Autor Wątek: Piosenka, która...  (Przeczytany 75151 razy)

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
Odp: Piosenka, która...
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 02, 2012, 17:05:33 »
Piosenka, która powraca do mnie co pewien czas jak bumerang, zwykle w chwilach załamania.
Zeus - Gdy pada strzał

Czasem chcemy żyć normalnie, nic więcej
Czasem ktoś lub coś nam wiąże ręce
Czasem niezależnie czego byś chciał, plany tracą znaczenie
Gdy pada strzał
(...)
Nie zawsze bywa tak łatwo, jak chcemy
Nie zawsze można gładko zejść ze sceny
I czasem mamy kiepskie momenty, kiepskie dni...

Ta piosenka to opowieść o życiu pewnej dziewczyny, nie łatwym życiu. Zeus urzekł mnie swoimi teksami, dlatego lubię do niego wracać. Jest to rodzaj hip-hopu bez zbędnych wyrazów na k. czy ch. Czyli taki hh jak lubię ;)

Offline Maleńka

• Przyjaciel Forum
  • Don't be afraid!
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 02, 2012, 22:22:04 »
Piosenka, która zawsze mnie uspokaja...
Sal Solo-San Damiano
Podobno jak byłam mała i wrzeszczałam wniebogłosy - gdy tylko włączono mi tę piosenkę - natychmiast się uspokajałam, przestawałam płakać i usypiałam. I do dziś tak jest - wprawdzie już nie płaczę i nie wrzeszczę, ale ilekroć ją słyszę - uspokajam się ;) Relaksuję.
Nie przeglądaj forum anonimowo :) Dołącz do nas, zarejestruj się już dziś ;) Zapraszamy <komputer>

Offline Jullcia

• Aneta&Marek
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 03, 2012, 19:59:41 »
Piosenka, która gości mi przez cały czas w moich słuchawkach, i nie sobie iść :D

http://www.youtube.com/watch?v=L4tF9EnbcxU&list=FLSKXfyuDyasSFrfXO3hvCbw&index=7&feature=plpp_video

Usłyszałam ją w zwiastunie Prawa Agaty, cały czas za mną chodzi.

With every smile comes my reality irony
You won't find out what's been killing me
Can't you see me

<zauroczony>

Offline Amaranth

• Art's Souls
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #48 dnia: Grudzień 04, 2012, 12:34:34 »
Piosenka, która czepiła się mnie jak rzep psiego ogona.  <ciacho>
Enej - Lili  <i_love_you>

Enej wszyscy znają, nie wszyscy lubią, bo stacje radiowe puszczają ich piosenki do znudzenia.
Lili to piosenka typowo Enejowa,  takich ich polubiłam i mimo nagłej sławy i znacznie większej ilości fanek chłopaki nie zmienili swojego stylu. Nowa płyta jest świetna, fajne kompozycje, miłe i przyjemne dla ucha. :)

Offline Skorpionica

• Zaawansowany
« Odpowiedź #49 dnia: Grudzień 04, 2012, 14:10:20 »
Piosenka, która czepiła się mnie jak rzep psiego ogona.

To jest dobre określenie, więc piosenka, która ostatnio czepiła się mnie jak rzep psiego ogona to:

Brodka-Libertango

Usłyszana w Radiu Cilli ZET Covers i ja przy niej odlatuję. Brodka jest dla mnie neutralna-ani nie uwielbiam, ani nie nienawidzę. Jednak ta piosenka sprawia, że zamykam oczy i łapię przyjemny relaks.

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #50 dnia: Grudzień 04, 2012, 16:13:08 »
Piosenka, która wywołuje motylki... czyli czarująca Lara Fabian i "Adagio".

"If you know where to find me
If you know how to reach me
Before this light fades away
Before I run out of faith
Be the only man to say
That you?ll hear my heart
That you?ll give your life
Forever you?ll stay?"

Chyba się starzeję, bo zaczynają mnie rozczulać romantyczne teksty i mocne, piękne głosy. Dopiero poznaję Larę i jej twórczość, ale robi na mnie niesamowite wrażenie. Myślę, że to przygoda na dłużej, a nie na kilka piosenek.

Lara Fabian "Adagio"

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #51 dnia: Grudzień 05, 2012, 22:54:54 »
Brodka-Libertango
Usłyszana w Radiu Cilli ZET Covers i ja przy niej odlatuję. Brodka jest dla mnie neutralna-ani nie uwielbiam, ani nie nienawidzę. Jednak ta piosenka sprawia, że zamykam oczy i łapię przyjemny relaks.

