Project Runway

Amerykański program typu reality show, emitowany na antenie stacji Bravo TV. Celem programu jest wyłonienie spośród grupy młodych projektantów mody takiej osoby, która wykaże się największą pomysłowością i inwencją w tworzeniu własnej kolekcji ubrań. W każdym z odcinków uczestnicy zmagają się z zadaniami, których efekty są oceniane przez czteroosobowe jury: modelkę Heidi Klum, amerykańskiego projektanta Michaela Korsa, redaktorkę magazynu Elle Ninę Garcia oraz zaproszonego gościa (również projektanta, gwiazdę, bądź osobę bezpośrednio związaną z zadaniem). Format spotkał się z ogromnym zainteresowaniem widzów, jak i został odznaczony prestiżowymi nagrodami Emmy i Peabody Award. Mentorem dla projektantów jest Tim Gunn, krytyk mody, który bezpośrednio nie ocenia zawodników, a zamiast tego komentuje i sugeruje poprawki podczas ich pracy. Sukces Project Runway w USA spowodował pojawienie się lokalnych wersji programu w Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Norwegii, Malezji, Australii i na Filipinach.
Niestety Polacy nie wpadli jeszcze na pomysł stowrzenia takiego programu, a moim zdaniem szkoda. Sama szyję, więc lubię oglądać tego typu programy. Fashion design to coś co mnie kręci. W Polsce fashion design jest słabo rozwinięty, w porównaniu do innych krajów (ogólnie mało jest szkół designu), a pojawienie się takiego programu mogłoby spowodować rozwój tej dziedziny.
Jak na razie jestem na trzecim sezonie tego programu. Trzecia edycja, jak na razie, wydaje mi się najlepsza. Jutro wyemitowany będzie finałowy odcinek na TV6. Już się nie mogę doczekać. Uwielbiam Mychael'a Knight (pan na moim avku).
A co Wy sądzicie o tym programie?