Autor Wątek: Filmy, które warto/nie warto polecić  (Przeczytany 85109 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
Odp: Filmy, które warto/nie warto polecić
« Odpowiedź #210 dnia: Czerwiec 24, 2013, 10:21:21 »
Pisałam już w innym wątku, ale napiszę jeszcze tutaj, bo nie sposób jest się z Wami nie zgodzić. Film, jeśli patrzeć na ogólne wrażenie, jest kiepski, męczący. Obsada nie jest najlepsza (prócz dwóch wyjątków), no i jest właśnie to, o czym pisałaś Maleńka: przesłodzenie w kreacji młodej pary oraz te ich okropne długie pocałunki :P Oni jak już są razem to nic ciekawszego nie robią, tylko się całują, a wręcz- "liżą" gdzie się da. I w zestawieniu ze spokojem i prawdziwym pięknem miłości "rodziców"...to po prostu gryzie bardzo ;) Szczególnie jak jest jeszcze tak fatalnie zagrane. Dla mnie Przemysław C. jest niemęski w tym filmie, więc ciężko mi nawet uwierzyć w jego zdolności uwodzicielskie.

Film dokładnie po połowie jest dobry i fatalny. Całość ciężko jest zobaczyć. Jeżeli mam możliwość wyboru scen, bez zastanowienia wybieram taką opcję.
A które sceny najchętniej?  <mruga>

Ja uwielbiam, wiadomo, wszystkie ze Stenką i Fryczem, ale nawet wczoraj przed snem nie mogłam się oprzeć i obejrzałam kilka ulubionych. W tym taką naj jest scena z tańcem i: Jak coś spierzę, a kobieta mi powie: "spróbujmy jeszcze raz" to będę wiedział, że mnie kocha  <serduszko>  a druga to oczywiście piękne wyznanie miłości w języku włoskim...i przy tym to szczęście, ale jednocześnie zwątpienie, lęk, to wszystko co było widać w oczach Danuty Stenki, gdy tę scenę odgrywała.

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #211 dnia: Czerwiec 24, 2013, 10:42:32 »
Ja uwielbiam, wiadomo, wszystkie ze Stenką i Fryczem, ale nawet wczoraj przed snem nie mogłam się oprzeć i obejrzałam kilka ulubionych. W tym taką naj jest scena z tańcem i: Jak coś spierzę, a kobieta mi powie: "spróbujmy jeszcze raz" to będę wiedział, że mnie kocha  <serduszko>  a druga to oczywiście piękne wyznanie miłości w języku włoskim...i przy tym to szczęście, ale jednocześnie zwątpienie, lęk, to wszystko co było widać w oczach Danuty Stenki, gdy tę scenę odgrywała.

Najchętniej oglądam właśnie sceny ze Stenką i Fryczem. Wspomniane przez Ciebie oczywiście są wspaniałe. Uwielbiam scenę z samochodu, jak wracają wieczorem i śpiewają: "Et si tu n'existais pas"  <serduszko> Do tego ostatnia scena ze szpitala jak Anna mówi do Michała: "Spróbujmy jeszcze raz" <szczerzy_sie> Scena z gór, kiedy po całej akcji ratowniczej, okazuje się, że Michałowi nic się nie stało. Anna wymierza mu policzek po słowach: "A co Ty znalazłaś jakiegoś trupa za lodówką"  <haha> Jak później odjeżdża, a on myśli, że miała wypadek i biegnie przerażony. A i zapomniałam o scenie zaraz na początku, jak Anna wylewa na siebie kompot wiśniowy! Cudo  <serduszko> Czyli wychodzi na to, że wszystkie sceny Stenka&Frycz są moimi ulubionymi  <haha>

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #212 dnia: Czerwiec 24, 2013, 11:09:32 »
I jeszcze ten ich tarasik z widokiem na góry. Albo scena jak ona się kładzie na łące a wokół góry :d No matko, cudo ;)
A tak, wyznanie miłości po włosku - mistrzostwo :) I ta odpowiedź Michała, również po włosku - majstersztyk ;)

A młodzi... Ech, na początku były zabawne scenki jak Kaśka przechodziła przez mostek, ten tam się liże z jakąś dziewczyną i ona do niego - przyda Ci się trochę tlenu.
To mnie rozbawiło.

