Autor Wątek: Wydarzenia z kraju i świata  (Przeczytany 96333 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alden

• HaPi
Odp: Wydarzenia z kraju i świata
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 04, 2012, 22:26:22 »
Zostawmy może tu kościół, bo to nie ten temat...już ja też mam swoje zdanie na jego temat, sejmu itd. ale zostawmy to...

Jakkolwiek emisję pogrzebu po katastrofie smoleńskiej mogę zrozumieć bo jest to normalne, tak już szukania filmowania cudzego nieszczęścia już nie...w sensie pokazywania tak jak pisze Caliente show z pogrzebu. Zastanawiające, że ci dziennikarze skrycie kryją własne prywatne tajemnice. Dla mnie większość to zwyczajne hieny dziennikarskie, bez talentu. Ja dlatego wolę sobie poczytać jakieś pisma sportowe, które skupiają się na konkretnej tematyce a nie na bzdurach... Ale jak to było kiedyś w Rzymie "Chleba i igrzysk" - media na tym żerują, że ludzie interesują się partnerami/kami celebrytów/tek, że interesuje ich ludzkie nieszczęście nie w sensie pomocy, a próżnej ciekawości.
A TVP co potrafi? Bo dla mnie z KRRiTV i Ministerstwem Finansów jedyne co potrafią to nakłaniać do płacenia abonamentu i nic więcej.

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 04, 2012, 22:55:05 »

Wypraszam sobie. Jestem bardzo negatywnie nastawiona do kościoła katolickiego, uważam, że należy go niezwłocznie odciąć od całego naszego kraju i każda partia postulująca chęć oddziału kościoła od państwa (jakkolwiek głupio to nie brzmi w odniesieniu do państwa ŚWIECKIEGO ::) No ale takie nasze realia) i opodatkowania kościoła ma mój głos.
A mimo to zawsze stoję po stronie dzieci.

Na szczęście ile ludzi tyle opinii. Dopóki tutaj mieszkam i płacę podatki nie chcę opodatkowania żadnego kościoła (nie mylić z sektami). I naprawdę nie ma czego od czego oddzielać. Abstrahując od życia politycznego kościół w swoim nauczaniu kieruje się dobrem człowieka, trzeba tylko popatrzeć obiektywnie i pomyśleć chwilę. 
Partia, która obiecuje tzw. rozdział państwa od kościoła obiecuje gruszki na wierzbie (zwykle to i tak zasłona dymna dla zdobycia elektoratu) a resztą swoich postulatów przynosi więcej szkody niż pożytku. Powodzenia. Niestety ja z panem Januszem zakaz pedałowania Palikotem w jednym kraju żyć nie możemy, dlatego ja się pakuję zabierając ze sobą potencjał emerytalny a pan Janusz zostaje. Alleluja i powodzenia. Zwisa mi już a za 10 miesięcy będzie zwisać całkowicie :-)

Offline Alden

• HaPi
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 04, 2012, 22:59:17 »
Miło Cie widzieć Jean, już myślałem, że nie wrócisz :)

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 05, 2012, 06:40:23 »
(zastanawiające, że ci którym tak ten kościół przeszkadza słowem w obronie dzieci czy rodziny nie staną)

Wypraszam sobie. Jestem bardzo negatywnie nastawiona do kościoła katolickiego, uważam, że należy go niezwłocznie odciąć od całego naszego kraju i każda partia postulująca chęć oddziału kościoła od państwa (jakkolwiek głupio to nie brzmi w odniesieniu do państwa ŚWIECKIEGO ::) No ale takie nasze realia) i opodatkowania kościoła ma mój głos.
A mimo to zawsze stoję po stronie dzieci.
Nie masz co sobie wypraszać i się obruszać - Alden akurat pisał o całej rzeszy hipokrytów np. "feministkach", które atakują Kościół, że nie chce wyświęcać kobiet na kapłanów ale nie ruszą małym palcem np. w sprawie żenująco niskich kar za gwałty, praktycznie nie istniejącej polityki prorodzinnej, jawnej dyskryminacji przez państwo kobiet w ciąży i matek (i można by wymieniać dłuuuuugo). Bo przecież łatwiej jest pokrzyczeć na Kościół, to takie modne i na czasie a Kościół Katolicki to taki miły "chłopiec do bicia" (bo jak się go uderzy to nie odda, w przeciwieństwie do muzułmanów czy Żydów) - a krytyka państwa i administracji to już jednak ryzyko. Podobnie zresztą jak ugrupowania lewicowe - mają niby cały wachlarz środków na "walkę ze złym Kościołem", z rzekomą "nietolerancją" ale choćby w sprawie szkolnictwa, służby zdrowia, ochrony dzieci, czy systemów emerytalnych mają bardzo niewiele do powiedzenia. A samym "świeckim państwem", "związkami partnerskimi" czy "parytetami" jeszcze nikt się nie najadł, taka jest smutna rzeczywistosć...

