Autor Wątek: Szkoła  (Przeczytany 95064 razy)

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Szkoła
« Odpowiedź #270 dnia: Lipiec 13, 2013, 17:22:39 »
Kiki napisz do Mości Księcia czy jak mu tam, że jesteś administratorem na forum to Cię przyjmie bez szemrania ;)
Bez wątpienia... :hahaha:

Tyle Was w tej Łodzi, że mogłam składać na 2 stopień. No ale wtedy nie byłoby od razu erasmusa, więc już to przeżyję :D
We wrześniu spróbuj! ;D
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #271 dnia: Lipiec 14, 2013, 13:50:03 »
Tyle Was w tej Łodzi, że mogłam składać na 2 stopień. No ale wtedy nie byłoby od razu erasmusa, więc już to przeżyję :D
We wrześniu spróbuj! ;D

We wrześniu to już będę na Erasmusie :D

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #272 dnia: Lipiec 26, 2013, 15:40:27 »
Przychodzę do Was z bardzo ważnym pytaniem, otóż na jakiej zasadzie można wycofać dokumenty z uczelni?

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #273 dnia: Lipiec 26, 2013, 16:01:57 »
Na zasadzie "Dzień dobry, chciałabym zrezygnować ze studiów" ;) Podpisujesz, skreslają Cię z listy studentów, dostajesz z powrotem to co chcesz (np. zdjęcia, świadectwo maturalne, jeśli dałaś oryginał itp.).

Polecam, robiłam tak już 2 razy ;D
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Klaudia

• Moderator Globalny
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #274 dnia: Lipiec 26, 2013, 16:16:33 »
Czyli nie muszę pisać jakiegoś podania czy czegoś takiego podobnego?
I idę w to samo miejsce gdzie składałam poprzednio papiery, tak? ;)

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #275 dnia: Lipiec 26, 2013, 20:16:51 »
W podania to się chyba też trzeba 'pobawić'. Pewnie zależy od uczelni. Ja jak z drugiego kierunku rezygnowałam to napisałam im w dziekanacie świstek 1-zdaniowy(!), że w tym dniu rezygnuję z kierunku, dziękuję, dowidzenia. :)

Myślę, że można iść w to samo miejsce, a najwyżej Cię odeślą w miejsce bardziej konkretne do tego typu spraw.

Caliente a co u Ciebie? Dostałaś się na angielski? :)

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #276 dnia: Wrzesień 17, 2013, 12:20:19 »
eM, też masz inaugurację 1 października, a pierwsze wykłady dopiero 3? Czyli że co? 2 października od razu dzień wolny? <smiech>

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #277 dnia: Wrzesień 17, 2013, 20:58:19 »
Zmagam się właśnie z wyborem tematu maturalnego prezentacji z polskiego. Mam już mętlik w głowie, wybór jest duży. Szukam czegoś łatwego (najważniejsze dla mnie są biologia i chemia), ale jednocześnie choć trochę ciekawego. <usmiech> Żeby nie męczyć się nad pisaniem tej pracy...

Zastanawiam się nad tematami:
- Bohaterowie "nie z tej ziemi" - postacie baśniowe, fantastyczne w literaturze i sens ich funkcjonowania,
- Człowiek jako istota "rozdwojona w sobie",
- Różne kreacje zakochanego mężczyzny w literaturze,
- Sposoby portretowania nauczycieli w literaturze i filmie.

