała i szpanuje"  <smiech>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #73 dnia: Wrzesień 29, 2013, 18:10:05 »
I słuchał już ktoś płyty Panny Wyklęte? Ja jestem pod ogromnym wrażeniem. Wiedziałam, że to będzie dobra płyta, ale nie sądziłam, że aż tak mnie pochłonie. Rewelacyjna muzyka, poruszające teksty! Nie sposób przejść obok tego projektu obojętnie. Tę muzykę powinni puszczać w szkole na lekcjach historii. Na pewno zachęciłaby młodzież do zagłębienia się w temat Żołnierzy Wyklętych. Wielkie brawa dla Darka Malejonka za to przedsięwzięcie! Zrobił coś wielkiego!

Pierwszą piosenką, która mi się spodobała to była Jedna chwila wstawiona wyżej przez Jean.

Niczego mi nie żal
Wszystko ma początek, wszystko ma swój kres
I ty nie rozpaczaj
Chcę byś swoim życiem, żył trochę za mnie
Wolę to od twoich łez
Czy wiesz, nie zostanie z nas nic
Prochy rozwieje wiatr
Kiedy zechcesz, kiedy zechcesz
znaleźć mnie w sobie przestań się bać.

Im dłużej tego słucham tym bardziej mi się podoba.

On nie zapomni w wykonaniu Marceliny też zwróciło moją szczególną uwagę.
On nie zapomni - Marcelina & Maleo Reggae Rockers - Panny Wyklęte

Młodość w broń zaklęta
Niestrudzony cud,
A za co jest Wyklęta
Nie zapomni Bóg.

Wczoraj puszczałam sobie te dwie piosenki na zmianę. Za nic w świecie nie mogłam przejść do kolejnych utworów, bo co rusz wracałam właśnie do nich. Dzisiaj udało mi się przesłuchać kilka następnych kawałków, ale... no właśnie... usłyszałam Noc Darka 'Maleo' i Ani Brachaczek i znowu zapętlanie i znowu nie ma szans na dalsze odsłuchanie. Rewelacja!
Mój przyjaciel zapytał mnie kiedyś czy mam ciary przy słuchaniu muzyki. Przy słuchaniu tej płyty nie sposób nie mieć ciarów. Polecam każdemu. Przyda się nam Polakom taka lekcja historii.

NOC-Maleo,Ania Brachaczek,MRR-Panny Wyklęte

Stanę na każde Twoje zawołanie, Polsko!
Po Bogu pierwsza, poza Nim przed Tobą nikt.
Płaczesz, gdy zło wyklina Twoje wierne wojsko.
Upomnisz się, jak Matka o Synów swych!

<zauroczony>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #74 dnia: Wrzesień 29, 2013, 18:22:49 »
Nie ja podałam, a Tygrys  ;D, ale płytę oczywiście kupiłam. I nadal obstaję przy swoim, że najpiękniejsza jest tam "Noc".
Chwała za to, że komuś się jeszcze w tym kraju chce robić takie rzeczy - zawsze jest nadzieja, że na jakiś podatny grunt to trafi. Do kogoś przemówi, czegoś nauczy, o czymś przypomni...choć ja jestem raczej pesymistką jeśli chodzi o korzystanie Polaków z lekcji historii :)