Spójrz na sprawę realnie - ŻADNA, ale to ŻADNA partia postulująca abstrakcyjny "rozdział Kościoła od państwa" nigdy na ten Kościół się nie porwie, jak już dorwie się do koryta. Dlaczego? Długo by mówić, w skrócie - tradycja katolicka jest w Polsce tak głęboko zakorzeniona, że każdy polityk, który realnie (nie liczę chorego bełkotu osób pokroju Palikota, Biedronia czy Środy) porwie się na Kościół będzie napiętnowany gorzej niż gangster. Przykład - takie SLD - doszło do władzy w zasadzie na postulatach mocno antyklerykalnych. Mieli 8 (słownie - osiem) lat na ich zrealizowanie. I co? I nic. Dalej - Ruch Palikota - w skrócie SLD w wersji "hardcore". Po wejściu do Sejmu dziwnie przycichli. I tak dalej. To widać przecież.

Paradoksalnie - ja się katolikiem nie czuję - ale mimo to uważam, że Kościół to JEDYNA w Polsce instytucja, która jeszcze jawnie stoi na straży tych tradycyjnych, normalnych wartości - rodzina, miłość, dzieci, wierność, uczciwość, która jawnie i otwarcie piętnuje zboczenia, wyuzdanie, chamstwo...... I dlatego mimo swojego niewątpliwego ateizmu - ja zawsze stanę po stronie Kościoła.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 05, 2012, 09:47:42 wysłana przez Mintek »
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 05, 2012, 14:03:05 »
To nawet nie chodzi o ten przysłowiowy rozdział kościoła od państwa. No bo oficjalnie nie ma czego rozdzielać. Jesteśmy państwem świeckim. Oczywiście, katolicyzm jest głęboko zakorzeniony w mentalności Polaków. Ale idąc tym tokiem rozumowania, nie powinno się dokonywać żadnych zmian, bo zawsze stan poprzedni był zakorzeniony w mentalności.
Mentalność się zmienia i świadczy o tym 8% poparcia dla Palikota. Kilkadziesiąt lat temu ktoś postulujący takie zmiany nawet nie śmiałby marzyć o wejściu do Sejmu.
Dobrze, Kościół stoi na straży wartości takich jak rodzina, dzieci, miłość, uczciwość. Ale Kościół potępia ludzi starających się o dziecko metodą in-vitro, na przykład. Albo aborcję, w każdym jednym przypadku, również w tych, które nasze prawo dopuszcza Kościół absolutnie potępia homoseksualizm. I słowo "potępia" jest tutaj słowem kluczem. Osobiście jestem absolutnie przeciwna temu, aby homoseksualne pary miały prawo do adoptowania dzieci, jak również aborcji jako takiej. Ale nie przeszkadza mi zupełnie, że gdzieś tam żyje sobie para gejów, czy para lesbijek, albo że zgwałcona kobieta nie chce urodzić "owocu" tego gwałtu. I nie zgadzam się na piętnowanie takich ludzi.
Że już nie wspomnę o tych powtarzanych często banałach: o tym, jak niewiele wspólnego z moralnością mają katoliccy księża. (Tak, wiem - nie wszyscy.). O tym, że głosi się pokorę, a każe za chciwość czy nieumiarkowanie w kościołach, w których złoto i cenne obrazy aż kapią. Że nie wspomnę ile dzieł sztuki, ile cennych rzeczy, które są świadectwem historii i powinny być dostępne w muzeach, są ukryte w Watykańskich zbiorach. ::)
I jak długo księża będą się poruszać Maybachami, tak długo będę postulować za opodatkowaniem kościoła.

