People's Choice Award jest nagrodą wyróżniającą osobistości i osiągnięcia w kulturze masowej. Nagroda jest wręczana od 1975 i bazuje na wynikach badań "Gallup poll", instytutu badania opinii publicznej. W 2005 po raz pierwszy możliwe było oddawanie głosu w internecie.
Wręczenie nagród odbywa się co roku w styczniu i transmitowane jest przez CBS, a produkowane przez Procter & Gamble Productions. Pierwotnym autorem show był Bob Stivers, który w 1982 sprzedał licencję na nie firmie Procter & Gamble.
Kategorie, w których są wręczane nagrody nie są stałe. W ostatnim, 35-tym wydaniu, które odbyło się 7 stycznia 2009 People's Choice Award i People Magazin stworzyły jednorazowo, z okazji 35-lecia istnienia obu firm, kategorię "Ulubiona gwiazda poniżej 35-tki". W tym samym roku stworzona została kategoria "Ulubiony serial Science fiction".
W ostatnim wydaniu zostały przyznane nagrody w 41 kategoriach, poza ulubionymi aktorami, filmami, serialami i piosenkami również w kategoriach "Ulubiony superbohater", "Ulubiony teleturniej" czy "Ulubione Reality show".źródło:
http://pl.wikipedia.org/wiki/People%27s_Choice_AwardPCA to jedna z moich ulubionych gali. I już nie chodzi o to, że zawzięcie kibicuję w większości kategorii (właściwie 70% jest mi obca), czy o to, że zawzięcie głosuję (chociaż w tym roku się troszkę skusiłam na głosowanie). Po prostu lubię sobie wygodnie usiąść w fotelu, pooglądać piękne panie i przystojnych panów 'na galowo', a także obstawiać, który fandom w tym sezonie miał najwięcej czasu i mógł głosować intensywnie. (Każda osoba może oddać dowolną liczbę głosów

) Wiem, że wyniki o niczym nie świadczą, ale wyróżnienia są na pewno miłe, dużo znaczą dla aktorów/piosenkarzy/twórców... a sama gala jest dość przyjemna - już zaczynając od red carpet

Gala odbędzie się dziś w nocy - o 3 naszego czasu rozpoczęcie, czerwony dywan zatem godzinę, dwie wcześniej. Jutro już będzie wszystko wiadomo

Jeżeli idzie o nominacje... muzycznie przedstawia się to tak:
Piosenkarz RokuBlake Shelton
Chris Brown
Jason Mraz
Justin Bieber
Usher
Piosenkarka RokuAdele
Carrie Underwood
Katy Perry
P!nk
Taylor Swift
Najlepsi FaniBeliebers, Justin Bieber
Directioners, One Direction
KatyCats, Katy Perry
Lovatics, Demi Lovato
Selenators, Selena Gomez
Artysta Roku PopAdele
Demi Lovato
Justin Bieber
Katy Perry
P!nk
Artysta Roku Hip HopDrake
Flo Rida
Jay-Z
Nicki Minaj
Pitbull
Artysta Roku R&BAlicia Keys
Beyoncé
Bruno Mars
Rihanna
Usher
Zespół RokuGreen Day
Linkin Park
Maroon 5
No Doubt
Train
Artysta Roku CountryBlake Shelton
Carrie Underwood
Jason Aldean
Taylor Swift
Tim McGraw
Debiut RokuCarly Rae Jepsen
Fun.
Gotye
One Direction
The Wanted
Piosenka Roku?Call Me Maybe,? Carly Rae Jepsen
?One More Night,? Maroon 5
?We Are Never Ever Getting Back Together,? Taylor Swift
?We Are Young,? Fun. ft. Janelle Monae
?What Makes You Beautiful,? One Direction
Płyta RokuBelieve, Justin Bieber
Blown Away, Carrie Underwood
Overexposed, Maroon 5
Some Nights, Fun.
Up All Night, One Direction
Teledysk RokuBoyfriend, Justin Bieber
Call Me Maybe, Carly Rae Jepsen
Gangnam Style, Psy
Part of Me, Katy Perry
Payphone, Maroon 5
W kategoriach muzycznych czuję się bardzo obco, chociaż dziwi mnie absolutny brak Lady Gagi... czyżby królowa kiczu w poprzednim roku nic nie wydała?

Trzymam kciuki za Adele, bo chociaż jej nie słucham za bardzo, to gdzieś tam mi się jej pojedyncze - naprawdę udane - piosenki po głowie plączą. I za Alicię Keys, której zeszłoroczny album uważam za naprawdę dobry. Przypuszczam, że Gotye też wyjdzie z nagrodą... w końcu na jakimś tam etapie niemalże każdy miał go tu i ówdzie powieszonego.

