Autor Wątek: Czas honoru  (Przeczytany 84781 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
Odp: Czas honoru
« Odpowiedź #195 dnia: Październik 20, 2013, 19:42:41 »
Lenka zdrajczynią zapewne nie jest. Ale na zewnątrz, dla tego kto mógłby ją obserwować podejrzanie to wyglądało. Tak samo ze sprawą mieszkania z ubekiem. Takie wnioski wysnuła Celina i wcale jej się nie dziwię.
Zresztą Lenka będzie chyba dziś wyjaśniać Celinie znajomość z tym ukrywającym się profesorem. To nie spojler - było w zapowiedziach ;D
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #196 dnia: Październik 21, 2013, 07:29:29 »
Michał to idiota... Nie ogarniam już tego człowieka. Tu niby zależy mu na Lenie, potem idzie do Celiny, na nią się rzuca z pocałunkami. Co to było? Jakieś pożegnanie czy powrót dawnych uczuć?

Ale i tak nic nie przebije Bronka... Czy on już jest tak zaślepiony chęcią zabicia Karkowskiego, że przestał myśleć racjonalnie? Raptus straszny. Byle już, po trupach do zwycięstwa, wejść do kawiarni i zastrzelić. Zamiast poczekać, spokojnie pójść za Karkowskim i dorwać go bez świadków. A tak... Nie dość, że Karkowski znowu zwiał to... zginęło niczemu niewinne dziecko. Straszna ta scena była.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #197 dnia: Październik 21, 2013, 19:47:01 »
Niestety, ale zdaje się, że działaniem Bronka rządzi już obsesja. To, co robił w czasie wojny wypaliło zbyt wielkie piętno na jego duszy i umyśle, do tego dochodzi rozczarowanie tym, co się dzieje w ojczyźnie obecnie i facet nie kontroluje się. Nic już nie ma znaczenia tylko zabijanie. Nie zwróciłam uwagi, czy wypowiedział formułkę "W imieniu Polski Podziemnej..." mierząc do Karkowskiego?

A tak w ogóle, to przypomni mi ktoś, co to za sprawa z tym Karkowskim? Za co Bronek tak go ściga?

I co to w końcu było z tą Lenką na liście konfidentów? Czy ma to coś wspólnego z faktem, że kiedyś, jeszcze w getcie Sajkowscy dostali lepsze mieszkanie? Lenka nie musiała być w nic wplątana, ale na papierze (jako jakaś podkładka potrzebna do załatwienia tego lokum) coś mogło zostać i teraz będzie się za nią to ciągnęło <mysli>
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #198 dnia: Październik 21, 2013, 20:10:28 »
Karkowski - łajza, która donosiła Niemcom. Też nie bardzo rozumiem, skąd ta nagła obsesja Bronka bo może to było powiedziane, tylko jakoś mi umknęło?

A jeśli chodzi i sprawę getta... No naprawdę, żyło im się przecudne. Przecież Mozler ich naciągał, głodowali, gdyby Lena faktycznie donosiła to ich sytuacja wyglądałaby inaczej, a i rodzice nie zostaliby zamordowani. No i dodatkowo - tak, owszem. Nie była na własnym ślubie, ale nie dlatego, że chciała wystawić bliskich, ale dlatego, że nie mogła znieść myśli, że ona będzie wiodła szczęśliwe życie, a jej rodzina przymiera głodem. Dlatego tam wróciła. Obrzydliwy jest ten Rainer, że śmie ją posądzać o cokolwiek.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #199 dnia: Październik 21, 2013, 20:49:43 »
Nie chodzi o to, że ja ją o coś posądzam (Lenkę).
Ale tak jak mówiłam. Mogło coś na papierze zostać. Bo to, że rodzina dostała lepsze mieszkanie to sobie przypominam. Ten cały Mozler mógł coś tam wpisać. I tak zostało. Rainer to wykorzystuje (albo faktycznie blefuje, że dziewczyna na tej liście była, tylko dlaczego akurat ją sobie upatrzył <mysli>). A Lenka jest niczemu nieświadoma.

Takie rzeczy się zdarzały. Przykład aktora Andrzeja Szalawskiego (słynny Jurand ze Spychowa w "Krzyżakach") - pracował dla Niemców (prowadził ich audycje radiowe) na polecenie Podziemia, a jednak po wojnie z tego powodu dosięgła go kara bardzo silnego ostracyzmu w środowisku. Aktor znalazł się w sytuacji bez wyjścia. Przyznając się do przynależności do Podziemia sprowadzał na siebie niebezpieczeństwo, nie przyznając się do tego został okrzyknięty "czarną owcą". Przez lata nie mógł oczyścić się z zarzutów. Zmarł nie doczekując się rehabilitacji.