I to nie jest tylko moje zdanie. Skąd, Waszym zdaniem, coraz częstsze żarty o księżach? Skąd Waszym zdaniem takie obrazki w Internecie? To nie jest tylko manifestacja. Nie od dzisiaj wiadomo, że najłatwiej jest coś obśmiać, kiedy nie umiemy sobie z tym poradzić. Kiedy jesteśmy bezradni, bo na siłę się nam coś wciska do gardła.
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.
Dla nikogo nie było ratunku.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 05, 2012, 14:36:56 »
Albo aborcję, w każdym jednym przypadku, również w tych, które nasze prawo dopuszcza Kościół absolutnie potępia homoseksualizm. I słowo "potępia" jest tutaj słowem kluczem.
Nie potępia. Gdybyś wczytała się w to co Kościół głosi nt homoseksualizmu, wiedziałabyś, że potępiany jest sam AKT HOMOSEKSUALNY jako grzech przeciwko szóstemu przykazaniu - podobnie zresztą jak stosunek przedmałżeński lub pozamałżeński. Homoseksualista żyjący w czystości ma pełne prawo do przyjmowania sakramentów świętych.
Aborcja zaś - jest tak czy inaczej - zabójstwem, zadaniem śmierci żywej istocie. Temu nie zaprzeczysz. Na pewno potępiasz zabijanie zwierząt. Czemu dopuszczasz zabijanie małych ludzi?

Że już nie wspomnę o tych powtarzanych często banałach: o tym, jak niewiele wspólnego z moralnością mają katoliccy księża. (Tak, wiem - nie wszyscy.). O tym, że głosi się pokorę, a każe za chciwość czy nieumiarkowanie w kościołach, w których złoto i cenne obrazy aż kapią. Że nie wspomnę ile dzieł sztuki, ile cennych rzeczy, które są świadectwem historii i powinny być dostępne w muzeach, są ukryte w Watykańskich zbiorach. ::)
I jak długo księża będą się poruszać Maybachami, tak długo będę postulować za opodatkowaniem kościoła.
Banały, zwykłe antyklerykalne banały. Generalizujesz - i to nie obraź się ale głupio generalizujesz. Ja poznałem w swoim życiu "od metra" księży, kleryków, zakonników - i tylko w jednym przypadku mogę powiedzieć, że ktoś taki minął sie z powołaniem, że sieje zgorszenie. Z ręką na sercu ilu osobiście znasz księży plugawiących swoje powołanie a o ilu słyszałaś "z gazety" lub "z internetu"?

Wiadomo, że nagłaśniane są zawsze te złe przykłady, dobre już dużo rzadziej, więc może z tego wynikać fałszywy obraz, że wszyscy księża to pedofile, biznesmeni, złodzieje i chamy. Zaręczam ci - tych akurat jest w Kościele bardzo mało.
A z tymi maybachami to nie przesadzaj. Pokaż mi choć dwóch księży co jeżdżą maybachami.
"Kłótnia z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem. Możesz być lepszy ale gołąb i tak poprzewraca figury, nasra na szachownicę i będzie się cieszył, że wygrał"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 17, 2012, 09:33:46 »
Afera alkoholowa, od której w mediach aż huczy. Już nie chodzi o sam fakt zatrucia i kilkunastu ofiar a to skąd alkohol pochodzi, bo wokół tego rozpętała się prawdziwa batalia. Czeska prasa szumnie obwieszcza, że alkohol metylowy pochodził z Polski, bo od Polaków Czesi nie dostali jeszcze nic dobrego. Gdzie leży prawda?
Poniżej, dla wyjaśnienia o co w ogóle chodzi, artykuł z mediów polskich, ze strony internetowej Gazety Wyborczej (pierwszy z brzegu).

Spekulacje dotyczące pochodzenia alkoholu pojawiły się w czeskich mediach w niedzielę. Jak podaje PAP, czeski portal Novinky.cz napisał, że w Opawie do szpitala trafiło starsze małżeństwo, które przyznało, że wódka, którą wypiło, pochodziła z Polski. Para miała kupić skażony alkohol na polskim targowisku. Kolejne doniesienia o polskim pochodzeniu zatrutego alkoholu pojawiły się w poniedziałkowym wydaniu gazety "Lidove Noviny". Dziennik powołuje się się na szefa specjalnego zespołu śledczego zajmującego się afera alkoholową Vaclava Kuczerę, który miał potwierdzić, że "jedna z wersji nie wyklucza, iż źródłem skażonego alkoholu był pochodzący z Polski koncentrat niezamarzającego płynu do spryskiwaczy".

Ten sam portal przypomina, że niedawno w Kielcach zanotowano dwa przypadki zgonów w wyniku zatrucia alkoholem. - Główny inspektor sanitarny kraju zakazał w Polsce sprzedaży wszystkich alkoholi pochodzących z Czech. To brzmi co najmniej dziwnie, bo sfałszowany alkohol może pochodzić właśnie z Polski - twierdzi czeski serwis internetowy. Z kolei portal Idnes.cz zwraca uwagę, że najwięcej przypadków zatruć w Czechach wykryto w północnych Morawach, czyli "blisko granic z Polską".

