Autor Wątek: Moda, zdrowie i uroda  (Przeczytany 27409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
Odp: Moda, zdrowie i uroda
« Odpowiedź #75 dnia: Październik 25, 2013, 21:37:32 »
sandi - nie wiem czy w moim przypadku. Bo kamienie ma babcia, piasek ma tata, więc to chyba dziedziczne cholerstwo :(
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #76 dnia: Październik 26, 2013, 08:21:46 »
Przykład Maleńkiej pokazuje, że trzeba się cieszyć z każdego dnia, kiedy nie mamy niczego przewlekłego :)
I wydaje mi się,  że z upływem czasu nie jest się bardziej przygotowanym na wieści o jakiejś chorobie.  Potem się najczęściej żałuje swojej głupoty z lat wcześniejszych, zwłaszcza jeśli trzeba zostawić małe dzieci. Już widziałam takie rzeczy...:(

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #77 dnia: Październik 27, 2013, 17:11:18 »
Lekarze są różni, ale jednak posiadają fachową wiedzę, dlatego tylko oni (internet, znajomi czy inni "doradzacze" mogą stanowić tylko pomoc w normalnym leczeniu) mogą najlepiej pomóc.
Chociaż są wyjątki... Przewlekłą  chorobę u mojej siostry wykryła mama przeglądając internet, bo lekarz nie wiedział, o co chodzi. Trzeba więc było wziąć sprawy w swoje ręce i pójść do niego z gotową diagnozą, którą musiał tylko potwierdzić. Przykra sprawa.

Nie warto zaczynać dbać o zdrowie dopiero wtedy, kiedy zaczyna się psuć. Bo już jest za późno.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #78 dnia: Październik 27, 2013, 18:02:14 »
Nie warto zaczynać dbać o zdrowie dopiero wtedy, kiedy zaczyna się psuć. Bo już jest za późno.
No chyba nie. Gdyby tak było to powinnam sobie pomyśleć, że walę lekarzy bo i tak mam już popsute nerki więc nic mi nie pomoże.
Moim zdaniem zawsze warto spróbować podjąć leczenie.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Avant

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #79 dnia: Październik 27, 2013, 18:15:50 »
Nie zrozumiałyśmy się do końca. Chodziło mi raczej o to, że nie powinno się zaczynać dbać o swoje zdrowie dopiero wtedy, kiedy wychodzi na jaw jakaś choroba. Według mnie, badania profilaktyczne, konsultacje z lekarzem, jeśli coś nas niepokoi mogą czasami być znaczące.
To oczywiste, że w przypadku, kiedy jednak przytrafia się jakieś nieszczęście, podjęcie leczenia jest naturalną sprawą i przecież nie uważam tego za złe, ale chciałam tylko podkreślić, że badania profilaktyczne są ważne i warto dbać o zdrowie, nawet jeśli wszystko jest w porządku. W niektórych przypadkach można przecież zapobiec danej chorobie. Tylko o to mi chodziło - o profilaktykę. W żadnym wypadku nie miałam na myśli, że chora osoba nie powinna się leczyć!
Nie uważam też, że wszystkie choroby wynikają z zaniedbania, wiadomo. Miałam na myśli jedynie to, że warto myśleć o swoim zdrowiu nawet jeśli wszystko z nim okej. I nie dotyczyło to ani Ciebie, ani nikogo innego w tym wątku. Po prostu, takie ogólne stwierdzenie.

Życzę powrotu do zdrowia, Maleńka.

edit:
Może faktycznie niefortunnie napisałam tamto zdanie, ale mam nadzieję, że już wyjaśniłam, o co mi chodziło.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #80 dnia: Październik 27, 2013, 18:17:17 »
W takim razie zwracam honor ;)

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #81 dnia: Październik 27, 2013, 18:46:23 »
Nawet jeśli internet (jakimś cudem) okaże się pomocny w zdiagnozowaniu jakiejś choroby to nadal potrzebny jest lekarz do leczenia - no chyba, że internet już to potrafi.  <mysli>
Internet to naprawdę największy śmietnika na świecie. Jest tutaj wszytko. Jak już zaczniesz czytać i dopasowywać objawy to się okaże, że chorujesz na kilkadziesiąt chorób naraz. A już do szewskiej pasji doprowadza mnie twierdzenie, że jak się ma 40 lat to już musisz być na coś chorym. Jak nie cukrzyca to nadciśnienie, jak nie nadciśnienie to za wysoki LDL... A jeśli nie masz niczego to chyba jakiś dziwny jesteś :o No nic tylko szukać sobie choroby trzeba, żeby nie odstawać do ogółu ::) Niby śmieszne, ale naprawdę kiedyś lekarz musiał mi kilka razy powtórzyć, że na nic nie choruję - chociaż jeszcze nie osiągnęłam tego poczciwego wieku - bo n9ie chciałam uwierzyć.
Podobnie było z pierwszą wizytą u ginekologa już jakiś czas temu. Jak tylko przeczytałam gdzieś, że 20-letnia dziewica to obciach  i nawet lekarze mają ubaw... ::) to jak się pojawi starsza to w ogóle będzie cyrk. A potem się dziwić, że dziewczyna trafia pierwszy raz do lekarza będąc w ciąży. Ok, jak ma 18 lat ale jak ma ponad 30? U mnie kiedyś przeważył rozsądek, ale co się ostresowałam to moje.
Internet jest pod tym względem bardzo be :P

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #82 dnia: Wrzesień 19, 2014, 13:20:37 »
Ma ktoś z Was szczoteczkę elektryczną? I jak tak to jak ona się sprawdza? Lepsza niż zwykła?
Bo ostatnio się nad tym zastanawiam :)

I z innej beczki.

