Autor Wątek: Piosenka, która...  (Przeczytany 75145 razy)

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
Odp: Piosenka, która...
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 23, 2012, 01:07:47 »
Wow... Przyznam szczerze, że nie znałam tej piosenki :D I to jaka sensowna, z dobrym tekstem i przesłaniem.  A i duet szczególny.
Dzięki Jean za nią. :)

Piosenka, która / Piosenki, które przywołują pamięć o twórcy...
http://www.youtube.com/watch?v=6p7KYeR4Khs

Republika i "My Lunatycy". To tak w kontekście już wczorajszej rocznicy śmierci Grzegorza. Dzień  22.12 w szczególności należy do Republiki. :)

My lunatycy - coraz więcej lunatyków pośród nas.
My lunatycy - każdy własny wulkan na Księżycu ma.
Tabletki na sen to komunia święta dla każdego z nas.
My lunatycy - coraz więcej lunatyków pośród nas.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 23, 2012, 13:41:37 »
Piosnka, która kojarzy mi się z koncertem kolęd z LO. Ostatnio oglądałam "Metro" i tak mi się przypomniała. Swoją drogą... "Metro" w pierwszej obsadzie, to mistrzostwo świata! <3

"Uciekali" Metro

Bardzo lubię spokój, jaki wnosi ta piosenka. I ciepło... Nie potrafię jej rozpatrywać w kategorii kolędowej, ale jako piosenka świąteczna spisuje się świetnie. :) Bardzo często słucham w świątecznym okresie :)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 29, 2012, 20:23:22 »
Boże, Janowskiego nie poznałam  <olaboga> Jeszcze jakby mi ktoś powiedział, kim jest ten pan w okularach to bym wdzięczna była bardzo.

Piosenka, która...w końcu już wiem o czym jest.  <pompony>

"Nie płacz Ewka"

W końcu jestem upewniona, że nie jest to tekst o rozstaniu, o pożegnaniu dwojga zakochanych ani też o trudach życia i zdobywania sprzętów gospodarstwa domowego w PRL-u.
Wszystko zaczęło się od pobytu w Stanach Hołdysa, któremu spodobały się ballady country, i w takim klimacie napisał sobie muzyczkę (ponoć potem gitarzysta - Sygitowicz -  musiał naciskać struny plastikową zapalniczką by uzyskać odpowiedni, właściwy efekt).
Muzyczka trafiła do Olewicza, który był wtedy wielkim muzycznym guru, coby  stworzył jakiś tekst.   I stworzył (choć ponoć miał problemy, bo refren cały w jednosylabowcach) coś, co było jego osobistym wyznaniem, miłosnym pewnie też, ale w stosunku do czasów "dzieci kwiatów" i wielkimi muzykami - poetami tamtych czasów, jak Dylan czy Morrison. Wczesna ich śmierć, zdaniem Olewicza, nie pozwoliła im się zbrukać czy pozwolić, by   szczytem ich marzeń było mieszkanie, meble...słowem, dobra materialne, do tego też byle jakie. Dawni idole obrastają w tłuszcza a współcześni szukają i natchnienia i pocieszenia w alkoholu. Dlatego Olewicz się żegna i chce iść, tam gdzie przyjaciół kilku ma, nawet jeśli to w zaświatach. Na szczęście skończyło się na tym tekście i nie przeszło w czyny...
Olewicz pisząc tekst tej piosenki, wzorował się trochę na innej. Love Street - The Doors. Stąd ulica o nazwie:  Miłość,  po której hula wiatr wśród rozbitych szyb a nie ma już domku z ogródkiem ani sklepu, gdzie się spotykały istoty wolno kochające (jak w piosence Doorsów).
A Ewka? Była, była a nawet były dwie. Obie w klasie licealnej, gdzie Olewicz uczył angielskiego, często przez studiowanie tekstów Boba Dylana. W celu lepszej ich prezentacji  zapraszał Hołdysa na swoje zajęcia i wtedy jedna z uczennic ponoć zakochała się z nim z wzajemnością. To pierwsza Ewka...bo druga pojawiała się w klasie trochę później, po wielu latach spędzonych w Stanach. I ta druga miała ciekawe i często krytyczne uwagi, była natchnieniem dla Olewicza (choć ani słowa nie było o kochaniu :P) i najprawdopodobniej jest z niej więcej w Ewce z piosenki ;D

Ubóstwiam takie historie...prawdziwe, a jest jeszcze tyle kawałków, tekstów, które mi spać czasami nie dają :)

Offline eM

• Kryminalny Zuch
  • Aktywny użytkownik
  • upadły anioł
    • M.O
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #63 dnia: Styczeń 17, 2013, 16:53:25 »
Piosenka, która... wprawiła mnie dziś rano w dobry humor  :D (a trudno mieć go wstając o 6)
Myślałam, że to kolejny remix z piosenką Selah, a tu coś nowego (wiem, że to cover, ale chodzi mi ogólnie o projekt) jednak tworzy poza swoją płytą  :D
Przyszłam z wykładów i od godziny jest tylko opcja "odtwórz ponownie"  ;D
Klip można powiedzieć, że stworzony "z ręki", a taki uroczy.

You're just too good to be true,
can't take my eyes off you
I love you, Baby

<serduszko>

Hey, little rich girl!

