Autor Wątek: Języki  (Przeczytany 14279 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mariatta

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Języki
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 17, 2012, 18:53:20 »

Też mam chyba coś takiego w sobie. Tylko, że ja obracam się wokół 3: holenderski, który juz dawno odpuściłam i chyba jednak odpuszczę na zawsze; rosyjski, który przez dziwną pisownię jest...dziwny i chyba też skapituluję, czy fiński (o tym wcześniej nie wspominałam), który zaczął się razem z początkiem słuchania wokalistów z Finlandii. O dziwo aktualnie więcej słówek znam z fińskiego niż z holenderskiego. To w sumie nie dziwne jak holenderskiego uczyłam się ostatni raz 2-3 lata temu. :)
W rosyjskim jest coś takiego w brzmieniu, co mnie denerwuję. A fiński - piękny, ale chyba za trudny :(

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 17, 2012, 19:26:43 »
Trudny, bo w żaden sposób niepodobny do  polskiego. Wszystko (i to dosłownie)trzeba ogarniać. Ale za to wymowa-taka piękna, melodyjna i lekka :)

Offline irishsoul

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 20, 2012, 22:48:39 »
Ok, to może dacie jakieś recepty na naukę języka? :( Ale chodzi mi o takie samouxtwo, bez zajęć, korków itp. Samemu w domku. Ja naprawdę chciałabym się nauczyć francuskiego. Nie, żeby gadać nie wiadomo jak, ot, żeby coś tam kumać. Ale nijak nie umiem się do tego zabrać. :/

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 21, 2012, 13:31:12 »
Mój wujek uczy się sam niemca-pobrał jakiś kurs, zgrał na płytkę i słucha jak jedzie do pracy. Mówi, że już go nawet korki nie denerwują ;)
Można też zakupić kurs wydawnictwa Edgard. Kumpela korzystała z takiego hiszpańskiego i całkiem fajnie to wygląda. Płyta+książeczka.
A ze swojego doświadczenia mogę polecić na początek stronkę book2.de. Języki do wyboru, do koloru. Ale tutaj nauka tylko ze słuchu.

Offline Mariatta

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 22, 2012, 11:33:54 »
Ok, to może dacie jakieś recepty na naukę języka? :( Ale chodzi mi o takie samouxtwo, bez zajęć, korków itp. Samemu w domku. Ja naprawdę chciałabym się nauczyć francuskiego. Nie, żeby gadać nie wiadomo jak, ot, żeby coś tam kumać. Ale nijak nie umiem się do tego zabrać. :/
Ja bym jeszcze dodała, oczywiście jak juz załapiesz podstawy, oglądanie i czytanie czegoś w tym języku - nawet takich książeczek uproszczonych.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 18, 2012, 23:10:41 »
Pomocy, doradźcie...

Jaki drugi język, poza hiszpańskim, wybrać na studiach? Kontynuować angielski na poziome C1 (tak mi wyszło w teście sprawdzającym poziom) i zdać egzamin na poziom C1 (uczelnia umożliwia), czy zacząć włoski od podstaw?
Boję się, że nie podołam z dwoma językami od samego początku, właściwie z trzema, bo jeszcze łacina... no i jeszcze cała masa innych przedmiotów do tego dochodzi. Plus, lepiej jedną rzecz umieć na 100% niż dwie po łebkach. A z drugiej strony, jeśli teraz się na włoski nie zapiszę, to pewnie już nigdy... bo o wiele prędzej sama z siebie się zmobilizuję na zdawanie certyfikatu niż na nowy język.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 19, 2012, 11:26:43 »
Hmm... Cal, ja bym chyba kontynuowała angielski.
Po pierwsze: podstawy już masz.
Po drugie: angielski jest bardziej przydatny niż włoski.

