Skoro z Ciebie taka romantyczna dusza to z pewnością przypadłyby Ci do gustu Anita Ellis (ta sama, której głosem śpiewała Rita Hayworth w "Gldzie" chociażby, o czym doskonale wiesz). Szczerze mówiąc, przykleiła się ta piosenka do mnie.
Nawet jakbym nie wiedziała, to dobrze pamiętając film, a zwłaszcza piosenki Gildy, od razu skojarzyłabym głos. Słuchając podanego utworu od razu pojawia się blondynka w czarnej długiej, obcisłej sukni, podniecająco kołysząca się, poruszająca się "kocimi ruchami"

Sinatrę ubóstwiam

A jaki przystojniacha na zdjęciu z tego clipu

Wolę bardziej energiczne kawałki, czyli bardziej nie- smooth jazz
Ten kawałek mam na płycie: "Jazz" Frank Sinatra. Trochę z premedytacją wrzuciłam
Liczę na słówko na temat różnic jazz a swing
Cóż, są chwile, że granice takie się zacierają a chwilami nie wierzę, że jakieś były 
A smooth-jazz to nie koniecznie same smęty

Proszę bardzo, nawet coś naszego rodzimego
BEMIBEK - Powrotna Bossa NovaRóżnica między jazzem a swingiem? Swing jest po prostu częścią jazzu, tą częścią która wyznacza pulsujący rytm (duża rola sekcji rytmicznej, instrumentów dętych, np: klarnet, saksofon, trąbka). W "czystym" jazzie mamy dużo improwizacji. Bywa, że muzycy wykonując jakiś numer za każdym razem grają go inaczej, wchodząc nawet w instrumentalne "dialogi", za każdym razem dodając w nich coś nowego.
Swing można tańczyć, jazz raczej trudno
Hooked On Swing DancingI jeszcze na deser: interesujący kawałek jazzowego chóru (polskiego
). Fakt, trzeba lubić, ale po Uli Dudziak chyba nikt czegoś w ten deseń nie tworzył 
Ha! Co za zbieg okoliczności. Właśnie wczoraj słuchałam sobie Dudziak w kilku duetach. A zainspirował mnie do tego program w TVP Kultura, którego była bohaterką. Świetnie zrobiony zresztą - z różnymi gośćmi, którzy są z nią w jakiś sposób związani (Urbaniak, Namysłowski, Czubaszek i paru innych), na wesoło, bez zbytniej "publicystyki".
Urzekło mnie to, iż pani Urszula w niezwykle ciepły sposób wypowiadała się o swoim byłym mężu - Michale Urbaniaku - nazywając go nawet "Michaś". Mimo, że się rozwiedli (a więc było coś, co zgrzytało - za częste zaglądanie do kieliszka męża i jego romans, który Dudziak bardzo "przechorowała", to akurat nie z programu, a z książki wiem) tak o nim się wyraziła "To on muzycznie mnie ukształtował taką, jaką jestem". Czyż to nie ewenement wśród "byłych", po dramatycznych rozstaniach? Nie są razem, a jednak się przyjaźnią

Poniżej rewelacja - świetny duet w jazzowej aranżacji... Chopina. Nawet jego można "zdżezować" i to głosem
Fryderyk Chopin & Urszula Dudziak, Grażyna AuguścikI tenże duet, ale tym razem w wersji jazz na ludowo. Super!
Urszula Dudziak & Grażyna Auguścik, Dwa Serduszka