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #64 dnia: Styczeń 17, 2013, 20:04:28 »
Ja ostatnio trafiłam na piosenkę Rubika z wokalem Anny Lubienieckiej 'Chociaż raz'. Trochę się zdziwiłam, bo myślałam, że Rubik tworzy głównie wolne utwory, a tu jak na Rubika to można powiedzieć, że chyba piosenka z powerem.
Choć nie mój klimat, to wpada w ucho. Bardzo podobają mi się instrumenty w tej piosence.
Chociaż raz
Ten blask
Który w sobie mamy
Ten świat
To my go wymyślamy i czas
Co płynie razem z nami jest nasz
uwierz w to chociaż raz
Że to wszystko jest w nas

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #65 dnia: Styczeń 19, 2013, 15:49:20 »
Piosenka, którą pokochałam od pierwszego odsłuchania, a dziś natknęłam się na teledysk.
Werk & Kuba Koźba - Down ?
Płyta, z której jest piosenka mnie nie powaliła, ale ta piosenka skradła moje serce bez litości. Uwielbiam głos Kuby, to pewnie dlatego tak szaleję za tym utworem. Teledysk niezbyt ciekawy, ale Kuba ma fajny kapelutek ;D

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #66 dnia: Styczeń 19, 2013, 16:59:40 »
Piosenka, która jest coverem lepszym od oryginału i która chodzi za mną od dłuższego czasu.
Uwielbiam brzmienie gitar w tej piosence. Poza tym dziewczyna ma taki lekki i przyjemny do słuchania głos.
Jar of Hearts (Tiffany Alvord & Boyce Avenue acoustic cover)

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #67 dnia: Styczeń 22, 2013, 07:40:20 »
Piosenka, która towarzyszy mi podczas gotowania i zmywania. Właściwie jest szereg takich piosenek... wchodzę do kuchni, odpalam wieżę i działam :) Tylko z tego szeregu jest kilka mi bardzo, bardzo bliskich... a wśród nich właśnie ta :)

"Jak zapobiec odejściu tej chwili,
która z odejść się składa aż tylu?
Chyba tylko tę furtkę uchylić
i przez furtkę tę odejść z tą chwilą.
Tak, tak-
wraz z jesienną chwilą tą -
odejść, zasnuć siebie mgłą -
odejść, zasnuć siebie mgłą -
mgłą."

http://www.youtube.com/watch?v=u8F2uUoX8S4

Offline Aga

• HaPi
« Odpowiedź #68 dnia: Styczeń 22, 2013, 10:31:09 »
Nowiutki singiel Eweliny Lisowskiej :) Słucham go wszędzie gdzie się da (w szkole, w domu, w autobusie itp.)

http://www.youtube.com/watch?v=pb-I8Uxzmgk

Rozpędzeni prosto w stronę słońca
 Zatraceni w sobie tak bez końca
 Zaliczamy dziś te wszystkie stany
 Bez grawitacji pędząc w nieznane
 Mrugnij a pofruną szyby z okien
 Rozpalamy znowu tu nasz ogień
 Każda chwila jest wiecznością
 Kiedy miłością podbijamy kosmos

Zapamiętaj jutra nie będzie...
Ewelina Lisowska!

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 22, 2013, 11:03:13 »
Kochani moi. Potrzebne mi są bardzo jakieś dobre piosenki o miłości. Mogą być takie zupełnie wprost (jak np. "Thank you for loving me" Bon Jovi, czy "Chcę Ci coś opowiedzieć" Dżemu), albo takie, w których słowo "miłość" w ogóle nie występuje (jak np. "Angel" Judas Priest). Fajnie jakby autorstwa były starych, rockowych zespołów, ale nie jest to warunek konieczny. Absolutnie NIE MOGĄ BYĆ takie shity jak zespół RH+ i ich "Jezu, to znowu się stało, zakochałem się aż mnie coś zabolało" ::) czy inne w takim stylu.

Pomożecie? Pomóżcie, proszę!
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 22, 2013, 11:52:42 »
Tak na gorąco, co mi sie przypomniało...

Dire Straits - Your Latest trick
Eric Clapton - Wonderful Tonight
Scorpions - Love of my life (może być wersja Queen, ale mnie osobiście ta bardziej odpowiada <szczerzy_sie>)
Prince - Purple Rain
Led Zeppelin - Since l've been loving you
Depeche Mode - In Your Room
Dżem - Alex
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 22, 2013, 12:11:45 »
Dziękuję, El! Idealne są :)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 22, 2013, 13:35:01 »
Have I told you lately that I love you - tylko za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć kto to śpiewa...
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 22, 2013, 17:59:49 »
http://www.youtube.com/watch?v=r4p8qxGbpOk Mam coś jeszcze z cyklu filmowe... Wykorzystane w filmie "To właśnie miłość".
A w wykonaniu The Beatles :D

To dorzucam więc od siebie ;)

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 22, 2013, 19:25:16 »
Scorpions - Love of my life (może być wersja Queen, ale mnie osobiście ta bardziej odpowiada <szczerzy_sie>)

Ah Scorpions. To są goście :-)

Ja polecam jeszcze Whitesnake - Love ain't no stranger.