Gdzieś tam w polskim światku żyje sobie ksiądz Marek Wójcicki, który wraz z grupką niepełnosprawnych młodych ludzi założył Stowarzyszenie Absurdalny Kabaret, a jego patronatem objęty jest kabaret
"Drzewo, a gada". Oglądałam niedawno reportaż z udziałem jednego z jego bohaterów, 19-letnim obecnie Patrykiem Laksą (ojciec Michał to basista kilku znanych kapel), chłopcem z porażeniem mózgowym. Nie będę pisać o historii jego choroby, bo tu nie o to chodzi. Warto jednak zaznaczyć, że to niezwykle inteligentny, z ogromnym poczuciem humoru oraz wielkim dystansem do swej i innych niepełnosprawności, młody człowiek.
"Drzewo, a gada" brało udział z powodzeniem (nagroda) w ogólnopolskim przeglądzie kabaretów amatorskich PAKA i w kabaretowym świecie jest bardzo znane. I tylko sami członkowie "Drzewa..." oraz ich protektor i jednocześnie autor tekstów, ksiądz Marek, wie ile pracy, ile wysiłku, ile cierpliwości, ile samozaparcia i ile pasji wkładają w to, co robią niepełnosprawni.
A efekty? Proszę bardzo:
Kabaret Łowcy.B i Drzewo a Gada - Urząd PracyChłopak, który śpiewa jest oczywiście niepełnosprawny Jakub Nawrotek, fantastyczny głos. O czym można przekonać się słuchając utówrów z linków, które prezentuje niżej.
A wracając do kabaretu "Urząd pracy" - perełki:
- Jak - masz - na - imię... patrz mi na usta. Jak - masz - na - imię.
- Patryk ciulu.

- Nie martw się Bóg cię kocha.
- Ciekawe co by było, gdyby mnie nie lubił.

- Kto przyszedł w sprawie pracy, prawa ręka do góry.
- Haha, prawa dizlu, haha... hmmm... ekhmm.

No i cała dalsza rozmowa o lekach, koniach, sporcie i laskach - całość bomba

Ksiądz Marek opowiadał, że po jednym z występów "Drzewa... podszedł do niego jakiś widz powiedział tylko jedno zdanie "Człowiek nie wiedział nawet jaki jest głupi" i odszedł. W kontekście wyżej przedstawionego fragmentu kabaretu, jakże wymowne jest to zdanie.
Ale nie tylko w formie kabaretowej chłopaki się realizują. Drugą pasją jest muzyka. To, co udało mi się do tej pory wysłuchać naprawdę wprawia w zachwyt. Oto ostatnie osiągnięcie chłopaków.
Drzewo a gada - "Adres ulica" (Official Music Video 2013)To jest fantastyczne: realizacja clipu, "aktorzy" (Chaplin to Patryk, występujący wyżej z Łowcy.B, policjant to wspomniany wyżej Jakub), tekst, muzyka. A poniżej coś w innym stylu, ale także bardzo dobre.
Drzewo a gada - DREWNIANYSorry, że w temacie kabaretowym wtrąciłam wątek muzyczny, ale nie chciałam rozgraniczać tych dwóch światów, które dla ich bohaterów, są ściśle zintegrowane w codziennym pędzie do życia.