Sposób na długowieczność mojego dziadka (91 lat!) - ćwiczenia

Ostatnio trafiłam na ten filmik.
Jejku! Jak ja bym chciała być w takiej kondycji fizycznej i psychicznej jak ten pan, gdy będę w jego wieku! (jeśli w ogóle dożyję!  :P) To jest niesamowite, że on ma 91 lat (!) i takie podejście do życia :) a wygląda na 70  :) Pozytywny człowiek!

Rozkłada mnie na łopatki - "Teraz 10 pompek" i robi jak gdyby nigdy nic  :)

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #83 dnia: Wrzesień 19, 2014, 13:30:18 »
Ma ktoś z Was szczoteczkę elektryczną? I jak tak to jak ona się sprawdza? Lepsza niż zwykła?
Bo ostatnio się nad tym zastanawiam :)
Tak, ja rok temu przerzuciłam się na szczoteczkę elektryczną. I cóż, już z samej definicji jest lepsza od szczoteczki manualnej, bo wykonuje o wiele więcej ruchów na minutę - w związku z czym zęby są dokładniej czyszczone. Poza tym jest bardzo wygodna w obsłudze, no i moja ma jeszcze ten bajer, że daje mi znać kiedy mija czas przeznaczony na mycie zębów :D Funkcja o tyle fajna, że zawsze się zastanawiałam czy nie myję przypadkiem za krótko lub za długo. Teraz wiem, że myję tyle ile należy. To nie jest duży wydatek (ja swoją, firmy Oral B, kupiłam w tamtym roku w promocyjnej cenie - 79,99 zł), a komfort mycia zębów znacznie większy :)

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #84 dnia: Wrzesień 19, 2014, 13:32:16 »
A jak dziąsła reagują na te "wstrząsy elektryczne"? :D Lubią się z tą szczoteczką? :D

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #85 dnia: Wrzesień 19, 2014, 13:42:05 »
A jak dziąsła reagują na te "wstrząsy elektryczne"? :D Lubią się z tą szczoteczką? :D
Powiem Ci, że owszem :) Po ściągnięciu aparatu miałam bardzo wrażliwe dziąsła, ale szczoteczka elektryczna wcale ich nie krzywdziła dodatkowo. Przynajmniej ja tego nie zauważyłam.

Offline Anuszia

• Pink Cadillac
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #86 dnia: Wrzesień 19, 2014, 14:00:18 »
Ja też używam szczoteczki elektrycznej od jakiegoś roku. I moja opinia pokrywa się z tym co powiedziała Justyś :) Bardzo wygodna rzecz, nie musisz się tak namachać ręką no i o wiele bardziej dokładna, nie ma nawet co z manualną porównywać. Ja mam wyrośnięte wszystkie ósemki i ciężko byłoby mi je dobrze domyć zwykłą manualną szczoteczką, a elektryczna spisuje się znakomicie :)
Czas nie leczy ran.
To my w swych czynach uzdrawiamy
Nasze chore dusze,
Dzieci naszych lęków.
W Tobie tonę i
Zapominam.

music!

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #87 dnia: Wrzesień 19, 2014, 14:00:52 »
Mnie czasem trochę krwawią, ale to dlatego, że za mocno na nie naciskam. Jak szczotkuję tylko zęby a nie zahaczam o dziąsła to jest ok ;)
Również polecam Oral-B. Używam od zeszłego roku i jestem bardzo zadowolona (opcja Timer super sprawa Justek ;)  ).

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #88 dnia: Wrzesień 19, 2014, 15:29:06 »
Ja natomiast mam tak nadwrażliwe zęby, że nie jestem w stanie używać szczoteczki elektrycznej. Jej wibracje sprawiają mi ból.
Ponadto burczenie, kojarzy się z borowaniem a to odbiera mi komfort mycia. Zabawa z elektrykiem kończy się wiec u mnie bólem zębów i głowy. :D

Dlatego ja muszę zostać wierna zwykłym szczoteczkom, chociaż reklamy elektrycznych tak fajnie zachęcają. :P

Offline sandi

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #89 dnia: Wrzesień 19, 2014, 16:01:43 »
A jaki dokładnie model macie tej szczoteczki Oral-B? :)

Ja natomiast mam tak nadwrażliwe zęby, że nie jestem w stanie używać szczoteczki elektrycznej. Jej wibracje sprawiają mi ból.
Właśnie tego się trochę boję, chociaż wydaje mi się, że ja chyba nie mam jakoś specjalnie nadwrażliwych zębów, ale może mi się tylko wydaje ;P