Serialowo-programowo:
Ulubiona telewizyjna komedia:"Teoria wielkiego podrywu"
"Glee"
"Jak poznałem waszą matkę"
"Współczesna rodzina"
"New Girl"
Ulubiony telewizyjny dramat:"Plotkara"
"Chirurdzy"
"Grimm"
"Dawno, dawno temu"
"Zemsta"
Ulubiona komedia w kablówkach:"Inna"
?Hot in Cleveland?
"It?s Always Sunny in Philadelphia"
?Melissa & Joey?
"Świry"
Ulubiony dramat w kablówkach:"Tożsamość szpiega"
"Uczciwy przekręt"
"Słodkie kłamstewka"
"The Walking Dead"
"White Collar"
Ulubiony serial w kablówkach:"Dexter"
"Gra o tron"
"Homeland"
"Spartakus: Zemsta"
"Czysta krew"
Ulubiony serial kryminalny:"Kości"
"Castle"
"Zabójcze umysły"
"C.S.I.: Crime Scene Investigation"
"Agenci NCIS"
Ulubiony serial sci-fi/fantasy:"Doktor Who"
"Dawno, dawno temu"
"Nie z tego świata"
"Pamiętniki wampirów"
"The Walking Dead"
Ulubiony aktor komediowy:Chris Colfer
Jesse Tyler Ferguson
Jim Parsons
Neil Patrick Harris
Ty Burrell
Ulubiona aktorka komediowa:Jane Lynch
Kaley Cuoco
Lea Michele
Sofia Vergara
Zooey Deschanel
Ulubiony aktor w serialu dramatycznym:Ian Somerhalder
Jared Padalecki
Jensen Ackles
Nathan Fillion
Paul Wesley
Ulubiona aktorka w serialu dramatycznym:Ellen Pompeo
Emily Deschanel
Ginnifer Goodwin
Nina Dobrev
Stana Katic
Ulubiona nowa komedia:"Ben and Kate"
"Go On"
"Guys With Kids"
"The Mindy Project"
"The Neighbors"
"The New Normal"
"Partners"
Ulubiony nowy dramat:"Arrow"
"666 Park Avenue"
"Beauty and the Beast"
"Chicago Fire"
"Elementary"
"Emily Owens M.D."
"Last Resort"
"The Mob Doctor"
"Nashville"
"Revolution"
"Vegas"
Ulubione telewizyjne show:"American Idol"
"America's Got Talent"
"Dancing with the Stars"
"The Voice"
"The X Factor"
Tu mam troszkę więcej do powiedzenia. Z komedii życzyłabym sobie "Jak poznałem waszą matkę". Ulubiony telewizyjny dramat: "Once upon a time" - jeden z najlepszych seriali, jakie widziałam. Chociaż wiem, że ma godnego przeciwnika w "Revenge", który jest bardzo lubiany. "Chirurdzy" już się raczej 'przejedli' - zauważyłam widoczny spadek zainteresowania, ale to już przecież 2-3 sezony temu. Oczywiście niezmiennie uwielbiana "Plotkara" może namieszać, ale... oby nie. "Once upon..." to mój zdecydowany faworyt. Komedie w kablówkach nic mi nie mówią, ale z dramatów w kablówkach "The walking dead". A co! Serial w kablówkach, to 5 mocnych propozycji... uwielbiany "Dexter", świetnie realizowany "Homeland", genialna "Gra o tron". Właśnie na "Grę..." stawiam, aczkolwiek zobaczymy. Serial kryminalny... w zeszłym roku "Castle" i nie zdziwię się, jak i w tym wygra. Ma mocny fandom - to przede wszystkim, poza tym za oceanem jest bardzo lubiany. U nas się aż tak nie przyjął. Osobiście postawiłabym na "Bones", ale wiem, że nie mają większych szans - ostatni sezon mieli krótki, rozwleczony w czasie i mało kto go odczuł. Ten sezon wymiata, ale... no wiadomo, szanse mniejsze. Pozostałe seriale są mi obce... ale może, może...

W sci-fi/fantasy znowu moim faworytem jest "Once upon a time", chociaż właściwie mam pewność, że wygra "The walking dead"... tak jakoś mi się wydaje

Chociaż "Pamiętniki..." wciąż mają fandom silny i potężny. Zobaczymy

Z komediowych aktorów jest mi absolutnie obojętnie, kto wygra. Aktor w serialu dramatycznym właściwie też.. W zeszłym roku był to Nathan Filion i pamiętam jakie wywołało to zdziwienie. Zwłaszcza fanki wampira się pytały, kim jest ten starszy pan, który wygrał z ich faworytem

