Autor Wątek: Quiz  (Przeczytany 71315 razy)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
Odp: Quiz
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 10, 2012, 10:27:10 »
Jeżeli chodzi o ten akurat odcinek i piosenkę podczas napisów końcowych to jest to "Life is a rat race" (czyli życie jest wyścigiem szczurów) i o ile wiem nie pojawiała się na żadnym z albumów, ponieważ powstała tylko i jedynie na potrzeby serialu w 1985 roku...wcześniej (1982 ROK) powstała  "The man with the horn" -  ale ona również nie ukazała się na żadnej z płyt.  Trochę to zagmatwane.
Natomiast gdzieś tam w tle odcinka pobrzmiewa też " Long long way to go" z "No Jacket Required ".
Najładniejsza jest i tak In the air tonight

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 10, 2012, 10:29:50 »
 <olaboga> <olaboga> <olaboga> <olaboga> <olaboga>
Padłem normalnie. Takie rzeczy wiedzieć....... toż to szok   <flaga>

Tak, "Life is a rat race" to taki trochę rarytas, nie ma jej ani na żadnej płycie, ani na singlu, ani na składance... Ja mam jakąś bootlegową nieoficjalną kompilację "collinsowskich" odpadów (dema, niepublikowane kawałki, b-side'y i  inne dziwactwa) - a i tam "Life..." jest tylko we fragmencie.

Odpowiedź bezbłędna no i zadajesz.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 10, 2012, 11:29:34 »
Ale emotki dałeś takie, że się przestraszyłam, że wszystko poprzekręcałam (choć to wątpliwe). <boi_sie>

http://www.youtube.com/watch?v=mbvPceT5B-U

Jaki tytuł nosi ten utwór, kto go pierwotnie wykonywał oraz gdzie i jako co został wykorzystany kilkanaście lat temu (co, wbrew pozorom, nie jest trudne) ;)

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 10, 2012, 15:51:40 »
"Bez ograniczeń" Kombi. Piosenka była wykorzystana w czołówce programu 5 10 15  <muza> To fakt, nie było takie trudne. Oglądało się, oglądało  <okularnik>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 10, 2012, 18:34:14 »
Brawo czterolistna  <brawo> Czekamy na pytanie:)

A gdyby ktoś nie wierzył, to proszę:
http://www.youtube.com/watch?v=ygQRx10KEOY&feature=related

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 10, 2012, 21:40:07 »
Cieszę się, że się nie pomyliłam  <tak> Od pierwszej chwili wiedziałam, że chodzi o 5 10 15, ale jak wysłałam wiadomość, to nagle zwątpiłam. To w końcu było ładnych parę lat temu  <jezyk>

Teraz moje pytanie:

Kto i w jakim utworze (tytuł) śpiewa, że: udawać woli Greka lub zachłysnąć się śniegiem i zostać Norwegiem? Proszę podać tytuł piosenki, wykonawcę, płytę, z której pochodzi utwór i rok jej premiery.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 10, 2012, 22:09:05 »
Michał Bajor "Hiszpańczyk" (o jakże żwawe flamenco, cudowny utwór jak zresztą wszystkie pana Bajora) z płyty "Inna bajka" wydanej w 2007 roku.

Mam nadzieje, że poprawnie, inaczej się zbłaźnię (tym bardziej, że płytę takową mam <haha>)
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline KONICZYNKA

• M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 10, 2012, 22:28:20 »
El... Skoro płytę takową posiadasz, to nie ma mowy o pomyłce. Całą płytę po prostu uwielbiam.
Doskonała odpowiedź.  <brawo> Twoja kolej.  <tak>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 11, 2012, 20:23:41 »
Łatwe będzie <jezyk>

Podaj tytuł dzieła, z którego pochodzi utwór poddany poniższej wariacji oraz wskaż, o który fragment owego dzieła chodzi (co ilustruje oryginalna kompozycja).

http://www.youtube.com/watch?v=8NzYhRRITsM
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 18, 2012, 07:54:39 »
Chyba mam ostatnio problem ze zrozumieniem czytanego tekstu.
Tak że,  może zacznę od tego, że Marsz Weselny Mendelssohna  powstał jako  fragment uwertury smyczkowej do "Snu nocy letniej" Szekspira.
W podanym fragmencie słychać też weselny marsz Wagnera...

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 19, 2012, 22:15:30 »
Tak że,  może zacznę od tego, że Marsz Weselny Mendelssohna  powstał jako  fragment uwertury smyczkowej do "Snu nocy letniej" Szekspira.
To prawidłowa odpowiedź na pierwszą, tę łatwiejszą, część pytania <szczerzy_sie>
Trzeba dopowiedzieć jeszcze: jaki fragment sztuki ilustruje ta część uwertury? czego dotyczy?
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 20, 2012, 16:10:51 »
Nie mam pojęcia, nigdy tego nie oglądałam. Czytałam, owszem, ale nie wiem, który to fragment. Może ten:

Uderz, muzyko!   Twą dłoń daj mi drogą,

Kolebkę śpiących lekką trąćmy nogą,

Bo przyjaźń w dawnej wróciła nam mocy.

W książęcym domu jutro, o północy,

Błogosławieństwa poniesiem życzenia

Na wszystkie jego przyszłe pokolenia,

A z Tezeuszem dwie kochanków pary

Złączą się węzłem miłości i wiary

Jednocześnie ślub biorą trzy pary: Tezeusz i Hipolita, Demetriusz i Helena oraz Lizander i Hermia. Marsz Mendelssona jest muzyczną ilustracją tańca (ślubnego) tych trzech par. Chyba.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 20, 2012, 20:06:19 »
No, teraz to aż nad wyraz dobrze, tak jak trzeba i jeszcze więcej <brawo>

Jean, zadajesz :)
Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 22, 2012, 08:17:23 »
Jak się nazywał najwybitniejszy polski konferansjer, prezenter estradowy. Festiwale opolskie lat 70-tych i 80-tych nie mogły się obejść bez jego osoby. Zmarło mu się nie tak dawno. Jego żona była piosenkarką, jego synowa jest nią (czyli piosenkarka - wokalistką) i to bardzo znaną (w kręgach niektórych), choć prezentuje inny gatunek.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 22, 2012, 08:23:14 »
Skoro najwybitniejszy konferansjer w PL - to wiadomo, że Lucjan Kydryński i bez dyskusji :)
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"