Autor Wątek: Perfekcyjna Pani Domu  (Przeczytany 11381 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Perfekcyjna Pani Domu
« dnia: Lipiec 20, 2012, 13:50:27 »
Perfekcyjna Pani Domu czyli Małgosia Rozenek (mówię o polskiej wersji, ponieważ oryginalnej nie oglądałam) radzi jak dobrze i sprawnie zadbać o swój dom. W każdym programie są dwie uczestniczki, które z różnych powodów nie radzą sobie z obowiązkami domowymi. Małgosia radzi i pomaga aby ich domu nabrały nowego blasku, dodatkowo w każdym odcinku daje praktyczne porady dla widzów.
Ja bardzo chętnie oglądam, zawsze się można czegoś nowego dowiedzieć jak np. szybko wyczyścić stary dywan, czy zadbać o swoje domowe kwiaty.
Ogląda ktoś jeszcze?  ;) Jakie są wasze odczucia na temat tego programu? Może wy też znacie jakieś łatwe i szybkie sposoby na domowe problemy?
Podyskutujmy.  smilie_girl_018

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
  • "Nie potrzebuje marzeń, jestem spełniona" D.O.
Odp: Perfekcyjna Pani Domu
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2012, 09:51:21 »
To prawda, że ten program jest przydatny, bo można się dowiedzieć wielu interesujących i potrzebnych rzeczy na temat sprzątania, czasem nawet nie trzeba wydawać kasy na różne specjalne preparaty do czyszczenia, tylko stworzyć domową niksturę, która skutecznie zmyje brud.

To jednak co mnie denerwuje w tym programie, to ten test białej rękawiczki... to jest trochę, według mnie, niemożliwe, żeby w tydzień, który liczy siedem dni, z domu, który przez ostatnie kilka lat przypominał syf uczynić mieszkanie, które lśni... U mnie w domu, jak się zetrze kurz, to na następny dzień trzeba to zrobić od nowa i nie wierzę w to, że nawet w tak porządnym mieszkaniu nie znalazłoby się śladu kurzu... Wystarczy otworzyć okno w lecie i te wszystkie pyłki z zewnątrz wpadają do domu i osadzają się na meblach, drzwiach itd.

Swoją drogą dziwie się też jak można przez tyle czasu żyć w takim chlewie i nic sobie z tego nie robić. Dzieci, mąż zwykle oczekują od matki/ żony, że ta wszystko sama posprząta i to do niej mają pretensje. Rozumiem to, gdy kobieta nie pracuje, tylko siedzi w domu, ale gdy kobieta pracuje czasem nawet na dwa etaty i jeszcze musi zająć się domem to na to po prostu nie starcza czasu, a wszystkim domownikom zawsze brud przeszkadza...no to dlaczego nic z tym nie zrobią? Najlepiej żeby mąż siedział przed TV, dzieci bałaganiły, a matka sprzątała  smilie_girl_356

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline sysunia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:22:34 »
Obejrzałam jak na razie pierwszy odcinek polskiej wersji i powiem, że nie jest źle, Małgosia radzi sobie dobrze, jest w miarę naturalna i nie irytuje, nie wymądrza się aż tak ;]

Nie chcę mówić 'hop', ale w porównaniu z angielskimi gospodyniami, to u naszych nie ma aż takiej tragedii, w oryginale czasem ciężko było w ogóle się poruszać po ich domach ;]

I zgadzam się z Nareli - o ile biała rękawiczka to taki... 'emocjonujący' moment odcinka, o tyle właśnie niemożliwe jest, żeby kurz się nie osiadał w różnych miejscach przez parę dni. Chyba, że te babki przecierały wszystko przed samą oceną...

I też nie wiem, jak one mogły doprowadzić do takiego stanu mieszkanie i nic z tym nie robić... Ok, u mnie też nie zawsze jest porządek, ale bardziej taki, że rzeczy są po prostu nie na miejscu, ale w tamtych mieszkaniach to jest po prostu taki syf, że masakra. A są tam małe dzieci, które albo już albo lada moment zaczną chodzić i myszkować po wszystkich kątach.