Potem popisy audi, wiecznie jej dogadywania i szpanowanie ludzi nad morzem... Dno! Nie znoszę takich grupek pozerów, którzy myślą, że im wszystko wolno. Obuchowicz żałosny :D Cały film o starszej parze i o górach i byłoby coś przyjemnego dla oka i dla ucha :)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #213 dnia: Czerwiec 24, 2013, 13:16:31 »
Ja też obejrzałam sobie Jeszcze raz jeszcze raz <haha> Znam ten film na pamięć i bardzo chętnie do niego wracam. Podobnie jak Wy uważam, że film mógłby skupić się tylko na Annie i Michale. O wiele, wiele lepiej oglądało się ich niż tą całą zgraję nad morzem. Stenka i Frycz są tak cudowni, że ja mogę ich oglądać codziennie, ba! kilka razy dziennie i mi się nie znudzi. A do tego te piękne widoki, o których wspominaliście, bajka! Gdyby nie wątek młodych powiedziałabym, że to jedna z lepszych polskich komedii romantycznych.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #214 dnia: Czerwiec 27, 2013, 20:13:17 »
Jak wspomniała Maleńka w Naszej twórczości graficznej wzięło mnie na ekranizacje dzieł Sparks'a. Najpierw były Noce w Rodanthe, które już tutaj zachwalałam, a wczoraj, po przeczytaniu książki postanowiłam obejrzeć List w butelce. Co prawda film nie oddaje tego co książka, ale jest wart obejrzenia. Kolejna piękna, wzruszająca historia, kolejny film, na którym uroniłam łezkę. Wiedziałam jak historia się zakończy, a i tak przeżywałam to na nowo. Kevin Costner wpasował się w rolę Garret'a idealnie. Właśnie tak, podczas czytania, wyobrażałam sobie tę postać. Świetnie zagrał zagubionego, rozerwanego między przeszłością a przyszłością faceta. Szkoda tylko, że taki koniec miała ta historia... ale warto obejrzeć. :)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #215 dnia: Czerwiec 27, 2013, 22:18:11 »
Na Youtube można też obejrzeć "Szczęściarza".
To chyba jedna z nowszych ekranizacji bo z tamtego roku. Niemniej jednak książka lepsza :D
Ale jak masz ochotę zerknij sobie i na "Szczęściarza".

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #216 dnia: Czerwiec 27, 2013, 22:44:47 »
YUMA

Hmm... Gdyby nie kilka akcji - film byłby naprawdę dobry.
Jakub Gierszał - rewelacyjna rola. Zaczynam lubić tego aktora, całkiem inny niż w "Sali samobójców".
Do tego plejada gwiazd - Tomasz Kot, Kasia Figura.
Film pokazujący jak ze zwykłego chłopaka można stać się cwaniakiem i złodziejem. I jeszcze te tłumaczenia, usprawiedliwianie złodziejstwa...
Do tego seks bratanka z własną ciotką jak dla mnie popsuł cały film, albo może jestem za młoda i czegoś nie zrozumiałam.
Nie mniej jednak - można obejrzeć ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #217 dnia: Czerwiec 30, 2013, 22:43:53 »
Nie wiem gdzie można napisać o programie radiowym i polecić go... Napiszę tu, gdyż dotyczy on kina.
Najwyżej dziewczyny modki przenieście :P

W radio TOK FM w każdą niedzielę o godzinie 21 jest audycja "Więcej niż kino".
Dzisiaj ruszył cykl w którym będą rozmowy o starych polskich filmach, które w jakiś sposób były ważne dla ludzi z okresu w którym powstały. O poszczególnych filmach opowiada wybitna pani recenzent Bożena Janicka. Kobieta opowiada w bardzo ciekawy sposób. Atutem jest to, że nie jest to młoda osoba ale ktoś, kto naprawdę zna historię polskiego kina, bo był młodym człowiekiem gdy ona się tworzyła. Widać, że kino jest jej pasją i powiem szczerze, że zaraża nią. Przynajmniej mnie. :D Razem z paną Janicką rozmawia Ewa Wanat- redaktorka TOK FM.
Dzisiaj omawiano film "Skarb".
I teraz lecę go obejrzeć, bo aż wstyd nie znać. :D Przynajmniej tak podziałała audycja. :D

Wiem, że jest tu dużo miłośników kina. Zwłaszcza starego kina polskiego, więc może ktoś czasem skusi się na odsłuchanie tej audycji. :) Może też Wam się spodoba. :)

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #218 dnia: Lipiec 01, 2013, 12:44:45 »
O, dzięki Tygrysie! To dla mnie bardzo dobra wiadomość <usmiech>
Ciekawe, czy ta pani Janicka, to krewna Stanisława Janickiego, konesera starych filmów. Autora felietonów w RMF Classic, którego książka "Odeon, felietony filmowe" właśnie jest w drodze do mnie.
Jeśli i ona tak ciekawie opowiada o filmach, o reżyserach, aktorach, kulisach powstawania nie tylko polskich, ale i zagranicznych produkcji, to ja muszę tego posłuchać <jezyk>

