A czy ktoś pamięta albo cokolwiek kojarzy takie zespoły jak Fatum, Turbo czy Proletaryat?
Proletaryat kojarzę z nazwy, ale ciężko byłoby mi coś ich zanucić. Fatum nie kojarzę w ogóle, a Turbo strasznie lubię - nie tylko przez "Dorosłe dzieci".
"Szalony Ikar, co uwierzył w siłę swoich rąk" i
"przewrotny zalotny świat", który
"od rana do nocy po linie się toczy", to moi ulubieńcy

Do "Dorosłych dzieci" natomiast mam sentyment, bo piosenka wybitnie kojarzy mi się z pewnym chłopcem i z pewną imprezą.
Nie stój tak, nie daj się.
Może dziś nie jest aż tak źle?
Nie mów nic, szkoda słów,
Spróbuj raz zanim runiesz w dół!
Od rana do nocy
Po linie się toczy
Przewrotny zalotny świat!
Dziś kusi cię w lustrze,
A jutro, pojutrze,
Marzenia zamieni w żart! Turbo - Toczy się po linieZa młodu słuchałam po polsku, więc nasz rodzimy rock jest mi najbliższy. Chociaż grają mi gdzieś tam w duszy kawałki zagraniczne, kultowe, w końcu radio "C 96.6fm, złote przeboje" towarzyszyło mi kawałek SP i całe LO. A oni językowo mieszali. Na dodatek na początku faktycznie dawali złote przeboje, bo potem, już chyba na studiach usłyszałam w tymże radiu Dodę i więcej nie szukałam stacji
Z polskich.. Lady Pank, Lombard, Perfect, Budka Suflera czyli klasycznie bardzo. Maanam też się pojawiał bardzo często i w dużej ilości, Bajm, jakieś podstawy Kombi, Kobranocki, TSA, Oddziału zamkniętego, czy Republiki. Tilt, Sztywny pal Azji, Dżem też plączą mi się w płytach, chociaż tak do końca nie jestem pewna, co z tego wszystkiego jest rockowe typowo, a co jest rockiem z domieszką, a co tylko wydaje mi się, że jest rockiem

Zresztą... trudno byłoby się w tym nie orientować, bo mało, że radio mnie doszkalało, to jeszcze miałam Michała za ścianą, więc miałam od kogo przejmować, co najlepsze.
Lubię tę piosenkę... Jest smutna, ale ma swój przekaz i to strasznie ważny. Perełka
https://www.youtube.com/watch?v=DWhitiEJexELady Pank, to jeden z nielicznych zespołów, który znam niemalże w całości. Może pojedyncze piosenki gdzieś mi uciekły, ale przeszłam przez wiele, naprawdę wiele płyt. Mam ogromny sentyment - i do tych bardziej znanych, i do tych mniej. A nawet w młodszej twórczości, generalnie krytykowanej potrafię znaleźć coś dla siebie np. albumy "Łowcy głów" i "Nasza reputacja" wałkowałam długo i namiętnie. Jasne, że największa słabość to do klasyki typu "Marchewkowe pole", "Mała wojna", "Zamki na piasku", "Sztuka latania", "Fabryka małp", "Tańcz głupia tańcz" i wiele, wiele innych.
https://www.youtube.com/watch?v=6Vvj_JQoMgAPodobnie mam z zespołem Perfect. Przerabiałam płytę za płytą i chociaż słabość do początków, tak ze "Śmigłem" i ze "Schodami" też dałam radę się zaprzyjaźnić

Do dziś rozpływam się przy piosenkach tego zespołu. A tytuły mogę wymieniać, jak i w przypadku Lady Panku.
Lombard, to trzeci z mojego trio. Może przeszłam mniej płyt, ale lubiłam tak samo.

Zwłaszcza za "diamentową kulą, dostaniesz między oczy.."

Nie no, tak naprawdę "Szklana pogoda", czy "Mister of America", "Taniec pingwina na szkle"... świetne piosenki, do których koniecznie muszę wrócić w wolnej chwili. Coś czuję, że ostatnio tak zaniedbany przeze mnie rock wymaga odświeżenia
https://www.youtube.com/watch?v=bvQkt5t_axUI właściwie mogłabym tak mnożyć i mnożyć ważne piosenki, zespoły, które gdzieś tam w większym lub mniejszym stopniu znam..

Uświadomiłam sobie jednak, że z rockiem jako takim przestało mi być po drodze, kiedy zaczęłam szukać własnej ścieżki, to błądziłam sobie tu i tam, ale od rockowej muzyki skutecznie się oddalałam. Jakoś tak śladowo mi pozostało... może czas właśnie sobie poprzypominać co lepsze brzmienia.