Autor Wątek: Piosenka, która...  (Przeczytany 75042 razy)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
Odp: Piosenka, która...
« Odpowiedź #165 dnia: Sierpień 05, 2014, 21:46:50 »
Piosenka, która chodzi za mną, w moich wnętrzach i wydobywa się ze mnie... Aż dzisiaj usłyszałam stanowcze: "Mama, nie śpiewaj!" I teraz pytanie, czy dziecię ma dość piosenki, czy ma dość śpiewająco-wyjącej mamy (bez słuchu i talentu) :)
Piosenka:
https://www.youtube.com/watch?v=FqkbGMxNSXU
Aczkolwiek... mnie i tak w głowie odtwarza się wersja Madzi. Taka tam... słabość moja.
https://www.youtube.com/watch?v=-P78-K7pUn4

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #166 dnia: Sierpień 05, 2014, 21:50:08 »
Ten kawałek jest uroczy <serduszko> Głównie dlatego, że po francusku (ćwiczę dzielnie przed wielkim zjazdem rodzinnym :D). Szkoda tylko, że do jakiejś reklamy go wypożyczyli i trochę spowszedniał...
Albo mi się wydaje, że tak było  <mysli>
Ja jeszcze nie słyszałam w żadnej reklamie, widocznie takie zalety ograniczania telewizji :) Chociaż mnie też już trochę "spowszechniał" ten utwór (bo często wyszukuje na YT), ale mimo to gdy dzisiaj usłyszałam pierwsze dźwięki w radio prowadząc samochód - musiałam dać głośniej, aby troszkę nieudolnie próbować śpiewać wraz z wokalistką :D

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #167 dnia: Sierpień 06, 2014, 06:36:10 »
Przez tą piosenkę myślałem, że radio w samochodzie mi się popsuło :D
Dlaczego?
Bo tam tak trzeszczy na końcu, dość długo i myślałem, że głośniki mi szlag trafił :D
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #168 dnia: Sierpień 21, 2014, 21:11:56 »
Uroczyście oświadczam, że zarówno "Ostatni taniec" jak i piosenka Celinki Dion Céline Dion - Je sais pas były w domu mym odsłuchiwane na okrągło, przez całe siedem dni:) I nie powiem, że do znudzenia. Piosenki, które zawsze będą mi przypominać ten sierpień. Już nawet nie palec, który wsadziłam pod kosiarkę...:)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #169 dnia: Sierpień 26, 2014, 23:03:46 »
Już nawet nie palec, który wsadziłam pod kosiarkę...:)

Ojejku... Jean i co z palcem?  :o

Cała ostatnia płytka Celinki Dionki mnie oczarowuje za każdym kolejnym przesłuchaniem. Dodaje weny i napawa nostalgią.
Widać, że od początku do końca przemyślana twórczość :)
https://www.youtube.com/watch?v=_LTsjwiTN7w

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #170 dnia: Sierpień 28, 2014, 20:23:32 »
Palec się goi, 3M:) Nie ucięłam go, nie ścięłam góry, obyło się nawet bez szycia. Trochę skaleczyłam no i paznokieć na pół poszedł. jeżeli nawet coś bolało to zupełnie było to niczym wobec...a choćby comiesięcznych niektórych ekscesów. Po prostu wydarzenie niecodzienne, choć przyznaję, mogło się skończyć to koszenie trawnika dużo bardziej dramatycznie.
Muzycznie chwilowo odstawiłam francuskojęzyczny rozdział (chwilowo), choć co do Celinki zgadzam się - to nie jakieś bodyj co  <tak>
Podobnie jak Sade, na której twórczość fazę mam teraz. Zaiste, lubię mnóstwo artystów i setki piosenek, ale w taki jedyny w swoim rodzaju sposób odpływam tylko przy czymś takim oto:
Sade - Love Is Stonger Than Pride
Zresztą moja ulubiona płyta:)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #171 dnia: Sierpień 28, 2014, 21:10:44 »
Cała ostatnia płytka Celinki Dionki mnie oczarowuje za każdym kolejnym przesłuchaniem. Dodaje weny i napawa nostalgią.
Widać, że od początku do końca przemyślana twórczość :)
https://www.youtube.com/watch?v=_LTsjwiTN7w

Ojej! Piosenka, która mnie budzi, bo właśnie ten zacny i cudny utwór wybrałam na swój budzik.
Piosenka, która jest o tacie... i może temu dzwoni nią moja mama (oprócz budzika także dzwonek przypisany mamusi) - w końcu oni to na zawsze jedność.
I wreszcie piosenka, której nie wolno mi słuchać w domu, bo "wystarczy, że co rano tego słucham!"

Bezczelnie podpinam się pod ten utwór. Najlepsze wydanie Celinki! A cała płyta... mistrzostwo.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #172 dnia: Sierpień 30, 2014, 23:28:53 »
Rocznicowo - skoro data śmierci i urodzin są tak blisko siebie - jeszcze raz o pannie wyklętej.
Piosenka, która nawiązuje do historii Inki.