A "Skarb" oglądałam już parę razy. Świetna komedia. Powstała tuż po zakończeniu wojny, jeszcze na gruzach Warszawy. Wspaniała gra Szaflarskiej, Dymszy, Sęmpolińskiego, Janowskiej, i innych, ciekawie skonstruowana przygodowo-komediowa fabuła. 
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #219 dnia: Lipiec 02, 2013, 09:38:24 »
Ona to on

Fajna, lekka komedia o dziewczynie, która kochała piłkę nożną, lecz po likwidacji jej żeńskiej drużyny, nie mogła grać w męskiej, ponieważ trener jej tego zabronił. Postanowiła więc przebrać się za swojego brata i w jego szkole wstąpić do drużyny piłki nożnej... Po czym zakochała się w swoim współlokatorze :)
Mimo, że film już oglądałam kila razy, wczoraj obejrzałam go z wielką chęcią ponownie ;)

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #220 dnia: Lipiec 08, 2013, 15:03:32 »
Am tak zachwalała ekranizację książek Sparksa, że i ja wczoraj skusiłam się na List w butelce nie wiedziałam o czym jest film, nie wiedziałam jak się skończy (wiedziałam tylko, że końcówka nie będzie za wesoła) uroniłam łezkę i to nie jedną, ale film jest warty obejrzenia! Do ostatniej minuty żałowałam, że to wszystko się tak potoczyło, że jednak nie zostali razem.
Teraz czas na Noce w Rodanthe :D książka przeczytana czas teraz na film ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #221 dnia: Lipiec 17, 2013, 08:53:56 »
No i przyszedł czas na "I wciąż ją kocham".
Obejrzałam świeżo po przeczytaniu książki i... Fabułę jako tako zachowali, ale nie podobało mi się, że parę rzeczy zmienili.
Kolega ze studiów - Tim, który miał autystycznego brata w filmie był mieszkańcem miejscowości Johna, zostawionym przez żonę, który miał syna chorego na autyzm.
No i miałam wrażenie, że jakoś spłycili tę historię, no i oczywiście zmienili końcówkę, by skończyło się dobrze.
Nie mniej jednak - można nawet obejrzeć, jeśli ktoś nie czytał książki. Jeśli czytał, film będzie go lekko irytował.
;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #222 dnia: Lipiec 19, 2013, 13:57:05 »
Która z pań oglądała "Sępa"?
Dlaczego właściwie główny bohater na końcu zrobił to co zrobił?

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #223 dnia: Lipiec 23, 2013, 11:43:48 »
"Sępa" zaczęłam niedawno oglądać, ale nie przypadł mi do gustu i nawet do połowy nie dobrnęłam.

Wczoraj za to oglądałam Podróż do wnętrza ziemi i kontynuację czyli Podróż na tajemniczą wyspę obydwa filmy mi się spodobały, bardzo fantastyczne ale nie mniej jednak dobrze się oglądało. Ciekawe filmy na samotne popołudnie, jeżeli ktoś ma dosyć romansów czy filmów akcji to zdecydowanie te dwa polecam. ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #224 dnia: Lipiec 26, 2013, 14:03:23 »
Ona to on

Fajna, lekka komedia o dziewczynie, która kochała piłkę nożną, lecz po likwidacji jej żeńskiej drużyny, nie mogła grać w męskiej, ponieważ trener jej tego zabronił. Postanowiła więc przebrać się za swojego brata i w jego szkole wstąpić do drużyny piłki nożnej... Po czym zakochała się w swoim współlokatorze :)
Mimo, że film już oglądałam kila razy, wczoraj obejrzałam go z wielką chęcią ponownie ;)

A ja już chyba nie. Owszem rozerwał mnie. Mniej więcej do połowy w miarę dobrze się bawiłam a potem zaczęli te nieporozumienia tak głupio rozwiązywać (dodatkowo dialogi zrobiły się bardzo denne), że odeszła mi ochota na powtórkę. Zdecydowanie wolę "Męsko - damską rzecz" w tych klimatach.
A także polecam "Pożyczonego narzeczonego" - komedia...ale porusza kilka ciekawych spraw, jak choćby toksyczna przyjaźń czy tkwienie latami w cieniu drugiej osoby. Nieumiejętność walki o swoje.
Jest tam jedna genialna postać - Ethan <serduszka>  Zaiste, dla niej jestem gotowa oglądać to non stop.