Swoją drogą, wiem, że to też po części na potrzeby programu, ale dom perfekcyjnej pani domu (czy polskiej czy angielskiej) wygląda jak żywcem wyjęty z katalogu - nie wierzę, po prostu nie wierzę, że przy małych dzieciach, zwierzątkach non stop panuje tam taki idealny ład i hermetyczna wręcz czystość. Panie co prawda nie pracują (zawodowo), a zajmują się domem plus biedna raczej nie są, ale kurczę, albo są machinami albo 'lekko' naginają rzeczywistość :P

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:29:48 »
Swoją drogą, wiem, że to też po części na potrzeby programu, ale dom perfekcyjnej pani domu (czy polskiej czy angielskiej) wygląda jak żywcem wyjęty z katalogu - nie wierzę, po prostu nie wierzę, że przy małych dzieciach, zwierzątkach non stop panuje tam taki idealny ład i hermetyczna wręcz czystość. Panie co prawda nie pracują (zawodowo), a zajmują się domem plus biedna raczej nie są, ale kurczę, albo są machinami albo 'lekko' naginają rzeczywistość :P

Albo po prostu taka Małgosia Rozenek ma sztab ludzi, którzy jej w tym domu sprzątają. Ma kasę, więc ma i porządek. Raczej wątpię, żeby sama sprzątała w swoim domu, który z pewnością jest ooogromny  :)

"Zostałam aktorką, żeby zrozumieć, dlaczego ludzie robią i mówią pewne rzeczy." D.O.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:47:25 »
To jednak co mnie denerwuje w tym programie, to ten test białej rękawiczki... to jest trochę, według mnie, niemożliwe, żeby w tydzień, który liczy siedem dni, z domu, który przez ostatnie kilka lat przypominał syf uczynić mieszkanie, które lśni... U mnie w domu, jak się zetrze kurz, to na następny dzień trzeba to zrobić od nowa i nie wierzę w to, że nawet w tak porządnym mieszkaniu nie znalazłoby się śladu kurzu... Wystarczy otworzyć okno w lecie i te wszystkie pyłki z zewnątrz wpadają do domu i osadzają się na meblach, drzwiach itd.

Tu się z Tobą zgodzę :) Z kurzem nie można sobie tak łatwo poradzić. Ja u siebie wycieram meble co dzień, a najbardziej kurz u mnie widać na laptopie, wytrę i za 10 min znowu siwo ;/

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2012, 12:55:23 »
Tu się z Tobą zgodzę :) Z kurzem nie można sobie tak łatwo poradzić. Ja u siebie wycieram meble co dzień, a najbardziej kurz u mnie widać na laptopie, wytrę i za 10 min znowu siwo ;/

Dokładnie.

Także te testy białej rękawiczki na pewno są jakoś wcześniej ustawiane, bo sprzątnąć kurz z mebli, drzwi, laptopa nie jest trudno -  to się wrzuca w oczy, ale z takiego okapu, lampy itd. to już trochę bardziej trzeba się nagimnastykować i tego pilnować - kurz zbiera się momentalnie i prakrycznie na okrągło trzeba się go pozbywać :)

Offline Aga

• HaPi
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2012, 14:44:35 »
Uwielbiam ten program jak leci w telewizji i z chęcią go oglądam! :) Normalnie jak ja widzę taki bałagan w domu to nie mogę na to patrzeć! Po prostu nie wyobrażam sobie tego! A co widzą domownicy jak coś takiego w domu powstaje? A ta prowadząca ten program jest bardzo fajna :) Oby częściej oglądać takie programy w telewizji :)

Zapamiętaj jutra nie będzie...
Ewelina Lisowska!

Offline El

• Ekspert
  • zagubiona w czasie...
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2012, 14:56:11 »
W całości nigdy nie oglądałam polskiej wersji, jedynie małe fragmenty, ale parę razy widziałam angielską. Owszem praktyczne rady, co do utrzymania porządku w domu są interesujące, naprawdę mogą się przydać. Mam natomiast kilka uwag co do samego programu, a właściwie ludzi, którzy do niego zgłaszają swój dom.
Po pierwsze podzielam Wasze zdanie co do tego, jak tak można tak zapuścić mieszkanie! Niektóre przypadki to obraz po prostu chlewu. W polskim programie, jak wspomniała sysunia, trochę "łagodniej" to wygląda, ale mimo wszystko wstydziłabym się niesamowicie występować jako gospodyni tych lokali. Takie zaniedbania wynikać mogą z totalnego lenistwa albo z ogromnej niegospodarności. A to nie świadczy dobrze o mieszkańcach.
A po drugie (co wynika z wniosków z pierwszego), ich aktywność "porządkowa" skończy się na udziale w tym programie. Ktoś, kto nie potrafił dbać o mieszkanie do tej pory nie będzie dbał i dalej. Pracowitości nie można nauczyć się na pokaz. Pierwotny zapał związany z widocznym efektem porządków wypali się w krótkim czasie. Nie będzie kamer, nie będzie komu sprawdzać.