Andrzej Sapkowski

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #200 dnia: Październik 25, 2013, 14:57:03 »
Mieszkanie dla Sajkowskich w getcie załatwił Tadeusz vel Johann, na prośbę, nieświadomego tożsamości "przyjaciela" , Janka. Nie miał z tym nic wspólnego ani Mozler ani sama Lena. . Rainer może się i do tego mało istotnego faktu dokopał, ale cała sprawę załatwiała raczej Abwehra w postaci Martina Halbe, który randkował  z Tadeuszem w  fotoplastikonie.  ;D Nie, tamta sprawa na pewno nie świadczy o Lenie jako o konfidencie gestapo. Albo Rainer blefuje albo jest coś o czym my jeszcze nie wiemy. Osobiście w to nie wierzę. Uważam, że nawisko leny zostało specjalnie przez Rainera na liście umieszczone, aby zasiać w Celinie niepewność - widać, że się kobieta nieco gubi w powojennej rzeczywistości...i jakby jej czasami przyszło do głowy "sprzedać" Rainera...
A mieszkanie Leny z ubekiem, który ją wyciągnął spod gruzów mogło być efektem głupoty albo przezorności ale nigdy chęci zdrady :)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #201 dnia: Październik 27, 2013, 22:04:10 »
Nie do pomyślenia jest, że taka gnida jak Woźniak jeszcze żyje. Wkurza mnie tak jak kiedyś Ryszkowski.
No i Rainera już dawno bym załatwiła, ale sprawa z nim będzie się jeszcze pewnie ciągnęła przez kilka odcinków bo na szczęście dla niego - był w odpowiednim miejscu o odpowiednim czasie.
Rudej mi strasznie szkoda.
A Michała to już nie ogarniam. Przespał się z Celiną, nie wie czy są razem, ale jednak ją zatrzymał w Polsce tym pocałunkiem, a na ulicy ręki dziewczynie nie poda. Dobra, niby mały gest, ktoś nawet mógł tego nie zauważyć, ale jego zachowanie typowego palanta czasem doprowadza mnie do szału.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #202 dnia: Październik 27, 2013, 22:25:55 »
Nie oglądam regularnie. Stanęłam na tym drugim sezonie. Ale dziś widziałam odcinek i całkiem niezły.
Może nie bardzo orientuję się co i jak, ale nawet nieźle się oglądało.

Zirytowała mnie wredota komuch która do Leny przyszła by ją szantażować i to jeszcze dzieckiem... No co za ch... i aż ciary przechodzą, że to faktycznie często gęsto tak wyglądało.
Dość ciekawe postępowanie komuszków pokazują.

Michał jest dziwny jakiś. Sam nie wie czego chce.
Celiny nie kumam też w sumie...

To co mi się podobało, to piosenka wykorzystana w odcinku. :D
"Apaszem Stasiek był w krąg znały go ulice..." :D
Stanisław Grzesiuk - Apaszem Stasiek był

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #203 dnia: Październik 27, 2013, 22:27:19 »
Idiota komuch w czasie wojny był szpiclem gestapo... I taki ktoś śmiał uderzyć Rudą parę odcinków wcześniej.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #204 dnia: Październik 28, 2013, 07:54:52 »
Nie jesteś na bieżąco. To Ruda donosiła  do Gestapo. Woźniak to prawy obywatel ludowej ojczyzny, podczas wojny strasznie prześladowany i więziony.  <tak>
Do Ryszkowskiego bym go jednak nie porównała - tamten miał jednak odrobinę honoru bo się zastrzelił, w lustrze pewnie też już nie mógł na siebie patrzeć. Woźniak natomiast dożyje lat sędziwych, będzie szantażował, gnębił, pałował, potem strzelał do robotników a po 89 roku i tak mu niczego nie zrobią.    :P Będzie stary, schorowany....biedny...
Rudej tak mi szkoda. Zaczynam myśleć, że już nie wyjdzie stamtąd...taka serialowa Inka <mysli>
Otto to też tragiczna postać. Bo cóż on teraz zrobi? Będzie donosił na Konarskich, żeby ratować syna, czy poświęci syna dla bezpieczeństwa Konarskich? Ciekawe czy i tym razem powie o wszystkich Marii? <bezradny>

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #205 dnia: Październik 28, 2013, 22:31:06 »
1. I pomyśleć, że Lena nie chciała mieszać się w konspiracyjne sprawy Michała w obawie, aby nie narazić synka na niebezpieczeństwo.
2. I pomyśleć, że Woźniak mści się za śmierć nieswojego dziecka i w imię miłości do kobiety, która sama przejęła się jego utratą jak zeszłorocznym śniegiem ("czy któraś z pań ma pilniczek do paznokci?") i która narzeczonego/mężusia ma gdzieś (a/ zasłoniła Karkowskiego własnym ciałem, b/ przyprawia Woźniakowi rogi, co pokazuje zwiastun kolejnego odcinka, c/ pomiata nim).
3. I pomyśleć, że wystarczy, aby Lena powiedziała o szantażu Michałowi, który szybko przypomniałby ubekowi o jego przyjaźni z gestapo.

Zirytowała mnie wredota komuch która do Leny przyszła by ją szantażować i to jeszcze dzieckiem... No co za ch... i aż ciary przechodzą, że to faktycznie często gęsto tak wyglądało.
Dość ciekawe postępowanie komuszków pokazują.

