Co prawda ostatnio trochę jestem w tyle z różnymi nowościami, ale jednak z częścią zdążyłam się zapoznać, także tak.
Nawa płyta
Grizzly Bear Shields - nie jest to na pewno płyta lepsza od poprzedniej, czyli
Veckatimest. Nie pojawiło się nic nowego, jednak Misie nadal trzymają poziom. Polecam posłuchać utworu
Yet Again, chyba najlepszy z płyty.
Bat for Lashes The Haunted Man - świetna płyta, podoba mi się bardziej niż dwie poprzednie. Jedynie zawiodłam się trochę na utworze
Oh Yeah -
na żywo brzmiał o wiele lepiej niż na płycie. Do posłuchania podrzucam jeden z singli,
Marilyn.
Purity Ring Shrines- czyli bardzo udany debiut! Polubiłam ich od pierwszego przesłuchania, polecam utwór
Fineshrine.
Alt-J An Awesome Wave - modna w ostatnim czasie mieszanka indie, folku i elektroniki. Płyta ma swoje mocniejsze i słabsze momenty, jednak całościowo jest całkiem dobra.
Fitzpleasure - jedna z moich ulubionych.
Tame Impala Lonerism - do pierwej ich płyty nie mogłam się przekonać, jednak ta jest bardzo dobra.
Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control - najlepsze!
hmm, może jeszcze coś polskiego.
Na pewno bardzo dobra jest nowa płyta
Much chcecicospowiedziec, zespół bardzo się rozwinął i nagrali świetny album, który równie dobrze brzmi na koncertach, także
Nie przeszkadzaj mi, bo tańczę!
UL/KR UL/KR - płyta wyszła co prawda już kilka miesięcy temu, ale myślę, że warto o nich wspomnieć oraz posłuchać. Bardzo ciekawa muzyka i dobre teksty. Polecam.
Tuż nad głowamitr?s.b 40 winks of courage - cudowna płyta, muzyka zdecydowanie bardziej rozbudowana niż na poprzednim albumie. Uwielbiam.
The Goose Hangs High?
Strasznie denerwują mnie teksty, że w polskiej (i nie tylko) muzyce nic się nie dzieje i tylko same gwiazdki jednej piosenki... dzieje się i to bardzo dużo dobrego. Wystarczy poświęcić chwilę i poszukać. Jest jeszcze
Kari Amirian,
Mela Koteluk,
Sorry Boys,
Julia Marcell,
Muzykoterapia,
Paula i Karol (też wydali ostatnio piękną płytę
Whole Again),
Twilite,
Babu Król (czyli Budyń i Bajzel), którzy nagrali płytę z tekstami Stachury.
Biała lokomotywa! Jest bardzo dużo dobrej muzyki...