Bo z dwoma językami od podstaw może być ciężko. ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Szkoła
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 24, 2012, 12:58:39 »
Mam pytanie - chciałabym się nauczyć włoskiego - mam taki kaprys ;) Nie stać mnie w tej chwili na jakiś kurs - czytaj szkoła językowa ;) ale chodzi mi o jakieś płyty, podręczniki - żeby poznać podstawy - doradzicie? ;)
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
Odp: Odp: Szkoła
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 24, 2012, 19:24:58 »
Polecam Beatę Pawlikowską, cykl "Blondynka na językach". Nie będziesz umiała gramatyki perfekcyjnie, ale będziesz potrafiła się dogadać i zrozumieć co do Ciebie mówią i co czytasz. Jest to w bardzo przystępny sposób zrobione, uczysz się szybko, zapamiętujesz... dla mnie naprawdę super. :)
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 25, 2012, 10:35:13 »
Ja polecam też nagrania na book2.de. Sama swojego czasu korzystałam chcąc wrócić do niemieckiego, ale z każdą lekcją ten język wydawał mi się coraz gorszy. Teraz korzystam z wersji angielsko-słowackiej, bo mi się ostatnio tak ten język spodobał, że chyba zacznę się go więcej uczyć. Do tego podobny troszkę do naszego, to od razu łatwiejsza i przyjemniejsza nauka. :-)

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 26, 2012, 21:03:26 »
Znalazłam jeszcze kilka świetnych stron do nauki angielskiego, może się Wam przydadzą:

http://www.youlooknicetoday.pl/ - opowiadania i artykuły, podzielone na łatwe i trudne

http://www.meetenglish.pl/blog/ - cała masa różnych, przydatnych artykułów, odnośników do stron itp.

http://www.lyricstraining.com/ - słuchasz ulubionej piosenki i wpisujesz słowa, w zależności od wybranego poziomu - tylko 10% słów, 50% lub wszystkie

;)

Offline Kiki

• Administrator Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 27, 2013, 19:42:48 »
Odnalazłam świetną stronę internetową: www.fiszkoteka.pl - naprawdę polecam!

Od jakiegoś już czasu uczyłam się angielskiego za pomocą fiszek, które są świetnym sposobem nauki zarówno dla wzrokowców, jak i czynnościowców. Wydaje się, że proces tworzenia - jak ja to sobie mówię - "rybek" i nauka z nich są bardzo czasochłonne, jednak skuteczność przeważa szalę na ich korzyść - może i długo robię fiszki, ale szybciej się z nich uczę. Poza tym tak przyswojony materiał lepiej zapamiętuję, a gdy chcę sobie zrobić szybką powtórkę, wyciągam plik tych małych karteczek i tyle. :D

Co do strony... Można na niej tworzyć fiszki nie tylko z języków obcych, ale i z innych dziedzin - jesteśmy ograniczeni jedynie przez granice naszej kreatywności. Uczę się na niej języka angielskiego - mogę korzystać z fiszek innych osób lub stworzyć własne. Jest wiele sposobów nauki - wybieranie jednej z wielu odpowiedzi, zaznaczanie "wiem/nie wiem", wpisywanie prawidłowej odpowiedzi, gra w memory i inne. Dodatkowym atutem jest dostęp do e-kartkówek. Wykupienie konta premium pozwala na ściąganie plików mp3 z zestawami fiszek, których można słuchać podczas spacerów czy sprzątania, a także na pobieranie ich w pliku pdf i drukowanie, by uczyć się tak jak za pomocą tradycyjnie przygotowywanych "rybek". Nie ma się jednak co o to obrażać, bo dostęp do identycznych udogodnień oferuje również konto darmowe, z tym że obejmują one jedynie zestawy fiszek zrobione przez nas samych. Ponadto istnieje możliwość ładowania do fiszek kojarzących się z nimi obrazków oraz brzmień słówek, które system doda sam, jeśli tego nie uczynimy. W dodatku strona ustala system dziennych powtórek.

Osobiście uczę się równolegle za pomocą tej strony i własnoręcznie przygotowanych "rybek". Super sprawa! <usmiech>
Jeśli "plan A" nie zadziała, alfabet ma jeszcze 31 innych liter. Nie martw się.

Offline Łukasz

• Forumowy Informatyk
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #42 dnia: Maj 27, 2013, 19:49:35 »
Fiszki fajna sprawa. Sam uczyłem się 3 form czasowników z angielskiego przy pomocy fiszek. :P