Kolejny cover tej piosenki, ale nie powiem, bo całkiem, całkiem. Najbardziej kojarzę ją z filmem Polańskiego, najbardziej mnie  w niej przekonuje Grace Jones.
Frament filmu "Frantic"

Piosenka, którą...którą śpiewa Julio Iglesias jest zawsze piękna.
Szczerze mówiąc, kiedy rodzice dawno temu słuchali, lub chociaż mówili o tym wokaliście to  miałam odruchy wymiotne i w ogóle uznawałam to za obciach ;D Teraz słucham z pasją, szukam tekstów (w w jednym z piękniejszych języków), biorę słownik do ręki. Teledyski, w których się pojawia brałabym garściami :P Taaa,  kiedy  polonistka  nas kiedyś uświadamiała, że Pana Tadeusza pokochamy po latach tak teraz to rozumiem - nawet na przykładzie Julio.
Junior do pięt nie sięga.
Mój ulubiony kawałek - zdecydowanie:
Ni Te Tengo Ni Te Olvido

Ani Cię nie mam ani nie mogę zapomnieć

Nie wspominam już o tym, że z Wilie Nelsonem zaśpiewał wielki przebój (a która piosenka Julio przebojem nie była? :D), który w polskiej wersji językowej stał się nieoficjalnym hymnem starych kawalerów:D
To All The Girls I've Loved Before

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #52 dnia: Grudzień 09, 2012, 16:15:34 »
Piosenka, którą znalazłam dzisiaj rano na gadu... dostałam ją w prezencie. Nie powiem, że był to bardzo miły akcent dzisiejszego poranka. Zwłaszcza... zważając na pochodzenie wokalisty i tekst - piękny tekst, który ostatnio nabiera dla mnie nowego znaczenia.

Garou - Je n'attendais que vous

Chowamy jakieś słońce
Gdzieś w głębi nas
Ogień, który budzi się
Wbrew wszystkiemu
Wbrew bólowi wczorajszego dnia
Nagle mamy nadzieję

Przypadkiem jakiegoś dnia
Podobnego do innych
Czujemy się lekko
Życie nas niesie
Aby nie ominęło nas spojrzenie świata
Wystarczy jedno wyznanie

Offline BlackTiger

• Zaawansowany
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #53 dnia: Grudzień 13, 2012, 00:43:48 »
Piosenka, która pozytywnie mnie zaskoczyła.
Piosenka jak i piosenkarka. Monika Kuszyńska i jej piosenka "Mędrzec". Nie zwykłam słuchać Popu, bo to zwykle sieczka. A jednak nie wszystko.
Ta piosenka jest o czymś, w dodatku posiada ładny głos wokalistki, prostą melodię, ale nie prostacką, zdatną do słuchania.
Mnie coś w tej piosence urzekło.
http://dziwaczny89.wrzuta.pl/audio/1wKOkG0khjw/monika_kuszynska_-_medrzec

W końcu zbyt często zapominamy, że za dużo gadamy, mądrzymy się a to w sumie chyba bardziej czyn się liczy.

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #54 dnia: Grudzień 13, 2012, 17:14:03 »
Piosenka, która jest popularna i wpadła mi w ucho do tego stopnia, że nie mogę się jej pozbyć...

A w sumie trzy piosenki ;) Jedna z reklamy Windows 8, którą usłyszałam pierwszy raz i pomyślałam sobie: muszę wiedzieć kto ją śpiewa! Lenki bowiem nie znam, więc nie skojarzyłam po głosie, swoją drogą- po ciekawym i miłym głosie ;) Jakby ktoś nie kojarzył mowa oczywiście o "Everything At Once", jestem prawdziwie zauroczona ;) Nawet w zwykłych, prostych reklamach można odnaleźć takie perełki, to też jest ciekawe zjawisko.
A dwie kolejne to "One day", która usłyszana raz w ciągu dnia- będzie przeze mnie podśpiewywana aż do wieczora :D Totalnie uzależniająca! Podobnie jak utwór Lyyke Li "I Follow Rivers", często goszczący w naszym szkolnym radiowęźle. Od dwóch dni krzyczę już na każdego, kto mi zaśpiewa "I I follow, I follow you deep sea baby, I follow you...", bo nie mogę wtedy, nawet na lekcjach, przestać nucić  <muza>
Chociaż jest to miłe, muszę przyznać...