Polska policja twierdzi, że nic nie wskazuje na to, że szkodliwy alkohol pochodzi z Polski. - Ja te doniesienia medialne traktuje jako plotkę. Natomiast trzeba pamiętać o tym, że graniczymy z Czechami. Istnieje więc dużo prawdopodobieństwo, że część skażonego alkoholu, miejmy nadzieję niewielka, trafiła do Polski - podkreśla w rozmowie z PAP rzecznik komendanta głównego policji Mariusz Sokołowski. Dodaje, że w Polsce odnotowano dotąd nieliczne przypadki zatrucia alkoholem, a w wypadku tych, które są badane przez policję, wiele wskazuje, iż alkohol pochodził z Czech. W poniedziałek rano, goszczący w studiu TVN24 generalny Inspektor Sanitarny Marek Posobkiewicz powiedział, ze w Polsce w wyniku zatrucia alkoholem metylowym zmarły cztery osoby, a w przypadku dwóch podejrzewa się, że powodowane alkoholem z Czech.

Czeska policja, służby sanitarne i celne skontrolowały już 6 200 sklepów, restauracji, barów, dworców autobusowych i kolejowych. Od piątku, decyzją sztabu kryzysowego w Pradze, w Czechach z półek zniknęły wszystkie butelki z trunkami o zawartości alkoholu przekraczającej 20 proc. objętości. Do tej pory obecność alkoholu metylowego wykryto w sfałszowanych alkoholach kilku marek wyrobów wysokoprocentowych.

Do niedzielnego popołudnia w Czechach zmarło z powodu zatrucia 20 osób, a 35 znajduje się w szpitalach. Pierwsze przypadki zatruć odnotowano także na Słowacji. W niedzielę do szpitala w Preszowie we wschodniej części kraju trafiło osiem osób z objawami zatrucia alkoholem metylowym po wypiciu śliwowicy z Czech, która była robiona "domowym sposobem". Jak informuje PAP, u dwóch osób potwierdzono zatrucie. To pierwszy tego rodzaju przypadek na Słowacji.

Po wprowadzeniu prohibicji w Czechach, kontrole alkoholu w sklepach i w wielu punktach sprzedaży wprowadzono również na terytorium Słowacji. Lokalne media apelują, by nie pić czeskiego alkoholu.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 27, 2012, 18:08:41 »
Ja się pytam, jak można celowo, dla zysku wprowadzić na rynek coś, co zabija ludzi? Jakim trzeba być skur..em, żeby coś takiego zrobić? Tylko i wyłącznie dla zysku. Chore.

Sama mam alkohol kupiony miesiąc temu w Czechach. Niby oryginalny, kupiony w dobrym sklepie, ale kto wie. Aż się boję próbować.

Offline Mintek

• Ekspert
  • Polski faszysta
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 28, 2012, 06:32:28 »
Ja się pytam, jak można celowo, dla zysku wprowadzić na rynek coś, co zabija ludzi? Jakim trzeba być skur..em, żeby coś takiego zrobić? Tylko i wyłącznie dla zysku. Chore.
Już dawno przestały mnie wzruszać takie rzeczy, bo przecież przykład idzie z samej góry.Takie dzisiaj cholerne czasy - liczy się ZYSK - i nawet dla rządu jak ZYSKU nie generujesz to nie masz prawa istnieć. Co się dziwić mafii.....? Biorą dobry przykład.

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #99 dnia: Grudzień 28, 2012, 20:51:46 »
Każdy budował swoje życie albo je niszczył zgodnie z zasadami, które sam sobie narzucił. Albo które odrzucał.

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #100 dnia: Grudzień 29, 2012, 22:45:16 »
Nie powiedziałabym, że to udana sprawa... Zbierano prawie rok dowody, które były wręcz oczywiste.
Katarzyna W. prawie wcale nie siedziała w areszcie, choć powinna była.
Zrobiono z niej gwiazdę a z całej sprawy medialną szopkę.

Tak więc nawet jak ją zamkną to nie będzie to udana sprawa...

Offline Caliente

• Przyjaciel Forum
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #101 dnia: Grudzień 29, 2012, 23:29:47 »
Och, no oczywiście, masz sto procent racji. Chodziło mi tylko o to, że nie ujdzie jej to bezkarnie. Że mimo wielu oczywistych błędów, wypuszczania jej z aresztu... to jednak stanęło na sprawiedliwości.