Dokładnie. I to, w wyniku którego ludzie sprzedają się za garść srebrników.
I to, kiedy stawiają człowieka przed bardzo trudnym wyborem - sytuacja Otto beznadziejna.

Andrzej Sapkowski

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #206 dnia: Listopad 04, 2013, 07:21:12 »
Ojojoj, to się porobiło.
Dziwi mnie i nie dziwi zachowanie Leny. Dziwi z tego powodu, że wzięła nieswoje pieniądze i oddała je Woźniakowi, zamiast porozmawiać z Michałem.
Nie dziwi bo myśli, że w ten sposób uratuje swoją rodzinę. Jednakże mam mieszane uczucia w stosunku do niej.

Michał. Niby jest z Celiną, niby oznajmia to Lenie, ale po jej monologu, że oboje byli samotni, miałam wrażenie, że jest zawiedziony. Myślał może, że Lenka będzie o niego zabiegać? Nie ogarniam nadal tego faceta i nie widzę w nim jakiejś wielkiej miłości do Celiny, raczej pożądanie.

Wanda i rozmowy z mamusią. Albo mi się wydaje, albo Bronek sam się w końcu odda w ręce Woźniaka.

Narzeczona Woźniaka to okropna baba! Czyje by dziecko nie było to gadanie, że i tak go nie chciała i że może dobrze się stało... Zemdliło mnie.

No i nie rozumiem co oni chcą zrobić z Rudą... Może mi ktoś wytłumaczyć? Chodzi mi o komunistów, a nie o plan jej odbicia. Nie ogarniam tego serialu już, niestety.

I zupełnie nie rozumiem jaki ma sens wprowadzenie córki Minister do serialu.

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #207 dnia: Listopad 04, 2013, 18:43:33 »
Ojojoj, to się porobiło.
Dziwi mnie i nie dziwi zachowanie Leny. Dziwi z tego powodu, że wzięła nieswoje pieniądze i oddała je Woźniakowi, zamiast porozmawiać z Michałem.
Nie dziwi bo myśli, że w ten sposób uratuje swoją rodzinę. Jednakże mam mieszane uczucia w stosunku do niej.

A ja całkiem jej się dziwię.
A jak ona wytłumaczy swoim, że tych pieniędzy w skrytce nie ma. Będzie kłamać, że nie wie co się stało? Wypierając się skieruje podejrzenia na niewinnych ludzi? No i w jakiej sytuacji stawia Michała, który jest za nie odpowiedzialny?
Po pierwsze ona tę kasę ukradła, po drugie pokazała, że nie ufa przyjaciołom.

No i nie rozumiem co oni chcą zrobić z Rudą... Może mi ktoś wytłumaczyć? Chodzi mi o komunistów, a nie o plan jej odbicia. Nie ogarniam tego serialu już, niestety.

Będzie ekstra (od strony UB) proces pokazowy. Zniszczą samą Rudą kompromitując ją fałszywymi zeznaniami Niemca i pokażą na czym polega bohaterstwo członków AK (współpraca z wrogiem) czym podkopią "legendę" Podziemia. Może myślą też, że chcąc się oczyścić z zarzutów, Ruda będzie sypać.
Andrzej Sapkowski

Offline Cukierek

• Czy te oczy mogą kłamać?
  • M&Ar-forever!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #208 dnia: Listopad 09, 2013, 18:14:09 »
Jutro już kolejny odc., a tu po ostatnim nie widzę dyskusji :)
Nie wiem jak Wy, ale mnie się...źle ogląda tą serię. W sensie, że podczas okupacji przez Niemców to było wiadomo, że albo pobiją, albo zabiją, a tutaj jest straszna wojna psychologiczna i czuję, że to tez na mnie się przenosi. Dawno już tak niespokojnie nie siedziałam na kanapie oglądając cokolwiek. 

Aaaa i akcja z Rainerem...kurcze no! Jak mogli go nie zabić! Wiem, że to jedna z głównych postaci, ale...aż się we mnie gotowało jak odpuścili.

Otto to też tragiczna postać. Bo cóż on teraz zrobi? Będzie donosił na Konarskich, żeby ratować syna, czy poświęci syna dla bezpieczeństwa Konarskich? Ciekawe czy i tym razem powie o wszystkich Marii? <bezradny>
Otóż to...makabryczne położenie. Nie wiem co zrobi, ale każda decyzja w sumie jest niedobra.

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #209 dnia: Listopad 09, 2013, 18:24:11 »
Nie mogli zabić Rainera z uwagi na Rudą... Choć mnie też się podniosło ciśnienie, że znowu się gnidzie upiecze. Mimo mojej całej sympatii do Piotra Adamczyka, Rainera nie znoszę (dobry z niego aktor ;)  ).
Chciałabym, żeby Ruda była już na wolności.
Czemu nikt Wandziuni aż tak nie gnębi? Jej by mi nie było żal. Ani trochę.