Niestety moja nauczycielka polskiego jest nieobecna w tym tygodniu, a ja właśnie siedzę nad tym tematem, więc pomyślałam, że może ktoś już doświadczony w tych sprawach mógłby udzielić mi małej porady. Mianowicie, czy jeśli wybiorę temat pierwszy, to dobrą bibliografię stanowiłyby takie pozycje: "Makbet", "Władca Pierścieni", wybrana baśń Andersena (jakaś nieznana) i "Harry Potter"? Szczególną wątpliwość mam do tego ostatniego... <haha> Oczywiście w każdych tych książkach występują motywy fantastyczne czy baśniowe, ale nie wiem, czy wybieranie akurat Pottera to dobry pomysł (czy to jest aby na pewno odpowiednia książka na egzamin maturalny? A może ja mam jakieś spaczone wyobrażenie, że to wszystko musi być takie poważne?). Czytałam te książki w te wakacje (oprócz "Makbeta", ale Szekspira akurat lubię), więc dlatego na rękę byłoby mi pisanie o nich pracy, bo po prostu jestem "na świeżo". A, jak już wspominałam, czasu mam mało, bo biologia i chemia zabierają go mnóstwo.

Na nauczycielkę z polskiego na razie nie mam co liczyć, jest nieobecna, a wcześniej nie mówiła nam nic na temat tej prezentacji. A ja jestem tak zapobiegawcza <haha>, że chciałabym zacząć to pisać już dziś czy jutro, bo akurat mam czas, którego potem będzie coraz mniej.

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #278 dnia: Wrzesień 18, 2013, 00:08:42 »
Oczywiście możesz sięgać po książki spoza kanonu lektur i nikt nigdy Ci tego nie zabroni, ale tajemnicą poliszynela jest, że większość egzaminatorów woli, gdy się tego nie robi. Powód jest banalnie prosty - muszą przeczytać wszystko to, co maturzyści zawierają w literaturze podmiotu. Wybór pozycji należy do Ciebie, pamiętaj tylko, że musisz mieć pojęcie o epokach, z których pochodzą dzieła, na które się zdecydujesz, więc jeśli naprawdę zamierzasz skupić się na innych przedmiotach (w Twoim przypadku to biologia i chemia, u mnie była to na przykład matematyka i geografia), przemyśl czy nie warto wybrać kilku utworów (co najmniej trzech), ale tylko z dwóch różnych epok.

chciałabym zacząć to pisać już dziś czy jutro, bo akurat mam czas, którego potem będzie coraz mniej.
Też miałam takie ambitne plany we wrześniu. Jak chyba wszyscy maturzyści. A później większości z nas wyszło to jak wyszło. :D

Sama napisałam pracę na temat "Metamorfoza bohatera i jej sens w literaturze. Omów na wybranych przykładach", opierając się na "Granicy", "Przedwiośniu" i "Panu Tadeuszu". Gdyby ktoś wybrał coś podobnego i potrzebował jakiejś porady, to zawsze chętnie pomogę. :)

Offline Ghost

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #279 dnia: Wrzesień 18, 2013, 13:56:35 »
Tak wszyscy maturzyści biorą się za prezentacje we wrześniu  ;D . To samo było i u mnie ale wyszło że zacząłem na feriach zimowych i się wyrobiłem idealnie. Co do lektur, najlepiej jak jest coś z nich w prezentacji bo wtedy chyba jest pewność że Ciebie niczym nie zaskoczą.
Ja osobiście poprosiłem moją polonistkę żeby mi pomogła naszykować temat, który by mi jak najbardziej pasował. Dzięki temu czerpałem trochę przyjemności w szykowaniu prezentacji.
I miałem jak dobrze pamiętam  <mysli> ,, Sposób prezentacji scen batalistycznych w literaturze, sztuce i filmie ". Naprawdę dobrze mi się prezentowało.  <ok>
Więc bierz coś z czego będziesz czerpał nieco przyjemności, a lektury dadzą Ci trochę pewności że nie będziesz miał pytań z kosmosu.

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #280 dnia: Wrzesień 18, 2013, 19:36:15 »
Kiki, czy ja wiem, czy muszą je przeczytać? Ja brałam "Amen Hioba", "Księgę Hioba" z Pisma Świętego oraz Jesienną Miłość i raczej nie wyglądali na znawców tych pozycji. ; ) Wręcz przeciwnie, zadawali pytania ogólnikowe dot. tych pozycji, a wałkowali temat "Przedwiośnia" i "Trenów".