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 12, 2013, 16:53:34 »
Na temat Katarzyny W. nie będę się wypowiadać, bo mi szkoda klawiatury...

Zbliża się, jak pewnie wszyscy już wiedzą, XXI Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Niewątpliwie jest to wydarzenie, o którym warto wspomnieć. Działalności WOŚP nie trzeba chyba nikomu bliżej przedstawiać, intryguje mnie jedno pytanie: Czy popieracie akcje Owsiaka, czy jesteście przeciwni? Jest wiele głosów sprzeciwu, zwłaszcza ze strony księży...
Ja jestem na tak, skoro NFZ nie jest w stanie zapewnić chorym godnych warunków, odpowiednich leków to na wagę złota są takie akcje jak WOŚP.

Offline china doll

• HaPi
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 12, 2013, 21:25:47 »
Czy popieracie akcje Owsiaka, czy jesteście przeciwni? Jest wiele głosów sprzeciwu, zwłaszcza ze strony księży...
Ja jestem na tak, skoro NFZ nie jest w stanie zapewnić chorym godnych warunków, odpowiednich leków to na wagę złota są takie akcje jak WOŚP.

Są głosy przeciw? Dlaczego? Mogłabyś podać przykłady, bo nie mam pojęcia czym mogą się ci ludzie powodować.  ;)
Ja sama jestem za, oczywiście. Zawsze coś dorzucę, nawet chciałam zbierać, stać z puszką. Niestety, uznali że jestem za młoda i dopiero w liceum będę mogła w ten sposób pomóc.  Podoba mi się, że w tym roku nie pomagają tylko dzieciom ale również starszym osobom. Z tego co się orientuję to dopiero od teraz? Czy jestem jakaś niedoinformowana?  ;) W każdym razie zawsze żal mi było tych opuszczonych, samotnych staruszków, więc myślę że jak najbardziej na plus.

Offline sysunia

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: Styczeń 12, 2013, 22:17:43 »
China Doll - środowisko kościelne jest generalnie przeciwko Orkiestrze i Owsiakowi, gdyż ta sama fundacja organizuje latem Przystanek Woodstock, który wg księży jest festiwalem rozpusty, satanizmu, z hektolitrami alkoholu i narkotyków i do tego zachęca Owsiak. A ostatnio dodatkowo jest sprzeciw przez opinię Owsiaka nt. eutanazji.

Apropos natomiast pytania Amaranth - ja WOŚP popieram i co roku parę groszy wrzucę. Dzięki tej organizacji setki tysięcy dzieci w Polsce ma szansę żyć normalnie, a duża część - żyć w ogóle. Jasne, zgadzam się, to powinno zapewnić państwo, ale żyjemy w takim kraju i w takich czasach, gdzie tak nie jest, dlatego też super, że jest WOŚP, dzięki której możemy leczyć dzieci na wysokim poziomie.
Co zaś się tyczy stanowiska Kościoła - w tym przypadku absolutnie tego nie popieram. Nie rozumiem, jak można mieszać dobro najmłodszych w jakieś polityczno-światopoglądowe spory, jak sytuacja, która powinna nasz kraj jednoczyć, może dzielić. Czasem odnoszę wrażenia, że kler jest zwyczajnie wkurzony, że ludzie wrzucają pieniądze do wośpowych puszek zamiast na tacę ::) Przystanek Woodstock - nie byłam nigdy, natomiast od znajomych, którzy byli, słyszałam same dobre opinie, drugiego tak przyjaznego, tolerancyjnego festiwalu z takimi ludźmi ciężko byłoby znaleźć. Jasne, na pewno jest sporo alkoholu, o narkotykach nie wiem (moi znajomi nie biorą), ale żadnych satanizmów absolutnie nie.
Nie wiem, jak to jest z organizowaniem Przystanku, czy idzie na to jakiś procent z Orkiestry, ale to też jest właśnie zarzucane.

Generalnie, uważam, że bez względu na to, jakie poglądy ma Owsiak, zbiera on pieniądze na sprzęt ratujący życie, i na to też te pieniądze są przeznaczane. Dzisiaj spotkałam się też z trafnym wg mnie komentarzem, że jeżeli księża tak bardzo nie popierają WOŚPu, że skoro ich obowiązkiem jest przestrzeganie wiernych przed wspieraniem Orkiestry, to niech też nie korzystają czy zakażą wiernym korzystanie ze sprzętu z czerwonym serduszkiem, jako że został zakupiony za brudne pieniądze ::)