Ulubiona aktorka... Nina już była w zeszłym roku i mimo całej sympatii, jej podziękuję. Era Ellen się skończyła dawno temu. Ginnifer jest dla mnie największym zaskoczeniem, bo akurat z całego "Once.." jest najsłabsza i wydawało mi się, że nie ma najmniejszych szans Laną Parillą, która w ogóle nie została nominowana (największy szok, jak dla mnie) i z Jennifer Morrison, która raz, że w "Once.." ma główną rolę, to jeszcze ją dodatkowo ludzie kojarzą z House'a. Nie przepadam i jak życzę dobrze "Once...", tak jej wśród zwycięzców widzieć nie chcę. Emily mogłaby wygrać, na ukoronowanie tylu wspaniałych lat pracy przy serialu - w końcu jej Bones, to jedna z najlepiej kreowanych postaci serialowych... tak generalnie. Wiem, że nie ma szans, ale dyskretnie kciuki trzymam. Za to całkowicie oficjalnie trzymam za Stanę, której się należy za genialny 4 sezon, za całokształt twórczości i za wszystko inne. Pozostałe kategorie mnie właściwie ni parzą, ni ziębią.
Trzecią grupą kategorii, są kategorie filmowe.
Ulubiony film The Amazing Spider-Man
The Avengers
The Dark Knight Rises
The Hunger Games
Snow White and the Huntsman
Ulubiony film akcji The Amazing Spider-Man
The Avengers
The Dark Knight Rises
The Hunger Games
Men in Black 3
Ulubiony film komediowy 21 Jump Street
Dark Shadows
Pitch Perfect
Ted
What to Expect When You're Expecting
Ulubiony dramat Argo
The Lucky One
Magic Mike
The Perks of Being a Wallflower
The Vow
Ulubiony film na licencji The Avengers
The Dark Knight
The Hunger Games
Madagascar
Spider-Man
Ulubiony fandom filmowy Potterheads, Harry Potter
Ringers, The Lord of the Rings
Rum Runners, Pirates of the Caribbean
Tributes, The Hunger Games
Twihards, Twilight
Ulubiony aktor filmowy Channing Tatum
Johnny Depp
Joseph Gordon-Levitt
Robert Downey, Jr.
Will Smith
Ulubiona aktorka filmowa Anne Hathaway
Emma Stone
Jennifer Lawrence
Mila Kunis
Scarlett Johansson
Ulubiony dramatyczny aktor Bradley Cooper
Channing Tatum
Jake Gyllenhaal
Liam Neeson
Zac Efron
Ulubiona dramatyczna aktorka Charlize Theron
Emma Watson
Keira Knightley
Meryl Streep
Rachel McAdams
Ulubiony aktor filmu akcji Chris Evans
Chris Hemsworth
Christian Bale
Robert Downey Jr.
Will Smith
Ulubiony superbohater Andrew Garfield as Spider-Man, The Amazing Spider-Man
Chris Evans as Captain America, The Avengers
Chris Hemsworth as Thor, The Avengers
Christian Bale as Batman, The Dark Knight Rises
Robert Downey Jr as Iron Man, The Avengers
Ulubiony aktor komediowy Adam Sandler
Ben Stiller
Channing Tatum
Will Ferrell
Zach Galifanakis
Ulubiona aktorka komediowa Cameron Diaz
Emily Blunt
Jennifer Aniston
Mila Kunis
Reese Witherspoon
Ekranowa para z największą chemią między bohaterami Emma Stone / Andrew Garfield, The Amazing Spider-Man
Jennifer Lawrence / Josh Hutcherson / Liam Hemsworth, The Hunger Games
Kristen Stewart / Chris Hemsworth, Snow White and the Huntsman
Rachel McAdams / Channing Tatum, The Vow
Scarlett Johansson / Jeremy Renner, The Avengers
Ikona filmu Emma Thompson
Maggie Smith
Meryl Streep
Michelle Pfeiffer
Susan Sarandon
Żeński superhero Anne Hathaway, The Dark Knight Rises
Emma Stone, The Amazing Spider-Man
Jennifer Lawrence, The Hunger Games
Kristen Stewart, Snow White and the Huntsman
Scarlett Johansson, The Avengers
Filmowe kategorie zazwyczaj opuszczam, chociaż w tym zestawieniu z całych sił kibicuję Meryl Streep - w obu kategoriach
Macie jakichś swoich faworytów?

Jak Wam się podoba zestawienie? Kogo brakuje?
Mnie przeraża ilość Biebera

Zastanawia brak Lady G., która zazwyczaj króluje... Trochę mnie smuci, że moje seriale przestały się liczyć, została mała garstka.. najpewniej za rok nie będę miała komu kibicować

Poza tym jestem bardzo ciekawa, czy mocniejszych fanów ma Harry Potter czy Zmierzch
Zapraszam do dyskusji.