Odnalazłam świetną stronę internetową:
www.fiszkoteka.pl - naprawdę polecam!
Od jakiegoś już czasu uczyłam się angielskiego za pomocą fiszek, które są świetnym sposobem nauki zarówno dla wzrokowców, jak i czynnościowców. Wydaje się, że proces tworzenia - jak ja to sobie mówię - "rybek" i nauka z nich są bardzo czasochłonne, jednak skuteczność przeważa szalę na ich korzyść - może i długo robię fiszki, ale szybciej się z nich uczę. Poza tym tak przyswojony materiał lepiej zapamiętuję, a gdy chcę sobie zrobić szybką powtórkę, wyciągam plik tych małych karteczek i tyle.

Co do strony... Można na niej tworzyć fiszki nie tylko z języków obcych, ale i z innych dziedzin - jesteśmy ograniczeni jedynie przez granice naszej kreatywności. Uczę się na niej języka angielskiego - mogę korzystać z fiszek innych osób lub stworzyć własne. Jest wiele sposobów nauki - wybieranie jednej z wielu odpowiedzi, zaznaczanie "wiem/nie wiem", wpisywanie prawidłowej odpowiedzi, gra w memory i inne. Dodatkowym atutem jest dostęp do e-kartkówek. Wykupienie konta premium pozwala na ściąganie plików mp3 z zestawami fiszek, których można słuchać podczas spacerów czy sprzątania, a także na pobieranie ich w pliku pdf i drukowanie, by uczyć się tak jak za pomocą tradycyjnie przygotowywanych "rybek". Nie ma się jednak co o to obrażać, bo dostęp do identycznych udogodnień oferuje również konto darmowe, z tym że obejmują one jedynie zestawy fiszek zrobione przez nas samych. Ponadto istnieje możliwość ładowania do fiszek kojarzących się z nimi obrazków oraz brzmień słówek, które system doda sam, jeśli tego nie uczynimy. W dodatku strona ustala system dziennych powtórek.
Osobiście uczę się równolegle za pomocą tej strony i własnoręcznie przygotowanych "rybek". Super sprawa!