Haha, pisanie pracy we wrześniu, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ; D
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #281 dnia: Wrzesień 18, 2013, 20:02:20 »
Ja jak z wyborem tematu wyrobię się w terminie to będzie dobrze...  ::) Z pisaniem pracy maturalnej we wrześniu to się nawet nie łudzę ;D

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #282 dnia: Wrzesień 18, 2013, 20:17:12 »
Szczerze mówiąc, Anuszia, jestem zaskoczona tym, co mówisz, ale widocznie w moim mieście panują inne zasady niż w tej wielkiej Łodzi. :D

Haha, pisanie pracy we wrześniu, ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ; D
U mnie wszyscy pisali "we wrześniu", "w przerwie świątecznej" i "podczas ferii zimowych". Ostatecznie jakoś tak w marcu się udało. ;D Jeśli naprawdę pisze się pracę samemu, to nauczenie się jej nie stwarza najmniejszego problemu.

Skoro Ghost nadmienił o filmach w pracach maturalnych... Mój kolega wybrał temat o motoryzacji, nie miał co prawda w nim nawiązań do kina, ale wspomniał W JEDNYM ZDANIU o ekranizacji któregoś z dzieł. Jakie pytanie dostał? Wymień aktorów odgrywających główne role we wspomnianym przez ciebie filmie. Jak widać trzeba naprawdę rozważnie podchodzić do tematu i do tego, co zawiera się w swojej prezentacji.

lektury dadzą Ci trochę pewności że nie będziesz miał pytań z kosmosu.
A jak już dostaniesz pytanie, które początkowo wyda Ci się jak z kosmosu, uroczo się uśmiechaj - to zwiększa Twoje szanse na to, że komisja minimalnie Cię naprowadzi i zaczniesz sypać wiedzą z rękawa. :D

Przy wyborze tematu kierowałam się właśnie tym, żebym nie musiała poświęcić na pisanie pracy maturalnej większości mojej uwagi i czasu. Podobnie jak Avant, wolałam skupić się na innych przedmiotach. W dodatku niemalże każdy bohater na kartach powieści ulega jakiejś metamorfozie, więc pole do manewru miałam spore. Bezapelacyjnie wplotłam do prezentacji "Przedwiośnie", chciałam też "Ferdydurke", ale nie pasowało mi do koncepcji pracy, więc ostatecznie zrezygnowałam.

Ja jak z wyborem tematu wyrobię się w terminie to będzie dobrze...  ::)
Weź coś z obrazami, zawsze potem jest wesoło, trzeba latać, szukać, interpretować... To gratka dla takich zapalonych humanów jak Ty. ;D

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #283 dnia: Wrzesień 18, 2013, 20:26:06 »
Ja jak z wyborem tematu wyrobię się w terminie to będzie dobrze...  ::)
Weź coś z obrazami, zawsze potem jest wesoło, trzeba latać, szukać, interpretować... To gratka dla takich zapalonych humanów jak Ty. ;D
Nie lubię z obrazami :P Sara mnie namawiała na coś z językiem i niektóre tematy brzmią ciekawie, ale nie wiem czy mam ochotę tak się gimnastykować z prezentacją skoro jestem ostatnim rocznikiem, który ma coś takiego na maturze.
Mnie korci temat o miłości matczynej w literaturze i filmie, ale nie wiem, nie wiem... :) Moja polonistka odradza, bo mówi, że to temat bardzo popularny i wiele już zostało powiedziane, ale to przecież nie moja wina, mogli powymieniać te tematy, a nie :P

A tak zbaczając z tematu...
Bezapelacyjnie wplotłam do prezentacji "Przedwiośnie"
Wplotłaś "Przedwiośnie", bo podobało Ci się "Przedwiośnie"?

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #284 dnia: Wrzesień 18, 2013, 20:31:12 »
Wplotłaś "Przedwiośnie", bo podobało Ci się "Przedwiośnie"?
Tak. I przy okazji "Przedwiośnie" było też na maturze pisemnej. Wymodliłam. :D