No ale przecież występ w telewizji (nawet stawiający delikwenta w nie najlepszym świetle) to już coś!
Możemy nosić chińskie ciuchy, jeździć czeskimi autami, patrzeć w japońskie telewizory, gotować w niemieckich garnkach hiszpańskie pomidory i norweskie łososie. Co do kultury, to jednak wypadałoby mieć własną.
Andrzej Sapkowski

Offline sysunia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 26, 2012, 12:11:27 »
El - generalnie się zgadzam. Sama też nigdy bym się do takiego programu nie zgłosiła, bo zwyczajnie wstydziłabym się, że jako pani domu doprowadziłam dom do takiego stanu. Tym  bardziej, że większość tych bałaganów musiała powstawać przez lata (lub co najmniej miesiące!), bo niemożliwe, żeby narobić takiego syfu w kilka dni. Dziwi mnie też, że w rodzinach nikt nie zwracał na to uwagi, tylko wszyscy żyli w takim brudzie i nieładzie. I jak Nareli słusznie zauważyła, oczekują tylko od żony/mamy, że będzie po wszystkich sprzątać. A już szczytem nawet nie wiem czego, znieczulicy?, było, jak jeden mąż się wyprowadził (!), bo w domu był bałagan. Nie ma to jak małżeństwo i jakaś wspólna odpowiedzialność, wsparcie...

Jednak w miarę jak oglądam te odcinki... Zgadzam się z Nareli, że Małgosia na pewno ma jakiś sztab ludzi, którzy przygotowują dom do programu. Lub jeszcze to wcale nie jest jej dom ;) Znaczy, nie no, możliwe, że utrzymuje taki porządek i jest taka zorganizowana, ale ten dom w programie jest wręcz sterylnie czysty, wygląda jak niezamieszkany :P
Poza tym, same porządki w domach gospodyń też wydają mi się podejrzane. Tj. mają tydzień na posprzątanie, ok. Ale jak Małgosia ich odwiedza, to zwykle jest jeszcze mnóstwo do roboty, do końca zostały 2 czy 3 dni, a panie (lub panowie) wyprawiają jeszcze jakieś mniejsze lub większe przyjęcie... Nie wspominając już o tym, że sprzątanie sprzątaniem i te domy/mieszkania na pewno wyglądałyby na nie do poznania czyste i bez tych ton zbędnych rzeczy, ale zwykle one są jeszcze przearanżowane, inaczej poustawiane, wręcz jak z jakiegoś magazynu... Trochę ciężko mi uwierzyć, że to samodzielna inwencja domowniczek, raczej obstawiam, że przed nagraniem paru stylistów miało tam coś do powiedzenia :P

Co więcej, już po pierwszym spotkaniu w domu Małgosi można bez problemu odgadnąć, która z pań dostanie koronę :P Trochę to denerwujące, bo ZAWSZE są to uczestniczki, które do sprzątania dołożyły jeszcze jakąś wzruszającą historię, były mniej zdecydowane, pewne... Niby to program o zmianach, ale litooości ;]

Mam mimo wszystko nadzieję, że udział w tym programie chociaż dla niektórych był solidną nauczką i zimnym prysznicem, po którym się ockną i zaczną dbać o swój dom. Bo chociaż to wątpliwe, że nagle zmienią się o 180 stopni i wprowadzą te tygodniowe zmiany na stałe, to może jednak nowy ład urzeknie ich na tyle, że zechcą go utrzymać... ;)

EDIT: Wystarczył maleńki research (nawet ciężko to tak nazwać, bo chciałam znaleźć coś o wersji oryginalnej i przez przypadek trafiłam na to też info) i cóż, okazało się, że dom z programu NIE jest domem Małgosi Rozenek, a został wynajęty na potrzeby programu :P
KLIK!
KLIK2!
Ale chociaż konfitury są jej xD

Btw, tak mi się jeszcze przypomniało... Nie mogłam z tego, jak pokazywali "perfekcyjną szafę", a tam kilka żakietów na wieszakach i same ręczniki xD