Jedna Chwila - Kasia Malejonek & Maleo Reggae Rockers - Panny Wyklęte

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #173 dnia: Sierpień 31, 2014, 22:17:03 »
Uwielbiam tę piosenkę jak i całą płytę Panien Wyklętych, ale i Panien Morowych.
Świetne projekty. Koncerty to też niesamowite doznanie. Chociaż młodsze dziewczynki niewyraźnie śpiewają, ale mniejsza :P

A Kasia Malejonek teraz już Jagiełło niedawno urodziła synka. :)

https://www.youtube.com/watch?v=dX_l4hUNiPI
Niezwykle smutna, nostalgiczna piosenka, ale wżerająca się w słuchacza, a przynajmniej we mnie, dogłębnie.

i jest jeszcze "Noc"
https://www.youtube.com/watch?v=KLP70_Ge1AQ
z pięknym tekstem...
"Stanę na każde Twoje zawołanie, Polsko. Po Bogu pierwsza, poza Nim przed Tobą nikt. Płaczesz, gdy zło wyklina Twoje wierne wojsko. Upomnisz się jak matka o synów swych"

To tak w kontekście jutrzejszej rocznicy 1 września.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #174 dnia: Wrzesień 01, 2014, 08:49:59 »
Ja już nie słucham "Nocy". Nie potrafię. Za dużo emocji. Inni natomiast z otoczenia mego odbierają ten tekst całkiem spokojnie.
75 lat to mnóstwo czasu. Dla niektórych tak odległe zdarzenie jak bitwa pod Grunwaldem. Z kolejną datą będziemy pewnie bardziej na bieżąco.

Zakazane piosenki - siekiera, motyka

"Dlaczego śpiewają i się uśmiechają, skoro jest wojna" - ciężko się odpowiada na takie pytania.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #175 dnia: Wrzesień 01, 2014, 19:18:41 »
Piosenka, która jak najbardziej pasuje na inaugurację nowego roku szkolnego ;D
Mimo, że pochodzi z czołówki (czy tyłówki) programu o przedszkolu, to jednak tekst ma bardzo adekwatny (i zawsze aktualny) do wszystkich edukacyjnych etapów.

Dzieci to my sami - Budka Suflera - CAŁA PIOSENKA

Słowa proste, ale z podtekstem.
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #176 dnia: Wrzesień 17, 2014, 09:25:34 »
Piosenka, która...pomaga mi przejść nie tyle przez nostalgiczną jesień, którą uwielbiam, ale srogą zimę, której się boję. Piosenka wcale nie o zimie, ale muzyka świetnie zawsze nawała się do obserwacji pierwszych płatków śniegu (a zima w grudniu jest naprawdę urocza). A co tam, ja sobie przy Collinsie zimę oswajam i dlatego potem nie narzekam :P
Głos Collinsa mnie uspokaja od dawna, obok kilku innych (ale naprawdę nie ma ich dużo <tak>).
Phil Collins - Do You Remember

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #177 dnia: Wrzesień 18, 2014, 13:14:43 »
Piosenka, która mnie uspokaja i wprowadza w fajny nastrój.
Ach ta gitara.... Jedna z piękniejszych piosenek Neila Younga, ostatnio łazi mi często po głowie :)

Neil Young - Cortez The Killer
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #178 dnia: Wrzesień 19, 2014, 11:22:22 »
Nie znałam Mintku, więc tym bardziej dzięki za zaprezentowanie. Doszłam do wniosku jakiś czas, że jakim bym się instrumentem nie zachwycała, to jednak najbardziej porywają mnie dźwięki wydobywające się z gitary elektrycznej  <buja_w_oblokach> W sumie akustycznej też...

Alicia Keys - Try Sleeping With A Broken Heart

Jedyna piosenka, którą śpiewa Alicia Keys i którą ja trawię (no może poza "A woman's worth"). Nie bez powodu wybrałam piosenkę tej wokalistki, bo może ktoś  powie coś na te,mat tego fenomenu. Gdzieś przeczytałam, że dostała ona nagrodę za ambitne i mądre teksty piosenek ...jak ja się cieszę, że amerykańskie standardy jeszcze u nas nie królują. Bo o ile bezsensowne teksty powstają i u nas to jeszcze nikt nie daje za to prestiżowych nagród. Chociaż to pewnie kwestia czasu :ysz:

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #179 dnia: Październik 18, 2014, 22:08:24 »
Kolejna piosenka, która...  przyplątała się do mnie przez miłość do lat 80-tych ;D Tłukę drugi dzień...odkąd odzyskałam kontakt ze światem wirtualnym. Historia tego duetu jest dość zajmująca. Ona - wokalistka, niedowidzi, niedosłyszy i miała szereg niedowładu po urazie kręgosłupa.

Womack & Womack - Teardrops