Maja Ostaszewska
* 1972. 09. 03 - Data urodzenia (Kraków)
* 1996 - Wykształcenie - rok ukończenia studiów (PWST w Krakowie; dyplom 1997)
* 1996 - Nagroda (Grand Prix na Festiwalu Szkół Teatralnych za rolę generałowej w "Płatonowie" w reżyserii Krystiana Lupy)
* 2000 - Nagroda (nagroda za rolę Anieli w spektaklu "Magnetyzm serca" A. Fredry z Teatru Rozmaitości w Warszawie na XXV Opolskich Konfrontacjach Teatralnych)
* 2000 - Nagroda (nagroda za rolę Anieli w spektaklu "Magnetyzm serca" A. Fredry z Teatru Rozmaitości w Warszawie na 40. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych)
* 2001 - Nagroda ("Paszport Polityki 2000" za "wybitne role filmowe, za nowoczesne i wrażliwe aktorstwo, za grę, w którą zawsze się wierzy"; nagroda przyznana i wręczona 9 stycznia)
* 2001 - Nagroda ("Złota Kaczka" w kategorii: najlepsza polska aktorka; za rok 2000 (5.03))
* 2001 - (podczas VI Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnęła dłoń na Promenadzie Gwiazd )
Maja Ostaszewska jest jedną z najwybitniejszych polskich aktorek młodego pokolenia. Jaka jest? Zdolna, śliczna i charakterystyczna
Najważniejsze role filmowe:2010 - Uwikłanie
2009 - Dzieci Ireny Sendlerowej
2009 - Janosik. Prawdziwa historia
2008 - Ile waży koń trojański?
2007 - Katyń
2006 - S@motność w sieci
2005 - Solidarność, Solidarność...
2004 - Dzień dobry kochanie
2003 - Przemiany
2003 - Labirynt Krystiana Lupy
2003 - Towarzystwo (Spojrzenie na Galerię Zachęta)
2002 - Tam, gdzie żyją Eskimosi
2002 - Pianista
2000 - Prymas - Trzy lata z tysiąca
2000 - Egoiści
1999 - Patrzę na ciebie Marysiu
1997 - Przystań
1993 - Lista Schindlera
Najważniejsze role Teatru TV:2007 - KRUM Obsada aktorska (Truda),
2006 - I. ZNACZY INNA Obsada aktorska (I.),
2006 - CHCIAŁAM CI TYLKO POWIEDZIEĆ... Obsada aktorska (Córka),
2005 - ŻYWOT JÓZEFA Obsada aktorska (Zefira, Diablica),
2005 - MAŁE PIWO Obsada aktorska (Asha),
2004 - TAMA Obsada aktorska (Valerie),
2004 - PREZENT Obsada aktorska (Kamila),
2003 - FANTOM Obsada aktorska (Ona),
2002 - PO DESZCZU Obsada aktorska (Sekretarka),
2002 - DWOJE NA HUŚTAWCE (2002) Obsada aktorska (Gizela),
2001 - KOSTKA SMALCU Z BAKALIAMI w BEZTLENOWCE Obsada aktorska (Pierwsza),
2000 - SKARB Obsada aktorska (Krysia),
2000 - MUCHY (Stasiuk A.) Obsada aktorska (Ona),
1999 - WOYZECK (1999) Obsada aktorska (Maria),
1999 - PRZYLĄDEK CZTERECH WIATRÓW Obsada aktorska (Isabel King),
1999 - BZIK TROPIKALNY (1999) Obsada aktorska (Ellinor, Zabawnisia),
1998 - PRAWIEK I INNE CZASY Obsada aktorska (Ruta),
1997 - TĘCZAKI Obsada aktorska (Lalka),
1997 - LEGENDA O ŚWIĘTYM ANTONIM PUSTELNIKU Obsada aktorska (Kobieta),
1997 - DZIECI Obsada aktorska (Jane),
1996 - SPRAWA STAWROGINA Obsada aktorska (Daria Szatow),
1996 - SAMOTNA NOC Obsada aktorska (Maja),
1996 - EMILIA GALOTTI Obsada aktorska (Emilia Galotti),
1996 - DONADIEU Obsada aktorska (Judyta),
1995 - KRYSTYNA (1995) Obsada aktorska (Ebba Sparre),
1995 - EWA Obsada aktorska (Zosia),
1994 - STARY DOM (Andersen H. Ch.) Obsada aktorska (Głos),
Pokochałam ją za postać Marty Micińskiej w
"Przemianach". Całkowicie mnie urzekła - poniekąd gdyby nie jej rola... najprawdopodobniej film tak mocno nie zapadłby w moją pamięć. Rola trudna do zagrania, bardzo odważna, przyciągająca - bowiem owiana tajemnicą. Żyje otoczona dziwną rodziną, w której nikt nie potrafi właściwie określić uczuć, a relacje między domownikami są chore. Matka - apodyktyczna i nieludzka, siostry.. skrywające tajemnice, mąż, z którym od dawna się nie układa. Wszystko to składa się na mroczną atmosferę i zmusza do przemyśleń. Podziwiam Maję Ostaszewską za zagranie w tym filmie, podziwiam ją za łatwość z jaką pokazała wszystkie uczucia, zarówno złość, obojętność, namiętność - przecież to właśnie w tym filmie znalazła się jedna z najbardziej erotycznych scen w polskim kinie - Maja Ostaszewska & Jacek Poniedziałek. Autentycznie niesamowita i zapadająca w pamięć

Poza tym jej rola w
"Czasie honoru" też była fantastyczna. I chociaż bardzo lubię Różczkę, to chyba jednak wolałam Wandzię, którą kreowała Maja. Słabość do aktorki się kłania.
Bardzo duże wrażenie wywarła na mnie w filmie
"Chciałam Ci tylko powiedzieć" - rola pełna emocji, uczuć, bardzo trudna w odbiorze. Muszę koniecznie wrócić do tej pozycji.
Tylko martwi mnie, że Maja zagrała tyle fantastycznych ról, ambitnych, trudnych... a na zawsze pozostanie najbardziej kojarzona z 'żabciowaniem', czyli z rolą Beatki w
Przepisie na życie". Nie powiem, bo ją w tej roli uwielbiam... ale naprawdę szkoda, że akurat ona przyćmi cały dorobek.
Zapraszam do dyskusji i do dzielenia się przemyśleniami na temat jej ról filmowych/teatralnych, czy serialowych

Mam nadzieję, że znajdą się osoby, z którymi będę mogła zachwycać się tą aktorką, albo tacy, którzy postanowią mi udowodnić, że wcale nie jest taka dobra, za jaką ją mam.