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 26, 2012, 13:47:50 »
Dokładnie tak, ja rozumiem, nie każdy lub porządek, sama nie należę do osób szczególnie lubiących sprzątać, ale robię to, kiedy widzę bałagan lub brud, a w takich programach wkurza mnie to, że niektórzy się po prostu nie wstydzą! Bo owszem, czasem jest tak, że Małgosia Rozenek po prostu udzieli jakichś rad (bardzo polubiłam to, jak pomaga np. segregować rzeczy, radzi, że najlepszym rozwiązaniem są podpisane pudełka, gdy chodzi chociażby o domową apteczkę), da wskazówki jak porządkować dom, ale czasem...czasem tam jest po prostu brud. Pamiętam jak jedna z uczestniczek miała w kuchni lampę, której nie czyściła od wielu lat i nie mogła jej doczyścić, bo była pokryta taką grubą warstwą kurzu.  :o

Ja znam jedną z uczestniczek, jest rodziną znajomych moich rodziców (teraz nie utrzymujemy już z nimi takiego kontaktu, więc nawet nie było okazji o tym porozmawiać i zapytać się, jak to wpłynęło na jej życie), pojawiła się w pierwszym odcinku- taka mała blondyneczka o imieniu Anita. Nie oglądałam tego odcinka do końca, tylko dwa razy we fragmentach...pamiętacie może kto wtedy wygrał?

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 26, 2012, 13:51:07 »
Pierwszego odcinka akurat nie oglądałam, więc nie wiem o kogo chodzi.
I też się dziwię tych ludziom co się zgłaszają, ja bym się zapadła pod ziemię jakbym miała taki bałagan i ludzie by to widzieli, no ale może ten program im pomógł. A i ja przy okazji korzystam z rad Małgosi ;D

Offline Nareli

• Naćpana marzeniami
  • Zaawansowany
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 26, 2012, 22:05:43 »
Justek, ja nie oglądałam programu systematycznie, zaledwie kilka odcinków, jednak pamiętam jakąś blondynkę, nie wiem jak miała na imię, ale wydaję mi się, że mogła to być Aneta...czy ta pani kolekcjonowała kubki?  smilie_girl_317

Wiadomo, że w każdym domu czasem jest trochę bałaganu, bo na ciągłe latanie ze ściereczką nie ma się po prostu czasu. W domu jest bardzo dużo róznorakiej pracy. Jak coś się zrobi w kuchni, to zaś w łazience by się przydało zetrzeć podłogę, to znowu kurz na meblach, a tu to, a tu tamto...Kobieta, która pracuje do późna i ma jeszcze dom i rodzine na utrzymaniu po prostu nie daje rady, ale mimo to nie wyobrażam sobie, żeby w moim domu był taki chlew.

I jak Nareli słusznie zauważyła, oczekują tylko od żony/mamy, że będzie po wszystkich sprzątać. A już szczytem nawet nie wiem czego, znieczulicy?, było, jak jeden mąż się wyprowadził (!), bo w domu był bałagan. Nie ma to jak małżeństwo i jakaś wspólna odpowiedzialność, wsparcie...

Taaak, pamiętam to. Nie wiem z czego to wynika.. to jakaś taka jest już tradycja, że mąż pracuje w jakimś biurze, firmie, czy gdzieś tam jeszcze i gdy przychodzi do domu ma na niego czekać obiadek, pantofelki i telewizorek, plus jeszcze piwko do tego, a żona prócz tego, że wróci z pracy musi jeszcze ugotować dla dzieci, dla męża, posprzątać, wyprawić dzieci do szkoły i czasem nawet nie ma czasu, żeby (powiem brzydko) się po dupie podrapać, ale co tam... ważne, żeby ukochany miał gdzie dupe posadzić...

Hahah. Sory, poniosło mnie  :th_girl_haha: Ale cóż.. taka prawda. W ilu domach tak jest? Przypuszczam, że w wielu.

Offline Aga

• HaPi
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 29, 2012, 14:54:19 »
No i ostatni odcinek tego wspaniałego programu za nami. Ktoś z Was oglądał? Wygrały dwie kobiety ale, to chyba był wyjątek  :) Teraz pozostaje nam czekać na nowe odcinki od września. Tylko jakoś inaczej będzie emisja i nie w niedzielę chyba w środę.

Ewelina Lisowska!

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 29, 2012, 15:51:23 »
Ja niestety nie mogłam obejrzeć :( Ale w sobotę mam nadzieję, że trafię na powtórkę ;)
Emisja w środę? Chyba bym wolała w niedziele;)

Offline Aga

• HaPi
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 30, 2012, 10:20:01 »
Też bym wolała w niedzielę ale, to nie od nas zależy.
Emisja, poniedziałek 22:30.
Pogięło ich czy co?

Ewelina Lisowska!