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #55 dnia: Grudzień 14, 2012, 20:59:58 »
Totalnie uzależniająca! Podobnie jak utwór Lyyke Li "I Follow Rivers", często goszczący w naszym szkolnym radiowęźle. Od dwóch dni krzyczę już na każdego, kto mi zaśpiewa "I I follow, I follow you deep sea baby, I follow you...", bo nie mogę wtedy, nawet na lekcjach, przestać nucić  <muza>

Jakieś inne kawałki tej wokalistki też, czy tylko ten jeden podkład pod reklamówkę?
A ma fajne kobiecina, słucham czasem i pytałam kiedyś o nią forumowych umysłów wielkich :)

Piosenka, która...zawsze może zacząć uroczy dzień...nawet jeśli nie ma słońca, kiedy ktoś odchodzi. Jednym słowem, jednym zdaniem, jednym tchnieniem - Bill Withers

Słuchajcie Polskiego Radia  a zwykle po 6.00 rano to usłyszycie:

http://www.youtube.com/watch?v=sYi7uEvEEmk

Uroczych dni przedświątecznych!  <serduszko>

Offline mindreader

• Aktywny użytkownik
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #56 dnia: Grudzień 14, 2012, 22:16:57 »
Piosenka, która plącze się po moim życiu od najmłodszych lat...

Od najmłodszych lat plącze mi się po życiorysie wiele piosenek. Odchodzą, wracają, szukam nowych, zapominam, przypominam sobie... mam taki muzyczny bałagan, że szkoda gadać. Jest jednak piosenka, która gdzieś tam zawsze była. Jako mała dziewczynka, w podstawówce jeszcze w nią wpadłam, a później wracałam w gorszych chwilach... bo jest smutna, bo jest o odrzuceniu, bo jest o samotności. I kiedy bywałam samotna, to po prostu wyjmowałam sobie "Dotyk", odpalałam tę piosenkę... i słuchałam.

Edyta Górniak - Szyby

Offline Justek

• Moderator Globalny
  • we are only the sun
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #57 dnia: Grudzień 16, 2012, 13:01:51 »
Jakieś inne kawałki tej wokalistki też, czy tylko ten jeden podkład pod reklamówkę?
A ma fajne kobiecina, słucham czasem i pytałam kiedyś o nią forumowych umysłów wielkich :)
Znam inne utwory Lykke Li, choć przyznam szczerze, że tylko jedną płytę przesłuchałam kiedyś w całości, od początku do końca, a mianowicie "Wounded Rhymes". Jak będzie okazja to pewnie nadrobię. Nawet lubię Lykke Li, stylistycznie podobna jest chociażby do Bat for Lashes, którą kocham niemiernie, lecz Lykke Li jednak wydaje mi się być ostrożniejsza w dobieraniu dźwięków i taka bardziej...stonowana. No i ze wszystkich jej utworów, które znam to jednak "I follow rivers" wydaje mi się najbardziej uzależniający ;)

Offline Amour

• HaPi
« Odpowiedź #58 dnia: Grudzień 16, 2012, 15:55:43 »
Piosenka, która...zawsze może zacząć uroczy dzień...nawet jeśli nie ma słońca, kiedy ktoś odchodzi. Jednym słowem, jednym zdaniem, jednym tchnieniem - Bill Withers

Słuchajcie Polskiego Radia  a zwykle po 6.00 rano to usłyszycie:

http://www.youtube.com/watch?v=sYi7uEvEEmk

Uroczych dni przedświątecznych!  <serduszko>
To ja już wiem dlaczego ostatnio jedna z moich inspiracji mi ją wysłała o 6:40 na wiadomym portalu społecznościowym! :D

Ja ostatnio jestem uzależniona od nowej piosenki Eweliny Lisowskiej, słynnej dziewczyny z gwiazdką. Naprawdę rewelacyjna piosenka! Tak chwytliwa, że no... zauroczona i porwana jestem totalnie.

Ewelina Lisowska - W stronę słońca http://www.youtube.com/watch?v=pb-I8Uxzmgk

A i teledysk, mimo że nie jest teledyskiem :D, jest też dobry!

Offline Jean

• Ekspert
  • Wyróżnienia:
« Odpowiedź #59 dnia: Grudzień 23, 2012, 00:52:19 »
Piosenka, która...jest jednorazowym duetem

Szukałam odpowiedniego tematu (swoją drogą marzy mi się temat...jaki kiedyś zatytułowała Maria Szabłowska swój własny program: " Stare, nowe, najnowsze' :P)  i trafiłam zaś tutaj.

Niech żyje Polskie Radio w wyciąganiu takich staroci, w przypominaniu tego, co dobre (promowaniu nowego dobrego, to swoją drogą).
Z dedykacją dla wszystkich związków (są wzloty, są upadki - ważne, by wyciągać konsekwencje)

Prońko - Panasewicz; Firma- ja i ty

Nic nie musisz mówić
sama to rozumiem
jak wygląda bilans nasz na dziś
Wciąż wypada blado
codzienne saldo
a po stronie zysków: nic a nic
Słabo stoi nasza firma: ja i ty
coraz drożej z niej kosztują śmiech i łzy
coraz mniejszy w interesie ruch za dnia
ratujmy z tego co się da

To niesamowite, że ktoś   wpadł na to tak dawno temu  :P