Zmagam się właśnie z wyborem tematu maturalnego prezentacji z polskiego. Mam już mętlik w głowie, wybór jest duży. Szukam czegoś łatwego (najważniejsze dla mnie są biologia i chemia), ale jednocześnie choć trochę ciekawego.

Żeby nie męczyć się nad pisaniem tej pracy...
Zastanawiam się nad tematami:
- Bohaterowie "nie z tej ziemi" - postacie baśniowe, fantastyczne w literaturze i sens ich funkcjonowania,
- Człowiek jako istota "rozdwojona w sobie",
- Różne kreacje zakochanego mężczyzny w literaturze,
- Sposoby portretowania nauczycieli w literaturze i filmie.
Niestety moja nauczycielka polskiego jest nieobecna w tym tygodniu, a ja właśnie siedzę nad tym tematem, więc pomyślałam, że może ktoś już doświadczony w tych sprawach mógłby udzielić mi małej porady. Mianowicie, czy jeśli wybiorę temat pierwszy, to dobrą bibliografię stanowiłyby takie pozycje: "Makbet", "Władca Pierścieni", wybrana baśń Andersena (jakaś nieznana) i "Harry Potter"? Szczególną wątpliwość mam do tego ostatniego...

Oczywiście w każdych tych książkach występują motywy fantastyczne czy baśniowe, ale nie wiem, czy wybieranie akurat Pottera to dobry pomysł (czy to jest aby na pewno odpowiednia książka na egzamin maturalny? A może ja mam jakieś spaczone wyobrażenie, że to wszystko musi być takie poważne?). Czytałam te książki w te wakacje (oprócz "Makbeta", ale Szekspira akurat lubię), więc dlatego na rękę byłoby mi pisanie o nich pracy, bo po prostu jestem "na świeżo". A, jak już wspominałam, czasu mam mało, bo biologia i chemia zabierają go mnóstwo.
Na nauczycielkę z polskiego na razie nie mam co liczyć, jest nieobecna, a wcześniej nie mówiła nam nic na temat tej prezentacji. A ja jestem tak zapobiegawcza

, że chciałabym zacząć to pisać już dziś czy jutro, bo akurat mam czas, którego potem będzie coraz mniej.